Bestaat het echt: een midlife crisis?

midlife crisis

 

Scheiden, een nieuwe (vaak) jongere partner, een sportauto… Het schijnt allemaal bij een midlife crisis te horen. Maar is het nu iets wat iedereen overkomt of is het aanstelleritis?

Lees ook:Eindeloze zoektocht naar geluk, maakt juist ongelukkig

Onderzoek

Volgens Amerikaans onderzoek bestaat een midlife crisis echt en is het universeel. Zo zijn we als we 47,2 jaar zijn het ongelukkigst, maar daarna is er (gelukkig) weer een stijgende lijn te zien.

David Blanchflower, professor economie aan het Dartmouth College in de Verenigde Staten, bestudeerde gegevens van 132 landen om een verband te onderzoeken tussen geluk en leeftijd. Er werden gegevens geanalyseerd van Britse bevolkingsenquêtes die tussen 2016 en 2018 bij volwassenen onder de 70 jaar waren afgenomen.

De hoofdvraag waarnaar werd gekeken was: ‘Hoe tevreden ben je over het algemeen met je leven op dit moment? De nul stond voor ‘helemaal niet tevreden’ en een tien stond voor ‘helemaal tevreden’.

Minst gelukkig als je 47,2 jaar bent

Uit het onderzoek bleek dat veertigers het laagste cijfers gaven: tussen de 7,7 en 7,9. Op de leeftijd van 47,2 voelen we ons over het algemeen het ongelukkigst.

Volgens de onderzoeker veranderen op die leeftijd veel sociale relaties. “Heel wat huwelijken stranden en de eerste leeftijdsgenoten worden ziek of sterven. Maar het is ook het punt waarop we onze ambities uit onze jeugd moeten loslaten. Dat leidt allemaal tot een lager geluksgevoel.”

Natuurlijk proces

Maar na dit dieptepunt gaat de curve van het geluksgevoel weer stijgen en volgens Blanchflower is dat gevoel universeel. “Het lijkt op een soort natuurlijk proces, waardoor we vermoeden dat de midlifecrisis in de genen zit, al moet dat nog worden onderzocht.”

Bron: HLN.be

Waarom geurkaarsen toch niet zo’n goed idee zijn

geurkaarsen

 

Sofie Vandenbroeck, medisch milieudeskundige bij het Vlaams Agentschap Zorn en Gezondheid zegt dat je beter rustig aan kunt doen met geurkaarsen, aromaverstuivers en wierook. “Met wierookstokjes moet je het meeste opletten. Bij verbranding ervan komt namelijk ook benzeen vrij, en dat is een kankerverwekkende stof. Het benzeengehalte ligt vaak zelfs hoger dan bij het roken van een sigaret.”

Lees ook:8 manieren om je huis te detoxen

Geurkaarsen en aromaverstuivers

“Het verhaal is iets genuanceerder voor kaarsen, geurkaarsen en verstuivers. Het verbrandingsproces zorgt voor een verhoogde waarde van fijnstof in de lucht. Dat is schadelijk, maar wel slechts in die mate dat we aanraden om je er gewoon bewust van te zijn en er niet mee te overdrijven.

Geurkaarsen zijn nog een tikje minder goed dan gewone kaarsen, omdat de verbranding van de geur leidt tot nog meer vluchtige stoffen in de lucht. Dat geldt ook voor exemplaren die paraffine bevatten, wat ook weer extra schadelijke stoffen verspreidt. Mensen met gevoelige luchtwegen kunnen daar sterk op reageren. Als je etherische oliën wil verstuiven, maakt het trouwens niet uit of je natuurlijke of synthetische oliën gebruikt. Het verbrandingsproces is de boosdoener voor de luchtkwaliteit in huis, niet de oliën.”

Huis luchten

Volgens Vandenbroeck is het wel belangrijk om je huis goed te luchten, omdat de luchtkwaliteit sterk daalt als je alles potdicht houdt. Zij adviseert om na het koken en douchen een raampje te openen Ook de slaapkamer moet je goed luchten om het vele vocht dat je tijdens je slaap verliest te verdrijven.

Bron: Welingelichtekringen.nl

Bewegen kan risico op 7 verschillende soorten kanker verminderen

kanker verminderen

 

Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology. Voor het onderzoek werd gekeken naar het algemene richtlijnen over beweging en het risico op kanker.

Lees ook:O jee, fruitsap verhoogt de kans op kanker

Bewegen

Over het algemeen wordt er aangeraden om 2,5 tot 5 uur per week te bewegen, zoals rustig wandelen of tuinieren. Of 2,5 uur intensief te bewegen zoals hardlopen, baantjes zwemmen, touwtje springen of wandelen.

Alpa Patel, verbonden aan de American Cancer Society, zegt in een verklaring: “Deze richtlijnen zijn vooral gebaseerd op hun impact op chronische ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes. Maar het is ook van belang om bepaalde kankersoorten te vermijden.”

Onderzoek

Voor het onderzoek, dat werd gedaan door onderzoekers van de American Cancer Society, het National Cancer Institute en Harvard, werden gegeven bekeken 755.000 volwassenen. Deelnemers moesten doorgeven hoe vaak ze in hun vrije tijd aan beweging deden en werden vervolgens tien jaar lang gevolgd. De onderzoekers keken of ze in die periode kanker kregen. Er werd naar 15 soorten kankers gekeken.

Kleiner risico

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het houden aan de bewegingsrichtlijnen of juist meer bewegen gelinkt kan worden op een kleiner risico op het krijgen van 7 van de 15 soorten kankers. Zowel bij mannen als bij vrouwen was de kans op nierkanker met 17 procent minder. Er was maar liefst 27 procent minder kan op leverkanker en 19 procent minder kans op de ziekte van Kahler.

Intensiever bewegen zorgt bij mannen voor 14 procent minder kans op darmkanker. Bij vrouwen kan intensief bewegen ervoor zorgen dat de kans op borstkanker met 10 procent wordt verlaagd.

Geen harde conclusies

Er kunnen volgens de onderzoekers nog geen harde conclusies worden getrokken, omdat het om een observatieonderzoek ging, maar ze gaan er wel voorzichtig vanuit dat meer bewegen van invloed is op de kans op kanker.

Bron: Today.com

We willen afvallen maar guilty pleasures niet laten staan

guiltypleasures

 

Wordt afvallen dan niet heel lastig? Of maakt een guilty pleasure het juist makkelijker om vol te houden?

Maar liefst 1 op de 3 geeft aan meerdere keren per week te zondigen door ongezonder, meer of vaker te eten dan gepland. 71 procent noemt guilty pleasures een belangrijk onderdeel van hun levensgeluk.

Lees ook:7 tips om minder te snoepen

Favoriete guilty pleasures

Als we aan een guilty pleasure toegeven dan gaan we voor ’s avonds een zakje chips voor de televisie. Tweede favoriet is een glaasje wijn bij het eten en op een derde plek eindigt een blikje frisdrank tussen de middag.

“Gelukkig hoef je je niet alles te ontzeggen om je aan je goede voornemens te houden. Het is juist belangrijk om naar een aanpak te kijken die bij jouw levensstijl past”, licht Olivier De Greve, CEO van WW Benelux, toe. “Wij adviseren een combinatie van gezond eten, beweging en een positieve mindset. Het programma van mijnWW voorziet van advies, recepten en challenges op die drie gebieden. Daarbij wordt ook ruimte geboden aan guilty pleasures. Het is namelijk belangrijk dat je niet het gevoel krijgt alles te moeten opgeven. Een gezonde levensstijl in combinatie met een glaasje wijn of een zakje chips? Dat is dus perfect mogelijk!”

Het onderzoek werd gehouden onder 1.000 Nederlanders tussen de 18 en 79 jaar.

Bron: WW Benelux

De top 3 meest gegooglede gezondheidsvragen in 2019

gezondheidsvragen

 

1. Hoe krijg ik mijn bloeddruk omlaag?

Stress op het werk, thuis, in de relatie het eten van bepaalde voedingsmiddelen of genen. Het zijn allemaal oorzaken van een verhoogde bloeddruk. Maar hoe kun je dat weer laten dalen zonder dat je allerlei medicijnen moet innemen?

Je kunt bijvoorbeeld Veel bessen eten of knoflook, na een paar maanden kan je het effect zien als je last hebt van een milde bloeddrukverhoging. Ook mindfulness kan veel doen tegen een verhoogde bloeddruk. Heb jij je al aangemeld voor de online mindfulness-workshop? Santé-lezeressen krijgen in december maar liefst 50 procent korting! Dus schrijf je snel in.

2. Wat is het keto-dieet?

In het februari-nummer van Santé kon je er al meer over lezen.  Het Keto-dieet is niet helemaal nieuw. Het werd al in 1920 bedacht om epileptische aanvallen tegen te gaan. Het is een van de weinige diëten waarbij je gewoon lekker kunt blijven eten. Zo bestaat je dieet uit twintig procent koolhydraten en eiwitten en tachtig procent uit vetten. Zo kun je dus losgaan op biefstuk of eieren met spek, maar het is de kunst om gezonde (onverzadigde) vetten te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan avocado, olijfolie, noten en vette vis. Aangezien je lichaam de energie niet meer uit koolhydraten haalt, ga je automatisch vet verbranden. Ofwel: je lichaam komt ‘in ketose’.

Hoe lang duurt griep?

Tja, dat is lastig te zeggen. Dat kan van persoon tot persoon verschillen. Maar van een ‘gewone’ griep kun je zo’n vijf tot zeven dagen last hebben. Hier zijn nog wat weetjes en tips over griep:

Bronnen: Santé februari, Mindbodygreen

Pas op! Dit komt steeds vaker voor: de papegaaienziekte

papegaaienziekte

 

Hoe krijg je de papegaaienziekte?

De papegaaienziekte kan je oplopen door opgedroogde poep van besmette vogels in te ademen, dit hoeft niet alleen van papegaaien te zijn, ook andere vogels kunnen boosdoeners zijn. De papegaaienziekte staat ook wel bekend als psittacose en kan van mens tot dier overgedragen worden. De symptomen staan gelijk aan die van een griepje, alleen kan deze ziekte een heftige longontsteking veroorzaken.

Lees ook: ‘Hoe besmettelijk ben je met griep?’

GGD

De GGD onderneemt meteen actie. Het baart ze onrust dat er in een week tijd zes mensen zijn besmet. De GGD is een onderzoek gestart naar de herkomst van de ziekte. De een kan de symptomen erger ervaren dan de ander. Bij de een blijft het bij een griepje en de ander kan er zelfs van in het ziekenhuis belanden.

Vogelshow

De bacterie kan je oplopen door het simpelweg in te ademen. De stofdeeltjes zitten in rondzwervend vogelpoep of -snot. Het is lastig te achterhalen welke vogel nou precies de boosdoener is. Er wordt vaak gekeken of er recent een evenement is geweest met betrekking tot vogels. Maar ook al ben je daarachter, dan is het nog steeds moeilijk om de zieke vogel er tussenuit te pakken.

Huisarts

Merk je dat je deze symptomen hebt? Neem dan gauw contact op met de huisarts.

Bron: rtlnieuws.nl

Hete pepers zijn goed voor je hart

hete pepers

 

Uit onderzoek onder 23.000 volwassenen door het Mediterraans Neurologisch Instituut blijkt dat degenen die minstens vier keer per week hete pepers eet 44 procent minder kans hebben om te sterven aan hart- en vaatziekten. De kans op een beroerte werd met 60 procent verminderd.

Lees ook:Recept: mediterrane aardappelpuree

Minder goede gezondheid

Opvallend was dat de ‘hete peper-eters’ over het algemeen een minder goede gezondheid hadden: ze hadden last van overgewicht, hadden een hogere bloeddruk en hadden vaker last van aandoeningen zoals diabetes. Ondanks dit alles hadden ze minder kans op hart- en vaatziekten en beroertes.

Hete pepers een beschermend effect?

Hoofdonderzoeker Marialaura Bonaccio: “Eigenlijk zouden juiste deze groep mensen meer risico lopen op hart- en vaatziekten. Maar hete pepers hebben dus een beschermend effect.”

Of dat echt zo is, moet nog verder worden onderzocht.

Bron: The Times

En dit voedingsproduct heeft het Gouden Windei gekregen

Gouden Windei

 

Chocoladepasta voor baby van de producent de Kleine Keuken heeft het Gouden Windei gekregen voor het misleidendste product van 2019. De biologische chocopasta is volgende producent ‘goed voor je kleine’. Maar zo goed is het helemaal niet, want het bestaat uit maar liefst 69 procent uit suikers en vet. Het Voedingscentrum raadt het product zelf af voor baby’s. Foodwatch noemt het zelfs junkfood voor baby’s.

Lees ook: ‘5x voedseldilemma’s

‘Seizoensgroenten’

Op een tweede plaats is de seizoensgroenten van Albert Heijn. De supermarktketen prees bijvoorbeeld de asperges uit Peru en sperziebonen uit Egypte aan als seizoensgroenten.

Geitenkaas is koeienkaas

Ook de derde plaats is voor de Albert Heijn en wel voor de geitenkaasspread, waarin vooral koeienkaas zit.

Vorig jaar

Vorig jaar ging het Gouden Windei naar Coca Cola. Het ‘Smartwater’ was volgende voedselwaakhond niets meer dan duur water.

Leugens op verpakkingen

De Gouden Windei-verkiezing werd tien jaar geleden door Foodwatch in het leven geroepen als protest tegen marketingleugens en claims die op verpakkingen staan en niet worden waargemaakt.

Bronnen: Nu.nl en rtlnieuws.nl

Dat zou fijn zijn: 1x maand de anticonceptiepil slikken

anticonceptiepil

 

Onderzoekers testen een anticonceptiepil die je niet elke dag hoeft te slikken, maar elke maand!

Lees ook:Pilmoe? Dit zijn vijf alternatieven

Gedoseerde hormonen

De pil blijft dan een maand in de maag en geeft gedoseerd hormonen af, waardoor een zwangerschap kan worden voorkomen, meldt RTLnieuws.nl. Als de hormonen ‘op’ zijn, breekt het lichaam de pil af en verlaat het lichaam via de natuurlijke weg.

Doeltreffender dan de dagelijkse anticonceptiepil

Het zal nog wel even duren voordat de pil echt op de markt komt, omdat er nog veel onderzoek nodig is, maar de onderzoekers zijn positief: “In theorie kan een maandelijkse pil doeltreffender zijn dan de dagelijkse pil die tot nu toe wordt gebruikt.”

De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

Wat het kan betekenen als je je jonger voelt dan je bent

jonger voelen dan je bent

 

Uit een grootschalig Frans onderzoek aan de universiteit van Montpellier onder 17.000 volwassenen bleek dat zo’n 16 procent van de deelnemers zich jonger voelen dan ze in werkelijkheid zijn. Ook kwam naar voren dat ze een betere gezondheid hebben en een grote kans hebben om ouder te worden dan de overige deelnemers.

Verder kwam er nog iets opmerkelijks naar voren. Degenen die zich acht, elf of dertien jaar ouder voelen dan ze echt zijn hebben respectievelijk, 18, 29 en 25 procent meer kans om eerder te sterven.

Lees ook:Voordelen van ouder worden

Hoe valt dit alles te verklaren?

Ten eerste: degenen die er jonger uitzien dan ze zijn, maken waarschijnlijk gezondere keuzes wat betreft levensstijl. Ze eten gezond, bewegen genoeg, laten zich regelmatig controleren door een arts en hebben veel sociale contacten. Dit kan als een vicieuze cirkel werken: hoe meer je dit doet, des te beter je je voelt.

Ten tweede: degenen die zich jonger voelen dan ze zijn, zijn beter in staat om de uitdagingen die bij het ouder worden komen kijken, aan te gaan. Dat resulteert tot een betere fysieke gezondheid en een beter geheugen.

Twee kanten

Maar het werkt dus twee kanten op. Degenen die last hebben van depressie en zich zorgen maken over ouderdomskwalen, kunnen zich sneller oud voelen.

Bron: HuffingtonPost

Wanneer is een aanvullende tandartsverzekering noodzakelijk?

tandartsverzekering

De aanvullende tandartsverzekering

Uit onderzoek van een onderzoeksbureau blijkt dat ongeveer 80% van de Nederlanders aanvullend is verzekerd. 77% van deze groep heeft ook een tandartsverzekering. Uit dit onderzoek blijkt ook dat één op de drie hier geen gebruik van maakt. Vaak is het een stuk goedkoper om het tweejaarlijkse controlebezoek uit eigen zak te betalen dan te betalen voor de premie van de tandartsverzekering.

Lees ook: ‘Bang voor de tandarts’

De basisverzekering

De basisverzekering vergoed in Nederland geen tandartskosten. Bepaalde chirurgische ingrepen zijn hierin uitgezonderd. Heb je regelmatig last van gaatjes, moet je een brug of een kroon? Dan wordt dit niet vergoed door de basisverzekering. Bij een aanvullende tandartsverzekering krijg je vaak kosten vaak deels terug.

Kosten

De kosten en dekkingen voor een tandartsverzekering variëren per verzekeraar. Zo zijn er verzekeringen van ongeveer zeven euro per maand tot bijna zestig euro. De dekking die door de Nederlanders het meesten worden gekozen is die van 250 euro per jaar met een vergoeding van 75%. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld 147,50 per jaar.

Goedkoper uit

Volgens het onderzoeksbureau zijn mensen gemiddeld minder geld kwijt aan de tandarts dan de premie die zij betalen. Zo zijn verzekerde mensen gemiddeld 128 euro per jaar kwijt. Ga je twee keer per jaar naar de tandarts voor een controle? Dan ben je gemiddeld 44,32 euro kwijt. Met een bezoek aan de mondhygiënisten hierbij opgeteld kom je uit op 123 euro per jaar.

Dure behandelingen

Een tandarts verzekering is dus relatief duur als je kijkt naar wat je ervoor terug krijgt. Heb je een goed gebit? Dan kan het goedkoper zijn om de controlebehandelingen en de mondhygiënist zelf te betalen. Heb je alleen een basisverzekering en moet je je verstandskiezen laten trekken? Geen zorgen! Behandelingen in het ziekenhuis vallen onder de basisverzekering. Je hebt dan natuurlijk nog wel te maken met het eigen risico van minimaal 385 euro.

Bron: rtlnieuws.nl

Opmerkelijk: personeel Japanse winkel krijgt badge tijdens menstruatie

badge

 

Op de badge staat cartoonfiguur Serie-chan die in Japan als symbool staat voor menstruatie. In de winkel waar het vrouwelijke personeel de badge mogen dragen, worden voornamelijk menstruatieproducten verkocht.

Lees ook: “Hoe betrouwbaar en duurzaam is een menstruatiecup?”

De taboe doorbreken

De winkel benadrukte bij het presenteren van de plannen dat het personeel niet verplicht is om de badge te dragen. Winkelmanager Takahiro Imazu: “In Japan heerst de neiging om vrouwelijke seksualiteit en menstruatie in de taboesfeer te plaatsen. De waarden van jongeren zijn op dit gebied aan het veranderen, maar niet alle klanten zullen hier blij mee zijn.”

Seksuele intimidatie

Het is inmiddels duidelijk dat niet iedereen de actie kan waarderen. Na veel klachten overweegt de winkel om de menstruatiebadge weer terug te trekken. Volgens critici zouden de badges seksuele intimidatie op de werkvloer juist stimuleren. En dat probleem krijgt in Japan steeds meer aandacht.

Ook al was de actie juist bedoeld om sympathie tussen vrouwelijke werknemers en klanten te creëren, overwegen de eigenaren van de winkel hun plannen.

Bron: rtlnieuws.nl, beeld: WWD Japan