5 tips om slimmer te snacken

slim snacken

 

1. Plan je snacks

Je gaat niet snel aan tafel voor een tweede lunch of diner, maar alle tussendoortjes die je tussen de maaltijden door eet, hebben wel het aantal calorieën van een extra maaltijd. Wil je op je lijn letten? Plan dan ook je snacks in. Verdeel het totale aantal calorieën voor je dag over drie maaltijd en drie tussendoortjes en houd je aan de richtlijnen. Een tussendoortje zou niet meer dan 200 calorieën moeten bevatten.

Lees ook:5 redenen om je maaltijd te plannen

2. Eet niet op de automatische piloot

Het feit dat je je tussendoortjes plant, wil niet zeggen dat je ze móet eten. Luister naar je lichaam. Als je geen honger hebt, kun je je tussendoortje gewoon overslaan. Zorg er in ieder geval voor dat je geen extreme trek krijgt, zo voorkom je dat je te veel gaat snacken. Heb je wel trek? vergeet dan vooral niet te genieten van je tussendoortje.

3. Kies voor onbewerkte tussendoortjes

Is het voorverpakt? Lang houdbaar? Grote kans dat er aan je tussendoortje (zelfs al denk je dat het nog zo gezond is) allerlei hulpstoffen en suikers zijn toegevoegd. Probeer in je tussendoortjes zoveel mogelijk onbewerkte ingrediënten te verwerken.

4. Weet waar je eet

Neem de tijd voor iedere maaltijd in plaats van gedachteloos van alles naar binnen te proppen terwijl je je in de auto naar je volgende afspraak haast. Als je je concentreert op wat je eet, ben je minder snel geneigd te veel te nemen.

5. Geef toe aan lekkere trek

Je hebt trek in een triple chocolate koekje, maar het mag niet… Daarom neem je een appel. Daarna heb je nog trek, dus je neemt nog een handje nootjes. Je denkt alleen maar aan dat heerlijke koekje, waardoor andere tussendoortjes je trek niet stillen. Je wilt immers dat koekje. De les: geef toe aan je lekkere trek. Geef jezelf geen vrijbrief om het hele pak leeg te eten ;-)

Bron: Fitnessmagazine.com

5 tips om thuis sporten vol te houden

thuis sporten

 

1. Zorg voor vaste dagen en tijden

Net als op de sportschool waar de lesuren ingeroosterd zijn. Zo wordt het sporten sneller een vast onderdeel in je week. Zodra het een gewoonte is, wordt het makkelijker om vol te houden.

Lees ook:Ik weet het wel, ik moet het gewoon even doen

2. Zet een wekker als stok achter de deur

Op die manier kun je het niet vergeten als je bezig bent met iets anders.

3. Zorg voor een plek om thuis te sporten

Ergens waar je ongegeneerd je gang kunt gaan.

4. Wees soms streng voor jezelf

Zie het sporten als een agendapunt en verzet het niet bij het minste of geringste.

5. Zorg dat je de techniek van de oefeningen kent

Het is belangrijk dat je de oefeningen goed uitvoert. Doe dus veel oefeningen die je al kent en focus je bij nieuwe oefeningen extra bewust op de techniek.

Hoe maak je make-upkwasten schoon?

make-up borstels

 

Door je make-upkwasten regelmatig te reinigen voorkom je dat ze een broedplaats voor bacteriën worden.

Waarmee maak je kwasten schoon?

Er zijn verschillende producten waarmee je je kwasten kunt reinigen. Zo heeft MAC een brush cleanser in het assortiment. Je kunt ook een druppel milde shampoo gebruiken. Olijfolie is handig om hardnekkige make-upresten te verwijderen. Je kunt ook een beetje olijfolie met de shampoo mengen.

Stap 1 – Natmaken

Zorg dat je een doekje of handdoek en kwastenreiniger bij de hand hebt. Veeg eventueel met keukenrol de ergste make-upresten van de kwasten af en maak de kwasten nat.

Stap 2 – Schoonmaken

Neem een beetje reiniger of shampoo in je handpalm en draai je kwasten hier doorheen tot alle viezigheid eraf is. Spoel ze daarna goed af.

Stap 3 – Afdrogen

Zorg dat je kwasten goed in vorm zijn voor je ze te drogen legt. Je wilt geen kwast waarvan de haren alle kanten op staan. Leg ze op een schone handdoek tot ze droog zijn.

Stap 4 – Geduld

Afhankelijk van hoe groot je kwasten zijn, kan het een paar uur duren voor ze droog zijn. Eventueel kun je de handvaten van je kwasten daarna reinigen met gedenatureerde alcohol.

Hoe vaak moet je je kwasten schoonmaken?

Sommige richtlijnen geven aan dat je je kwasten iedere week zou moeten reinigen. Wanneer je je kwasten vaak gebruikt, is het goed om dat te doen. Zeker een foundationkwast kan zo’n wekelijkse wasbeurt goed gebruiken. De kans is groot dat je je kwasten niet wekelijks wast. Misschien is het dan toch hoog tijd voor een wasbeurt?

Hoeveel calorieën moet ik minder eten om af te vallen?

calorieën afvallen

 

Eet niet te weinig

Het is belangrijk dat je altijd genoeg eet. Wie heel actief is, heeft meer calorieën nodig dan iemand die weinig beweegt. Een voedingsdeskundige kan je helpen bij een advies op maat.

Lees ook:5 tips om meer calorieën te verbranden

De rekensom

Om een halve kilo per week af te vallen zou je 3.500 calorieën minder moeten eten. Dat betekent dat de balans per dag op 500 calorieën minder uit moet komen.

Combineer minder eten met meer beweging

Het is verstandig om die 500 calorieën per dag niet allemaal uit je eetpatroon te schrappen. Je zou bijvoorbeeld 250 calorieën minder kunnen eten én 250 calorieën kunnen verbranden met sporten.

Eet- en beweegdagboek

Wil je je gewicht serieus aanpakken? Dan kan het helpen om een eet- en beweegdagboek bij te houden. Zo weet je precies hoeveel calorieën je binnenkrijgt en verbrandt.

Bron: Fitsugar

6 manieren om groente te eten bij je ontbijt

groente ontbijt

 

1. Ontbijtsmoothie

Wie graag ontbijt met een smoothie kan daar groente aan toevoegen. Het is een kleine moeite en een makkelijke manier om wat meer groen binnen te krijgen.

Lees ook:10 manieren om meer groenten te eten’

2. Omelet

Voeg volgende keer lekker veel groente toe aan je omelet of scrambled eggs.

3. Met een eitje erin

Tik je ei kapot in een paprika of portobello en zet het ongeveer 15-20 minuten in de oven tot het ei gaar is. Avocado is oorspronkelijk een vrucht, maar dat blijft ook een lekkere combinatie.

4. Groentenpannenkoek

Experimenteer eens met je pannenkoeken. Gooi wat spinazie door het beslag. Of probeer een wortelpannenkoek.

5. Groentebrood

Krijg je ‘s ochtends geen hartig ontbijt naar binnen gewerkt? Experimenteer eens met verschillende recepten voor groentebrood, bijvoorbeeld courgette- of wortelbrood.

6. Zorg dat je genoeg groente in huis hebt

Open deur: als je voorraad op is, vallen je plannen voor een ontbijt met veel groente in het water. Houd bij het maken van je boodschappenlijst rekening met je ontbijtplannen.

Op hakken lopen: tips van een pro

hoge hakken lopen

 

Schuurpapier

Maak de zolen van je nieuwe paar hakken wat ruwer met schuurpapier of door ze over de straat te wrijven. Zonde? Misschien, maar je glijdt in ieder geval niet uit.

Inlopen

Loop je schoenen thuis altijd even in. Op die manier merk je waar je schoenen schuren. Vervolgens plak je op de pijnlijke plekken pleisters, maak je je schoenen nat en loop je ze weer in.

Lees ook:Waarom kan ik minder lang op hoge hakken lopen dan vroeger?

Voorbereiden

Bereid je voor voordat je je hakken aandoet. Draai met je enkels en stretch je hamstrings.

Tape

Wiebel je veel als je op hakken loopt? Tape je derde en vierde teen samen. Je krijgt daardoor meer balans.

Deodorant

Spray voordat je je schoenen aandoet wat deodorant op je voeten. Zo krijg je minder last van zweetvoeten en wrijving.

Vijlen

Zitten er scherpe randjes aan de binnenkant van je schoenen? Vijl ze weg met een nagelvijl en smeer er een dun laagje vaseline op.

Wist je dat… Hoe ouder je wordt hoe dunner de huid onder je voeten wordt.

Kussentjes

Wees niet bang om kussentjes te gebruiken onder je voeten. Marks & Spencer heeft zelfs panty’s met kussentjes erin. Ze voorkomen ook dat je naar voren glijdt in je schoenen.

Doe geen impulsaankoop

Koop niet stel op sprong een nieuw paar hakken. De juiste schoenen vinden, is een project. Van impulsaankopen krijg je waarschijnlijk alleen maar spijt.

Bron: DailyMail

6 gewoontes om af te leren

gewoontes afleren

 

Afleren: je zorgen maken over de toekomst

Werk aan de dingen die je kunt veranderen en stop met malen over de rest. Probeer te leven en te genieten van dingen die je nu meemaakt in plaats van te piekeren over de toekomst.tipstips

Lees ook:Zo merk je dat je meer gestrest bent dan je denkt

Afleren: jezelf vergelijken met anderen

Er is maar één persoon met wie je je mag vergelijken: jezelf. Als je verbetering hebt doorgemaakt sinds gisteren, vorige week of twee jaar geleden ben je goed bezig.

Afleren: focussen op wat je niet hebt

Er is zoveel wat je wel hebt. Er zal altijd iets te wensen overblijven en dat is oké.

Afleren: binnen je comfortzone blijven

Durf je dromen na te jagen en overwin je angsten. De mooiste dingen gebeuren buiten je comfort zone. Of je nou je baan opzegt of eindelijk in je eentje op het terras gaat zitten. Af en toe buiten je comfort zone treden is goed! Zo stap je uit je comfortzone.

Afleren: voor anderen denken

Trap niet in de valkuil om andermans gedachten in te vullen; ‘Ze zullen me wel raar vinden’. Het maakt niet uit wat anderen over je denken. Je zult nooit zeker weten wat ze denken, net zoals zij niet weten hoe het is om in jouw schoenen te staan.

Afleren: op het juiste moment wachten

In veel gevallen bestaat het juiste moment niet. Wil je iets bereiken? Begin nú.

5 dingen die je moet weten over seks tijdens je menstruatie

seks menstruatie

 

1. Als het goed voelt, ga ervoor

Medisch gezien zijn er geen redenen om geen seks te hebben tijdens je menstruatie. Om vieze lakens te voorkomen kun je een handdoek op bed leggen. Je kunt ook een menstruatiecup of een vrouwencondoom gebruiken.

Lees ook:Menstruatie maakt je negen dagen per jaar minder productief

2. Bespreek het met je partner

Ga er niet vanuit dat je partner walgt van seks tijdens je menstruatie. Het is misschien toch handig om van tevoren peilen hoe hij erover denkt. Zo voorkom je teleurstelling in the heat of the moment.

3. Je zou het zomaar leuk kunnen vinden

Voor de een leidt de menstruatie te veel af, de ander heeft te veel pijn om aan seks te denken, maar het zou zomaar kunnen dat je ervan geniet. Rond de derde dag van je menstruatie stijgen je oestrogeen- en testosteronlevel, dat kan ervoor zorgen dat je sneller opgewonden raakt.

4. Een orgasme zou menstruatiekrampen kunnen verlichten

Dat zouden sommige onderzoeken uitwijzen. Kan iemand dit bevestigen?

5. Doe het veilig

Ondanks dat je ongesteld bent, bestaat de kans dat je zwanger raakt. Als je menstruatie lang duurt, kan deze overlappen met ovulatie. Daarnaast kan sperma in je lichaam 3 tot 5 dagen overleven.

Bron: Health.com

Wat doet stress met je huid?

huid stress

 

Onzuivere huid

Wanneer je lichaam gestrest is, kan het je stress-reactie verwarren met inspanning. Je lichaam denkt dat je gaat zweten en daardoor raakt je talgproductie verstoord. Je huid gaat hard aan de slag om meer talg te produceren, dat kan zorgen voor puistjes en onzuiverheden.

Lees ook:12x  minder stressen

Hormonen

Tijdens stress gieren de hormonen door je lichaam. Het stresshormoon cortisol wordt aangemaakt. Te veel cortisol laat de bloeddruk stijgen, is niet goed voor je spijsvertering en kan zelf je rimpels verergeren.

Oververmoeid

Spanningen kunnen je nachtrust flink verstoren en dat kan opgezwollen ogen of donkere kringen veroorzaken.

Eetpatroon

Niet iedereen is er even gevoelig voor, maar vaak zorgt stress ervoor dat je eetpatroon verandert. De één krijgt plotseling bijna niets weg, terwijl een ander last van eetbuien heeft of naar een fles drank grijpt. Ze zeggen het niet voor niets: ‘je bent wat je eet.’ En de stress- eetgewoontes zijn vaak niet de gezondste.

 

3 regels voor blijvend gewichtsverlies

blijvend gewichtsverlies

 

1. Het is geen dieet, het is een levensstijl

Als je tijdelijk een dieet volgt en veel sport, maar daarna je oude levensstijl weer oppakt, zullen de kilo’s die eraf waren er waarschijnlijk snel weer aan zitten. Het is belangrijk om veranderingen te maken in je levensstijl, veranderingen die gezond zijn en voor jou zijn vol te houden.

Tip: Uit onderzoek van de Louisiana State University blijkt dat het motiveert om door te gaan als je in het begin resultaat ziet. De onderzoekers stellen dat het helpt om je nieuwe levensstijl streng te starten: schrap bijvoorbeeld de eerste twee weken tijdelijk alle toegevoegde suikers, frisdrank en alcohol. Je zult gewicht verliezen en dat zal je motiveren om je gezonde levensstijl na die twee weken door te zetten.

Lees ook:6 redenen waarom je gewicht schommelt

2. Niet alle calorieën zijn hetzelfde

Honderd calorieën zijn honderd calorieën, toch zijn niet alle calorieën gelijk. Frisdrank zal je honger niet stillen en het levert je lichaam ook geen gezonde voedingsstoffen. Kies in je eetpatroon voor onbewerkte producten, groenten, fruit en gezonde vetten. Deze producten zorgen voor gezonde voedingsstoffen en ze stillen je honger.

3. Sla geen maaltijden over

Crash diëten of per ongeluk expres maaltijden overslaan, heeft op de lange termijn niet het effect dat je hoopt. Je wilt vet verbranden, geen spieren verliezen omdat je lichaam op zijn reserves draait. Gezonder leven draait om regelmatige maaltijden, gezonde voeding, kleinere porties en het probleem waardoor je te veel eet aanpakken.

Kortom, zorg dat je gewicht verliest op een gezonde manier. Zorg goed voor jezelf en je lichaam, zorg dat je genoeg eet en wees niet te streng voor jezelf. Gun jezelf momenten om van je favoriete taart, koekjes of chips te genieten. Alleen zo creëer je een levensstijl die je kunt volhouden, waarbij je niet iedere kilo die je verloren bent er direct weer aan eet.

Bron: Shape.com | Beeld: Shutterstock

6 manieren om morgen gelukkiger te zijn dan vandaag

gelukkiger zijn

 

1. Focus je op het heden

Blijf niet malen over wat er gisteren of vorige week is gebeurd. Je kunt er waarschijnlijk niets meer aan veranderen. Focus je daarom liever op vandaag en wat je vandaag beter kunt doen. Morgen denk je pas aan morgen.

Lees ook:Wanneer ben je op je gelukkigst?

2. Doe bewust dingen die je gelukkig maken

Als je duidelijk voor ogen hebt waar jij gelukkig van wordt, kun je er iedere dag tijd aan besteden. Misschien word je gelukkig als je dingen maakt, een boek leest, buiten bent, contact hebt met vriendinnen… Maak er tijd voor. Al is het iedere dag maar een paar minuten.

3. Besteed aandacht aan kleine geluksmomenten

Het is makkelijk om op te gaan in de sleur van alledag. Je ergert je aan de vertraagde trein, omdat je nog veel te doen hebt. De kunst is om ieder moment te waarderen. Geniet van de zonsopgang die je ziet terwijl je in de trein zit, wees vriendelijk tegen medereizigers en geniet van je kat die je enthousiast opwacht als je ‘s avonds thuiskomt.

4. Probeer minder te klagen

Waarschijnlijk kun je zelfs als alles goed gaat iets vinden om over te klagen. De kunst is om dat niet te doen, zelfs niet als niets loopt zoals gepland. Probeer niet alleen minder hardop te klagen, maar probeer ook je gedachten positiever te laten zijn.

Lees ook:5 tips om positiever te denken’

5. Kom in actie

Blijf niet dromen over wat je wil bereiken, maar kom in actie. Zorg dat je iedere dag een stapje dichterbij komt. Voor kleine zaken geldt net zo goed dat je in actie moet komen. In de tijd dat je zit aan te hikken tegen de administratie doen of een vervelend telefoontje plegen, had je het al afgerond hebben. Door in actie te komen, zul je je na afloop beter voelen.

6. Wees lief voor je lichaam

Luister goed naar je lichaam. Het vertelt je meer dan je denkt en vaak is het niet verstandig om de signalen te negeren. Vertelt je lichaam dat je rust nodig hebt? Neem rust. Beweeg genoeg, eet voedzame voeding en zorg goed voor je lichaam.

Wat je moet weten over endometriose

endometriose

 

Wat is endometriose?

Als er tijdens de menstruatie baarmoederslijm buiten de baarmoederholte terechtkomt, wordt dit meestal door je lichaam opgeruimd. Bij sommige vrouwen gebeurt dit niet en dan kan het uitgroeien tot één van in totaal drie verschillende endometriosevormen.

 1. De eerste vorm is oppervlakkige endometriose met kleine vlekjes op het buikvlies. Deze vorm komt vaak voor en geeft gelukkig lang niet in alle gevallen klachten.
 2. Een tweede vorm is het ontstaan van cysten in of op de eierstokken, waardoor verklevingen ontstaan en de functie wordt belemmerd.
 3. Bij de derde variant ontstaan er verklevingen van weefsel rondom de baarmoeder of tussen de baarmoeder en andere organen zoals de darm, waardoor deze aan elkaar groeien.

Wat zijn de klachten?

Elke vorm heeft een specifiek klachtenpatroon van bijvoorbeeld buik- en darmpijn, problemen bij seks, een moeilijke stoelgang, vermoeidheid en verminderde vruchtbaarheid. Maar in welke vorm dan ook, het is vrijwel altijd cyclusgebonden. De pijn komt opzetten voor of tijdens je menstruatie.

Verschillende klachten van endometriose op een rijtje

 • Pijn vlak voor en tijdens de menstruatie
 • Pijnlijke stoelgang
 • Pijn tijdens of na het vrijen
 • Pijn bij het plassen
 • Pijn in de darmen
 • Vermoeidheid
 • Zwanger worden lukt niet

Wat kun je doen als je last hebt van deze klachten?

Heb je bovenstaande klachten? Dan kan het verstandig zijn om je te laten onderzoeken. Zo kan endometriose worden ontdekt of uitgesloten. Het onderzoek bestaat uit een inwendig onderzoek en als het nodig is, kan er daarna nog een echo gemaakt worden.

Hiermee kunnen de twee ernstigste vormen van endometriose bijna altijd met zekerheid worden ontdekt of uitgesloten. Maar de minder ernstige, oppervlakkige endometriose kan met dit onderzoek niet ontdekt worden. Met een kijkoperatie is de lichte vorm wel op te sporen en zelfs direct te behandelen, maar vaak is dat niet de moeite waard, omdat de plekjes weer terugkomen na een menstruatie.

De behandeling

De anticonceptiepil kan verlichting geven. Vooral het doorslikken van de pil kan een slimme methode zijn. Dan menstrueer je niet, verlies je geen bloed en heb je dus ook minder of geen klachten. Ook het Mirenaspiraaltje kan soms helpen. Daarnaast bestaan er medicijnen, maar die zijn best heftig. Heb je klachten? Ga naar de huisarts en laat je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog om de voor jou beste oplossing te vinden.

Cijfers

 • Ongeveer vijftig procent van de vrouwen in de vruchtbare levensfase krijgt een lichte vorm van endometriose. Deze endometriose veroorzaakt geen klachten en hiervoor is geen behandeling nodig.
 • Gemiddeld zit er 9,2 jaar tussen de eerste klachten van endometriose en het moment waarop endometriose door een gynaecoloog wordt vastgesteld.
 • Vijftien procent van de vrouwen met endometriose is jonger dan dertig jaar.
 • In Nederland hebben naar schatting 440.000 vrouwen endometriose.
 • Het verloop van deze aandoening is moeilijk te voorspellen. Bij sommige vrouwen geneest het spontaan, bij anderen breidt het zich juist verder uit.
 • De aanmaak van baarmoederslijmvlies stopt zodra je in de overgang komt. Ook het slijmvlies buiten de baarmoeder groeit dan niet meer, dat is het moment dat de endometriose tot rust komt.

Je kunt een verhoogde kans hebben als…

•    jouw moeder of zus endometriose heeft.
•    je al heel jong begon te menstrueren.
•    je pas laat in de overgang komt.
•    je nog niet zwanger bent geweest.
•    jouw cyclus kort is waardoor je vaak menstrueert.

Bron: Archief