Nieuw in Santé magazine: het eetdagboek van

Tooske Ragas

 

7:00

“Om zeven uur sta ik op om de kinderen te helpen. Ze maken zelf hun boterhammen klaar, ik ben van de fruitafdeling. Daarbij drink ik een koffie met melk.”

Lees ook:Voel je goed met het nieuwe Santé januari-nummer

8:15

“Als de kinderen naar school zijn, ontbijt ik zelf in alle rust. Meestal neem ik een bak kwark met de saaiste muesli die er bestaat. Daar doe ik dan een appeltje of een banaan doorheen. Daar ga ik uren op.”

10:30

“Zo halverwege de ochtend neem ik soms nog een latte macchiato of een kopje thee, maar ik
heb bijna nooit dorst.”

14:00

“Ik heb geen vaste lunchtijd, maar rond deze tijd krijg ik vaak trek. Als ik zin en tijd en de spullen ervoor in huis heb, roerbak ik een beetje spinazie met één of twee eieren. Maar ik eet ook vaak even snel tussendoor twee stevige crackers met kaas of pindakaas.”

Wil je weten of ze in de namiddag nog snackt en wat ze in de avond eet? Je leest het in het januari-nummer van Santé dat nu inde winkel ligt!

Annalot: ‘Klunzen’

annalot

 

“Soms word ik een beetje kriegel van alle tips voor een beter, leuker of gezonder leven. Is het dan nooit goed genoeg? Tegelijk heb ik ze ook nodig, die tips, want in de drukte van alledag vergeet ik vaak wat echt belangrijk is. En maak ik me vaker druk om suffe dingen dan me lief is. Daarom vind ik de tips van life coach Kelly Weekers in deze Santé zo fijn (pagina 38): ze zijn eenvoudig en makkelijk toe te passen.

En als het niet lukt om alle goede adviezen perfect op te volgen, is dat ook niet erg. Mislukken – en een beetje klunzen – hoort erbij. Sterker nog: beter worden in fouten maken is een van de sleutels tot een relaxter en happyer leven. Lees er alles over op pagina 54.Dus mijn tip voor deze maand (en de rest van het jaar): probeer, faal, kluns, lach erom en leer ervan, en probeer het de volgende dag gewoon opnieuw. Want wie weet lukt het dan wel!”Annalot, chef redactie

Voel je goed met het nieuwe Santé januari-nummer

Santé

 

Dossier: Leven volgens je cyclus

Een kort lontje als je ongesteld moet worden is normaal. Dus kun je er maar beter rekening mee houden. In het dossier van deze maand lees je alles over de trend om je leven in te delen volgens de verschillende fasen in je cyclus.

De grote lippenbalsemtest

In de wintermaanden kunnen je lippen wel wat extra zorg gebruiken. De Santé-redactie heeft 25 lippenbalsems getest en daar is een aantal favoriete uitgekomen…

Het eetdagboek van…

Vanaf deze maand vind je maandelijks een nieuwe rubriek in de Santé. In ‘het eetdagboek van’ vertellen verschillende bekende Nederlanders wat ze op een dag eten. Tooske Ragas bijt het spits af.

Zo maak je van 2020 jouw top jaar

Of je nu meer geluk wilt in je werk of in je privéleven, volgens coach en bestsellerauteur Kelly Weekers is het niet zo moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Onlangs verscheen haar boek Happy lifehacks 365 in de Santé geeft zij tips voor een fantastisch 2020.

En verder:

 • Work-out-apps om te proberen
 • Win een Inventum, HB75 elektrische boven deken
 • Hoe eerlijk ben jij op sociale media?
 • 6 detox drankjes
 • 3 tips voor een stedentrip

En nog veel meer! Het januari- nummer is hier verkrijgbaar.

Nog geen abonnee? Misschien is deze super aanbieding wel wat voor jou! 18x Santé met luxe verzorgingsset van I Colonial voor maar €69,95.

Dokter Juriaan: ‘We leven te veel vanuit ons hoofd’

dokter Juriaan

 

Wie is dokter Juriaan?

Juriaan Galavazi (46) werkt als holistisch huisarts en coach: in al zijn consulten, trainingen en sessies staat de verbinding tussen lichaam en geest centraal. Onder de naam dokter Juriaan blogt hij op social media. Deze maand verschijnt zijn eerste boek Van klacht naar kans. Juriaan woont met zijn gezin in Velsen-Zuid.

De boodschap van je nieuwe boek Van klacht naar kans is dat ons lichaam ons iets wil vertellen.

“Veel mensen komen bij hun huisarts met een bepaalde klacht. Ze hebben bijvoorbeeld chronische rugklachten, last van hun buik of hartkloppingen. Daar krijgen ze dan vaak oefeningen of pillen voor. Die geven waarschijnlijk verlichting , maar de kans is groot dat ze daarna op dezelfde weg doorgaan, terwijl dat juist het pad is dat ze ziek maakt. Die klacht gaat eigenlijk over iets heel anders dan die rugklachten of buikpijn, je lichaam wil je iets duidelijk maken. Natuurlijk handelt een huisarts vanuit een goede intentie, dat heb ik zelf ook altijd gedaan. Maar een huisarts kan nog zo kundig zijn en het beste met je voor hebben, hij wordt toch afgerekend op de snelheid waarmee hij je van je klacht afhelpt. En daar mis je een afslag.”

Hoe kwam je tot dit inzicht?

“In voorgaande jaren heb ik een burn-out en een depressie gehad. Op een gegeven moment merkte ik dat de reguliere zorg me daar niet bij kon helpen. Ik had iets anders nodig: ik moest het lijntje met mijn gevoel herstellen, want dat was flinterdun geworden. Mijn zoektocht naar herstel is begonnen via een haptonoom, psycholoog, hypnotherapeut en verschillende coaches. Een van mijn ontdekkingen was dat mijn lijf veel slimmer is dan mijn hoofd, dus dat het zinnig is om daarnaar te leren luisteren.”

Waarom is die verbinding tussen en lichaam en geest zo belangrijk?

“Je kunt ze niet los van elkaar zien. Als je dat wel doet, dan word je een machine die veel op de automatische piloot doet en zich gedraagt zoals je denkt dat de maatschappij van je verwacht. Veel mensen leven op die manier, maar in dat masker ontstaat soms een scheur. Die scheur zorgt voor pijn en verdriet, maar ook voor contact met onze verlangens en behoeften. In dat ongemak vinden hoofd en lijf elkaar. De realiteit is dat we vervelende gevoelens meestal snel aan de kant schuiven, omdat we geen pijn of verdriet willen voelen. We leven te veel vanuit ons hoofd en denken dat kennis de weg is naar succes, maar je gevoel is minstens zo belangrijk.”

Meer dokter Juriaan in Santé

Wil je weten hoe je bijvoorbeeld pijnlijke en vervelende gevoelens moet toelaten en wil je weten hoe dokter Juriaan is omgegaan met zijn burn-out? Je leest het in het december-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt.

Tekst: Fleur Baxmeier, Beeld: Marius Hilleris Lambers

Annalot: ‘Op je gevoel’

annalot

 

Wat dacht je van de overheerlijke groente-spiraaltaart van tv-kok Yvette van Boven (pagina 19)? Haar lievelingstoetje wil je trouwens ook niet missen (pagina 21). Een suikerbommetje, maar lekker!

Relaxter omgaan met voeding past ook helemaal in de trend van dit moment: intuïtief eten. Geen dieet met strikte regels over wat je wel en niet mag eten, maar voelen wat je lichaam nodig heeft. Lees er alles over in ons dossier (pagina 8).

“Je lichaam is vaak slimmer dan je hoofd”, vertelt de populaire dokter Juriaan in een interview in dit nummer (pagina 38). Alle reden dus om er komend jaar wat beter naar te gaan luisteren.

Annalot, chef redactie

Genieten met het nieuwe Santé december-nummer

Santé december-nummer

 

Wat kun je in het december-nummer van Santé verwachten?

Dossier: Intuïtief eten, nooit meer op dieet

Elke dag stipt om twaalf uur lunchen en om zes uur avondeten? Volgens sommigen een slecht idee, want je lichaam geeft zelf aan wanneer het wil eten en wat. Eten volgens je intuïtie zou stukken gezonder zijn én beer voor de lijn.

Taboe: je eenzaam voelen

Regelmatig tijd alleen doorbrengen is fijn en heel gezond. Het wordt ook anders als je je ook echt eenzaam voelt. Wat is precies het verschil tussen die twee? En wat kun je doen aan eenzaamheid?

Interview dokter Juriaan

Op social media is hij een hit: de knappe dokter Juriaan. Na een burn-out ontdekte hij hoe sterk lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Nu helpt hij anderen om niet alleen fysiek, maar ook mentaal weer fit te worden.

En verder:

 • Win een weekend weg op de Wadden
 • Waarom de kou goed voor je is
 • Trend: drink jij al minder alcohol
 • 4 x fondue variatie
 • Thuis bij tv-kok Yvette van Boven + haar kerstrecepten

En nog veel meer! Santé december is vanaf nu verkrijgbaar.

‘Met de ervaring van mijn eetstoornis help ik nu anderen’

saraï pannekoek eetstoornis

 

Wat doe je precies als sportdiëtist?

“Ik help sporters verantwoordere en bewustere keuzes te maken die goed zijn voor hun gezondheid en prestaties én voor de planeet. Vleesetende sporters daag ik uit om vaker te kiezen voor vega en ik optimaliseer de ­voeding van sporters die al plantaardig eten. Toch is het een misvatting dat veganistisch eten het duurzaamst is. Het gaat ook om je gezondheid, en je moet een patroon vol kunnen houden.

Ik heb sporters in de ­praktijk gehad die veganistisch aten, maar na een paar maanden moesten stoppen, omdat hun bloedwaarden verslechterden. Een veganistisch dieet is simpelweg niet voor iedereen weggelegd. De topsporters die ik begeleid, willen goed en lekker eten, maar hebben niet altijd tijd om hele maaltijden te koken. De recepten met ­seizoensproducten en andere verantwoorde producten die ik voor ze ontwikkel, zijn in een halfuur klaar.”

Je hebt je gespecialiseerd in eetstoornissen. Waarom?

“Tijdens mijn eigen sportcarrière kreeg ik zelf een eetstoornis. Het kostte me een paar jaar om ervan te herstellen, maar ik gebruik mijn ervaring nu om anderen te helpen. Sporters leggen de lat vaak hoog – vaak beïnvloed door social media, waar hen een irreëel beeld wordt voorgeschoteld: sixpacks en perfect afgetrainde lichamen. Dat kan een voedingsbodem voor eetproblemen zijn.

De afgelopen jaren heb ik gewerkt met zeer anorectische en boulimische cliënten. Ik weet alles over sportvoeding en heb wetenschappelijke kennis, maar ben ook empathisch. Ik versta de taal van de eetstoornis, begrijp hoe iemand zich voelt.”

Wil je weten hoe Saraï’s eetstoornis ontstond? Je leest het in het november-nummer van Santé die nu in de winkel ligt.

Bron: Santé november 2019, Tekst: Belinda Fallaux, Fotografie: Bart Honingh, visagie: Linda Huiberts

Annalot: ‘Vallende blaadjes’

annalot

 

“In mijn fantasie is de herfst altijd net wat leuker dan in het echt. Bij de eerste falling leaves denk ik nog: yes! Lekker een zachte trui aan, pompoensoep maken en legitiem onder een dekentje op de bank met een kop thee. En ja, die momenten zijn er natuurlijk ook wel. Maar minstens zo vaak kom ik natgeregend ergens aan. En dan dat opstaan in het donker…

Verlies jij het deze weken ook regelmatig van de snoozeknop? Lees op pagina 44 hoe je wél op tijd je bed uitkomt. Kijk zeker ook even naar de comfy jacks, hoodies en sweaters (pagina 62). In een roze teddy wordt die barre tocht naar de gym namelijk vanzelf leuk.

En mocht je nou toch op de bank belanden, pak deze Santé erbij en waan je even op het zonnige Cyprus (pagina 82). Wie weet stel je dan die pompoensoep nog even uit en ga je voor een Grieks-Cypriotisch recept. Dat werkt pas echt tegen de herfstblues!”

Annalot, chef redactie

Santé november ligt in de winkel!

Sante november

 

In het Dossier: alles over je weerstand

Het virusseizoen is weer geopend. Voorkom dat je snotterend en zwetend de winter doorgaat en geef je immuunsysteem een zetje in de goede richting.

Zo kom je wel uit je bed: 6 tips

We weten het: er bestaan geen akeliger geluid dan je wekker. En toch hoeft opstaan niet per se zo’n moeite te kosten.

Hoe maak je gezonde keuzes in de supermarkt?

Heb je je winkelkar volgeladen met gezonde en duurzame boodschappen, blijkt niet alles zo goed als je dacht. Hoe weet je nou wat je wel en beter niet kunt kopen?

Verder:

 • Relatie issue: ‘Hij wil kinderen, ik niet’
 • 5 recepten voor meer energie
 • Wat gebeurt er al je te veel zit
 • Welke oliën zijn er en welke is het beste voor je huid?

Santé november ligt nu in de winkel!

Annalot: Lekker in je vel

annalot

 

“Mag ik je ID even zien?” vroeg het meisje achter de kassa toen ik een fles wijn wilde afrekenen. Verbouwereerd stamelde ik: “Maar ik ben 42!”

Je zou denken dat mijn dag na deze opmerking niet meer stuk kon. Niet dus. Want dat ik er als veertigplusser blijkbaar uitzie als een puber, kun je toch moeilijk een compliment noemen? Gelukkig herstelde ze zich snel: “O ja, nu zie ik het ook.” Ik blij.

Hoe komt het dat sommige vrouwen er stukken jonger uitzien dan ze zijn? We vroegen het aan een expert (pagina 36). Maar hoe jong of oud je ook bent, als je lekker in je vel zit, straal je dat volgens mij ook uit. En daarvoor vind je deze maand weer genoeg inspiratie in Santé.

Duik eens lekker vroeg je bed in en haal meer uit je nachtrust (pagina 42), gun jezelf een fijne massage (pagina 38) of leef je uit tijdens een lesje reformer pilates (pagina 62). En trakteer jezelf daarna op een lekker glaasje… boerenkoolsmoothie (pagina 92).  Energieboost gegarandeerd en je hebt er geen ID voor nodig!

Annalot, chef redactie

Annalot: Het roer om

annalot

 

Het idee dat je op een dag ook iets totaal anders zou kunnen gaan doen, vind ik fascinerend. Natuurlijk gaat dat niet zomaar. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom het níet kan. Maar als ik er even doorheen zit, denk ik vaak: ik kan altijd nog een B&B in Andalusië beginnen.

In mijn dagdroom ziek ik mezelf dan over de lokale markt struinen met een rieten mand aan mijn arm vol verse producten. Nee, ik zie mezelf nooit de bedden verschonen of de badkamer schrobben – heel gek. Of het er ooit van komt…?

Lonneke koos wél voor een ander leven, ver weg van kantoor (pagina 76). Ook Lotte sloeg een andere weg in: zij veranderde van een bankhanger in een sportfanaat (pagina 50).

Hoeft van jou het roer niet zo nodig om? Des te beter! De kunst is om ook het gewone en alledaagse te koesteren, aldus geluksexpert Meik Wiking (pagina 28). En ondertussen mag je best een beetje dagdromen.

Annalot Boersma, chef redactie

Nu in de winkel: het september-nummer van Santé

september-nummer sante

Reset je keuken

Uitpuilende kastjes en kruidenrekjes plus een koelkast die wel een beurt kan gebruiken? Geef je keuken een frisse start met de tips in ons dossier.

Het leven is te kort om op kantoor te zitten

Lonneke (45) ontdekte dat ze het leven te kort vindt om de hele dag op kantoor te zitten. Ze zegde haar baan in Nederland op, verkocht haar Amsterdamse appartement en vertrok naar het Noord-Spaanse platteland van Asturië.

Doei bank, vanaf nu ben ik sportief

Je leefstijl omgooien en fanatiek gaan sporten: knap dat al die mensen op tv dat kunnen, maar niets voor mij, dacht couch-potato Lotte (29). Tot ze zich realiseerde dat het echt anders moest. Ze bedacht een challenge om zichzelf aan het sporten te krijgen.

Doe je work-out ondersteboven

Doe je work-out eens op z’n kop, want inversion moves doen echt wonderen voor je gezondheid. In het september-nummer van Santé ontdek je welke.

En verder:

 • 5 manieren om niet te veel te eten
 • Meer geluk? Stel je eens kwetsbaar op
 • Mediteraan koken: houd die zomervibe nog even vast
 • Eerste hulp bij droog zomerhaar
 • Herinneringen creëren én onthouden doe je zo

Je kunt de Santé bestellen in onze webshop.

Liever abonnee worden? Bekijk onze aanbiedingen.