Wat je beter niet kunt doen vlak na je work-out

niet doen na work out

 

Meteen je mobiel checken

App’jes van vriendinnen, werkmails, nieuwe posts op Facebook of Instagram…. Je mobiel draait overuren, maar als je net een work-out hebt gehad en je zit nog vol in die flow, blijf daar dan nog even in en geef je hersenen de ruimte om weer langzaam terug te keren naar de werkelijkheid.

Lees ook:Intuïtief eten in 6 stappen

Wees positief over je prestaties

Je geeft alles, maar als de work-out achter de rug is, zeg je tegen jezelf of anderen dat je beter je best had kunnen doen. Maar het is beter om jezelf juist een schouderklopje te geven. Je hebt het toch maar even gedaan én volgehouden!

Niet stretchen

Als je direct na een intensieve work-out ervandoor gaat, dan mis je een belangrijk onderdeel om je lichaam te kunnen laten herstellen: het stretch-moment. Een intensieve work-out zorgt ervoor dat je spieren volop aan de slag gaan. Als je niet voor een herstelmoment zorgt, kun je risico lopen op blessures en je lichaam uitputten. Met een stretch van minstens dertig seconden kom je al een heel eind waarbij je elke stretch twee tot drie keer herhaalt. Dat is misschien lastig als je haast hebt, maar een beetje stretchen is beter dan niets.

In je sport outfit boodschappen doen

Het ziet er natuurlijk best stoer uit als je in je bezwete sport outfit nog even snel een boodschapje gaat doen. Kan iedereen zien dat je hard hebt gewerkt. Maar eigenlijk is het veel beter om die bezwete kleding zo snel mogelijk uit te trekken, want het kan je immuunsysteem negatief beïnvloeden. Volgens experts kost het lichaam extra veel moeite om de temperatuur van het lichaam te reguleren als alles nat en plakkerig is. Dus kleed je zo snel mogelijk om!

Zware maaltijd

Je hebt keihard gewerkt dus eigenlijk vind je dat je het wel verdiend hebt: iets lekkers of iets zwaars. Maar ho, stop, doe dat niet! Je maag vindt het namelijk veel fijner als je dat niet doet. Een half uur na een intensieve work-out kun je beter geen zware maaltijd nuttigen. “Als je intensief beweegt, neemt je spijsvertering een stapje terug, maar ook na je work-out staat het nog op stand by. Niet eten of juist heel zwaar eten is dan even geen goed plan. Neem liever iets lichts zodat je maag niet van streek raakt, bijvoorbeeld fruit. Eet ongeveer twee of drie uur na je work-out weer een grote maaltijd.

Een alcoholisch drankje drinken

Aan de alcohol direct na je training? Een heel slecht idee.  Je hart gaat nog snel, je bloed pompt nog als een dolle… Dus als je op dat moment alcohol drinkt, komt dat heel hard aan en heb je er eerder last van dan normaal. Doe het liever een avondje zonder of laat er in ieder geval een aantal uur tussen zitten.

Bron: Livingstrong.com

Intuïtief eten in 6 stappen

intuïtief eten

 

Stap 1: leer je behoeften kennen

Intuïtief eten draait om bewustwording van je lichaam en je leven. Ga dus rustig zitten en vraag je af: hoe voel ik me? Ben ik moe, tevreden, heb ik behoefte aan beweging, verveel ik me? Vraag je af hoe je vandaag zo goed mogelijk voor jezelf kunt zorgen en handel daarnaar. Word je op je werk overvallen door honger of trek? Ga even naar de wc en vraag je daar af: wil ik echt eten of is er iets anders aan de hand? Tune meerdere keren per dag bewust in op je lijf en gevoel.

Lees ook:Blijf op jouw ideale gewicht met deze 3 tips

Stap 2: zorg voor jezelf (want je bent het waard)

Wees lief voor jezelf. Ga op tijd naar bed, slaap en beweeg voldoende, drink niet te veel alcohol en beperk stress. Heb je honger, vraag dan aan jezelf: wat wil ik eten? En welk eten zorgt ervoor dat ik gezond oud kan worden? Wat zijn gezonde keuzes? Weet je dat die keuzes waard bent en zeg dat tegen jezelf.

Stap 3: eet alleen wanneer je honger hebt

Knorrende maag, licht gevoel in je hoofd en een beetje misselijk? Dan is het tijd om te eten. Durf daar, zeker in het begin, mee te experimenteren. Zo leer je goed voelen wanneer je echt honger hebt of gewoon zin hebt in een snack.

Stap 4: eet bewust

Dat wil zeggen: met aandacht. Snoep niet terwijl je boterhammen smeert of tijdens het koken, maar wacht met die eerste hap totdat je aan tafel zit. Proef de smaken en kauw goed en lang.

Stap 5: stop wanneer je verzadigd bent

Als je rustig eet, voel je beter wanneer je verzadigd bent. Dat gevoel krijg je als je geen honger meer hebt, maar ook niet te vol zit. Wil je meer opscheppen? Vraag je dan af: heb ik echt nog honger of wil ik alleen een hap voor de smaak?

Stap 6: verleg je aandacht

We leven in een eetcultuur: altijd en overal is eten verkrijgbaar. Dat is fijn, maar wees je ervan bewust hoe vaak je per dag met eten bezig bent en probeer die aandacht te verleggen. Hoe maak jij het best je hoofd leeg? Door een wandeling te maken, een work-out in de sportschool, door met je kinderen te spelen of een vriendin te bellen? Zoek bewust afleiding, dan denk je vanzelf minder vaak aan eten.

Meer weten over intuïtief eten? In het december-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt, kun je een uitgebreid dossier hierover vinden.

Maak je huid feestdagen-proof

huid feestdagen-proof

 

1. Vitamines op het menu

Aan je huid is af te lezen wat je dagelijks in je mond stopt. Wens je met kerst een gezonde glow? Dan is het slim je dagmenu eens kritisch onder de loep te nemen. Te veel suiker en verzadigde vetten kunnen je een grauwe teint bezorgen en werken bovendien een onzuivere huid in de hand. Ook zuivelproducten kunnen – wanneer je hier gevoelig voor bent – puistjes veroorzaken. Zet in de periode voor kerst hoofdzakelijk groenten, fruit en onverzadigde vetten (vette vis, avocado’s, noten) op het menu en je huid zal je dankbaar zijn.

Lees ook:In 6 stappen van je grauwe herfstteint af

2. Exfolieer je huid glad

Dode huidcellen veroorzaken een doffe, grauwe teint. Je rekent ermee af door regelmatig te exfoliëren. Kies in december voor een vloeibare exfoliant, die je drie tot vier keer per week onder je dagcrème aanbrengt. Een exfoliant verbetert de huidtextuur, werkt herstellend en geeft je teint een boost. Bovendien beschadigt een vloeibare exfoliant je velletje niet – een risico dat je loopt door (te fanatiek) te scrubben met schurende korrels.

huid feestproof

3. Vitamine C laat je stralen

Vitamine C is een alleskunner: dit antioxidant maakt de huid egaler, geeft een frisse teint en heeft sterke anti-aging eigenschappen. Voeg vitamine C vanaf nu in kuurvorm toe aan je huidverzorgingsroutine om rond 24 december een stralendere huid te verwelkomen. Onze favoriet: DOCTOR BABOR Pro Vitamin C Concentrate.

4. Handen thuis

Hoe vaker je aan je huid zit, hoe meer bacteriën je over je gezicht verspreidt. Om maar te zwijgen over het uitknijpen van puistjes (wat negen van de tien keer een nóg grotere pukkel oplevert… frustrerend!). Is een gladde huid all you want for Christmas? Dan zit je het liefst twee weken op je handen. Figuurlijk dan.

Tekst: Carlijn Biesemaat

5 schoonmaak hacks voor je magnetron

magnetron

 

1. Baking soda

Maak een mengsel van baking soda en water. Smeer de vuile plekken in met het mengsel en laat dit vijf minuten intrekken. Na vijf minuten kan je het vuil eenvoudig verwijderen met een natte spons.

Lees ook: ’15 plekken die je nog moet schoonmaken’

2. Afwasmiddel

Vul een glas met water en voeg een lepel afwasmiddel toe. Verwarm het mengsel ongeveer twee minuten. Blijf er bijstaan, want het mag niet overkoken. Laat de magnetron nog drie minuten dicht en laat het afwasmiddel zijn werk doen. Neem hierna de magnetron af met een schone droge doek.

3. Spons met afwasmiddel

Wil je liever geen glas water gebruiken? Maak dan de binnenkant van de magnetron nat met een plantenspuit. Leg vervolgens een natte spons met een druppel afwasmiddel midden in de magnetron. Warm de spons drie minuten op en maak vervolgens de binnenkant schoon met de verwarmde spons.

4. Gebruik een citroen

Doe ongeveer een liter water in een magnetronbestendige schaal of kom. Leg hier een halve citroen in schijfjes in. Zet de magnetron drie tot vier minuten aan tot dat het water kookt. De damp van het water doet zijn werk. Jij hoeft de damp alleen nog maar af te nemen.

5. Azijn

Spray de binnenkant van de magnetron in met azijn. Dit is net wat hardnekkiger dan de methode met citroen. Laat de azijn 15 minuten intrekken en neem het vuil daarna af met een schone doek.

Tips voor het schoonhouden van je magnetron

  • Als je iets opwarmt bedenk het eten dan altijd met vershoudfolie. Zo voorkom je spetters.
  • Neem je je aanrecht af? Neem dan gelijk de binnenkant van je magnetron mee. Als je dit bijhoudt hebben etensresten minder kans om zich te nestelen.
  • Probeer vette voedingsmiddelen met een doordringende geur te vermijden. Leg je dit toch in de magnetron? Pas hierna dan meteen de citroenmethode toe.

Bron: Realsimple.com

Blijf op jouw ideale gewicht met deze 3 tips!

ideale gewicht

 

Het overkomt veel mensen dat het moeilijk is om op gewicht te blijven na een dieet. Met een aantal eenvoudig toe te passen tips gaat Thomas van Hooren van sport-en-afvallen.nl je helpen om te voorkomen dat de kilo’s er net zo snel weer aanzitten als dat ze eraf zijn gevlogen.

Lees ook:Dit moet je niet doen als je op gewicht wilt blijven

1. Dagelijkse beweging

“Door ervoor te zorgen dat je elke dag voldoende beweegt, blijft je lichaam de verbrandingsmotor aanwakkeren. Dit is na het afvallen net zo belangrijk als tijdens het afvallen. Wanneer je minder gaat bewegen, wordt je lichaam luier, en zal het weer sneller de vetreserves gaan aanvullen. Het is makkelijker dan je denkt. Pak bijvoorbeeld eens de fiets naar je werk in plaats van de auto. Loop tijdens je pauze even een rondje. Pak de trap in plaats van de roltrap of lift. Of loop ‘s avonds na het eten nog even een rondje. Daarnaast is het ook belangrijk om af en toe eens te sporten. Dit soort kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Je zult merken dat je je fit blijft voelen en dat je strak in je vel blijft zitten.”

2. Balans dag

“Iedereen kent het wel. Je bent een gezellig avondje uitgegaan met vrienden, hebt misschien iets te veel gegeten en net iets te veel wijn gedronken. De dag erna voel je je schuldig. Je bent bang dat je weer gaat aankomen. Dit is helemaal niet nodig, genieten mag! Het is alleen wel belangrijk dat je de dag erna even iets meer rekening houdt met wat je eet. Ik raad aan om je aan drie maaltijden te houden: ontbijt, lunch en avondeten. Neem op deze dag dus even geen tussendoortjes. Ook raad ik je aan om op deze dag te kiezen voor magere producten en niet al te grote porties. Op deze manier compenseer je de extra calorietjes van de avond ervoor. Zo kun je dus nog steeds genieten, maar wel op een verantwoorde manier.”

3. Langzaam opbouwen

“Je bent net klaar met afvallen, je streefgewicht is bereikt. Op dit punt denken veel mensen dat ze meteen weer kunnen gaan eten als vanouds. Dit is niet verstandig. Bouw na het afvallen het aantal calorieën wat je per dag eet weer langzaam op. Dit kun je doen door elke week je totale hoeveelheid calorieën per dag met 100 tot 150 calorieën te verhogen. Op deze manier kan je lichaam zich weer langzaam aanpassen aan meer eten, en zal je gewicht constant blijven. Zo train je je lichaam (met een moeilijk woord ‘metabolisme’) om weer meer eten te kunnen verbranden zonder hiervan aan te komen.

Met bovenstaande tips blijf je lekker strak in je vel en voorkom je het beruchte jojo-effect. Zo kun je nog steeds genieten van het leven, met lekker eten en drinken, maar wel op jouw ideale gewicht.”

Meer over Thomas van Hooren

Thomas is veel bezig met sport en gezondheid. Hij houdt ervan om mensen te motiveren om op een gezonde manier te leven en genoeg te bewegen. Daarnaast houdt hij er ook van om in het weekend lekker te genieten van lekker eten en een drankje. Kijk voor meer informatie en advies op sport-en-afvallen.nl

6 fouten die je waarschijnlijk maakt als je je haar wast

wassen

Je wast je haar te vaak

Stop met je haar dagelijks te wassen! Hoe vaak je je haar moet wassen ligt aan het haartype. Maar over het algemeen is een behandeling met shampoo en conditioner twee keer per week genoeg. Bij droog en breekbaar haar moet je het zelfs nog minder vaak doen.

Lees ook: ‘Dit is wat de herfst doet met je huid en haar’

Ongemerkt gebruik je vaak te veel shampoo

Je kunt beter beginnen met een kleine dot shampoo en dit op bouwen dan in een keer te veel te gebruiken. Je haar wordt er namelijk niet schoner van als je te veel gebruikt. Het wordt namelijk juist moeilijker om je haar goed te reinigen.

Je gebruikt verschillende merken door elkaar

Shampoo en conditioner worden vaak samen aangeboden. Dit is niet zonder reden. Een conditioner kan de shampoo van hetzelfde merk aanvullen. Zo kan het zijn dat er in de shampoo ingrediënten missen, die de conditioner juist aanvult. Als je verschillende merken gebruikt kan het eindresultaat niet aansluiten op je wens.

Je reinigt je hoofdhuid niet goed

Veel mensen brengen de shampoo vooral aan op het midden van de hoofd. Maar masseer de shampoo goed in over de hele hoofdhuid. Zet desnoods de douche even uit en neem de tijd om het product goed te verdelen van haarwortel tot aan de punten.

Je laat restjes shampoo achter in je haar

Vooral als je krullen of slag in je haar hebt, kan het moeilijk zijn om je haar goed uit te spoelen. Tip: kam je haar na het uitspoelen voorzichtig uit, zodat je zeker weet dat je alle restjes eruit hebt gespoeld. Breng hierna pas de conditioner aan.

Je pakt je roos niet goed aan

Gezond haar begint bij een goede behandeling. Merk je dat je last hebt van roos? Gebruik dan een antiroosshampoo en conditioner om roos te verminderen. Ook hier is goed inmasseren een pré.

Bron: Goodhousekeeping.com 

5 tips om gezond te eten terwijl de rest dat niet doet

gezond

Wees een inspiratiebron

Dwing niemand om gezonder te leven omdat jij dat doet. Geef in plaats daarvan het goede voorbeeld. Laat zien hoe lekker gezond eten kan zijn en dat sporten leuk kan zijn.

Lees ook: ‘Waarom bittere voeding belangrijk is’

Vraag om steun van je omgeving

Een gezonde leefstijl is makkelijker vol te onthouden als je omgeving je steunt. Laat daarom weten dat je gezonder probeert te leven en wat je doelen zijn. Niemand hoeft met je mee te doen, maar ze kunnen je wel steunen en motiveren.

Weersta verleidingen

Als je partner en kinderen niet gezond eten, zullen de keukenkastjes en koelkast niet alleen gevuld zijn met jouw gezonde ingrediënten. Het is best lastig om de verleiding te weerstaan. Probeer het ongezonde eten uit het zicht op te bergen. Gebruik trommels en bakjes die niet transparant zijn en probeer te negeren dat er ongezonde lekkere dingen in huis zijn.

Wees creatief met koken

Je hebt geen zin om steeds twee maaltijden te koken. Wees daarom creatief met maaltijden. Bereid een gezonde maaltijd en serveer dingen als sausjes, kaas en dressing apart. Benadruk niet hoe gezond een gerecht is. Die courgette gaat er waarschijnlijk prima in, totdat je het een naam geeft.

Zoek mensen in hetzelfde schuitje op

Als je partner niet meedoet met jouw nieuwe gezonde levensstijl zul je het op dit vlak ergens anders moeten zoeken. Er zijn genoeg healthy websites, Facebookpagina’s en fora waar je je ups en downs met gelijkgestemden kunt delen.

Beeld: Shutterstock Bron: archief

Voorkom slaaprimpels

slaaprimpels

Slaap op je rug

Om slaaprimpels te voorkomen kun je het best op je rug slapen. Helaas is het nogal lastig om de hele nacht in die houding te blijven liggen.

Lees ook: ‘5 gewoontes die rimpels kunnen veroorzaken’ 

Gebruik een nachtcrème

Maak je gezicht voordat je naar bed gaat schoon en gebruik nachtcrème. Vergeet je hals en decolleté niet.

Gebruik een satijnen kussensloop

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat een satijnen of zijden kussensloop minder slaaprimpels geeft, maar het klinkt logisch omdat de stof gladder is. Je haar zal ook minder snel in de klit raken als je op een satijnen kussensloop slaapt.

Heb jij last van slaaprimpels?

Bron: Magforwomen.com | Beeld: Shutterstock

Recycle: dit kan je doen met augurkensap

augurkensap

 

Aardappelen koken

Aan gekookte aardappelen zit niet veel smaak. Je kan eenvoudig een smaakje toevoegen aan de aardappel door ze te koken in augurkensap. Ze krijgen hierdoor iets meer pit en zout toevoegen is overbodig.

Lees ook:Medicijnen niet met sap innemen

Cocktails

Wil je je drankje een extra touch geven? Augurkensap is een verrassend ingrediënt en voegt een lekker zuurtje toe. Vergeet niet eerst de stukjes eruit te zeven!

Het werkt bij brandend maagzuur

Bij brandend maagzuur kan het helpen om een een beetje augurkensap te nemen. Met de zuurtegraad dat in de sap zit, komt de pH-waarde van je maag weer in balans. Je zal merken dat je je gauw weer beter voelt!

Vervanger voor azijn

Wil je een sladressing maken? Gebruik eens augurkensap in plaats van azijn. Augurkensap bestaat voornamelijk uit azijn en bevat vaak ook nog mosterdzaad, dille en stukjes paprika. Een makkelijke vervanger dus!

Komkommer

Als de augurken op zijn kan je andere groenten in de pot bewaren. Door schijfjes komkommer in de pot te bewaren maak je gemakkelijk zure komkommer. Lekker voor bij een Indische maaltijd of op het kaasplankje.

Schoonmaakmiddel

Bij een aangekoekt fornuis is het altijd even schrobben totdat het schoon is. Het zuur van de augurkensap is een goede vervanger voor schoonmaakazijn. Een klein beetje is al genoeg om jouw fornuis weer te doen blinken! Een pluspunt is ook dat het sap vrij is van chemische toevoegingen. Zo adem je geen troep in bij het schoonmaken!

Bron: Elle eten

Let op! Deze vijf groenten moet je niet rauw eten

rauwe groente

 

Aubergines

Het is oppassen geblazen met deze lekkere paarse groente. Een aubergine bevat namelijk de stof solanine. Dit kan leiden tot maag- en darmklachten bij inname van grote hoeveelheden.

Lees ook:Waarom bittere voeding belangrijk is

Champignons

In champignons en ander rauwe paddenstoelen zit het gifstofje araritine. Bij een grote hoeveelheid is de stof giftig. Een paar champignons meepikken kan dus geen kwaad, maar ga niet met het hele bakje op de bank zitten en lekker snacken. Zodra agaritine wordt verhit, breekt het af.

Kidneybonen

De kindeyboon kan helpen bij gewichtsverlies en is heel gezond, maar hij kan je vervelend laten voelen. Rauwe kidneybonen bevatten de gifstof lectine. Deze stof kan je misselijk maken en zelfs laten overgeven. Zelfs gedroogde kidneybonen bevatten deze gifstof. Het is dus belangrijk dat je deze altijd weekt en kookt. Kidneybonen uit blik zijn overigens wel rauw te eten. Deze zijn voor dat ze verpakt worden al voldoende verhit, wat lectine onschadelijk maakt.

Harricot verts

Of het echt lekker is om een rauwe harricot verts te eten is aan jou. Maar doe je het wel eens? Stop er mee! Net zoals kidneybonen bevatten harricot verts lectine. Je krijgt dus ook dezelfde klachten.

Kiemgroenten

Kiemgroenten zoals alfalfa en taugé vallen in dit rijtje een beetje buiten de boot. Ze bevatten namelijk geen gifstoffen, maar mogelijk wel bacteriën. Deze bacteriën kunnen mogelijk een voedselvergiftiging veroorzaken. Deze bacteriën zijn ook te doden middels verhitting. Als je de kiemgroente knapperig wilt houden kan je ze onderdompelen in kokend water of wokken in de wokpan.

Bron: Elle eten

Dit doet blauw licht met je huid

blauw licht

 

De wekker gaat. Eerste move: telefoon checken op mail, berichten en appjes. Daarna naar het werk om je vervolgens te nestelen achter de computer, om daar uren niet meer achter vandaan te komen. Recente onderzoeken wijzen uit dat volwassenen zo’n acht en een half uur per dag naar een schermpje kijken. Millennials (de generatie die is geboren tussen 1980 en 2000) doen daar nog een schepje bovenop: tien uur per dag is normaal.

Lees ook:3x minderen met je smartphone

Slecht voor je huid

Zo veel achter een scherm zitten, is slecht nieuws voor je huid. Via digitale apparaten en ledverlichting word je namelijk blootgesteld aan zogeheten blauw licht. Omdat de stralen een korte golflengte en hoge dosis energie hebben, zijn ze in staat diep in je huid door te dringen en daar schade aan te richten. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie: “Er zijn onderzoeken die laten zien dat blootstelling aan een hoge dosis blauw licht vrije radicalen kan genereren. Dit kan op langere termijn zorgen voor pigmentvlekken en rimpels, net als wanneer je wordt blootgesteld aan uv-droge huidstraling en vervuiling.”

Blauw licht

Andere onderzoeken tonen aan dat schermlicht roodheid en zwellingen kan opleveren. Maar: deze huidproblemen treden pas op als je wordt blootgesteld aan een hoge dosis. Ultee: “De dosis blauw licht die in deze onderzoeken werd gebruikt, is niet te vergelijken met de hoeveelheid waarmee we in het dagelijks leven te maken krijgen.” De kans dat je huid veroudert door elke dag te appen of instagrammen is dus minimaal.

De juiste filters

Minimaal of niet: blauw licht kan dus schade aanrichten. Daarom is je huid beschermen geen overbodige luxe. Crèmes die tegen uv-A- en uv-B-stralen beschermen, bieden bescherming tegen (een deel van) de schadelijke effecten van blauw licht. En aangezien veel crèmes standaard een SPF bevatten, is je huid in de meeste gevallen ook meteen beschermd tegen blauw licht.

Jetske Ultee: “Filters die blauw licht kunnen tegenhouden, zijn zinkoxide, titanium­dioxide en Tinosorb M. En aardig om te weten, is dat ook ijzeroxide in foundations en poeders een deel van het blauwe licht kan tegenhouden.” Het grootste effect bereik je door je huid van binnenuit te beschermen tegen de vrije radicalen die blauw licht kan veroorzaken. Dat kun je doen door antioxidantrijk te eten (broccoli, aubergine, granaatappel, blauwe bessen) en te smeren met producten waaraan antioxidanten als vitamine C en E zijn toegevoegd.

Ook voordelen

Toch heeft blauw licht ook wel voordelen. Zo kunnen de stralen net als zonlicht vitamine D aanmaken en je een goed humeur bezorgen. “Ook kan blauw licht antibacterieel werken. Niet voor niets worden blauwe lichtlampen al lang ingezet bij de behandeling tegen acné. Recent onderzoek laat zelfs zien dat blootstelling aan dit deel van het lichtspectrum een
gunstig effect heeft op de bloedvaten en de bloeddruk kan verlagen”, legt Ultee uit.

Time out

Je huid voor honderd procent beschermen tegen blauw licht is onmogelijk, maar het dichtst in de buurt kom je door te smeren met een zogenoemde ‘broad spectrum’-crème. Deze moisturizers met SPF bevatten filters die beschermen tegen verschillende vormen van straling, waaronder meestal ook blauw licht. Ga altijd voor minimaal SPF30; minder heeft weinig zin. Ook een idee: je telefoon wat vaker opzijleggen en je ogen en huid een time-out gunnen.

Bron: Santé maart 2019 Tekst: Carlijn Biesemaat

Hoe kun je deze feestmaand voedselverspilling tegengaan?

voedselverspilling

 

In december is er voedsel in overvloed. Supermarkten en andere levensmiddelenwinkels hebben de heerlijkste aanbiedingen en wij, de consument, halen van alles en nog wat in huis om onze gasten te verwennen. Maar wist je dat:

  • Een op de drie Nederlanders gooit met kerst liever eten weg dan dat zijn gasten iets tekortkomen.
  • De helft van de Nederlanders koopt te veel eten voor Kerstmis.
  • Nederland gooit tijdens de kerstdagen voor 124 miljoen euro weg.
  • 14 procent voelt zich met kerst schuldiger over het weggooien van voedsel dan tijdens de rest van het jaar. Kerst is namelijk een feest van bezinning.
  • 30 procent van al ons eten tijdens kerst belandt in de prullenbak.

Lees ook:Zo maak je je leven een beetje groener

Campagne tegen voedselverspilling

Het bananenbrood SUNT startte deze week een bijzondere campagne om onze aandacht te vestigen op de voedselverspilling in de decembermaand: ‘voedsel is goud waard’.

Zo is hun bananenbrood gemaakt van bananen die te groot, te klein te rijp zijn of anders worden weggegooid.

Tips

Maar er zijn natuurlijk heel veel andere manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Hier zijn 10 tips die het bananenbroodmerk heeft bedacht:

  • Kies in de supermarkt voor producten die zijn gemaakt van ‘gered’ voedsel. Kies bijvoorbeeld voor de soepen van Soupalicious, of de ketchup van Ketchup Project of voor Thijsthee.
  • Sla je slag met de befaamde 35% kortingssticker. Kun je er nog net even iets lekkers van maken voordat het wordt weggegooid.
  • Zorg dat je genoeg bakjes in huis hebt om restjes te kunnen invriezen.
  • 2 voor de prijs van 1, hoe verleidelijk is dat? Maar als die tweede uiteindelijk in de prullenbak belandt, is dat natuurlijk zonde. Vraag je dus echt af of je er twee nodig hebt, en of je het gaat gebruiken voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken.
  • Koop eens wat vaker bevroren voedsel. Want wist je dat bevroren groente dezelfde voedingswaarde heeft als verse groente?
  • Zet je koelkast op 4 graden: eten blijft langer goed en bacteriën krijgen minder kans bij de juiste koelkasttemperatuur.
  • Houd in de gaten waar je wat bewaart in de koelkast. Zo voelt groente zich thuis in de groentenbak, maar dat geldt niet voor alle groenten. Zo kun je avocado’s beter buiten de koelkast bewaren.
  • Heb je plannen voor een gourmetavond met kerst? Zet dan niet alles meteen op tafel, maar verdeel het in porties. Wat niet opgaat, staat in de koelkast en kun je voor een volgende keer gebruiken.
  • Ga je buiten de deur eten met kerst? Neem een bakje mee. Die kun je als doggy-bag gebruiken. En hup geen schaamte. Je moet maar zo denken dat je de kok geen groter compliment kunt geven. Het eten was namelijk zo lekker dat je de restjes mee naar huis wilt nemen!
  • Wil je ervoor zorgen dat je gasten niets tekortkomen en wil je dus wat extra’s in huis halen? Zorg ervoor dat je houdbare producten in huis haalt, zoals houdbare pathé, toastjes en noten.