Moeten we ons zorgen maken over het coronavirus?

coronavirus

 

Inmiddels heeft de ziekte negen slachtoffers geëist en zijn er zo’n 400 Chinezen met het virus besmet. Maar ook buiten China zijn er mensen besmet: ook in Thailand, Japan, Zuid-Korea, Thailand en de VS zijn besmettingen gevonden, meldt NOS.nl.

Alle dodelijke slachtoffers komen uit de provincie Hubei. Daar ligt de miljoenenstad Wuhan, waar zich eind december de eerste besmettingen met het nieuwe virus voordeden. De slachtoffers hebben dit virus daar waarschijnlijk opgelopen op een markt waar levende dieren waren. De markt is inmiddels gesloten en de Chinese overheid doet op dit moment onderzoek naar dit virus en zijn op zoek naar de precieze besmettingsbron. Er is dus tot nu toe nog niet heel veel bekend over de ziekte. Wat weten we wel?

Lees ook:5 vragen over het Zika-virus

Wat is het coronavirus voor soort ziekte?

Waarschijnlijk heb je weleens eerder gehoord van ziektes als SARS en MERS. Ook dit zijn coronavirussen die zeer ernstige klachten kunnen veroorzaken. Zo is SARS een levensbedreigende longziekte en kan MERS ernstige gezondheidsklachten bij mensen met gezondheidsproblemen veroorzaken. Het nieuwe coronavirus dat nu is opgedoken is een nieuwe variant waar nu onderzoek naar wordt gedaan. Er is nog niet heel veel duidelijk over de manier waarop je deze ziekte kunt krijgen. Van twee mensen is bekend dat ze via een andere persoon besmet geraakt zijn. Het virus lijkt niet makkelijk van mens op mens overdraagbaar. Ruim 700 personen uit de directe omgeving van patiënten (bijvoorbeeld familieleden) zijn niet besmet geraakt.

Wat zijn de symptomen?

Ben je besmet met het nieuwe coronavirus dan ben je kortademig, heb je koorts, moet je hoesten en krijg je longontsteking.

Kan het virus naar Nederland komen?

Volgens het Europese centrum voor infectiebestrijding (ECDC European Centre for Disease Prevention and Control) is de kans op verspreiding in Europa klein. Er reizen weinig mensen vanuit Wuhan naar Nederland, dus de kans dat het virus via reizigers naar ons land komt, is klein.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties komt woensdag 22 januari in Genève bijeen voor spoedoverleg over de uitbraak. De WHO moet bepalen of er sprake is van een ‘medische noodsituatie van internationale zorg’. Als dat zo is moet er een internationale aanpak komen voor het probleem, zoals bij het zika-virus en de ebola-uitbraak.

Kun je naar China reizen?

Voor heel China geldt nu dat je dichtbevolkte gebieden moet mijden. Dat zal lastig worden, omdat het bijna Chinees Nieuwjaar is.

In het algemeen geldt al dat je markten met levende dieren met vermijden, goed je handen moet wassen, regelmatig moet douchen, opletten hoe eten wordt voorbereid. Meer algemene hygiënische maatregelen vind je hier.

Voor meer informatie over het nieuwe coronavirus kun je terecht bij het RIVM.

Bronnen: NOS.nl, RIVM

Zo kun je een burn-out voor zijn

burnout

 

Er zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie drie kenmerken waaraan je een burn-out kunt herkennen, zoals een uitgeput gevoel, je niet meer betrokken voelen bij je werk en ook slechter presteren op je werk.

Om te voorkomen dat het zover komt, kun je al enkele symptomen herkennen. Psychotherapeute Siobhán Murray schreer er een boek over: The Burnout Solution. Hierin kaart ze een paar dingen aan die erop kunnen wijzen dat je tegen een burn-out zit.

Lees ook:Het verschil tussen een burn-out en overspannenheid

Stress gaat niet weg

Je hebt een groot project afgerond, maar je loopt er nog steeds over te stressen. Dat kan volgens Murray een teken zijn dat een burn-out op de loer ligt.

Slechte gewoonte

Snoep je vaker of drink je meer alcohol dan normaal? Oei, dat kan een voorteken zijn van een burn-out. Maar ook na een goede nachtrust je nog steeds heel moe voelen, is geen goed teken.

Cynisch over je werk

Sta je cynisch tegenover nieuwe plannen van je werkgever of voel je je niet meer betrokken bij je werk? Dan kan dat erop wijzen dat je tegen een burn-out zit.

Wat nu?

Hoe kun je voorkomen dat je echt met een burn-out te maken krijgt? Psychotherapeute Murray: “Kijk vooral hoe je je leven eenvoudiger kunt maken. Wat kun je nu tijdelijk of permanent loslaten? Daarna is het belangrijk om je rust te nemen en veel te slapen.”

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je werk niet goed bij je past en dat het tijd is om verder te kijken.

Bron: BusinessAM.be

Last van deze symptomen? Misschien heb je een eiwittekort

eiwittekort

 

Lichaamsgewicht

Alle cellen in je lichaam hebben eiwitten nodig. Ze spelen namelijk een belangrijke rol bij het transport van voedingstoffen. Als je nauwelijks of niet sport heb je per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit nodig. De gemiddelde vrouw weegt 70 kilo dus zij heeft maar liefst 56 gram eiwit nodig.

Lees ook: ‘7 mogelijke oorzaken van droge ogen’

Sporters

Voor de sporters ligt dit aantal hoger. Sport je intensief en regelmatig? Dan heb je minimaal 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilogram nodig. In dit geval kan je beter te veel eiwit eten dan te weinig.

Een eiwittekort is te herkennen aan deze signalen:

Spierpijn

Eiwitten spelen een hele belangrijke rol in je spieren en botten. Eiwitten worden opgeslagen rondom onze gewrichten in de gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof gebruikt je lichaam bij de wederopbouw van de spieren. Bij een tekort kan je last krijgen van spierpijn en/of gewrichtspijn terwijl je helemaal niet hebt gesport. Bij een eiwittekort op langer termijn kan dit zelfs leiden tot spierafbraak.

Slechte adem

Je lichaam gaat je eiwitten gebruiken als brandstof als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is niet de bedoeling. Door dit type eiwittekort kan je lichaamsgeur veranderen. Zo komen er allerlei gassen vrij in je lichaam waardoor je zweet en ademhaling naar ammoniak kunnen gaan ruiken.

Moe

Eiwitten zijn belangrijk voor je energie. Zonder eiwitten voel je jezelf al gauw moe en futloos. Zelfs kleine bewegingen kunnen je al moe maken.

Concentratieboog

Eiwitten zorgen voor de hormonen noradrenaline en dopamine. Deze hormonen zorgen ervoor dat je geconcentreerd blijft en alert bent. Eiwitten zijn voor de hersenen cruciaal. Je hebt ze echt nodig, anders kan je je niet goed concentreren en ben je snel afgeleid.

Haar- en nagelproblemen

Je haar en nagels bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten. Bij een tekort aan eiwitten kan je last krijgen van haaruitval en breken je nagels sneller af.

Bron: dokter.nl

Wat je moet weten over endometriose

endometriose

 

Wat is endometriose?

Als er tijdens de menstruatie baarmoederslijm buiten de baarmoederholte terechtkomt, wordt dit meestal door je lichaam opgeruimd. Bij sommige vrouwen gebeurt dit niet en dan kan het uitgroeien tot één van in totaal drie verschillende endometriosevormen.

 1. De eerste vorm is oppervlakkige endometriose met kleine vlekjes op het buikvlies. Deze vorm komt vaak voor en geeft gelukkig lang niet in alle gevallen klachten.
 2. Een tweede vorm is het ontstaan van cysten in of op de eierstokken, waardoor verklevingen ontstaan en de functie wordt belemmerd.
 3. Bij de derde variant ontstaan er verklevingen van weefsel rondom de baarmoeder of tussen de baarmoeder en andere organen zoals de darm, waardoor deze aan elkaar groeien.

Wat zijn de klachten?

Elke vorm heeft een specifiek klachtenpatroon van bijvoorbeeld buik- en darmpijn, problemen bij seks, een moeilijke stoelgang, vermoeidheid en verminderde vruchtbaarheid. Maar in welke vorm dan ook, het is vrijwel altijd cyclusgebonden. De pijn komt opzetten voor of tijdens je menstruatie.

Verschillende klachten van endometriose op een rijtje

 • Pijn vlak voor en tijdens de menstruatie
 • Pijnlijke stoelgang
 • Pijn tijdens of na het vrijen
 • Pijn bij het plassen
 • Pijn in de darmen
 • Vermoeidheid
 • Zwanger worden lukt niet

Wat kun je doen als je last hebt van deze klachten?

Heb je bovenstaande klachten? Dan kan het verstandig zijn om je te laten onderzoeken. Zo kan endometriose worden ontdekt of uitgesloten. Het onderzoek bestaat uit een inwendig onderzoek en als het nodig is, kan er daarna nog een echo gemaakt worden.

Hiermee kunnen de twee ernstigste vormen van endometriose bijna altijd met zekerheid worden ontdekt of uitgesloten. Maar de minder ernstige, oppervlakkige endometriose kan met dit onderzoek niet ontdekt worden. Met een kijkoperatie is de lichte vorm wel op te sporen en zelfs direct te behandelen, maar vaak is dat niet de moeite waard, omdat de plekjes weer terugkomen na een menstruatie.

De behandeling

De anticonceptiepil kan verlichting geven. Vooral het doorslikken van de pil kan een slimme methode zijn. Dan menstrueer je niet, verlies je geen bloed en heb je dus ook minder of geen klachten. Ook het Mirenaspiraaltje kan soms helpen. Daarnaast bestaan er medicijnen, maar die zijn best heftig. Heb je klachten? Ga naar de huisarts en laat je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog om de voor jou beste oplossing te vinden.

Cijfers

 • Ongeveer vijftig procent van de vrouwen in de vruchtbare levensfase krijgt een lichte vorm van endometriose. Deze endometriose veroorzaakt geen klachten en hiervoor is geen behandeling nodig.
 • Gemiddeld zit er 9,2 jaar tussen de eerste klachten van endometriose en het moment waarop endometriose door een gynaecoloog wordt vastgesteld.
 • Vijftien procent van de vrouwen met endometriose is jonger dan dertig jaar.
 • In Nederland hebben naar schatting 440.000 vrouwen endometriose.
 • Het verloop van deze aandoening is moeilijk te voorspellen. Bij sommige vrouwen geneest het spontaan, bij anderen breidt het zich juist verder uit.
 • De aanmaak van baarmoederslijmvlies stopt zodra je in de overgang komt. Ook het slijmvlies buiten de baarmoeder groeit dan niet meer, dat is het moment dat de endometriose tot rust komt.

Je kunt een verhoogde kans hebben als…

•    jouw moeder of zus endometriose heeft.
•    je al heel jong begon te menstrueren.
•    je pas laat in de overgang komt.
•    je nog niet zwanger bent geweest.
•    jouw cyclus kort is waardoor je vaak menstrueert.

Bron: Archief 

Kan mijn huisdier allergisch zijn voor mij?

huisdier

 

Je huisdier kan allergisch zijn voor jou

Het is zeldzaam, maar het kan: honden en katten kunnen allergisch zijn voor mensen. Ook komt het weleens voor dat honden allergisch zijn voor katten, of andersom. Mensen laten haar en huidcellen achter, waarvan honden en katten een allergische reactie kunnen krijgen. Toch komt het niet vaak voor. Allergieën die vaker voorkomen bij honden en katten zijn allergie voor vlooien of bepaalde voeding.

Lees ook:Het effect van je huisdier op de liefde

Hoe weet je of je huisdier allergisch is?

Hoe kom je erachter of je huisdier allergisch is voor jou? Er zijn verschillende symptomen:

 • Honden krijgen bij een allergische reactie last van een geïrriteerde en jeukende huid. Ze kunnen last krijgen van niesbuien of een loopneus.
 • Bij katten uit de allergie zich soms door kale plekken op de huid.

Testen

Wil je zeker weten of je huisdier allergisch is, dan kun je hem of haar laten testen. Meestal is er een behandeling mogelijk.

Bron: National Geographic

3 tekenen dat je te weinig drinkt

3 tekenen dat je te weinig drinkt

We weten natuurlijk allemaal dat we eigenlijk 2,5 tot 3 liter water per dag moeten drinken, maar het is soms best lastig om in te schatten of dat nu ook echt lukt. Hoe je erachter komt dat je nog te weinig drinkt? Lees maar mee!

Lees ook:7 tips om meer water te drinken

1. Je urine is donkergeel

Is het je opgevallen dat je ochtendurine donkerder van kleur is? Dat komt doordat je een tijd niet gedronken hebt. Je urine is geconcentreerder, dat heeft te maken met afvalstoffen. Wanneer je genoeg gedronken hebt, is je plas lichtgeel. Tijd dus om je glas nog een paar keer bij te vullen.

2. Je hebt last van verstopping

Om je stoelgang op gang te houden, is het belangrijk om genoeg water te drinken. Het houdt de inhoud van je darmen soepel, waardoor je makkelijker naar het toilet kunt. Wanneer je dus last van je darmen krijgt en lastig naar het toilet kunt, is het verstandig om meer water te drinken.

3. Je hebt hoofdpijn

Je hersenen bestaan voor een groot deel uit water. Wanneer je te weinig water in je lichaam hebt, zetten de bloedvaten in je hersenen uit om het vocht dat er nog wel is te benutten. Door deze druk van de bloedvaten ontstaat hoofdpijn. Dat wil je natuurlijk niet! Zorg er daarom voor dat je altijd een fles water bij je hebt en blijf regelmatig drinken om hoofdpijn te voorkomen.

Andere lichamelijke signalen

Wanneer je te weinig drinkt, zou je – naast de bovenstaande symptomen – onder andere last kunnen krijgen van duizeligheid, een droge mond, een snellere hartslag of vermoeidheid. Oftewel: let’s keep hydrating!