Zo krijg je je sportmojo weer terug

sportmojo

 

Probeer eens iets nieuws

Drie keer per week op de loopband of een sport doen waar je niet zo goed in bent, dat is voor niemand leuk. Wissel daarom regelmatig je routine af en ontdek je talenten.

Zo doe je het:

Volgens onderzoek van de Universiteit van Rocherster stijgen je energiepeil en motivatie door drie aspecten: autonomie (zelf bepalen wat je doet), verbondenheid (je geliefd voelen) en bekwaamheid (iets doen waar je goed in bent). Ook uit onderzoek van Psychology of Sport & Movement blijkt dat als je zelf je sportroutine kiest, je meer herhalingen doet en meer plezier beleeft. Bepaal dus elke week zelf wat je gaat doen, zoek een sport waar je aanleg voor hebt of ga met een vriendin.

Tip: in de vier grote steden kun je gebruik maken van Onefit: een membership voor één vaste prijs waarmee je onbeperkt lessen kunt volgen bij allerlei verschillende sport- en yogascholen. One.fit/nl-nl

Lees ook:Motivatietips om hard te lopen in de kou

Stel (extra) doelen

Door specifieke of extra doelen te stellen, kun je je sportmojo behouden.

Zo doe je het:

‘Ik wil fitter worden’ of ‘Ik wil afvallen’ zijn vage, abstracte doelen. Door ze specifieker te maken (‘Ik wil volgende maand een kilo kwijt zijn’ of ‘Ik wil vijf kilometer kunnen hardlopen zonder pauzes’) heb je een duidelijk doel voor ogen. Het helpt om jezelf wekelijks of maandelijks te meten. Vooruitgang zien geeft een boost aan je sportmojo. Daarnaast: ‘Ik wil afvallen’ is negatief geladen. Koppel liever een positief geladen doel aan het sporten, zoals: ‘Ik wil van de buitenlucht genieten en mij energiek en zelfverzekerd voelen.’ Zo krijgt sporten extra voordelen: meer in de natuur zijn, vaker met je hond op pad, meer tijd met die ene vriendin doorbrengen, de omgeving van je nieuwe woonplaats beter leren kennen, enzovoort.

Ruim obstakels uit de weg

Eenmaal op de bank geploft na een lange dag is het lastig om jezelf te motiveren om een uurtje te gaan bewegen. Maak het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk.

Zo doe je het:

Neem je sportkleding mee naar je werk en doe aan meal prepping, zodat je nooit met een lege maag in de sportschool staat. Kies een sportschool dicht bij huis of werk, of kies er een die op de route ligt. Zorg ervoor dat je sporten in je levensstijl opneemt: maak vrienden in de sportschool, doe mee aan evenementen die de sportschool organiseert en schrijf je in voor wedstrijden.

Maak er een spel van

Uit onderzoek van Mayo Clinic blijkt dat een financiële beloning helpt om meer te sporten. De proefpersonen die twintig euro zouden ontvangen als ze binnen een bepaalde tijd de meeste kilo’s verloren, deden het overduidelijk beter dan de groep die geen beloning kreeg.

Zo doe je het:

Maak er een spelletje van met je (sport)vrienden. Het groepje/het duo/de persoon die aan het eind van de maand de meeste sporturen heeft gemaakt, wint. Ook leuk: allemaal eenzelfde sporthorloge aanschaffen en elkaar uitdagen voor challenges.

Bron: Santé november 2019, tekst: Mara Ruijter

Dit kan voor rugklachten zorgen tijdens het hardlopen

rugklachten

 

Rugklachten is een hele ‘normale’ blessure waar hardlopers last van kunnen krijgen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Rugpijn waar zo’n 80 procent van de volwassenen last van heeft, is heel normaal onder hardlopers. Maar wat kan die pijn veroorzaken?

Lees ook:3 redenen om je rugspieren te trainen

Gespannen schouders

Gespannen schouders is een van de oorzaken van rugpijn tijdens het hardlopen. Probeer je schouders te ontspannen en haal rustig adem. Fysiotherapeut Carly Graham: “Door de schouders te ontspannen en je ribben laag in je buik te drukken, komt je ruggengraat in een neutrale houding.” Volgens Graham is het belangrijk om te ontspannen tijdens het hardlopen om rugklachten te voorkomen.

Je loopt te vaak hard

Als je je hardloopschema wat opschroeft door langer te hardlopen of sneller te gaan, wordt je lichaam meer belast. Bouw het langzaam op en ga niet ineens te lang of te snel van start.

Bilspieren

Als je bilspieren niet sterk genoeg zijn, kun je andere spieren in je lichaam overbelasten, zoals bijvoorbeeld je rugspieren. Met deze bilspieroefeningen kom je al een heel eind.

Buikspieren

Maar niet alleen de sterkte van je bilspieren speelt een rol bij rugklachten, ook je buikspieren zijn van groot belang. Je core kun je trainen met deze buikspieroefeningen. Maar beter is om te planken om je core te stabiliseren!

Bron: Livestrong.com

6 tips tegen gezwollen ogen

gezwollen ogen

 

Tijd is het beste middel om de zwelling te laten afnemen, maar met de volgende trucjes kun je ook een eind komen.

1. Gezwollen ogen afkoelen met ijsklontjes

De goedkoopste oplossing is om je ogen af te koelen met ijsklontjes of twee (eet)lepels die kort in de vriezer hebben gelegen. Dat werkt zo: door de plotselinge kou trekken de bloedvaten samen waarna de zwelling snel zal verminderen. Leg het ijs niet direct op je ogen maar verpak de ijsblokjes in een washandje of theedoek.

Lees ook:Hoe ontstaan wallen?

2. De zwelling verminderen met komkommer

Ga even liggen met een schijfje komkommer. De komkommer verfrist en helpt de huid weer aan te spannen.

Lees ook: ‘Kun je wallen verminderen door genoeg te slapen?’

3. Een afgekoeld theezakje op je ogen leggen

Cafeïne stimuleert het afdrijven van vocht; het is een veelgebruikt ingrediënt in oogcrèmes. Vooral groene en zwarte thee zijn effectief. Kruidenthee werkt verzachtend op eventuele roodheid maar bevat geen cafeïne. Knijp het theezakje eerst uit voor je het op je ogen legt.

4. Oogmasker tegen opgezwollen ogen

Het oogmasker blijft een klassieker: de combinatie van lichte druk en verkoeling zorgt ervoor dat de zwelling snel afneemt. Er zijn verschillende varianten: het oogmasker dat je in de vriezer bewaart, een rechthoekige zakje gevuld met lavendel en vlaszaad of een jademasker van de Chinese winkel.

5. Masseer de huid rondom je ogen

Wie geen tijd heeft om met groente of een masker op te gaan liggen, past een snelle massage toe. Met een kloppende beweging ga je met je middelvingers onder de ogen door, van de binnenooghoek naar de buitenkant. Zo stimuleer je het lymfesysteem zodat vocht en afvalstoffen versneld worden afgevoerd. Voor de bovenkant van het oog druk je met de toppen van je ringvingers stevig onder je wenkbrauw, ook weer van binnen naar buiten toe. Herhaal de massages drie keer.

6. Gebruik make-up om wakkerder te lijken

Met make-up kun je gezwollen oogleden minder opvallend maken. Breng als eerst mascara aan, dit helpt om de ogen te ‘openen’ en groter te laten lijken. De mascara komt alleen op de bovenste wimpers, de onderste wimpers blijven naturel. Met een lichtroze of beige oogpotlood trek je vervolgens een dunne lijn op het onderste ooglid.

Zijn je oogleden gezwollen door een allergische reactie? Smeer of leg dan niet zomaar iets op je oogleden.

Wat kun je doen tegen ingegroeide haren?

ingegroeide haren

Hoe ontstaan ingegroeide haren?

Vaak ontstaan ingegroeide haren na het ontharen. Je huid kan over het afgeschoren haartje heen trekken. Wanneer de haar terug groeit, kan de haar niet naar buiten. In plaats daarvan groeit de haar verder onder je huid en daardoor ontstaat er een klein ontstoken of geïrriteerd bultje met de haar erin; een ingegroeide haar.

Lees ook:Een ingegroeide teennagel behandelen

Tips om ingegroeide haren te voorkomen

  1. Scheer met een schoon en scherp mesje. Scheer bij voorkeur over een natte huid en gebruik scheergel of -schuim om de haartjes soepel te maken. Ga het liefst alleen met de haargroei mee. Het resultaat is misschien iets minder glad, maar je verkleint op deze manier wel de kans op ingegroeide haren.
  2. Scrub ongeveer twee keer per week voorzichtig je huid. Zo verwijder je dode huidcellen, waardoor dode huidcellen de haartjes zo min mogelijk in hun groei belemmeren.
  3. Er bestaan speciale producten tegen scheerirritatie en rode bultjes. Sudocrème werkt ook verzachtend.
  4. Pas op met crèmes met alcohol als ingrediënt, daardoor droogt je huid uit.
  5. Draag niet te strakke kleding.

Zo kun je ingegroeide haren verwijderen

De meningen hierover zijn verdeeld. Ons advies: probeer er zoveel mogelijk af te blijven, maar uiteindelijk moet de ingegroeide haar er toch uit. Dat gebeurt soms vanzelf, maar lang niet altijd. Mocht de haar er niet vanzelf uitkomen, kun je het best als de huid goed warm is de haar er proberen uit te krijgen. Na het douchen is bijvoorbeeld een goed moment. Probeer met een ontsmet pincet de ingegroeide haar onder de huid vandaan te krijgen. Ontsmet daarna je huid. Lukt het je niet zelf en wordt de ontsteking na een paar weken steeds groter, ga dan naar de huisarts.

Zo maak je van 2020 jouw topjaar

kelly weekers

 

Ken je energievreters en energiegevers

Heb je het idee dat je steeds maar aan het rennen bent? Sla je agenda open en schrijf achter alles wat je de afgelopen week hebt gedaan of het je energie kostte of gaf, van sporten tot je werk tot het avondje Netflix. Schrijf ook op waarom dat zo is. Zijn die twee categorieën uit balans? Dan moet er iets veranderen. Besteed minder tijd aan de dingen of mensen die je batterij leegtrekken en doe meer dingen die je energie geven.

Kelly: “Deze lifehack is voor mijn agenda erg ­bepalend geweest. Toen ik in mijn agenda keek om te zien waarmee ik elke week toch zo druk was, zag ik dat tachtig procent van alles wat ik deed energie vrat. Sindsdien durf ik zelf te bepalen hoe mijn week eruitziet. Ik heb bijvoorbeeld een bloedhekel aan sporten, dus dat doe ik niet, maar ik maak wél tijd voor een lange wandeling met de hond. En vriendschappen onderhouden, omdat je elkaar nou eenmaal al sinds de middelbare school kent, doe ik niet meer. Als je niet wilt dat anderen je agenda ­bepalen, moet je zelf keuzes maken.”

Vergelijk je niet met anderen

We weten best dat het geen zin heeft onszelf te vergelijken met anderen, maar toch doen we het. Ook al worden we er onzeker door of gaan we ons ontevreden voelen. Tijd om ­daarmee te stoppen. “Er valt altijd wel iets te bedenken wat een ander beter kan of meer heeft, terwijl dat niet eens écht zo hoeft te zijn: je ziet alleen de buitenkant. Misschien heeft iemand met een perfect huis en lichaam wel een relatie waarover diegene ontevreden is. Focus liever op de mensen en dingen ­waar je dankbaar voor bent, zoals je familie, vrienden, mooie baan of te gekke huis, en ga aan de slag met de aspecten van je leven waarover je niet tevreden bent. Daardoor voel je je veel beter over jezelf.”

Laat de controle los

Er gebeurt genoeg in je leven waarop je geen invloed kunt uitoefenen, dus laat de verwachting los dat je altijd de regie in ­handen moet hebben. Zo doe je dat: schrijf op in welke situaties je de verwachting hebt dat je de regie over alles moet hebben, welke onrealistische gedachten je hebt, welk gevoel je krijgt en in welk gedrag dat resulteert. Ga na hoe je gevoel en gedrag zouden zijn door op een andere manier over de situatie te denken. Zo creëer je een andere mindset – je maakt je bijvoorbeeld niet meer constant zorgen dat iemand iets kan overkomen, maar accepteert dat je niet weet wat er gaat gebeuren en geniet van elke dag.

Zelfs de grootste perfectionist kan de controle leren loslaten. “Ik wilde altijd alles: de leuke, attente vriendin zijn, fulltime moederen én fulltime carrière maken, maar ik heb mezelf aangeleerd te accepteren dat het niet allemaal tegelijk kan, dat het oké is dat ik aan het knallen ben op m’n werk en het washok daardoor nog steeds een ­ontplofte bende is. Het hoeft allemaal niet honderd procent. Tachtig is prachtig, zeg ik tegenwoordig. Zeg regelmatig tegen jezelf: ik weet dat ik het niet voor iedereen perfect kan doen, dus ik heb hier lak aan. Zo kun je jezelf een beetje herprogrammeren.”

Meer tips van Kelly? Je leest het in Santé!

Wie is Kelly Weekers?

Kelly Weekers (30) is psycholoog, ondernemerscoach en auteur van #Happy life 365 en het onlangs ­ver­schenen Happy lifehacks 365 (€ 20,99, ­Kosmos Uitgevers). Kelly studeerde ­klinische en gezondheidspsychologie aan de Universiteit Utrecht. In het jaar dat ze afstudeerde, 2011, won ze ook de titel Miss Nederland. Ze is geregeld te zien als expert in onder andere RTL boulevard.
Haar missie: mensen coachen naar een succes­voller en gelukkiger leven.

Weekendje Haarlem? Deze hotspots mag je niet missen!

Haarlem

 

Waarom Haarlem?

Behalve dat je er fantastisch kunt winkelen, is Haarlem ook een mooie stad met grachten, oude hofjes, statige heren­huizen en een groot marktplein. Hier vind je het stadhuis en de monumentale Sint-Bavokerk, en ook de Vleeshal, de historische Verweyhal, Hoofdwacht en Vishal zijn de moeite waard.

Tip: boek voor 25 euro een ‘Haarlem highlights fietstoer’ bij Baja Bikes (Bajabikes.eu). In twee uur fiets je langs de hoogtepunten van de stad en krijg je uitleg van een lokale gids. Heb je meer tijd, huur dan een fiets en rijd de stad uit, door de duinen, naar Bloemendaal aan Zee (circa zeven kilometer). Ga voor een strandwandeling of strijk neer bij een van de vele leuke strandtenten.

Lees ook: ‘Weekendje Den Bosch? Dit zijn de 10 leukste hotspots’

1 Olivia & Kate

Bij deze boetiek met een interieur dat zo van Instagram lijkt te komen, shop je de leukste kleding, hebberigmakende accessoires en woonitems, die bovendien heel betaalbaar zijn. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan kun je een afspraak maken met de styliste.

Anegang 48

2 De vijfhoek

Dit pittoreske buurtje met groene straatjes wordt ook wel ‘de Jordaan van Haarlem’ genoemd. Je vindt hier talloze leuke shops. Zoals Native (Breestraat 23), waar je terechtkunt voor heerlijke koffie (als je je eigen mok meeneemt, krijg je € 0,50 korting), ontbijt en lunch. Ook woonwinkel Sjakie’s (Breestraat 34) is een aanrader, vol vintage meubels en originele hebbedingen.

3 DeDAKKAS

Je beklimt het trappenhuis van een parkeergarage en komt uit op het dak, waar je een restaurant in een kas aantreft. 
Met houten terras en stadstuin, én uitzicht over Haarlem, tot de duinen aan toe. De menukaart is eerlijk en verantwoord, en staat vol plaatselijke producten.

Dak parkeergarage De Kamp, De Witstraat 1A


4 Kloffie

Mijn favoriete kleding-winkel in Haarlem! Een warme ontvangst door de eigenaar én rekken vol mooie Scandinavische kleding, leuke horloges en toffe sneakers.

Kruisstraat 6

5 Boekhandel De Vries

Toen ik hier voor het eerst kwam, was ik onder de indruk van de mooie ruimte en de enorme collectie. Een allesbehalve stoffige boekwinkel met grote lees­tafel en elk weekend wel een signeer­sessie, lezing of workshop.

Gedempte Oude Gracht 27

6 Klavertje Vijf

Een groen paradijsje, echt zo’n winkel waar je urban jungle-hart sneller van gaat kloppen. 
Nu nog een keuze maken uit de prachtige collectie bloemen en planten!

Breestraat 30

7 De Oerkap

De kust is niet ver weg, maar mocht je liever in de stad blijven, dan is dit stadsstrand een superplek. Lekker de voetjes in het zand, drankje erbij en genieten maar van het laid back sfeertje. ’s Avonds kun je er goede pizza’s eten en als het later wordt, gaat de muziek wat harder.

Harmenjansweg 95

8 Boutiquehotel Staats

Prachtig ingericht hotel met ­vintage touch, gevestigd in een statig oud schoolgebouw. De kamers en suites zijn allemaal verschillend ingericht en nodigen met hun comfortabele bedden en luxe sanitair uit tot relaxen en genieten.

Ripperdastraat 13A

9 Cocktailbar ­Wigbolt

Al twee keer uitgeroepen tot beste cocktailbar van Haarlem. Niet voor niets: het interieur is stijlvol en knus, het aanbod cocktails groot. Zeker proeven: de ‘Haarlem Mule’, geserveerd 
in classy koperen beker.

Smedestraat 41

10/Botermarkt

Terrasje pakken? Dan moet je op dit sfeervolle plein zijn: kleinschaliger en gezelliger dan de bekende Grote Markt. Ook vind je hier wat leuke spots, zoals de Marokkaanse supermarkt Mabrouk, delicatessenwinkel Stach, espressobar Mogador en het dit jaar geopende Pulled 
& Patato, voor de lekkerste friet met alle soorten pulled vlees (ook vega).

Bron: Santé Juli 2019 Tekst: Annemieke de Gier

 

4 manieren om een halve avocado te bewaren

avocado

Gebeurt het jou ook altijd: je hebt een halve avocado gebruikt, maar de andere helft bewaren loopt standaard uit op een fiasco? Negen van de tien keer kun je je bewaarde helft direct in de prullenbak gooien omdat hij overrijp is geworden – bah. Gelukkig hebben wij 4 tips voor je hoe je wél op een later moment nog kan genieten van je bewaarde halve avocado!

Lees ook:Kun je een avocado invriezen?

1. Halve avocado bewaren met pit

Laat de pit zitten in de helft die je wilt bewaren. Zorg daarnaast dat er zo min mogelijk lucht bij de avocado komt door hem in een afgesloten bakje of ziplockzakje te bewaren. Of ga voor een handige foodhugger.

Lees ook:Kun je een avocado invriezen?

2. Besprenkel de avocado met citroensap

Een simpele tip om ervoor te zorgen dat je rijpe avocado minder snel bruin wordt: sprenkel er wat citroensap overheen. Niet alleen handig om hem langer te kunnen bewaren, maar ook nog eens lekker door de wat zuurdere bite!

3. Bewaar de avocado met ui

Snijd een rode ui in stukjes en leg deze in een bakje. Leg de halve avocado (met de pit er nog in) met de schil op de uien. Doe de deksel op het bakje en bewaar hem in de koelkast. De zwavelgassen van de ui vertragen het oxidatieproces en laat jou langer genieten van je avocado.

4. Vries de avocado in

Het kan: een avocado invriezen. Je kunt de avocado het best voor het invriezen in blokjes of plakjes snijden. De smaak kan wel iets achteruitgaan als je het vergelijkt met een verse avocado, maar het is beter dan hem moeten weggooien, toch?

Koken met avocado’s

7 onverwachte oorzaken van een droge huid

droge huid

 

Parfum

Het laat de meeste cosmetica heerlijk ruiken: parfum. Toch kan er een groot nadeel aan zitten: het kan je huid droger maken en irriteren. Dus probeer lotions, crèmes, shampoos en make-up met parfum zo veel mogelijk te vermijden.

Lees ook:Hoe zorg je voor een droge huid in de winter

Zeep

Zeep, shampoo, wasmiddel en wasverzachter kunnen de natuurlijke laag van je huid beschadigen waardoor een droge huid op de loer ligt. Volgens dermatologen is het ook beter om in plaats van een stuk zeep een huidvriendelijke douchegel te gebruiken.

Erfelijk

Heel vervelend, maar een droge huid is erfelijk. Dus als je ouders of een van je ouders er last van heeft, dan is de kans groot dat jij ook een droge huid krijgt. Zit een droge huid in de familie zoek dan naar crèmes die je huid goed hydrateren.

Hard water

Als kraanwater veel kalk of magnesium bevat, wordt dat water ook wel hard water genoemd. Nu veroorzaken deze mineralen helaas voor een droge huid. Wil je weten hoe het gesteld is met de waterhardheid in jouw woonplaats. Kijk dan hier voor meer informatie. Is het heel hoog dan zijn er filters te koop die deze mineralen voor een groot deel eruit kunnen filteren.

Droge lucht

Droge lucht kan een droge huid alleen maar erger maken. Je merkt het vast wel als je de verwarming weer een graadje hoger moet zetten omdat het kouder wordt dat je huid dat niet altijd even prettig vindt. Koop een luchtbevochtiger of of plaats op een aantal plekken in je huis bakjes water om de lucht iets minder droog te maken.

Lange warme douche

Een heerlijke warme douche werkt heel ontspannend. Maar je huid is er minder blij mee. Je droogt er namelijk de natuurlijke lagen van je huid mee uit. Douche niet langer dan vijf minuten en zorg dat het water niet te warm is. Smeer je na het douchen in met een hydraterende bodylotion.

Ouder worden

Naarmate je ouder wordt, wordt je huid helaas ook droger. Vooral vanaf je veertigste kun je merken dat je huid een stuk droger is. Naarmate we ouder worden, produceert je lichaam minder huidolie, waardoor de droogte dus de kop opsteekt. Ook de menopauze speelt een rol, omdat je hormoonhuishouding verandert. De oplossing: smeer je huid in met een hydraterende crème, desnoods meerdere keren per dag.

Bron: Everydayhealth.com

Tips tegen droog haar

droog haar

 

1. Gebruik iets minder shampoo

Shampoo reinigt je haar, maar het verwijdert ook de natuurlijke vetten van het haar, waardoor je haar droger kan worden. Probeer droog haar niet iedere dag met shampoo te wassen en gebruik per wasbeurt niet te veel shampoo. Je hebt in principe maar een  drupje nodig om je haar te reinigen. Gebruik verder niet te heet water en spoel je haar na het wassen na met koud water.

Lees ook: ‘6 fouten die je waarschijnlijk maakt als je je haren wast

2. Wrijf niet met een handdoek

Nat haar is kwetsbaar. Wees daarom niet te ruw met een handdoek. Wikkel je haar liever in een oud t-shirt.

3. Laat je haar aan de lucht drogen

Laat je haar het liefst aan de lucht drogen. Hitte beschadigt je haar en kan het daardoor droger en pluiziger maken. Is de föhn toch nodig om een degelijk kapsel te creëren? Gebruik een product dat je haar beschermt, zet de föhn niet op de hoogste stand en hou de föhn niet te dicht bij je haar.

4. Verzorg je haar af en toe met een haarmasker

Gebruik af en toe een verzorgend haarmasker. Heb je echt heel droog haar? Gebruik dan een beetje olijfolie als masker. Let op: niet te veel en niet te vaak.

5. Kies de juiste producten

Gebruik de juiste producten voor jouw haartype. Een serum kan je haar ook minder droog laten lijken, maar gebruik je te veel dan kan het je haar vet laten lijken. Haarlak, gel en producten met alcohol drogen je haar uit en kun je het best zoveel mogelijk laten staan.

6. Handle with care

Wees lief voor je haar, verzorg het goed. Wees zuinig met hitte en verven.

Dit is waarom je met je tanden knarst in je slaap

waarom-tanden-knarsen-slapen

 

Misschien heb je het zelf ’s nachts niet door, maar wanneer je ’s ochtends wakker wordt met hoofdpijn of pijn in je kaken, zou het zomaar kunnen dat je met je tanden knarst in je slaap. En alhoewel je er en moment misschien niet veel van merkt, je wil niet met de klachten die het kan veroorzaken blijven zitten overdag, right? Tijd dus om erachter te komen waar het door komt én wat je ertegen kunt doen.

Lees ook: ‘Waarom je soms kort wakker schrikt voor je in slaap valt

Waar komt het door?

Een van de grootste reden van tandenknarsen – waar ook het opeenklemmen van je tanden onder valt – is stress. Wanneer we gestrest zijn, geven onze lichaam een boost van adrenaline en cortisol af, twee stofjes die onze hartslag en bloeddruk laten stijgen en ons meer energie geven. Deze intense lichamelijke reacties kunnen resulteren in spanning in onze kaak en kauwspieren, waardoor sommige mensen met hun tanden gaan knarsen. Ook kan het opeenklemmen van je kaken een tic zijn wanneer je gestrest bent, net als nagelbijten, aan je haar draaien en met je been tikken.

Naast stress zijn er ook andere factoren die tandenknarsen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde medicatie, het drinken van alcohol en cafeïne, roken, een slecht gebit of genetische aanleg.

Wat kan je ertegen doen?

Een van de meest voor de hand liggende oplossingen is het dragen van een bitje. Die kun je bij de tandarts op maat laten maken. Met het bitje voorkom je schade aan je tanden en voorkom je spanning op je kaakspieren. Lijkt het erop dat het tandenknarsen genetisch bepaald is? Dan kan het ook helpen om minder alcohol en cafeïne te drinken. Je kunt helaas niet je genen beïnvloeden, maar je kan wel je leefstijl aanpassen.

Niet alleen kan het heel vervelend (en pijnlijk) zijn voor jou als knarser, ook voor je partner – precies, die naast jou ligt te slapen – kan het knarsen nogal onprettig zijn. Gelukkig kan het bitje daar heel wat bij helpen en uiteraard doen oordoppen ook wonderen…

Bron: Huffpost.com

6 dingen die je beter niet op het aanrecht kan bewaren

dingen-niet-aanrecht-bewaren

 

In de keuken wordt geleefd: we koken, eten, praten, lachen en huilen er. Het is dan ook geen wonder dat je keuken er nu lang niet meer zo strak uitziet als toen hij net werd geplaatst. En dat hoeft natuurlijk ook niet – er moet immers geleefd worden – maar een chaotisch en rommelig aanrecht kan ook zorgen voor een chaotisch hoofd. En dat willen we natuurlijk niet! Daarom geven wij je wat tips welke dingen je voortaan beter niet meer op je aanrecht kunt bewaren.

 

Lees ook: ‘Minder snoepen door 3 kleine veranderingen in je keuken

1. Je post

Tenzij je een apart bakje voor het bewaren en sorteren van je post op je aanrecht hebt staan, hoort het er niet. Probeer jezelf de gewoonte aan te leren om je post iedere dag te openen en creëer een systeem voor jezelf om je mail te sorteren op je bureau of in de gang. Zo voorkom je afleidingen in de keuken en kun jij meer overzicht bewaren.

2. Kookaccessoires

Het klinkt misschien enorm tegenstrijdig, maar het is beter om je kookaccessoires niet op je aanrecht te bewaren. Natuurlijk kun je ze wel georganiseerd in een rekje of potje op het aanrecht bewaren, maar als je van jezelf weet dat je niet sterk bent in het opruimen direct na het koken, kan je jezelf het beste aanleren om gebruikte tools direct in de wasbak of vaatwasser te stoppen na het koken. Doe de accessoires die je het meest gebruikt in een mooi potje op het aanrecht en reserveer de lade die het dichtst bij het fornuis zit voor de minder gebruikte tools. Zo kan je er makkelijk bij wanneer je ze nodig hebt en kunnen ze makkelijk opgeruimd worden, zonder dat ze in het zicht liggen.

3. Kruiden en specerijen

Alhoewel je ze waarschijnlijk vaak gebruikt tijdens het koken is het toch een beter idee om je verse kruiden en specerijen niet op het aanrecht te zetten. Een fijne tip: bestel twee verschillende kruidenrekjes, eentje voor in de voorraadkast en eentje voor in de koelkast. Verse kruiden kun je zo bij elkaar in de koelkast bewaren en droge specerijen vind je nu makkelijker terug in de voorraadkast dan op je rommelige aanrecht.

4. Al je apparatuur

Gebruik je jouw broodrooster, koffiezetapparaat, blender, Airfryer, waterkoker, mixer en rijstkoker allemaal dagelijks? Wij ook niet… Waarom zou je ze dan allemaal op je aanrecht bewaren? Precies, nergens voor nodig! Laat alleen het apparaat staan wat je het meest gebruikt en zet de rest in de kast of zelfs in de schuur, afhankelijk van hoe regelmatig je ze gebruikt. Wat een ruimte ineens, he?

5. Kookboeken

We begrijpen heus dat kookboeken het beste van pas komen in de keuken, maar daar hoef je ze niet per se neer te leggen. Niet alleen nemen je favoriete kookboeken ruimte in die je prima kan gebruiken voor het bereiden van je heerlijke maaltijden, ook wil je natuurlijk voorkomen dat je favo boeken straks onder de avocado- of sinaasappelresten zitten. Waar je ze dan wel kunt bewaren? Op een plankje boven je aanrecht of in een kastje in de buurt, bijvoorbeeld.

6. Decoratieve kommen en vazen

Natuurlijk kan je wel een of twee mooie decoratieve items in je keuken zetten om hem wat op te fleuren, maar zorg er wel voor dat je niet je hele aanrechtblad vol bouwt. Zet ze in plaats daarvan bijvoorbeeld op een plank of op een van de keukenkastjes. Zo blijven ze wel in het zicht staan, maar hoef je je niet druk te maken dat ze per ongeluk kapotvallen tijdens het koken of in de weg staan tijdens jouw kooksessies.

Bron: Realsimple.com

Met deze tip maak jij jouw eetpatroon duurzaam

tip-duurzaam-dieet

 

Heb jij de Veganuary challenge gevolgd? Of ben je überhaupt bewuster bezig met wat je eet? Tegenwoordig zijn we met z’n allen steeds bewuster bezig met de producten die we eten en aanschaffen. Maar wat kunnen we nu precies doen om duurzamer te eten en tegelijk al onze benodigde voedingsstoffen binnen krijgen?

Lees ook: ‘Van vega naar vegan

Ondertussen weten we dat minderen in het eten van vlees en zuivelproducten een positieve bijdrage levert aan het beschermen van onze planeet. We zien dan ook overal berichten dat we geen dierlijke producten meer zouden moeten eten/drinken om zo Moeder Natuur een handje te kunnen helpen. Maar moet je per se veganistisch leven om een steentje bij te kunnen dragen?

Low food chain dieet

Wil jij duurzamer en bewuster eten/drinken, maar vind je de overstap naar een vegan dieet nog iets te heftig? Dan is het ‘low food chain’-dieet misschien iets voor jou. Bij dit dieet eet je producten die zo laag mogelijk in de voedselketen staan. Ja, dat zijn veel plantaardige producten, maar niet alleen maar. Je hebt hierbij namelijk niet dezelfde ‘beperkingen’ als bij een veganistisch dieet. Je mag namelijk ook dierlijke producten eten die laag in de voedselketen staan. Denk daarbij aan zeevruchten zoals kokkels en mosselen, maar ook insecten komen voor op dit lijstje. Nu snappen we best dat je niet een sprinkhaan naar binnen wil werken, maar ook in de vorm van bloem of door eiwitrepen heen vind je tegenwoordig al voedzame insecten. Zo eet je dus niet volledig veganistisch, maar krijg je wel de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt én draag je bij aan het beschermen van onze planeet.

Doe je best

Het belangrijkste? Probeer de lat voor jezelf niet zo hoog te leggen. Je doet al enorm je best om duurzamer te eten en dat is alles wat je kan doen. Ieder beetje helpt immers, dus ook als je (nog) niet volledig veganistisch eet/drinkt, draag jij jouw steentje bij. Let goed op wat je shopt, eet alle leftovers op en doe je best om niet te veel over alles na te denken, je kan immers niet meer doen dan je best!

Bron: Womenshealthmag.com/uk