Win het boek Plant!

plant

 

In het boek krijg je tips over hoe het kopen, verzorgen en stekken van kamerplanten.

Lees ook: ‘

Online plantencursus

Wil je je echt verdiepen in planten dan kun je ook een online plantencursus volgen van Intratuin, Meer verstand van je kamerplant. De cursus is volledig gratis en leert je in slechts zes lessen een goede plantenouder te worden. Inschrijven kan intratuin.nl/cursus.

Om je alvast een voorproefje te geven van de cursus, hebben we 5 tips voor je:

1. Bijvoeden

Rond half maart/ begin april beginnen de meeste planten aan hun groeispurt. Om ze een handje te helpen, kun je ze in deze periode wat vaker een scheut plantenvoeding geven!

2. Verwarming

De verwar­ming kan grote invloed hebben op de gezondheid van je plant. Pas daarom op met het plaatsen van een plant op de vensterbank boven een verwarming, want dan ver­dampt het water eerder. Geef je planten af en toe een verfrissende sproeibeurt om het vochtgehalte op peil te houden.

3. Bodempje water

 Zorg ervoor dat het water niet onderin de pot blijft staan, want dan kunnen de wortels gaan rotten.

Tip: koop een pot met een gat in de onderkant en zet hem op een schoteltje, dan kun je zien wanneer de plant natte voe­ten heeft. Je hebt wel nog steeds last van overtollig water. Dat blijft in het schoteltje staan en gooi je daarna weg. Zo gepiept!

4. Zonlicht

Plaats een kamerplant niet in de volle zon achter het raam. Het kan hier behoorlijk heet worden en dan kunnen de bladeren van een kamerplant zelfs verbranden! 

5. Verpakking

 Zorg dat je je nieuwe vriend na aankoop niet beneden de 14 graden zonder ver­pakking vervoert naar huis. Ze houden namelijk niet zo van deze Nederlandse kou, dus een stukje noppenfolie of warme deken om de grote bladeren doet wonderen.

Winnen

Wil je kans maken op het boek Plant! Santé mag er vijf weggeven. Vul onderstaand formulier in voor 18 januari 2020 en wie weet ben jij een van de gelukkige winnaars!

Win het boek: ‘Hoe laat je een plant van je houden?’

plant

 

Onlangs was ze in ons land en mochten we haar interviewen over haar boek Hoe laat je een plant van je houden dat nu in de winkel ligt.

Waarom is het zo goed om planten in huis te hebben?

“Ik zou graag willen dat mensen een routine met planten ontwikkelen. Zo doe je misschien aan yoga om rust in je hoofd te krijgen. Als je aandacht aan je planten geeft, zitten daar ook voordelen aan: dat kan rustgevend zijn en planten zorgen voor schone lucht in huis.”

Jij hebt meer dan duizend planten thuis. Hoe verzorg je die allemaal?

“Elke dag ben ik een half uur met ze bezig en op zondag krijgen ze mijn volle aandacht. Ik inspecteer of er geen beestjes tussen de bladeren zitten, geef ze water. Nu ik mijn boek aan het promoten ben, heb ik iemand van een plantenshop uit de buurt ingehuurd om ze te verzorgen. Die is wel wat gewend.”

Wat wil je bereiken met je boek?

“Planten zijn in staat een omgeving te creëren waarin ze willen leven, en dat kunnen mensen ook. Het boek gaat dan ook niet alleen over de relatie die je met planten kunt hebben, maar ook over de relatie met jezelf en de mensen om je heen. Mijn boodschap is: verzorg je planten, en vergeet jezelf niet.”

Tips van Summer

Wil je graag wat meer planten in huis halen, dan heeft Summer nog wat tips:

  1. Kijk goed naar de lichtval in je huis: planten houden van licht dus waar komt bij jou in je huis het meeste licht naar binnen. Staat je raam op het zuiden of westen dan komt er erg veel licht naar binnen. Staat je raam op het oosten gericht dan komt er voldoende licht naar binnen. Heb je een raam op het noorden dan is dat te donker voor je plant.
  2. Kijk ook goed naar jezelf. Ben je vaak van huis of niet? Zo heeft de ene plant meer verzorging nodig dan een andere plant. Kijk wat het beste bij jou en je levensstijl past.
  3. Je kunt naar een tuincentrum gaan om planten uit te zoeken, maar Summer heeft een voorkeur voor de wat kleinere plantenwinkels. Zo is ze in Nederland fan van stadstuinwinkels Stek in Rotterdam, Wildernis in Amsterdam en de Rood & Bloem in Utrecht.

Win het boek: Hoe laat je een plant van je houden?

Haar boek Hoe laat je een plant van je houden is geen interieurboek over het ophangen van klimop aan de vensterbank. Het gaat over echte redenen waarom het goed voor je is om planten binnen te brengen. Nieuwsgierig geworden? Santé mag 5 exemplaren weggeven. Vul onderstaand formulier in en wie weet ben jij een van de gelukkigen!

plantWinactie loopt tot en met 10 december 2019.

Beeld: Joey L