Win het boek Plant!

plant

 

In het boek krijg je tips over hoe het kopen, verzorgen en stekken van kamerplanten.

Lees ook: ‘

Online plantencursus

Wil je je echt verdiepen in planten dan kun je ook een online plantencursus volgen van Intratuin, Meer verstand van je kamerplant. De cursus is volledig gratis en leert je in slechts zes lessen een goede plantenouder te worden. Inschrijven kan intratuin.nl/cursus.

Om je alvast een voorproefje te geven van de cursus, hebben we 5 tips voor je:

1. Bijvoeden

Rond half maart/ begin april beginnen de meeste planten aan hun groeispurt. Om ze een handje te helpen, kun je ze in deze periode wat vaker een scheut plantenvoeding geven!

2. Verwarming

De verwar­ming kan grote invloed hebben op de gezondheid van je plant. Pas daarom op met het plaatsen van een plant op de vensterbank boven een verwarming, want dan ver­dampt het water eerder. Geef je planten af en toe een verfrissende sproeibeurt om het vochtgehalte op peil te houden.

3. Bodempje water

 Zorg ervoor dat het water niet onderin de pot blijft staan, want dan kunnen de wortels gaan rotten.

Tip: koop een pot met een gat in de onderkant en zet hem op een schoteltje, dan kun je zien wanneer de plant natte voe­ten heeft. Je hebt wel nog steeds last van overtollig water. Dat blijft in het schoteltje staan en gooi je daarna weg. Zo gepiept!

4. Zonlicht

Plaats een kamerplant niet in de volle zon achter het raam. Het kan hier behoorlijk heet worden en dan kunnen de bladeren van een kamerplant zelfs verbranden! 

5. Verpakking

 Zorg dat je je nieuwe vriend na aankoop niet beneden de 14 graden zonder ver­pakking vervoert naar huis. Ze houden namelijk niet zo van deze Nederlandse kou, dus een stukje noppenfolie of warme deken om de grote bladeren doet wonderen.

Winnen

Wil je kans maken op het boek Plant! Santé mag er vijf weggeven. Vul onderstaand formulier in voor 18 januari 2020 en wie weet ben jij een van de gelukkige winnaars!

Zo creëer je een schone lucht in huis

huis

Vaker ventileren

De eenvoudigste manier op de lucht te reinigen is door veel te ventileren. Zo raak je de vochtige damp uit de vaatwasser of badkamer kwijt, net als de warme lucht uit de oven en magnetron. Eén op de tien woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is meer fijnstof aanwezig dan buiten.

Lees ook: ‘Bescherm je kamerplanten tegen de verwarming met deze voorzorgsmaatregelen’ 

Zo doe je het

Zet elke dag het raam in je slaapkamer open en doe in de woonkamer ten minste één keer per dag de deur of het raam open. Doe dit op een vast moment, bijvoorbeeld net na het avondeten, om er een gewoonte van te maken.

Etherische oliën

Etherische olie zou de zuurstof verrijkende eigenschappen van planten bevatten en zo helpen de lucht in huis te reinigen. Vooral oliën uit de dennenfamilie zouden luchtzuiverend en bacteriedodend werken, door de monoterpeenverbindingen. (Samenstelling van moleculen die je in dennen terugvindt.) Uit Servisch wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze moleculen ervoor zorgen dat dennenolie micro-organismen zoals schimmels aanpakt.

Zo doe je het

De eenvoudigste manier om de essentiële olie in de lucht te brengen is door een tissue met een aantal druppels olie op de verwarming te leggen. Ook kun je bij diverse drogisterijen luchtsprays kopen op basis van etherische oliën. Door de verstuiver worden de oliën gemakkelijk door de ruimte verspreid.

Luchtreiniger & -bevochtiger

Als je geen gelegenheid hebt om vaak het raam of de deur open te zetten, is een luchtreiniger en-bevochtiger handig. Met verschillende filters zuivert het apparaat de lucht. Zo houdt een filter bijna alle stofdeeltjes groter dan 0,3 micrometer tegen en het zogeheten foto katalytische filter neutraliseert giftige dampen en absorbeert virussen en bacteriën. Ionisatie brengt negatief geladen deeltjes in de lucht, waardoor stofdeeltjes neerslaan. Zo verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk.

Zo doe je het

Luchtreinigers kun je kopen bij veel elektronicazaken. Je kunt het beste kiezen voor een luchtreiniger en bevochtiger in één. Een luchtreiniger kan de lucht namelijk er droog maken.

Plant power

Kamerplanten zijn in staat de lucht te reinigen. Ze pakken giftige stoffen als formaldehyde, xyleen en ammonia aan. Die stoffen zitten onder andere in schoonmaakmiddelen en kunnen daarna in huis blijven zweven. Eén plant per honderd vierkante meter ruimte kan al zorgen voor een efficiënte reiniging van de lucht.

Zo doe je het

De Aloë Vera is misschien wel de makkelijkste plant om in huis te hebben. Zorg voor een zonnige plek en geef ‘m eens in de paar weken een klein beetje water. Als de lucht vervuild is, zijn er bruine vlekjes te zien op de plant? Handig als graadmeter! Andere planten die de lucht zuiveren, zijn klimop, sansevieria en de goudpalm.

Bron: Sante juni 2017 Tekst: Mara Ruijter

Bescherm je kamerplanten tegen de verwarming met deze voorzorgsmaatregelen

kamerplanten

 

Planten kun je over het algemeen beter niet in de buurt van de verwarming zetten. Staan jouw planten in de buurt van de verwarming? Dan is het handig om ze een nieuw plekje te geven.

Lees ook: ‘3 planten die het goed doen in je slaapkamer’

Luchtvochtigheid

De verwarming beïnvloedt de luchtvochtigheid. Deze zakt door het stoken van de verwarming flink. Planten met dikke bladeren, zoals cactussen, vetplanten en Hoya’s hebben minder last van droogte. Bij planten met dunne bladeren merk je dat het blad gaat krullen. Dit doen planten om het vocht in het blad langer vast te houden. Zie je bruine randjes? Dit is helaas niet meer te herstellen. Je kan deze randjes er wel eventueel afknippen. Het hoeft niet, maar het ziet er wel beter uit.

Tips voor het verhogen van de luchtvochtigheid

  • Hang een waterbakje aan de verwarming en vergeet deze niet regelmatig bij te vullen.
  • Vul een schaaltje met korrels of steentjes en water. Zet je plant hierop. Dit schaaltje verhoogt de luchtvochtigheid rondom je planten. Zorg niet dat de pot in het water leunt, anders ontstaat er wortelrot.
  • Besproei je planten een keer per week met water, het liefst met water zonder kalk.
  • Laat de afzuigkap uit tijdens het koken.
  • Houd de badkamerdeur open tijdens het douchen.
  • Laat je was drogen in een ruimte waar veel planten staan.

Bron: ad.nl

Win het boek: ‘Hoe laat je een plant van je houden?’

plant

 

Onlangs was ze in ons land en mochten we haar interviewen over haar boek Hoe laat je een plant van je houden dat nu in de winkel ligt.

Waarom is het zo goed om planten in huis te hebben?

“Ik zou graag willen dat mensen een routine met planten ontwikkelen. Zo doe je misschien aan yoga om rust in je hoofd te krijgen. Als je aandacht aan je planten geeft, zitten daar ook voordelen aan: dat kan rustgevend zijn en planten zorgen voor schone lucht in huis.”

Jij hebt meer dan duizend planten thuis. Hoe verzorg je die allemaal?

“Elke dag ben ik een half uur met ze bezig en op zondag krijgen ze mijn volle aandacht. Ik inspecteer of er geen beestjes tussen de bladeren zitten, geef ze water. Nu ik mijn boek aan het promoten ben, heb ik iemand van een plantenshop uit de buurt ingehuurd om ze te verzorgen. Die is wel wat gewend.”

Wat wil je bereiken met je boek?

“Planten zijn in staat een omgeving te creëren waarin ze willen leven, en dat kunnen mensen ook. Het boek gaat dan ook niet alleen over de relatie die je met planten kunt hebben, maar ook over de relatie met jezelf en de mensen om je heen. Mijn boodschap is: verzorg je planten, en vergeet jezelf niet.”

Tips van Summer

Wil je graag wat meer planten in huis halen, dan heeft Summer nog wat tips:

  1. Kijk goed naar de lichtval in je huis: planten houden van licht dus waar komt bij jou in je huis het meeste licht naar binnen. Staat je raam op het zuiden of westen dan komt er erg veel licht naar binnen. Staat je raam op het oosten gericht dan komt er voldoende licht naar binnen. Heb je een raam op het noorden dan is dat te donker voor je plant.
  2. Kijk ook goed naar jezelf. Ben je vaak van huis of niet? Zo heeft de ene plant meer verzorging nodig dan een andere plant. Kijk wat het beste bij jou en je levensstijl past.
  3. Je kunt naar een tuincentrum gaan om planten uit te zoeken, maar Summer heeft een voorkeur voor de wat kleinere plantenwinkels. Zo is ze in Nederland fan van stadstuinwinkels Stek in Rotterdam, Wildernis in Amsterdam en de Rood & Bloem in Utrecht.

Win het boek: Hoe laat je een plant van je houden?

Haar boek Hoe laat je een plant van je houden is geen interieurboek over het ophangen van klimop aan de vensterbank. Het gaat over echte redenen waarom het goed voor je is om planten binnen te brengen. Nieuwsgierig geworden? Santé mag 5 exemplaren weggeven. Vul onderstaand formulier in en wie weet ben jij een van de gelukkigen!

plantWinactie loopt tot en met 10 december 2019.

Beeld: Joey L

Waarom groen zo goed voor je gezondheid is

groen goed voor je gezondheid

 

Onderzoekers Charles Hall en Melinda Knuth van de Texas A&M universiteit analyseerden en verzamelden gegevens over wonen dichtbij de natuur en het doorbrengen van zo veel mogelijk tijd in de natuur of een omgeving waar veel planten en bloemen zijn. Daarbij werd gekeken wat daarvan het effect is op je emotionele en mentale gezondheid.

Lees ook: ‘Gelukkige mensen vaak in natuur te vinden

Positieve effecten

De onderzoekers concludeerden dat ‘groen’ een positief effect heeft op je mentale gesteldheid. Maar wat zijn dan precies die positieve effecten?

1. Vermindering van stress

Door tijd in de natuur door te brengen herstel je sneller van mentale vermoeidheid. Je hartslag en je bloeddruk gaan omlaag en je krijgt minder last van stress.

2. Minder last van depressieve gevoelens

Onderzoek laat zien dat je minder last hebt van depressieve gevoelens nadat je een wandeling in de natuur hebt gemaakt, vergeleken met een stadswandeling.

3. Beter concentreren

Ook blijkt uit onderzoek dat je je beter kunt concentreren als je een natuurwandeling hebt gemaakt dan wanneer je in de stad hebt gewandeld.

4. ADHA/ADD

Als je ADHD of ADD hebt kun je je beter concentreren als je een wandeling in de natuur hebt gemaakt. Zo bleek uit onderzoek bij schoolkinderen dat ze zich beter konden focussen als ze eerst door het park hadden gewandeld.

5. Productiever

Kijk je vanaf je werkplek uit op groen ook dan kun je je beter concentreren en ben je productiever dan wanneer je niet uitkijkt op groen. Uit onderzoek onder studenten bleek dat degenen met uitzicht op de natuur productiever, attenter, beter gehumeurd en een stuk relaxter waren dan degenen die geen uitzicht hadden op groen.

6. Creatiever

Een wandeling in de natuur zorgt er ook voor dat je een stuk creatiever wordt.

7. Meer zelfvertrouwen

De onderzoekers vonden verschillende studies waarbij uit bleek dat zowel mannen als vrouwen meer zelfvertrouwen kregen nadat ze oefeningen hadden gedaan in de natuur, vooral als dat in de buurt van water werd gedaan.

8. Betere kwaliteit van leven

Uit verschillende onderzoeken kwam naar voren dat degenen die zich vaak in een groene omgeving bevinden, zich beter in hun vel voelen en zich gelukkiger voelen en meer tevreden zijn over hun leven dan degenen die niet zo bezig zijn met de natuur.

Bron: Psychologytoday.com

Win een yogamat voor plantfulness, yoga omgeven door planten

plantfulness

 

Yoga op house-muziek, wijn- of bieryoga, hatha, yin of stressreliefyoga. Er zijn heel veel soorten yoga die je kunt beoefenen. Er is nu ook plantfulness: yoga omgeven door planten. Luchtzuiverende planten kunnen je een positieve mentale boost geven.

Lees ook:Zo hard stijgt de populariteit van yoga

Online lessen plantfulness

Intratuin start met online lessen plantfulness. De lessen zijn ontwikkeld met I love yoga-experts die alles weten over yoga, meditatie en mindfulness. Yoga en mindfulness docent Thirza van de Hoef geeft inspirerende en rustgevende sessie die 10 tot 20 minuten duren. De classes zijn gebaseerd op het gegeven dat planten zorgen voor ontspanning; kijken naar groen stimuleert de zintuigen en reduceert stress. Door groen om je heen, stimuleer je daarnaast ook je creativiteit en neemt de concentratie toe.

Enthousiast geworden over plantfulness? Neem een kijkje op intratuin.nl.

Win een yogamat!

plantfulness

Natuurlijk kan een goede yogamat bij deze classen niet ontbreken. Santé mag 5 matten van I love yoga weggeven. Vul onderstaand formulier in om kans te maken!

Deze winactie loopt tot en met 18 september 2019. De winnaars zijn inmiddels getrokken.

3 planten die het goed doen in je slaapkamer

Waarom planten in je slaapkamer zetten?

Bijvoorbeeld omdat groen rustgevend werkt, omdat planten de lucht zuiveren en omdat het gezellig staat in de slaapkamer. De volgende drie planten hebben zelfs nog extra nut in de slaapkamer.

Calathea: een natuurlijke wekker

Een goed dag- en nachtritme kan je helpen om beter te slapen. Niet makkelijk, want doordeweeks moet je vroeg op en in het weekend wil je het liefst uitslapen. De calathea helpt je om je ritme te bewaken. Als het donker is, sluit de calathea zijn bladeren. ‘s Ochtends gaan de bladeren al ritselend weer open.

Vleesetende plant: tegen muggen

Kun je niet slapen door gezoem bij je oor? De vleesetende plant bewaakt je nachtrust, want de muggen verdwijnen zo in de plant.

Monstera: feng shui

De monstera is misschien wel de hipste plant van dit moment. Waarom hij het ook goed doet in de slaapkamer? Volgens feng shui is deze plant goed voor je nachtrust. De monstera is een geluksbrenger en aanjager van grote dromen. Hoe toepasselijk in de slaapkamer?

Bron en beeld: Mooiwatplantendoen.nl

Planten tip: EERSTE HULP MET ALOË VERA

aloe vera tip

 

The perfect #instashot van jou en je vriendin tijdens dat scootertripje door de binnenlanden van Bali. Ubud was alles wat je ervan verwacht had en meer. Totdat de moesson jullie keihard onderuithaalde op de enige asfaltweg van die dag. #shithappens #travellife Wij zeggen: #aloëvera.

Eerst hulp met aloë vera

Breek het blad en pers de gel eruit. De gelafscheiding stimuleert, maakt zacht en heelt. Iets minder ver van huis, gebruiken we de aloë vera ook wel voor nagelbijtende kinderen (echt waar, smeer het sap op die afgekloven vingertjes en leer ze het bijten af), of als eerste hulp bij ongevallen in huis. Dus zet ‘m op de vensterbank, en je hebt een ready-to-use EHBO-kit in huis. Staat nog leuk ook.

Lees ook: Waarom je een eucalyptus in huis moet nemen

Verzorging

De aloë vera is een vetplant uit de Affodilfamilie. Deze succulent heeft niet veel water nodig, dat wat-ie krijgt, wordt opgeslagen in de dikke blauwgroene bladeren. De bladeren worden zo’n 50 centimeter lang en hebben korte stekels aan de rand. Je moet een beetje geduld hebben met de aloë vera, hij groeit langzaam. Als het warm is kan de plant buiten staan, maar binnenshuis is beter.

Lees ook: Met de scindapus plant krijg je de knoflooklucht uit je huis

Kijk voor meer inspiratie op Mooiwatplantendoen.nl

Bloemenhoroscoop

bloemenhoroscoop

Stier

Stieren zijn daadkrachten en vastberaden. Een klaproos past goed bij hun persoonlijkheid, maar deze kun je niet per bos kopen en in een vaas doen.  Plant wat zaadjes en in de tuin en geniet van een mooi bos rood-oranje klaprozen.

Tweeling

Jij kunt een bloemetje zeer waarderen. Van een simpel bosje lavendel tot een grote bos lelies. Veel groen en frisse kleuren als lila en geel zijn lekker zomers en blij, dat past goed bij een tweeling.

Kreeft

Witte bloemen stralen gevoeligheid uit, en laat dat nou net een eigenschap van een kreeft zijn. Welke soort? Dat maakt jou niet uit.

Lees ook: Deze vakantie past het best bij jouw sterrenbeeld

Leeuw

Zonnebloemen zijn even krachtig, groots en opvallend als de leeuw, die doen het dus altijd goed!

Maagd

Bij een maagd past een klein boeketje met simpele bloemen, zoals madeliefjes. Deze sluiten goed aan bij hun perfectionistische karakter. De kleur? Violet!

Weegschaal

Keuzes maken, dat vindt een weegschaal lastig. Ga daarom voor een wild veldboeket met hyacinten, rozen en veel kleur. Dan hoef je ook niet te kiezen.

Schorpioen

Rood, rood en nog eens rood. Van rozen tot geranium en pioenrozen. De Schorpioen is gepassioneerd en daar passen deze bloemen goed bij, want die zijn een lust voor het oog.

Lees ook onze horoscoop special: Seksstandjes

Boogschutter

Anjers in alle kleuren en marter passen bij het avontuurlijk en impulsieve karakter van Boogschutters. Een flinke bos blauwe bloemen doet het dan ook altijd goed.

Steenbok

Viooltjes zijn bij steenbokken zeer geliefd. Vanwege hun standvastige karakter dienen de bloemen wel geordend te zijn. Zolang ze netjes gesorteerd in de tuin of in een pot staan, gaat het goed. Anders kunnen ze er nauwelijks naar kijken..

Waterman

Een orchidee is met haar kleurenoverloop een creatieve bloem die goed bij de waterman past. Van zachtroze tot violet en paars, jij zorgt dat deze bloemen het overleven.

Lees ook: Dit is jouw liefdeshoroscoop voor 2019

Vissen

Vissen vinden waterlelies prachtig, maar omdat ze erg praktisch zijn ingesteld, zitten ze veiliger met een bosje nepbloemen. Want ja, dat is wel zo praktisch.

Ram

Het zijn geen voor de hand liggende bloemen, maar distels en kamperfoelie doen het super goed bij het uitdagende karakter van een ram. Het liefst vers geplukt.

Beeld: Unsplash

Met de Scindapsus plant krijg je de knoflooklucht uit je huis

Scindapsus plant

We hebben weer een leuke plantentip:

de Scindapsus aka de Hulk

Wat te doen als je na een avond stappen thuis bent geëindigd met een pita kaas met knoflooksaus? Nee, er is geen plant die helpt tegen die kloppende koppijn en droge mond. Met die pijn moet je leven. Althans, vandaag. Belangrijker is de vraag hoe je die knoflooklucht je huis uit krijgt? Volg deze stappen: ruk een muntblaadje van die plant in de vensterbank af, stop in je mond en spring op de fiets naar de plantenman. Koop een Scindapsus en zet die op een licht plekje in je huis.

Volgens onderzoek van NASA halen de huidmondjes op de bladeren schadelijke stoffen uit de lucht en werken die (knoflook)geur zonder moeite weg. Wat wil je nog meer? Aspirientje misschien.

Verzorging

De Scindapsus is een makkie van een plant. Je kunt ‘m zelfs trainen om op een bepaalde manier te groeien. Zet bijvoorbeeld een stok in de pot, dan klimt de Scindapsus hieraan omhoog. Geef je de plant veel licht? Dan gaan de bladeren harder groeien. Kortom, een plant naar ons hart. Want frisse lucht en een plant die doet wat wij willen kunnen we allemaal wel gebruiken.

Devil’s Ivy

De Scindapsus kent vele bijnamen, waarvan de bekendste ‘Devil’s Ivy’ is. Deze naam dankt de plant aan z’n onverwoestbare karakter, want zelfs als je ‘m in het donker zou houden, blijft de Scindapsus groen van kleur. ‘Marble Queen’, ook een populaire bijnaam, beschrijft het uiterlijk van de plant, namelijk grote, glimmende hartvormige bladeren die groen en crèmekleur gemarmerd zijn.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl