Roken steeds minder populair in Nederland

roken minder populair

 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers van denktank OESO, die de ontwikkelingen in 36 voornamelijk westerse landen heeft gevolgd.

Lees ook:Dit is dé manier om te stoppen met roken

Sterke daling in Nederland

In 2017 bleek 17 procent van de mensen van vijftien jaar of ouder elke dag te roken. Tien jaar eerder lag dat percentage nog op 23 procent. Internationaal gezien daalde het percentage van 23 naar 18. In Nederland wordt roken steeds minder populair want in ons land ging de daling dus nog iets even verder, meldt RTLnieuws.nl.

Meest en minste sigaretten

Griekenland en Turkije worden de meeste sigaretten gerookt en in de Verenigde Staten, Canada, Zweden en Noorwegen wordt er minder gerookt.

Overheid

De Nederlandse overheid streeft er zelfs naar het aantal rokers terug te dringen tot 5 procent in 2040.

Uitstrijkje binnenkort verleden tijd?

uitstrijkje

 

Het is voor heel veel vrouwen een ongemakkelijk iets: het laten maken van een uitstrijkje. Is er geen andere manier om zo’n inwendig onderzoek te doen?

Lees ook:Waarom je de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker niet aan de kant moet leggen

Nieuwe methode

Het zou zo maar kunnen. Britse onderzoekers aan de Queen Mary University of London hebben een methode ontwikkeld die minder ingrijpend is en die je gewoon thuis kunt doen. De vrouwen die de methode mochten proberen, zijn enthousiast. Vooral omdat je de test thuis kon uitvoeren. Bovendien is de test minder ingrijpend: het gaat namelijk om een urinetest.

Zelftest

Onderzoeker dr. Belinda Nedjai: “In het begin zullen de zelftests vooral worden ingezet voor vrouwen die niet op komen dagen bij de oproepen voor bevolkingsonderzoek en in landen waar dat programma niet is. Op de lange termijn kan de zelftest voor iedereen standaard worden.”

Wij kunnen niet wachten!

Bronnen: Independent/Welingelichtekringen

Nou ja! Je partner luistert minder vaak naar je dan je denkt

partner luistert

 

Volgens onderzoek blijkt dat we denken dat onze partner een selectief gehoor heeft als het gaat om de dingen die jij zegt. Maar liefst zeven op de tien denkt dat hun partner maar half hoort wat jij zegt.

Lees ook:Hoe weet je of je gehoorschade hebt opgelopen?

Selectief gehoor

Vooral mannen hebben een selectief gehoor, vrouwen hebben er maar iets minder last van. Zo kiezen mannen er 7 keer in de week ervoor om niet te luisteren, en vrouwen doen dat 6 keer per week.

Geen onwil

Toch hoeft dit niet onwil te zijn. Het kan natuurlijk ook zijn dat er iets aan het gehoor mankeert. Meer dan de helft van de 2.000 ondervraagden waren bezorgd dat hun partner niet goed kan horen.

Zo zegt zes op de tien dat hun partner televisie kijkt of radio luistert waarbij het volume op zeer hard staat. Vier op de tien zegt dat hun partner klaagt over een slecht gehoor tijdens sociale gelegenheden, zoals feestjes en verjaardagen.

Bron: Independent

Dit gebeurt er als je te veel zout eet

te veel zout

 

Het blijkt dat zout ontstekingen in het lichaam en slagaderverkalking kan verergeren, meldt de Hartstichting op basis van onderzoek aan het Amsterdam UMC.

Lees ook:Tips om minder zout te eten

Ontsteking

Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat is aangetoond dat zout ontstekingen kan bevorderen. “Op die manier zou zout dus slagaderverkalking kunnen verergeren. Dat is een chronisch ontstekingsproces in de bloedvatwand, dat een hart- of een herseninfarct tot gevolg kan hebben”, melden de onderzoekers aan De Telegraaf.

Onderzoek

Voor het onderzoek kreeg een deel van een groep gezonde vrijwilligers een zoutarm dieet en anderen juist een voedingspatroon met veel zout. In de laatste groep kwam naar voren dat de bloeddruk steeg, maar dat ook in hun huidweefsel meer witte bloedcellen aanwezig ware. Deze witte bloedcellen zijn actief bij ontstekingsreacties in het lichaam.

De week van het Nationaal Schoolontbijt gaat van start

nationaal schoolontbijt

 

Uit de Ontbijtmonitor blijkt dat slechts 3 procent van de kinderen ontbijt volgens de Schijf van Vijf, de voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum.

Lees ook:Zo ontbijt je voortaan wel

Hoe ontbijten kinderen?

43 procent van de kinderen ontbijt achter een scherm. Bij de kleuters duurt een ontbijt 21 minuten en bij kinderen uit groep 6, 7 en 8 duurt een ontbijt gemiddeld 17 minuten.

Nationaal Schoolontbijt

Om het belang van een goed ontbijt te laten inzien, gaan deze week tijdens het Nationaal Schoolontbijt zo’n 2.750 basisscholen gezond ontbijten op school of in een stadhuis samen met de burgemeester.

Waarom ontbijten?

Maar waarom is een ontbijt zo belangrijk? Door te ontbijten wordt je spijsvertering op gang gebracht en krijg je voedingsstoffen in je lichaam. Verder kun je beter concentreren en is de kans op overgewicht kleiner.

Een goed ontbijt kan bestaan uit graan-, melkproducten, vleeswaren en fruit.

Bronnen: Telegraaf.nl, Opvoeden.nl

O jee: aantal huidkankerpatiënten stijgt heel snel

huidkankerpatiënten

 

De afgelopen jaar zijn er jaarlijks maar liefst 70.000 nieuwe gevallen bij komen en er wordt verwacht dat dit in tien jaar naar 90.000 zal stijgen.

Lees ook:5 tips om moedervlekken te controleren

Oudere mensen vaker huidkanker

Belangrijkste oorzaak van de ziekte is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon of zonnebank. De stijging is vooral te zien bij oudere mensen omdat zij meer zonuren hebben gehad dan jongeren.

Preventieplan

Het Integraal Kankercentrum Nederland pleit ervoor om een nationaal preventieplan op te stellen om de snelle stijging van het aantal patiënten met huidkanker af te remmen.

Bron: Nu.nl/RTLnieuws.nl

‘Permanente wintertijd beter voor je gezondheid’

permanente wintertijd

 

Dit weekend gaat de wintertijd weer in. Dat betekent dat de klok een uur wordt teruggezet. Hierdoor wordt het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker.

Lees ook:Dit is het effect van te weinig licht op je gezondheid

Permanente wintertijd

Ook al blijkt uit verschillende wetenschappelijk onderzoeken dat een permanente wintertijd het beste is voor je hart, bloedvaten, hersenen en het afweersysteem, toch blijven sommigen last hebben van een winterdip. Hoe kan dat?

Veranderingen biologische klok

Koko Beert, slaapexpert bij de Hersenstichting: “De donkere regenachtige dagen in het najaar en de winter leiden tot veranderingen in onze biologische klok en onze hormoonhuishouding.” Volgens Beert kan dat zorgen voor somberheid, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Meer natuurlijk licht

Door blootstelling aan natuurlijk licht te optimaliseren kun je volgens artsen en wetenschappers een winterdip minimaliseren. Daarom vindt Beers dat de wintertijd permanent moet worden ingevoerd, want “dat past het beste bij onze dag-nachtritme en zorgt voor minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist meer ochtendlicht nodig.”

Ochtendlicht

Dat ochtendlicht zorgt namelijk voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.

Beers: “Als we een continue wintertijd aanhouden, vertraagt de biologische klok minder, krijgen we meer zonlicht en hebben we een beter slaapritme ten opzichte van werk- en schooltijden.”

Dit is het effect van te weinig licht op je gezondheid

te weinig licht

 

De dagen worden steeds korter nu de winter in zicht is. Dat betekent dat je lichaam ook steeds meer aan minder licht wordt blootgesteld. Een gebrek aan licht heeft invloed op je humeur en slaap, waardoor je weer andere gezondheidsklachten kunt krijgen. Daarom moet er volgens deskundigen veel meer aandacht komen voor het belang van licht voor je gezondheid, meldt RTLnieuws.nl.

Lees ook:4 tekenen dat je een sterke biologische klok hebt

Kwaliteit van slaap

Chronobiologe Marijke Gordijn van het Universitair Medisch Centrum Groningen: “Het gaat om de kwaliteit van slaap. Als je slecht slaapt, verandert bijvoorbeeld je hormoonhuishouding waardoor je meer risico loopt op obesitas.”

Humeur

Ook legt ze uit dat er directe verbindingen zijn tussen je ogen en het hersengebied dat je stemming regelt. “Onvoldoende licht beïnvloedt je stemming negatief en kan zelfs tot depressies leiden.”

Meer licht

Volgens haar is er een oplossing: “Je moet of het daglicht beter naar binnen brengen, of de verlichting naar een hogere intensiteit brengen.”

Wat er echt gebeurt als je afvalt

afvallen

 

1. Je hebt het kouder

Wanneer je afvalt, kun je last krijgen van hormoonschommelingen. Een daling van het thyroïdhormoon kan ervoor zorgen dat je het sneller koud hebt.

Lees ook:Afvallen door hardlopen: hoe werkt het?

2. Je hebt een nieuwe beautyroutine nodig

Een dun laagje vet onder je gezichtshuid zorgt voor een jongere uitstraling. Zodra je gewicht verliest in je gezicht kan je huid iets meer gaan hangen en worden rimpels soms beter zichtbaar.

3. Je kunt last hebben van overtollige huid

Wanneer je echt veel kilo’s kwijtraakt, blijft er soms losse huid achter. De huid is uitgerekt en het kan lang duren voordat dat minder wordt. In sommige gevallen is cosmetische chirurgie de enige oplossing als je van het overtollige vel af zou willen.

4. Je zult je nog steeds af en toe dik voelen

In het begin zul je moeten wennen aan je nieuwe figuur, maar ook daarna zul je je nog wel eens dik voelen. Bijna iedereen heeft wel eens een dag waarop ze zich dik voelt, al is het maar omdat je buik opgeblazen is.

5. Je hebt misschien nieuwe schoenen nodig

Als je afvalt, kunnen je voeten ook afslanken en dat kan zomaar een schoenmaat schelen.

Bron: Fitnessmagazine.com

Bah: keukenspons bevat meer bacteriën dan toiletbril

keukenspons

 

Uit onderzoek in Duitsland blijkt dat een keukenspons een broeihaard van bacteriën zijn. Bij een analyse uit veertien gebruikte sponzen die waren verzameld bij inwoners van een Duitse stad kwamen maar liefst 362 verschillende bacteriën aan het licht met een concentratie tot 54 miljard (!) bacteriën per kubieke centimeter.

Meer dan de helft van deze bacteriën kunnen mogelijk ziektes veroorzaken bij mensen. Gelukkig zaten er geen bacteriën bij die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.

Lees ook:8 tips voor goede hygiëne in de keuken

Geen paniek

Toch is er geen reden tot paniek. Ook al denk je bij bacteriën aan allerlei enge ziektes, er zitten ook heel veel bacteriën op de mens zelf. En het merendeel van de bacteriën leidt ook niet tot ziektes.

Tip

De tip om je keuken zo schoon mogelijk te houden: vervang je keukenspons regelmatig voor een nieuwe!

Bron: Gezondheidenwetenschap.be

Kun je beschimmelde voeding nog eten?

schimmel

 

1. Kaas

Harde kaas kun je nog eten. Snijd het beschimmelde stuk ruim uit de kaas en de rest is nog eetbaar. Zorg dat je niet met je mes aan de schimmel komt voordat je de rest van de kaas snijdt.

Lees ook:Moet de houdbaarheidsdatum van de verpakking van lang houdbare producten af?

2. Brood

Bij brood is het een ander verhaal. Brood is vochtiger, waardoor een schimmel zich makkelijker kan verspreiden. Zelfs als je er niets van ziet, kan dat het geval zijn. Meteen weggooien dus, een beschimmeld brood.

3. Groenten

Over het algemeen geldt: hoe steviger en vaster een product is, hoe moeilijker schimmel erin door kan dringen. Bij bijvoorbeeld een wortel of een zoete aardappel kun je het beschimmelde stuk wegsnijden, de rest van de groente is nog eetbaar. Zachte producten, zoals frambozen, kun je wegdoen.

Bron: Shape.com

Wil je wat doen aan je gezondheid? Neem een hond!

hond

 

Uit twee recente onderzoeken van de American Heart Association blijkt dat hondeneigenaren langer leven en minder kans hebben op hartproblemen. Vooral voor alleenstaanden zitten er veel voordelen aan het hebben van een deze viervoeter.

Lees ook:Naar buiten met een buurhondje

Onderzoek

Uit de studies blijkt dat de kans om te sterven aan een hartaanval of beroerte sterft bij hondeneigenaren 31 procent lager is. Ook de kans op vroegtijdig overlijden is 24 procent kleiner.

Meer beweging met hond

Onderzoeker Caroline Kramer van de universiteit van Toronto: “Dat komt omdat mensen met een hond meer bewegen. Hierdoor hebben ze een betere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte, waardoor de kans om te overlijden door hart- en vaatziekten kleiner is.”

Alleenstaande

Heb je bijvoorbeeld al een hartaanval gehad, zeker als alleenstaande, dan heb je veel baat bij een hond. Uit het tweede onderzoek bij 182.000 hartpatiënten blijkt dat er 33 procent minder kans is op een tweede hartaanval en 27 procent minder kan op een nieuwe beroerte. Wie samenwoont met partner of kind heeft respectievelijk 15 en 12 procent minder kans om opnieuw een hartaanval of een beroerte te krijgen.

Bron: Nieuwsblad.be