5 tips om thuis sporten vol te houden

thuis sporten

 

1. Zorg voor vaste dagen en tijden

Net als op de sportschool waar de lesuren ingeroosterd zijn. Zo wordt het sporten sneller een vast onderdeel in je week. Zodra het een gewoonte is, wordt het makkelijker om vol te houden.

Lees ook:Ik weet het wel, ik moet het gewoon even doen

2. Zet een wekker als stok achter de deur

Op die manier kun je het niet vergeten als je bezig bent met iets anders.

3. Zorg voor een plek om thuis te sporten

Ergens waar je ongegeneerd je gang kunt gaan.

4. Wees soms streng voor jezelf

Zie het sporten als een agendapunt en verzet het niet bij het minste of geringste.

5. Zorg dat je de techniek van de oefeningen kent

Het is belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert. Doe dus veel oefeningen die je al kent en focus je bij nieuwe oefeningen extra bewust op de techniek.

Serieus? Kan yoga heupproblemen veroorzaken?

heupproblemen yoga

 

Wie veelvuldig aan yoga doet, heeft kans om het heupbeen te blesseren, zegt Benoy Matthews die is gespecialiseerd in heup- en kniefysiotherapie en lid is van de Chartered Society of Physiotherapists. Hij krijgt steeds vaker yogadocenten over de vloer die klagen over heupproblemen.

Lees ook: ‘6 redenen om yoga te proberen’

Yogaposities

Volgens de fysiotherapeut worden de heupen overbelast omdat ze herhaaldelijk worden geforceerd in bepaalde yogapostities die de fysiologie van het lichaam eigen niet toelaat. Dit kan zelfs leiden tot heupoperaties.

Knellend en blokkerend gevoel

“Mensen verwarren stijfheid met pijn. Als er een knellend of blokkerend gevoel in de lies zit, een indicatie van heupproblemen, mag je dit niet negeren.” De fysiotherapeut wil niet zeggen dat yoga slecht is, maar hij zegt ook dat wat haalbaar voor jou is, ook haalbaar is voor een ander. Hij adviseert om yoga af te wisselen met andere sporten om het risico op heupblessures te verkleinen.

Bron: Nieuwsblad.be

Winnen: 2 kaarten voor Fitfair 2019

Fitfair

 

De Fitfair is op vrijdag 22 en zaterdag 23 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Twee dagen lang kun je je vergapen aan de nieuwste ontwikkelingen op fitnessgebied. Ook kun je je laten inspireren door talloze experts.

Laat je inspireren door talloze sprekers

Zo nemen Dani Jašarević & Lizzy Blijleven, eigenaresses van Fitgirls.nl en coaches van Fitmind Academy, de hele dag het hoofdpodium over voor 4 shows. Ze gaan dan iets doen wat ze nog nooit eerder hebben gedaan en zullen zetten je mindset letterlijk in beweging zetten.

Verder vertelt Richard Bell alles over mentale coaching en fysieke ontwikkeling om tot ultiem resultaten te komen en vertelt fitnessmodel Menno Henselmans over de wetenschap achter een gezond en fit lichaam.

Work-outs

En natuurlijk kun je zelf ook in beweging komen, want er zijn talloze work-outs waaruit je kunt kiezen.

Win kaarten!

Wil je erbij zijn? Santé mag 5 x 2 kaarten weggeven. Vul onderstaand formulier voor 16 november 2019 in.

6 redenen waarom je gewicht schommelt

gewicht schommelt

Reden 1: Je moet ongesteld worden

Als je menstruatie nadert, neemt je gewicht vaak toe. Het verschil kan wel een paar kilo zijn. Hoe het precies komt dat je zwaarder bent vlak voor je menstruatie is niet honderd procent wetenschappelijk te verklaren. Waarschijnlijk speelt de piek van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen tijdens het laatste deel van je cyclus een rol.

Onderzoekers hebben ontdekt dat een (structureel) verhoogd oestrogeenniveau van het lichaam ertoe aanzet extra vet op te slaan, vooral rond de taille, dijen, billen en bovenarmen. Ook kan een hoog oestrogeenniveau ertoe leiden dt je lichaam meer vocht vasthoudt. Grote kans dat je dit terugziet op de weegschaal. Het goede nieuws: de kilo’s verdwijnen vanzelf als je eenmaal ongesteld bent. Want dan daalt je oestrogeenniveau weer.

Lees ook: 10 redenen waarom je geen gewicht verliest

Reden 2: Je bent gisteravond uit eten geweest

De ochtend na een etentje ben je opeens een stuk zwaarder. Maar troost je: één etentje heeft geen blijvend effect op je gewicht. Gewichtstoename is een gevolg van consequent meer calorieën eten dan je verbrandt. Volgens de Body Weight Planner, gebaseerd op onderzoek van de Amerikaanse National Institutes of Health, moet je om één pond vet aan te komen een energieoverschot van rond de 7.000 calorieën naar binnen werken (en dat is echt heel veel). Dus zelfs als je heel uitgebreid hebt gedineerd, en ook nog veel gesnoept hebt, zit je daar lang niet aan. Dat je toch zwaarder bent na een avondje tafelen, kan bijvoorbeeld komen doordat je bij uit eten gaan meer eet dan normaal, het gewicht van het voedsel heeft namelijk ook invloed. Ook bevatten de gerechten vaak meer zout dan je gewend bent. Je lichaam reageert daarop door vocht vast te houden. Drink de dag nadat je uit eten bent geweest veel water (minimaal 2 liter) en je zult zien dat je gewicht snel weer daalt.

Reden 3: Het is warm buiten

Als buiten de mussen van het dak vallen, zou de weegschaal je weleens negatief kunnen verrassen. Door hitte kan je lichaam meer vocht vast gaan houden. Je lichaam kan de warmte niet goed meer afvoeren via de bloedsomloop en om oververhitting te voorkomen, verwijden je bloedvaten zich. Door de zwaartekracht zakt het overtollige vocht naar beneden, zo krijg je gezwollen voeten, enkels en soms ook opgezette benen.

Reden 4: Je hebt last van stress

Een nieuwe baan, een belangrijke presentatie of een dierbare die ziek is… allemaal situaties waarbij stress kan komen kijken. Stress is een natuurlijke en gezonde reactie: je lichaam maakt zich klaar om bepaalde omstandigheden aan te kunnen. Je lichaam maakt adrenaline aan en daardoor ben je alert, energiek en gefocust. Op de korte termijn kan deze adrenaline ervoor zorgen dat je geen hap door je keel krijgt, dan kun je zomaar een paar pondjes slinken.

Maar als de stressvolle situatie langer aanhoudt, is stress juist een dikmaker. Je lichaam staat dan continu in de survival-modus, met honger tot gevolg. Door de toename van het hormoon cortisol in je bloed, denkt je lichaam dat het extra calorieën nodig heeft, ook al is dat niet echt zo. Ook zorgt een verhoogd cortisolniveau voor een hogere insulinespiegel en dus een lagere bloedsuikerspiegel en daardoor kun je meer dan normaal hunkeren naar zoete, vette voedingsmiddelen.

Reden 5: Je stoelgang is verstoord

Volwassenen krijgen dagelijks 3 tot 4 kilo aan eten en drinken binnen. Als je bedenkt dat de tijd tussen het eten van een maaltijd en naar het toilet gaan zeker 24-36 uur is, dan begrijp je dat je de ochtend nadat je een flink bord stamppot hebt gegeten misschien iets zwaarder bent. Andersom werkt het hetzelfde: als je een dag weinig of licht eet, dan ben je de ochtend erna iets lichter. Dit heeft echter weinig te maken met je vetpercentage, maar puur met de hoeveelheid voedsel die in je darmen zit. Heb je last van obstipatie, dan zie je dat vaak heel duidelijk terug op de weegschaal: je darmen zitten dan voller dan normaal. Eet vezelrijke voeding en drink veel water om de werking van je spijsverteringsstelsel optimaal te houden.

Lees ook: Tips voor een goede stoelgang

Reden 6: Je slaapt te weinig

Is het je weleens opgevallen dat je na een korte nacht meer zin hebt in suikerrijke snacks? Dat kan kloppen. Er zijn verschillende onderzoeken die duidelijk aantonen dat mensen die te weinig slapen meer zin hebben in zoete snacks. Door te weinig slaap (gemiddeld minder dan vijf uur per nacht) wordt het evenwicht tussen de hormonen ghreline en leptine verstoord. Deze hormonen reguleren de eetlust. Wanneer je last hebt van slaaptekort maakt je lichaam meer ghreline aan, waardoor je hersenen een seintje krijgen dat het tijd is om te eten. Daarnaast daalt de hoeveelheid leptine, waardoor je eetlust langer blijft en je dus meer eet.

Bron: Archief | alan KO

Pijnlijke borsten tijdens of na het sporten? Hier kan het door komen

pijnlijke borsten

 

Veel vrouwen hebben last van pijnlijke borsten tijdens het sporten

Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de vrouwen last heeft van haar borsten tijdens of na het sporten. Heb je niet zulke grote borsten? Dat biedt geen garantie voor pijnvrij sporten. Van de vrouwen met een A-cup heeft een kwart last van pijnlijke borsten.

Lees ook:4 dingen die je voor je borsten kunt doen

Vijf oorzaken van pijnlijke borsten

1. Je draagt geen goede sportbeha

De juiste ondersteuning voor je borsten is belangrijk. Een goede sportbeha is een slimme investering.

2. Je sportbeha is oud

De elasticiteit van je sportbeha gaat achteruit door het dragen en wassen. Draag je een sportbeha met een beugel? Die kan vervormen en pijnlijk langs je huid wrijven.

3. Schurende kleding

Wanneer je sportkleding steeds langs je borsten beweegt, kan dat gaan schuren. Dat is vaak vooraal pijnlijk aan de tepels.

4. Je cyclus

Rondom je menstruatie kunnen je borsten gevoeliger zijn. Dat kan voor ongemak zorgen tijdens het sporten.

5. Je sport intensief

Hoe meer je borsten bouncen tijdens het sporter hoe pijnlijker dat kan zijn.

De oplossing

Je kunt pijnlijke borsten niet altijd verminderen, maar je kunt de pijn wel beperken. Een goede sportbeha dragen is belangrijk. Zo vind je de perfecte sportbeha.

Welke sport ga jij doen? 5 work-outs en hun voordelen!

welke sport

 

In dit artikel laten we je vijf populaire trainingsvormen zien, gepaard met hun voor- en nadelen. Het geeft je een duidelijk beeld en zo kan je vervolgens een afgewogen beslissing maken.

Het is een mix die sommigen voor hun plezier doen, en anderen om bepaalde doelen te halen. Je maakt zo niet alleen de leukste, maar in sommige gevallen ook de meeste efficiënte keuze (bv. om af te vallen).

Sporten is gezond!

Om te beginnen zou eigenlijk iedereen aan sport moeten doen. Zo zijn er tal van onderzoeken te vinden die uitwijzen dat je algehele gezondheid ervan een flinke boost krijgt.

Het maakt je ook gelukkiger! Mensen die sporten hebben vaak meer kracht, energie en uithoudingsvermogen en dragen bij aan een beter welzijn.

Ga onderstaand rijtje work-outs eens af en ga er daarna lekker mee aan de slag!

5 work-outs voor je op een rij!

We laten je hieronder 5 veelvoorkomende trainingsvormen zien, met hun plus- en minpunten.

Sportschool

De sportschool induiken om er vervolgens met spierbundels, sixpack en een glimlach op je gezicht weer uit te lopen. Het zal niet in een dag gebeuren, maar wel zolang je maar elke keer blijft gaan! Je ziet daarom tegenwoordig ook steeds meer mensen naar de sportschool gaan.

Voordelen: meer kracht, meer conditie, meer uithoudingsvermogen, meer energie, gezonder, vaak een gelukkiger gevoel en meer zelfvertrouwen.

Nadelen: kans op blessures (bij verkeerde uitvoering).

Het vergt wel de nodige discipline, om ook echt de resultaten ervan te zien en merken! Je hebt zat mensen die eraan beginnen, en dan een paar weken niet komen. Je maakt de keuze zelf, maar het beste is om minimaal 3 keer per week naar de sportschool te gaan.

Cardiotrainingen

Ze worden vaak gedaan om meer conditie te krijgen, maar ook de vetverbranding boosten is een belangrijke reden. Denk aan verschillende varianten denken zoals bv. hardlopen, crosstraining, spinning, roeien of traplopen. De meeste sportscholen staan er vol mee en je kan ze tegenwoordig ook makkelijk zelf aanschaffen voor thuisgebruik.

Voordelen: je bouwt meer conditie op, veel variaties, vetverbranding gaat omhoog.

Nadelen: vetverbranding is bij sommige varianten hoger, en anderen lager.

HIIT

HIIT (High Intensity Interval Training) is veel effectiever dan cardio. Het is wel belangrijk is dat de uitvoering ervan klopt. Je gaat namelijk in korte tijd grote krachtsexplosies leveren, afgewisseld met periodes van rust. De trainingen duren meestal ook niet zo lang en je kan tussen de 10 en 30 minuten al klaar zijn (afhankelijk van de training en niveau). Je verbranding zal niet alleen tijdens, maar ook na de trainingen hoger zijn.

Voordelen: hoge vetverbranding, opbouwen van kracht, leuk en gevarieerd.

Nadelen: het is belangrijk op de juiste manier te starten, anders haal je er niet alles uit.

4. Kickboksen

Kickboksen wordt steeds populairder en zie je steeds vaker op het rooster in ‘gewone’ sportscholen staan. Het is natuurlijk heel wat anders dan de meeste andere sporten en je moet het wel echt leuk vinden. Verder is het overigens niet zo dat je meteen wedstrijden hoeft te doen, er zijn tal van mogelijkheden. Wat kenmerkend is, is dat conditie ook hier een belangrijke rol speelt. Daarbij bouw je kracht op en leer je veel trap- en stoot technieken, maar ook verdedigingstactieken.

Voordelen: je leert alle technieken van het kickboksen, bouwt meer conditie op, sport samen in groepsverband, krijgt meer kracht.

Nadelen: bij fanatiek kickboksen kan je weleens tegen een blessure oplopen (blauwe plekken, schaafplekken, tot sporadisch andere blessures).

Je kan naar een echte kickboks-gym gaan of de meeste andere sportscholen. Voor verschillende vechtsporten (dus ook kickboksen) heb je meestal ook de nodige spullen nodig. Je kan op deze website zien om welke dingen het gaat.

Hardlopen of duursport

Er zijn een hoop mensen die hardlopen leuk vinden, of het om andere redenen doen. Nu kan het zijn dat je ervan geniet en mee wilt doen aan hardloopevenmenten. Zo zijn er marathons, stedenrondes of lopen door natuurgebieden. Hen hiervoor kan het soms handig zijn een goede voorbereiding te treffen.

Veel mensen doen het ook om af te vallen. Je verbrandt zeker calorieën met hardlopen. Hoe intensiever en langer je rent, hoe meer opgeslagen lichaamsvet je verbrandt. Het is echter niet de meest efficiënte manier om je ververbranding te verhogen. Hiervoor zijn sommige andere sporten nog net iets beter geschikt.

Voordelen: lekker in de buitenlucht rennen of op een loopband, meer conditie opbouwen, verschillende leuke rondes, gezellig om samen te doen, meer kracht opbouwen.

Nadelen: kosten liggen iets hoger voor een goede voorbereiding (hardloopschoenen, outfit, wearables), minder blessurevrij dan andere sporten bij foutieve uitvoering en voorbereiding, niet de meest effectieve manier van je vetverbranding verhogen.

Met welke sport ga jij beginnen?

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een hoop andere sporten, maar we hebben nu een paar populaire sporten uitgelicht. We raden je aan om in ieder geval ergens mee te beginnen. Zo pluk je er snel de vruchten van!

Tips voor een plattere buik

platte buik

 

Let op je houding

Wanneer je rechtop staat, ziet je figuur er beter uit. Daarnaast zijn de spieren van je romp licht actief als je rechtop zit of staat, ook goed voor je buikje.

Lees ook:Wat voor buik heb jij?

Drink genoeg water

Ons lichaam verwart honger makkelijk met dorst, maar dat is niet de enige reden waarom je genoeg moet drinken. Wanneer je te weinig drinkt, slaat je lichaam het water dat nog in je lichaam is op, wat kan zorgen voor een opgezette buik.

Ga naar het toilet wanneer je moet

Wanneer je te weinig naar het toilet gaat voor een grote boodschap, kan je buik opgezet raken. Voel je dat je naar het toilet moet, probeer het dan niet op te houden. Zorg dat je genoeg vezels eet om je stoelgang op gang te houden.

Slaap genoeg

Na een slechte nachtrust wordt er meer hongerhormoon aangemaakt. Je hebt daardoor overdag meer trek. Verder maken we slechtere keuzes als we moe zijn, dat betekent dat we sneller naar ongezonde tussendoortjes grijpen na een slechte nachtrust.

Doe niet alleen buikspieroefeningen

Buikspieroefeningen zijn niet the holy grail voor een platte buik. Staar je daar dus niet op blind, maar verwerk ook krachttraining in je trainingsprogramma.

Kom naar het Halloween-sportevent in Amsterdam

halloween

Wat kun je verwachten?

Een HIIT (High Intensity Interval Training) gecombineerd met een running workout in Halloween style.

Deelnemers starten met een HIIT warming-up bij de High Studios Plantage (Weesperstraat). Daarna gaat iedereen hardlopend over de grachten naar High Studios Jordaan (Lindengracht) voor een tweede horror-HIIT training. En hollen tot slot terug naar de Plantage-locatie voor een welverdiende Halloween-treat!

In Halloween-style

Het belooft niet alleen een te leuke én gratis killer workout te worden, maar je krijgt ook een sportoutfit van Björn Borg! Gruwelijk cool toch?! Verder kom je natuurlijk in Halloween style, zoals schmink, pruik, masker, Dracula, alles mag!

Geef je snel op!

Schrikt een killer work-out jou niet af? => Geef je dan snel op.

  • Locatie: High Studios Plantage (Weesperstraat 101 in Amsterdam).
  • Wanneer: donderdag 31 oktober.
  • Aanvang: 19:45 uur inloop (omkleden + schminken).
  • Start training: 20:15 uur.
  • Duur training: 1 uur en 30 minuten – HIIT class (2x) + 5 KM running.
  • Na afloop: treats, drinks, bites en DJ.
  • Dresscode: Kom in Halloween style en neem je sportschoenen mee. Je ontvangt een sportoutfit van Björn Borg.

5 oefeningen die je kunt doen om je balans te verbeteren

balans verbeteren

 

1. Tijdens het lopen

Loop je in een rustige straat? Probeer op de stoeprand te lopen in plaats van op de stoep.

Lees ook:4 redenen waarom je je balans niet kunt bewaren

2. Als je iets laat vallen

Raap wat je liet vallen op terwijl je je achterste been iets optilt van de grond. Naarmate het beter gaat, kun je je been steeds iets hoger optillen.

3. In de trein

Het komt wel eens voor dat je in de trein moet staan. Dat is een goede om je balans te verbeteren. Zet je voeten iets uit elkaar en buig je knieën lichtjes. Probeer je balans te bewaren. Zorg er wel voor dat je iets vast kunt grijpen als je je balans verliest. Bij voorkeur geen medereiziger.

4. Tijdens het tandenpoetsen

Poets je tanden terwijl je op één been staat.

5. Tijdens het sporten

Veel sporten zijn goed voor het trainen van je balans. Schrijf je ook eens in voor een les yoga of pilates. Als je dat regelmatig doet, zal je balans verbeteren.

Je balans wisselt per dag. Laat je niet van de wijs brengen als het een dag wat minder goed gaat.

Bron: Real Simple

Waarom de weegschaal weg mag

weegschaal

 

De weegschaal beïnvloedt ons humeur

Zodra we het getal op de weegschaal zien, is de toon gezet. Bij een lager getal dan gehoopt, voelt het alsof je controle hebt. Is het getal hoger dan je gehoopt had, dan voel je je slecht of schuldig en misschien geef je wel toe aan die eetbui; de dag is toch al verpest. De waarheid is dat je gewicht schommelt, om verschillende redenen. Het is helemaal niet gek dat je de ene dag meer weegt dan de andere dag.

Lees ook: Jezelf wegen: hier moet je op letten

De weegschaal vertelt je niet hoe je je voelt

Sinds wanneer hebben we een apparaat nodig om ons te vertellen hoe goed we in ons vel zitten, hoe sterk we zijn, hoe gezond we zijn of hoe fit we zijn? Dit staat allemaal los van dit ding! Een weegschaal laat niet zien hoe veel spiermassa je hebt of hoe goed je kleding past.

Er gebeurt niets als je de weegschaal wegdoet

Je komt er niet van aan en je valt er niet van af. Wat er wel kan gebeuren? Je zult meer gaan vertrouwen op je lichaam: wat voelt goed, wat voelt niet goed, houd je je training langer vol en zit je broek losser of strakker?

5 tips om meer calorieën te verbranden

calorieën verbranden

 

1. Doe een warming-up

Wil je geen tijd verliezen en daarom het liefst direct aan je training beginnen? Sla toch de warming-up niet over. Door je spieren van tevoren op te warmen, kun je daarna meer geven en je verkleint de kans dat je een blessure oploopt.

Lees ook:Verbrand je meer calorieën met rustig of snel rennen?

2. Ga vijf minuten langer door

Je bent toch al bezig en tenzij je plannen hebt, is er eigenlijk geen reden om niet vijf minuten langer door te gaan.

3. Multitask

Train meerdere spiergroepen tegelijk door verschillende oefeningen te combineren. Squats en buikspieroefeningen kun je bijvoorbeeld zwaarder maken door ze te doen met gewichtjes in je handen.

4. Verwerk HIIT in je trainingsprogramma

High Intensity Interval Training is niet voor niets zo’n hit geworden. De training is effectief omdat je in een korte tijd meer calorieën verbrandt dan met een gewone training.

5. Haal meer uit het lopen

Ga je wandelend naar de sportschool of een stukje hardlopen? Met deze tips verbrand je meer calorieën met lopen.

Wil je beginnen met hardlopen? Zo ga je goed van start!

hardlopen

 

Hardlopen is leuk, maar vooral ook heel gezond. Je hebt mensen die de hardloopschoenen aantrekken voor meer conditie, vetverbranding en om een gezondere leefstijl te leiden …anderen trainen voor professionele wedstrijden, marathons of overige speciale hardlooprondes. Op welke manier je het ook doet, er zijn altijd een aantal basisdingen waarop je zeker moet letten.

We gaan je daarom laten zien welke factoren een belangrijke rol spelen voor betere prestaties, minder blessures en een fijne hardloopervaring.

De voordelen van hardlopen

Op de eerste plaats gaan we je even kort uitleggen waarom hardlopen zo goed is, waardoor het ook zo enorm veel populariteit geniet.

Hardlopen heeft de volgende voordelen:

• Je bouwt meer uithoudingsvermogen (conditie) op
• Een positief effect op energielevels, reactiesnelheid en mentaliteit
• Zorgt voor minder stress, meer ontspanning en beter slapen
• Verhoogt je weerstand en een beter immuunsysteem
• Meer sociale contacten (sportschool, buiten of elders)
• Hardlopen is in de basis niet duur

5 dingen die je voor hardlopen nodig hebt

Hieronder vind je dingen die je nodig hebt voor tijdens het hardlopen. Je hebt de essentiële zaken die elke renner nodig heeft, maar ook wat optionele tips …die je wat extra’s bieden. Ze laten je alles uit jouw hardlooptrainingen halen, maar zijn geen bittere noodzaak.

1. Goede hardloopschoenen zijn een must

Om te beginnen zijn goede hardloopschoenen echt het belangrijkste onderdeel voor tijdens jouw hardloopinspanningen. Een goed paar hardloopschoenen zorgt voor de beste hardloopervaring, minder kans op blessures en ze gaan meestal langer mee dan andere schoenen. Ze zijn immers speciaal ontworpen voor het lopen van lange en intensieve afstanden.

Je hoeft overigens echt niet de duurste schoenen te kopen, wel is belangrijk dat ze goed zitten en tijdens het lopen (hardlopen) perfect aanvoelen.

Een optie is om hardloopschoenen te laten aanmeten bij een specialistische winkel, maar dit is niet noodzakelijk (maar voor goede hardloopschoenen dus zeker wel).

2. Voldoende eten en drinken voor onderweg

Tijdens het hardlopen (maar ook erna) is het heel belangrijk dat je lichaam voldoende gehydrateerd is. Bij hardlopen verlies je veel vocht en dat zal je weer moeten aanvullen. Het beste neem je hiervoor water, of een energiedrankje (let wel op welke je neemt).

Daarbij kan je ook wat te eten meenemen om voldoende energie binnen te krijgen. Je kan hierbij denken aan een banaan (veel fruitsuikers aanwezig), krentenbollen of iets anders waar veel snelle suikers in zitten. Neem je tijdens of na het hardlopen namelijk een banaan, dan komen de suikers al binnen enkele minuten vrij in je bloedbaan om direct energie te leveren.

Neem dus in ieder geval iets mee, voor de zekerheid.

3. Sportkleding of in ieder geval iets geschikt voor hardlopen

Een flitsende outfit is voor sommigen een “no-brainer” …maar kies ook sportkleding die geschikt is voor hardlopen. Je hebt namelijk verschillende soorten broeken, t-shirts, sokken etc. waaruit je kan kiezen. Ga voor hardloopkleding die niet te veel slobbert, transpireert (zweet afvoert en luchtig is) en natuurlijk lekker zit.

Je kan er ook voor kiezen om felle kleuren te nemen, of reflecterende kleding (of delen ervan) om bv. tijdens je late avond of nachtelijke hardloopsessies nog beter op te vallen in het verkeer.

Natuurlijk zijn er de bekende merken die hierin uitblinken, maar ook bv. de discountwinkels hebben tegenwoordig veel van dit soort spullen in de schappen liggen die je heel goed kan gebruiken.

4. Hardloopband is optioneel

Voor de meeste runners is buiten hardlopen het walhalla, maar sommige vinden het gebruik van bv. een loopband ook wel fijn.

Ook voor tijdens een regenbui, voor wat tijdswinst en gemak kan je natuurlijk een loopband gebruiken. Er zijn zelfs mensen die beide doen …voor wat afwisseling of op momenten dat het wat beter uitkomt. Het is overigens wel belangrijk een juiste keuze te maken in welke hardloopband je dan aanschaft.

Je kan natuurlijk ook naar de sportschool gaan. Het kost je dan natuurlijk wel een maandabonnement. Een eigen hardloopband is op den duur voordeliger. Wil je dus toch liever een hardloopband voor thuisgebruik? Neem dan in ieder geval dit artikel over hardloopbanden door, om een goede keuze te maken.

5. Gadgets kunnen ook handig zijn

Er bestaan tegenwoordig bergen gadgets die je tijdens het hardlopen mee kan nemen. Sporthorloges, zweetbandjes met opbergvakjes, muziekdragers (meestal een telefoon) en ga zo maar door. Een sporthorloge kan inderdaad handig zijn voor het bijhouden van gegevens.

Ze beschikken meestal over hartslagmeters, navigatie, hoogtemeters, stappentellers (en hele afstand), snelheidsmeters, tijdsindicaties en nog veel meer.

Hoewel ze allemaal optioneel zijn, kunnen ze wel heel fijn zijn voor tijdens het hardlopen. Ga voor jezelf na hoe professioneel jij wilt gaan hardlopen. De sporthorloges, samen met een paar andere gadgets behoren overigens steeds meer tot de basisuitrusting van elke renner.

Klaar voor de start …run!

Nu je weet wat ervoor nodig is, ben je klaar om te gaan rennen. Zorg ervoor dat je de belangrijkste tips uit dit artikel serieus neem en vul het eventueel aan met de extra’s die jij nodig acht. Je zal er absoluut geen spijt van krijgen, meer plezier beleven en blessurevrij door het leven gaan.