Slaap jij met je huisdier in bed?

huisdier

Beter voor je nachtrust

Slapen met je huisdier goed is voor je nachtrust. Er is onderzoek gedaan naar mensen die slapen met hun huisdier. De uitkomst hiervan was dat zowel mens als dier beter slaapt. Dit zou komen doordat de aanwezigheid van je huisdier je een veilig gevoel geeft. Ook kan een spinnende kat en een ronkende hond als rustgevend geluid worden ervaren. Van rustgevende geluiden val je beter in slaap.

Lees ook: ‘Waarom je je nog steeds moe voelt na een nacht slapen’

Oogproblemen

Daarentegen kan slapen met je huisdier wel slecht zijn voor je ogen. Zelfs als je niet allergisch bent voor dieren kan je wakker worden met rode en jeukende ogen. Dit komt door de demodex: een soort mijt die leeft rondom de ogen van je huisdier. Oogmijten zijn als je niet oplet over te dragen van dier naar mens. De mijt demodex houdt niet van licht en wordt actief in het donker als je slaapt. Ze nestelen zich het liefst op haar wat vochtig is.  ‘s Nachts kruipen de mijten via je beddengoed naar je wimpers.  Als de mijten zich eenmaal onder je wimpers bevinden, zijn ze moeilijk weg te krijgen. Op korte termijn zijn de symptomen meestal jeuk en zwelling. Maar op lange termijn kan het leiden tot permanente schade. In het ergste geval krijg je wazig zicht of droge ogen.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80 procent van de dierenliefhebbers de mijten op hun wimpers heeft zitten. Slaapt jouw huisdier op je bed? Dan is het misschien verstandig om de oogarts even naar je ogen te laten kijken!

Bron: hln.be

Hoe kun je weer in slaap vallen als je ’s nachts wakker wordt?

in slaap vallen

 

Ga uit bed

Als je langer dan twintig minuten wakker ligt, ga dan uit bed. Als je de hele tijd maar blijft woelen dan ga je je zorgen maken over het feit dat je maar niet in slaap valt. En dat kan er weer toe leiden dat je je slaapkamer associeert met het niet kunnen slapen.

Beter is het om iets saais te doen, totdat je weer ontspant en verder kunt slapen.

Lees ook:Eet dit en je valt sneller in slaap

Vermijd fel licht

Ga je in de nacht naar het toilet, vermijd fel licht, want dat kan van invloed zijn op de aanmaak van melatonine, een stofje in je hersenen dat je slaapritme bepaalt. Zorg dat je een lamp in de badkamer of toilet hebt dat je kunt dimmen.

Even met je gezicht onder water

Dit klinkt misschien wel een beetje extreem, maar de HuffingtonPost kwam met een nogal verkoelende oplossing: dompel je gezicht even onder water. Dit doe je als volgt:

Houd je adem 30 seconden in en dompel je gezicht in koud water. Dit zorgt ervoor dat je hart minder snel kopt en dat je lichaam tot rust komt.

Mediteren

Door te mediteren of wat ademoefeningen te doen, kun je weer tot rust komen. Er zijn genoeg apps die je hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan de apps The Breathing App, Prana Adem of Ademhalingsoefeningen Nederlands.

Bron: The Independent

Winnen: het boek Superslapen

superslapen

 

1. (S)meer magnesium

Magnesium speelt een belangrijke rol bij allerlei processen in je lichaam, zoals het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het aansturen van het slaaphormoon melatonine. Stress en alcoholgebruik kunnen ervoor zorgen dat je lichaam extra veel magnesium gebruikt, waardoor je zonder het te weten een tekort kunt opbouwen. Het resultaat: je slaapt slechter.

Try this: Magnesium wordt het beste opgenomen via de huid. Neem daarom wekelijks een voetenbadje of een bad met esoterische magnesiumolie of epsom zout. Dit kan een beetje prikken, maar het is véél effectiever dan magnesiumtabletten, vertelt slaapexpert Floris Wouterson, van de bestseller Superslapen.

Lees ook:Zo slaap je lekker ondanks alle stress

2. Hot topic

De temperatuur van je lichaam én de slaapkamer hebben ook invloed op je nachtrust, aldus slaapexpert Wouterson. Je biologische klok zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur ’s avonds iets daalt: dit proces start vanaf half tien, bij avondmensen anderhalf tot twee uur later. Voor je lichaam is dit een signaal om te starten met de productie van melatonine (het slaaphormoon). Vanaf half vijf (voor nachtbrakers iets later) stijgt je lichaamstemperatuur weer, wat de trigger is voor de aanmaak van cortisol (activerend hormoon). Dus lig je in bed en krijg je het langzaam warmer? Dan denkt je lichaam: wakker worden!

› Try this: Stap voor het slapengaan onder een warme douche. Vlak daarna daalt je lichaamstemperatuur iets. Et voilà: de slaapprikkel!

3. Go naked

Naakt slapen is beter voor je nachtrust dan slapen in pyjama. Wouterson: “Slaap is bedoeld om fysiek te herstellen, maar ook om te ontgiften. Dit gebeurt via het lymfatisch systeem. En het zogenaamde glymfatisch systeem zorgt voor het ontgiften van neurotoxische stoffen in de hersenen: essentieel om ’s morgens goedgemutst wakker te worden.” Slapen met strak zittende kleding (zoals een beha) kan dit proces remmen.

Meer tips kun je lezen in het oktober-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt.

Winnen?

Wil je kans maken op het boek Superslapen van Floris Wouterson? Santé mag 5 exemplaren weggeven. Vul onderstaand formulier in en wie weet ben jij een van de gelukkige winnaars.

De winactie loopt tot en met 30 oktober 2019

Zo slaap je lekker ondanks alle stress

slaap

 

Soms lig je maar te woelen in bed, omdat je last hebt van stress. Slaap is dan vaak ver te zoeken. Maar misschien kun je met deze tips toch wat rust in je hoofd krijgen en wat nodige uren slaap pakken.

Lees ook:Zo’n grote invloed heeft je slaaphouding op je slaap

Doe het rustig aan voor het slapen

Doe het zo’n een á twee uur voordat je gaat slapen, rustig aan. Dim de lichten en relax. Ga een boe lezen, doe ontspannende yoga-oefeningen of neem een warm bad. Als je toch iets intensiefs moet doen, probeer dit dan toch op een zo rustig mogelijk manier te doen.

Geen cafeïne in de middag

Wees terughoudend met drankjes die cafeïne bevatten, zoals cola en koffie. Ben je een slechte slaper dan kunnen deze dranken er de oorzaak van zijn. Probeer deze drankjes een maand niet te drinken en kijk wat het effect is op je slaap. En let ook op andere producten die cafeïne kunnen bevatten, zoals chocolade en thee. Ga liever voor kruidenthee, water of cafeïnevrije koffie.

Avondeten

Eet niet te zwaar of te vet in de avond, maar zorg dat je een eiwitrijke maaltijd hebt met bijvoorbeeld kip, ei, rijst en spinazie. In deze voedingsmiddelen zit een bepaald eiwit dat ervoor zorgt dat je beter in slaap valt.

Regelmatig schema

Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Uit onderzoek is gebleken dat regelmaat in deze tijden ervoor zorgt dat je een betere nachtrust hebt.

Concentreer je op je ademhaling

Als je last hebt van stress dan wil je het liefst een beetje tot rust komen als je gaat slapen. Dit kun je doen door je op je ademhaling te concentreren. Door dit te doen, word je wat rustiger.

Licht en geluid

Zorg dat je kamer goed verduisterd is. Een oogmasker kan ook voor complete verduistering zorgen. Gebruik ook oordoppen om vervelende geluiden buiten te sluiten. Vind je het juist lekker om met een achtergrondgeluid te slapen, doe bijvoorbeeld een ventilator aan.

Neem een warm bad

Uit onderzoek is gebleken dat het regelmatig nemen van een warm bad stress kan verminderen en slaap kan verbeteren. Neem bijvoorbeeld een bad dat warmer is dan je lichaamstemperatuur en voeg een paar druppels lavendelolie aan het water toe. Blijf ongeveer een half uur in bad om compleet tot rust te komen.

Neem voldoende rust gedurende de dag

Ook al heb je het zo druk, zorg dat je af en toe een korte pauze neemt overdag. Ga een kwartiertje wandelen of blij even wat langer bij de koffiemachine staan. Ga in ieder geval even van dat scherm af of onderbreek even je werkzaamheden om heel even wat anders te doen. Zo kom je veel beter tot rust aan het eind van de dag.

Zo’n grote invloed heeft je slaaphouding op je slaap

slaaphouding

 

Dat slaap heel belangrijk is voor je gezondheid is in de loop der jaren door verschillende onderzoeken wel duidelijk geworden. Chronisch slaaptekort kan leiden tot zowel mentale als fysieke gezondheidsproblemen.

Om ervoor te zorgen dat je een kwalitatief goede nachtrust kijkt, is het handig om eens te kijken wat jouw favoriete slaaphouding is. Want elke slaaphouding heeft effect op je slaap, de een meer dan de ander…

Lees ook:Waarom genoeg slaap belangrijk is

Slapen op je buik

Om een goede nachtrust te krijgen kun je het slapen op je buik beter vermijden. Deze houding is belastend voor je nek en je rug, omdat je ze als het ware in een onnatuurlijke bocht moet draaien. Hierdoor wordt je bloedtoevoer belemmerd en kunnen je zenuwen bekneld raken. Om je houding te veranderen kun je eventueel een kussen onder je navel plaatsen, waardoor je je rug ontlast, maar dan heb je eigenlijk nog steeds last van je nek. Je moet je hoofd naar links of naar rechts draaien en als je deze houding langdurig aanhoudt, blijft je nek overbelast.

Slapen op je rug

Ook het slapen op je rug is geen ideale houding, zeker als je je knieën strekt. Door je benen niet te strekken, belast je je onderrug. Om de houding is meer ontspannen te maken, raden experts aan om kussen te plaatsen onder je knieën te plaatsen, zodat je bloed beter kan stromen. Om je rug te ontlasten, kun je beter niet met je hoofd op een hoog kussen slapen.

Slapen op je zij

Slapen op je zij is het meest ontlastend voor je rug. Volgens slaapdeskundigen kun je het beste een plat kussen onder je schouder plaatsen om te voorkomen dat je bovenlichaam naar voren of naar achter rolt. Ook een kussen tussen je knieën en enkels wordt bij deze slaaphouding aangeraden om te voorkomen dat je naar andere positie rolt. Als je oren, schouders, heupen en enkels in een lijn liggen, dan lig je perfect!

Bron: RealSimple.com

Waarom genoeg slaap belangrijk is

genoeg slapen

 

Genoeg slaap zorgt ervoor dat je betere beslissingen maakt

Als je te weinig slaap hebt gehad, grijp je sneller naar ongezonde snacks of je blijft op de bank hangen in plaats van dat je gaat sporten. Uit onderzoek blijkt ook dat je sneller onbeschermde seks hebt als je moe bent en dat je sneller verleid wordt door alcohol of drugs. Hoe kan dat? Te weinig slaap beïnvloedt het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor keuzes maken.

Lees ook:Slaap je slecht? Misschien helpt het als je je voeding aanpast

Genoeg slaap voorkomt dat je aankomt

Na een slechte nachtrust wordt er meer hongerhormoon aangemaakt. Je hebt daardoor gedurende dag meer trek. Combineer dat met het eerste punt (slechte keuzes maken) en je weet waarom te weinig slaap kan leiden tot gewichtstoename.

Genoeg slaap laat je er jonger uitzien

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een slaaptekort worden beoordeeld als minder gezond, minder aantrekkelijk en vermoeider (goh). Dat komt doordat tijdens je slaap het groeihormoon wordt aangemaakt. Het groeihormoon maakt je huid elastisch, houdt je metabolisme op gang en is goed voor je spieren. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen wat te weinig groeihormoon met je looks doet.

Genoeg slaap kan ervoor zorgen dat je minder snel verkouden wordt

Het belang van goede hygiëne bij het voorkomen van een verkoudheid is bekend, maar ook het belang van een goede nachtrust mag hierbij niet onderschat worden.

Genoeg slaap zorgt ervoor dat je je overdag beter kunt focussen

Genoeg slaap verbetert je aandacht, concentratie en coördinatie en dat maakt de meeste dingen die je overdag moet doen een stuk makkelijker.

Genoeg slaap is goed voor je humeur

Goed uitgerust ben je minder snel geïrriteerd en minder vatbaar voor depressieve en angstige gevoelens. En dat is natuurlijk goed voor je humeur.

Bron: YouBeauty

Wat heeft meer impact: slecht slapen of kort slapen?

slecht en kort slapen

 

Ouders met een kindje dat nog niet doorslaapt, mensen met slaapproblemen, zwangere vrouwen die ieder uur hun blaas moeten legen, mensen die ‘s nachts gebeld kunnen worden voor hun werk en iedereen die om een andere reden slecht slaap, this one is for you.

Lees ook:Slaaptekort is een epidemie

Paar keer per nacht wakker worden

Onderzoek wijst uit dat een paar keer per nacht wakker worden inderdaad veel effect heeft op hoe uitgerust je je voelt. Verrassender is om te weten dat dat effect zelfs merkbaar is als je per keer maar vijf of tien minuten wakker bent.

Vier uur slaap

Een paar keer per nacht wakker worden, zou gelijk staan aan een nachtrust van vier uur. Niet zo gek dus dat je dat slecht trekt als het meerdere nachten duurt.

Bron: Huffingtonpost

Dit zijn de voordelen van lezen voor het slapen gaan

lezen voor slapen gaan

 

Een reviewsite voor matrassen en andere bedaccessoires ondervroeg 1.000 volwassenen over hun leesroutine voor het slapen gaan.

Dat varieerde van een á twee keer per week (11%) tot elke dag (8%). Gemiddeld werd er maar liefst 43 minuten voor het slapen gaan gelezen.

Lees ook:We kampen steeds vaker met slaapproblemen

Waarom lezen voor het slapen gaan

En of er slechts een paar keer per maand of elke dag voor het slapen gaan werd gelezen, iedereen deed het om dezelfde redenen:

  • om rustig te worden
  • om stress te verminderen
  • om sneller in slaap te vallen
  • om je gedachten te laten gaan
  • om beter te kunnen slapen

Slaap

Maar liefst driekwart van de respondenten denkt dat ze moeilijker in slaap vallen als ze niet lezen en bijna iedereen (96%) raadt anderen aan om voor het slapen gaan te lezen.

Maar liefst 76 van degenen die voor het slapen gaan leest, is tevreden met de kwaliteit van hun slaap. Dat is heel wat meer dan degenen die niet lezen voor het slapen gaan (64%). Ook slapen de ‘lezers’ gemiddeld 1 uur en 37 minuten langer dan de ‘niet-lezers’.

Nog meer opvallende resultaten:

  • ‘Lezers’ verdienen gemiddeld 3.300 euro meer dan ‘niet-lezers’
  • ‘Lezers’ maken gezondere keuzes; zo kiezen ze vaker voor een gezond dieet en maken ze vaker afspraken bij de huis- of tandarts.
  • ‘Lezers’ staan ook positiever in het leven dan ‘niet-lezers’

Heb je nog meer redenen nog om er een goed boek bij te pakken zo vlak voor het slapen gaan?

Bron: RealSimple.com

Zo slaap je wél lekker met hoge temperaturen

slapen met hoge temperaturen

 

De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 21 graden Celsius. Daarboven wordt het ongemakkelijk voor je lichaam en kan het ten koste gaan van de slaapkwaliteit.

Dus wat kun je doen om tijdens de hitte een goede nachtrust te krijgen?

Water drinken

Drink voor het slapengaan twee glazen water. Zo kan je lichaam voldoende zweet aanmaken (zweet zorgt ervoor dat je afkoelt) en word je niet wakker met hoofdpijn.

Lees ook:Hoe ga je om met warmte?

Deuren en ramen dicht

Houd deuren en ramen overdag dicht en doe ze ’s avonds laat, als het is afgekoeld, pas open.

Koude kompressen

Gebruik koude kompressen of vul een kruik met koud water. Leg voor het slapen in de koelkast of vriezer.

Dag alcohol!

Vermijd alcohol. Alcohol laat je lichaamstemperatuur stijgen en werkt uitdrogend.

Apparatuur uit

Schakel alle apparaten uit. Computers, televisies en lampen geven veel warmte af, waardoor je huis nog warmer wordt.

Wil je nog meer tips over lekker slapen met hoge temperaturen? Je leest het in het augustus-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt.

Tekst: Mara Ruijter

Waarom komen slechte slapers slecht van hun stress af?

slaap

 

Volgens slaaponderzoeker Eus van Someren van het Nederlands Herseninstituut is een onrustige REM-slaap (Rapid Eye Movement) de boosdoener, meldt RTLnieuws.nl. Tijdens de REM-slaap heb je heftige dromen waarin de afgelopen dag in combinatie met fantasieën zich afspelen. Een rustige REM-slaap helpt bij het verwerken van negatieve ervaringen, maar een slechte REM-slaap gebeurt het tegenovergestelde.

Lees ook: Als je niet slaapt, rust je dan toch uit?

Onderzoek

Voor het onderzoek werden er 30 goede en slechte slapers onderzocht. Terwijl ze in een MRI-scanner lagen kregen ze een geluidsfragment van zichzelf te horen, waarop ze valse karaoke zongen. Op de hersenscans was de schaamte te zien die ze hadden na het horen van de opnames doordat de amygdala, de sirene van de hersenen, sterk oplichtte. Ook werd de elektrische activiteit van de hersenen worden opgemeten zodat kon worden gezien hoe goed iemand sliep.

Nachtrust

De volgende dag kregen de deelnemers aan het onderzoek hetzelfde fragment te horen. Het bleek dat bij de deelnemers die goed sliepen de sirene van de hersenen helemaal niet meer oplichtten. Met een goede nachtrust hadden zij de slechte ervaring blijkbaar verwerkt. Bij de slechte slapers lichtte de sirene van de hersenen weer sterk op.

Kun je wallen voorkomen door op tijd te gaan slapen?

wallen

 

Donkere kringen

Voor de donkere wallen onder je ogen kun je grotendeels de schuld aan je ouders geven. Donkere kringen ontstaan door een ophoping aan adertjes onder de dunne huid rond de ogen. Donkere wallen worden grotendeels bepaald door genetische aanleg en zullen niet veel minder (of meer) worden door veel of weinig slaap.

Lees ook: 4 tips tegen vermoeide ogen

Dikke wallen

Te korte nachten kunnen dan weer wel dikke of gezwollen wallen onder de ogen veroorzaken. Ze ontstaan door het vasthouden van vocht, omdat de microcirculatie verstoord wordt door te weinig slaap. Die puffy look kan ook extra de nadruk op de donkere kringen leggen, waardoor je er nog minder uitgeslapen uitziet.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Waarom je je na het wakker worden nog zo gaar voelt

gaar wakker worden

‘s Nachts is het handig als je snel weer in slaap kunt vallen

De staat waarin je je net na het wakker worden soms bevindt heet sleep inertia, oftewel slaapinertie. Je bent wel wakker, maar bepaalde delen van je hersenen zijn eigenlijk nog in de slaapstand. Dat kan soms handig zijn, bijvoorbeeld als je midden in de nacht wakker wordt; slaapinertie helpt je dan om snel weer in slaap te vallen.

Gaar wakker worden is minder leuk

‘s Ochtends is slaapinertie een stuk minder handig. Hoe kom je er vanaf? De beste manier om je ‘s ochtends niet zo groggy te voelen, is helaas voor weinig mensen haalbaar: zet geen wekker. De kans dat je wekker je wekt in het ideale slaapstadium is klein. En als je uit je diepe slaap wordt gewekt, is de kans op slaapinertie groter. Verder helpt het om op tijd naar bed te gaan en genoeg uren te slapen.

Als je een slaaptekort hebt, kan slaapinertie langer aanhouden dan de gebruikelijke vijftien tot dertig minuten, soms zelfs uren of de hele dag.

Bron: Psychology24 | Kinga Cichewicz