Hoe laat moet ik naar bed?

Hoe laat moet ik naar bed?

 

In je slaap ga je door verschillende stadia van de slaapcyclus. Wanneer je middenin je diepe slaap wakker wordt, voel je je minder uitgerust.

Lees ook:Stel deze 4 vragen om te ontdekken of je echt goed hebt geslapen

Hoe laat moet ik naar bed om te voorkomen dat ik op het verkeerde moment wakker word?

1. Via de website Sleepytime kun je aan de hand van de tijd dat je moet opstaan, uitrekenen hoe laat je zou moeten slapen. Je moet daarvoor wel zelf in kunnen schatten hoe veel tijd je nodig hebt om in slaap te vallen.

2. Sommige activity trackers, zoals sommige modellen van Fitbit, hebben een slimme wekker. Het bandje houdt aan de hand van je bewegingen bij of en wanneer je slaapt. Je kunt instellen tussen welke tijden je wakker wilt worden, het bandje wekt je dan op de ideale tijd.

Waarom moet je niezen van pepermunt?

Niezen pepermunt

 

De afwijking heet Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst Syndrome. Naar schatting heeft 18 tot 35 procent van de mensen in de Verenigde Staten er last van. Het zorgt er niet alleen voor dat je niest als je iets scherps eet zoals kauwgom of pepermunt, het kan er ook voor zorgen dat je niest als je in het zonlicht kijkt of als je genoeg gegeten hebt.

Lees ook:Je neus ophalen of snuiten?

Beschermen tegen bacteriën

Hoe vreemd is dit mechanisme? Om te begrijpen waarom je lichaam zo werkt, is het handig om te weten dat de neus het eerste orgaan is dat wordt blootgesteld aan stoffen van buitenaf. Als je niest verlaten duizenden bacteriën je neus. Op die manier beschermt je neus je lichaam tegen bacteriën van buitenaf.

Niezen door pepermunt: een foutje van het lichaam

Menthol prikkelt het gehemelte op de plek waar de drietakszenuw loopt. Dat zorgt voor een prikkel in de neus. Je hersenen denken dat er iets in je neus zit en daardoor moet je niezen. Menthol is niet schadelijk, maar voor het lichaam een onbekende stof en onbewust wordt het beschermingsmechanisme in gang gezet.

Als je in de zon kijkt, gebeurt ongeveer hetzelfde: er wordt via de ogen een zenuw geprikkeld die je hersenen een seintje geeft dat je moet niezen.

Deze manier van eten is het nieuwe diëten: intuïtief eten

intuitief-eten

 

Ben jij het diëten ook zo zat? Dan hebben we goed nieuws voor je! Er is namelijk een manier om tegen eten aan te kijken – nee, geen dieet dus – die je niet alleen helpt beter te gaan eten, maar er ook nog eens voor zorgt dat je lekkerder in je vel gaat zitten.

 

Lees ook:Trap niet in deze 3 dieëtvalkuilen’

Lastig vol te houden

Een strikt dieet is vaak niet alleen heel beperkend, maar ook lastig vol te houden. We zijn alleen maar bezig met wat we niet mogen eten in plaats van met wat we wel mogen eten. Vaak zijn ze en moment wel effect, maar zodra je stopt, val je snel terug in je oude patroon en neemt het effect van het diëten snel af. Dat moet natuurlijk anders kunnen. Enter ‘intuïtief eten’.

Wat houdt intuïtief eten in?

Bij intuïtief eten hanteer je geen strikte regels over wat je wel of niet mag eten en over hoeveel je mag eten. Sterker nog: volgens dit principe mag je toegeven aan je natuurlijke drang om te eten waar je trek in hebt en wanneer je er trek in hebt. Oftewel: je volgt je intuïtie in plaats van een voedingsrichtlijn.

Alle remmen los?

Nu klinkt dat in eerste instantie natuurlijk wat gek, want het lijkt alsof we alle remmen losgooien. Dat is zeker niet zo! Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze manier van eten voordelen met zich meebrengt ten opzichte van andere ‘diëten’. Zo voel je je niet langer beperkt door wat je wel of niet mag eten (want vaak zijn deze restricties op de langere termijn niet vol te houden) en heb je ook minder snel last van een schuldgevoel als je je niet aan het dieet hebt gehouden. Je mag immers eten wat je wilt, wanneer je maar wilt.

Zelf reguleren

De grote vraag is natuurlijk ‘Kunnen we onszelf daarin vertrouwen?’. Het antwoord is gelukkig ‘ja!’. We hebben allemaal namelijk een aangeboren instinct om onze voedselinname zelf te reguleren. Zelfs peuters doen het: wanneer ze vol zitten, stoppen ze met eten. Daarnaast is je lichaam hierin de beste raadgever, want die geeft zelf aan wanneer het genoeg is. Bang dat je nu alleen maar ongezond zal eten? Think again: omdat je lichaam behoefte heeft aan afwisseling, zal je echt niet alleen maar trek hebben in fast food, maar zal je vanzelf een natuurlijke balans gaan opzoeken. Klinkt goed, toch?

Misschien zouden we dus wat beter naar onszelf en onze lichamen moeten luisteren, want als het goed is kunnen we heel goed zelf aanvoelen waar we behoefte aan hebben en waar we ons goed bij voelen. Dat het de ene keer wat minder gezond is dan de andere keer, dat moet kunnen, toch?

 

Bron: Huffingtonpost.co.uk

Dit is waarom je met je tanden knarst in je slaap

waarom-tanden-knarsen-slapen

 

Misschien heb je het zelf ’s nachts niet door, maar wanneer je ’s ochtends wakker wordt met hoofdpijn of pijn in je kaken, zou het zomaar kunnen dat je met je tanden knarst in je slaap. En alhoewel je er en moment misschien niet veel van merkt, je wil niet met de klachten die het kan veroorzaken blijven zitten overdag, right? Tijd dus om erachter te komen waar het door komt én wat je ertegen kunt doen.

Lees ook: ‘Waarom je soms kort wakker schrikt voor je in slaap valt

Waar komt het door?

Een van de grootste reden van tandenknarsen – waar ook het opeenklemmen van je tanden onder valt – is stress. Wanneer we gestrest zijn, geven onze lichaam een boost van adrenaline en cortisol af, twee stofjes die onze hartslag en bloeddruk laten stijgen en ons meer energie geven. Deze intense lichamelijke reacties kunnen resulteren in spanning in onze kaak en kauwspieren, waardoor sommige mensen met hun tanden gaan knarsen. Ook kan het opeenklemmen van je kaken een tic zijn wanneer je gestrest bent, net als nagelbijten, aan je haar draaien en met je been tikken.

Naast stress zijn er ook andere factoren die tandenknarsen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde medicatie, het drinken van alcohol en cafeïne, roken, een slecht gebit of genetische aanleg.

Wat kan je ertegen doen?

Een van de meest voor de hand liggende oplossingen is het dragen van een bitje. Die kun je bij de tandarts op maat laten maken. Met het bitje voorkom je schade aan je tanden en voorkom je spanning op je kaakspieren. Lijkt het erop dat het tandenknarsen genetisch bepaald is? Dan kan het ook helpen om minder alcohol en cafeïne te drinken. Je kunt helaas niet je genen beïnvloeden, maar je kan wel je leefstijl aanpassen.

Niet alleen kan het heel vervelend (en pijnlijk) zijn voor jou als knarser, ook voor je partner – precies, die naast jou ligt te slapen – kan het knarsen nogal onprettig zijn. Gelukkig kan het bitje daar heel wat bij helpen en uiteraard doen oordoppen ook wonderen…

Bron: Huffpost.com

Dit anticonceptiemiddel beïnvloedt je libido het minst

anticonceptiemiddel-invloed-libido

 

Heb jij het idee dat jouw libido is afgenomen sinds je anticonceptie gebruikt? Een verminderd libido is een van de bijwerkingen van anticonceptiemiddelen zoals de pil of de hormoonspiraal. En dat kan natuurlijk heel vervelend zijn… Dus welk anticonceptiemiddel heeft nu precies de minste invloed op je libido? Wij vertellen het je!

 

Lees ook: ‘Pilmoe? Dit zijn 5 alternatieven’

Hormonen

Als je kiest voor een anticonceptiemiddel met hormonen kan je een verandering in je sex drive verwachten. De neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor je humeur – inclusief je libido – bevatten hormoonreceptoren die je hormonen reguleren wanneer ze worden afgegeven door je hersenen. De hormonen uit je anticonceptie kunnen dit proces beïnvloeden. Sommige vormen van anticonceptie, zoals de combinatiepil, staan er ook om bekend dat ze testosteron doen afnemen, het hormoon dat je seksuele verlangens aanspoort.

Welk anticonceptiemiddel heeft de minste invloed?

Iedere vorm van hormonale anticonceptie – zoals de pil, de nuvaring, de prikpril en de hormoonspiraal – kan je libido beïnvloeden. De een heeft alleen een groter effect op je seksuele verlangens dan de ander. Sommigen bevatten minder hormonen of hebben een minder hormonale impact op je reguliere cyclus, waardoor je sex drive er niet onder hoeft te lijden. Zo bevat de mini-pil alleen progestine en heeft hij daardoor wellicht minder invloed op je libido. Ook heeft de hormoonspiraal vaak minder effect op je libido omdat er minder hormonen door je lichaam worden geabsorbeerd dan bij het gebruik van de pil. Een spiraal onderdrukt bijvoorbeeld niet je eisprong, waardoor de hormonale balans in je lichaam bewaard blijft.

Wil je helemaal geen hormonale methode gebruiken? Kies dan voor de koperspiraal, condooms, een diafragma of spermiciden. Let er alleen wel op dat deze methoden minder effectief kunnen zijn dan hormonale anticonceptie.

Tussen je oren

Natuurlijk hebben hormonen invloed op je seksuele mood, maar een groot deel van je sex drive zit ook tussen je oren. Zo kan een koperspiraal, die vaak voor kramp en hevigere bloedingen zorgt, ervoor zorgen dat je minder zin in seks krijgt. Ook kan een anticonceptiemiddel die bewezen minder effectief is, zoals condooms, ervoor zorgen dat je minder snel zin in seks krijgt. Daarnaast hebben mentale problemen, zoals een oud trauma, invloed op je libido. Het is dus belangrijk om ook deze factoren mee te nemen in je keuze voor een anticonceptiemiddel.

Trial and error

Hoe je erachter komt wat voor jou het beste werkt? Proberen! Als je voor een bepaald anticonceptiemiddel kiest en je libido wordt erdoor beïnvloed, kan je er altijd mee stoppen. Sterker nog: er is een grote kans dat je verschillende typen anticonceptie moet proberen voordat je de juiste match vindt. Het kan een paar weken duren voordat je geen last meer hebt van bijwerkingen als een verminderd libido en andere klachten als mood swings en hoofdpijn, zeker als je het middel al een tijdje gebruikt. Wat ook kan helpen om je libido terug te brengen? Seksuele activiteit! Bespreek dus goed met je partner waar je tegenaan loopt, wellicht kan die je helpen om je sex drive weer terug te vinden…

Bron: Huffpost.com

Met deze 6 producten hou jij je darmen op gang

foods-darmen-op-gang-houden

 

Heb jij vaak last van darmklachten zoals constipatie of een verharde stoelgang? We weten hoe enorm vervelend en pijnlijk het kan zijn als je lastig naar het toilet kunt. Door deze 6 producten vaker in je eetpatroon op te nemen kan jij ervoor zorgen dat je niet langer onwijze buikkrampen blijft krijgen en je jouw spijsvertering onder controle krijgt.

 

Lees ook: ’77 tips voor een gezonde spijsvertering’

1. Water

Meer water drinken kan helpen om je stoelgang soepel te houden. Constipatie heeft vaak te maken met intestinale uitdroging. Dat betekent dat des te meer water we drinken op een dag, des te makkelijker onze stoelgang onze darmen kan verlaten. Als je genoeg water drinkt, droogt je huid minder snel uit. Hierdoor hoeft er minder water uit je darmen worden afgegeven en kan dat water worden gebruikt om je stoelgang zachter te maken. Drink daarom minstens tweeënhalve liter water per dag om constipatie te voorkomen.

2. Kefir

Heb je al eens kefir geprobeerd? Kefir is een gefermenteerd melkdrankje dat kan helpen om je stoelgang te verbeteren, te verzachten en te reguleren. Het lijkt op een dunne yoghurt en wordt gemaakt van kefirgranen, die natuurlijke probiotica bevatten. Deze helpen je darmen in balans te houden, waardoor je je voedsel makkelijker kunt verteren en je minder last krijgen van darmproblemen als constipatie.

3. Pruimen

Ze staan misschien niet standaard op je boodschappenlijstje, maar het is wellicht tijd om daar verandering in te brengen. Pruimen kunnen namelijk een natuurlijk oplossing zijn voor darmproblemen als constipatie. Ze bevatten namelijk veel oplosbare en onoplosbare vezels, die onze stoelgang bevorderen en het daardoor makkelijker maken om naar het toilet te gaan. Ook zou het zomaar kunnen dat de sorbitol die je in pruimen vindt een licht laxerend effect heeft, aangezien dit stofje niet goed door je lichaam kan worden opgenomen en daardoor meer water in je darmen achterlaat.

4. Chiazaad

Alhoewel het maar kleine zaadjes zijn, kunnen ze heel veel effect hebben op je stoelgang. Deze zaadjes bevatten namelijk veel onoplosbare vezels, dat is namelijk waar ze hun gelachtige textuur wanneer ze met water in aanraking komen aan te danken hebben. Wanneer ze verteerd zijn, zorgen ze dat ze stoelgang zwaarder wordt, waardoor het makkelijker is om je ontlasting uit je darmen te krijgen – if you know what we mean… Sprenkel jij je over je smoothie of toch liever over je avocado toast?

5. Appels en peren

An apple a day keeps the constipation away: een middelgrote appel bevat 17 procent van de vezels die ons lichaam dagelijks nodig heeft. Het soort vezels wat je in deze fruitsoort vindt heet pectine. Het helpt om je spijsvertering te versnellen. Schil de appel vooral niet, want ook de schil bevat veel van deze vezels. Hou je niet zo van appels? Kies dan voor een peer, deze bevat zelfs 22 procent van de dagelijkse hoeveelheid vezels die we nodig hebben. Peren bevatten meer fructose en sorbitol dan andere fruitsoorten. Deze stoffen worden niet goed door ons lichaam opgenomen en dragen daardoor bij aan een gezonde stoelgang en minder kans op chronische constipatie.

6. Bonen

Deze komt vast niet als een verrassing: het eten van bonen (en peulvruchten) kan je stoelgang verbeteren. Door slechts 250 gram van de meeste boonsoorten – zoals zwarte bonen, kidneybonen en pintobonen – te eten, kom je al aan 80% van je dagelijkse vezelbehoefte. Bonen bevatten namelijk zowel oplosbare en onoplosbare vezels om onze maagdarmstelsel een boost te geven en onze stoelgang te verzachten. Dus, kies jij voor een traditionele chili con (of sin) carne of gebruik jij volgende keer bonen door je salade?

Bron: Livestrong.com

5 foods die constipatie kunnen veroorzaken

foods-oorzaak-constipatie

 

Ai, we weten allemaal hoe naar en pijnlijk het is als je lastig naar het toilet kunt. Maar hoe kan het toch dat je constant darmklachten blijft houden? Er zijn verschillende soorten eten die hieraan kunnen bijdragen. Daarom hebben wij je hieronder voor je uitgewerkt, zodat jij precies weet welke foods jij beter kan vermijden als je stoelgangproblemen hebt.

 

Lees ook: ‘Buikpijn na het eten: dit zijn de meest voorkomende oorzaken’

1. Zuivel

Dat kaasplankje ziet er misschien heerlijk uit, maar als je last van je darmen hebt, kan je die misschien beter laten staan. Caseïne, een eiwit die je in zuivelproducten kan vinden, kan niet door iedereen even goed verteerd worden. Daardoor ontstaan er darmproblemen zoals constipatie wanneer je hebt genoten van bijvoorbeeld een bakje ijs of selectie van heerlijke kazen. Heb je last van een lactose-intolerantie? Dan kan het eten van zuivel juist het tegenovergestelde effect hebben en zal je veel tijd op het toilet doorbrengen.

2. Magnetron maaltijden, bevroren maaltijden en voorverpakt voedsel

Het is natuurlijk heel makkelijk om snel iets op te warmen als je een lange dag hebt gehad of ineens eters over de vloer krijgt, maar misschien moet je je toch even bedenken voordat je de magnetron aanzet. Magnetronmaaltijden, bevroren maaltijden en voorverpakt voedsel bevatten over het algemeen namelijk veel vet, zout en suiker, maar weinig eiwitten. Een teveel aan zout zorgt ervoor dat je cellen vocht vasthouden, waardoor je darmen niet genoeg vocht bevatten om je stoelgang naar de uitgang te kunnen duwen. Bekijk daarom goed de etiketten op de producten die je wil kopen voordat je ze in je boodschappenmandje legt.

3. Gefrituurd eten

Soms ontkom je er niet aan om door de drive-in te rijden (of je kan de verleiding gewoon niet weerstaan, we snappen het). Maar veel gefrituurd voedsel, zoals frietjes of kroketten, zijn niet zo aardig voor je maagdarmstelsel. Deze foods bevatten namelijk weinig vezels en veel vet en zout. Hierdoor kan je lichaam ze lastiger verwerken en daarom zijn ze moeilijker te verteren. Ook kan dit soort voedsel je stoelgang een stuk harder maken, waardoor het pijnlijker wordt om naar het toilet te gaan. Misschien toch verstandig om gefrituurde snacks voorlopig te vermijden…

4. Geraffineerde granen

Geraffineerde granen, zoals witbrood, crackers, pasta en witte rijst, kan je misschien beter vermijden als je niet op darmklachten zit te wachten. Deze producten kunnen de boel namelijk flink verstoppen, want ze bevatten weinig vezels en veel gluten, waar veel mensen gevoelig voor zijn. Sterker nog: constipatie is een van de meest voorkomende bijwerkingen van overgevoeligheid voor gluten. Kies daarom voor volkoren producten wanneer je rijst- of pastagerechten maakt en sla het witbrood een keertje over tijdens de lunch.

5. Verzadigde vetten

Alhoewel het gezond is om bepaalde vetten in je eetpatroon te hebben, lijkt het erop dat we vaak te veel ‘slechte’ vetten eten. Een eetpatroon waar veel verzadigde vetten in zitten kan sneller constipatie veroorzaken en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt. Probeer daarom producten als vet rundvlees of varkensvlees en tropische oliën (zoals kokosolie en palmolie) niet te veel te gebruiken. Dat zullen je darmen je in dank afnemen!

Bron: Livestrong.com

10 uitdagingen om aan te gaan

uitdagingen

 

1. Trap-challenge

Herinner je je onze trap-challenge nog? Deze duurde een maand, maar je kunt jezelf natuurlijk gewoon een week lang uitdagen om overal de trap te nemen en iedere dag een keer extra de trap op en neer te lopen.

Lees ook:Uitdaging: verlaat de supermarkt zonder ongezonde snacks

2. Iedere dag dezelfde outfit aan

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, draagt bijna iedere dag een grijs t-shirt. Hij heeft een hele tijd geleden onthuld waarom hij dat doet: om nog genialer te worden. Hij wil zijn leven zo eenvoudig mogelijk maken en zich niet druk hoeven maken om ‘onbelangrijke’ beslissingen zoals wat hij vandaag aandoet. Daardoor kan hij zich focussen op de dingen die hij echt belangrijk vindt. Het proberen waard, toch?

3. Je lunchpauze goed benutten

Werk je meestal achter je bureau je lunch naar binnen? Breng daar verandering in door een week lang je lunchpauze goed te benutten. Spreek af voor een snelle lunch met een vriendin die vlakbij woont of werkt, ga naar buiten voor een wandeling, lees een boek. De lunchpauze is jouw tijd en het is heerlijk om die minuten goed te benutten.

4. Iedere dag sporten

Je hoeft niet iedere dag van de week even intensief te sporten, maar je zult al snel merken hoe goed het voelt om iedere dag minstens een half uur actief te zijn. Dat hoeft niet moeilijk te zijn; op de dagen dat je niet gaat trainen, kun je bijvoorbeeld een half uur wandelen.

5. Elke dag opruimen

Ruim deze week iedere dag op in een andere ruime of hoek van het huis. Zet de timer op vijftien minuten en probeer in  die tijd zo veel mogelijk te doen. Heb je te veel spullen in huis? Gooi iedere dag een item meer weg dan de dag ervoor. Op dag één gooi je één ding weg, op dag zeven zijn dat er zeven. In een week gooi je op die manier toch 28 spullen weg. Misschien heb je daarna de smaak te pakken en plak je er met gemak nog een week aan vast.

6. Elke dag mediteren

Mediteren lijkt misschien zweverig als je het nooit geprobeerd hebt, maar je kunt pas echt oordelen nadat je het zelf geprobeerd hebt. Neem een week lang de moeite om dagelijks te mediteren en ontdek welk effect het op jouw lichaam en geest heeft.

7. Bij iedere maaltijd groenten eten

Groenten zijn niet alleen voor het avondeten. ‘s Ochtends kun je een hand spinazie door je smoothie doen en bij je lunch kun je ook makkelijk groenten toevoegen. Maak bijvoorbeeld een salade, soep of beleg een wrap.

8. Elke dag een nieuw recept proberen

Deze uitdaging vergt wat tijd en voorbereiding, maar het is een goede manier om nieuwe gerechten te proberen en beter te worden in koken. De volgende keer dat je eters krijgt, verras je ze met een nieuw toprecept van jouw hand. Geen inspiratie? Op de websites van verschillende maaltijdboxen kun je de recepten vinden die zij deze week in hun box leveren.

9. Een half uur eerder opstaan

Het begin van je dag zal heel anders voelen als je een half uur extra tijd hebt. Misschien heb je eindelijk tijd om te ontbijten, rustig wakker te worden, een hoofdstuk te lezen of de vaatwasser uit te ruimen.

10. 10.000 stappen per dag zetten

Gemiddeld zetten we 6.000 stappen per dag. Ga je met de auto naar kantoor, daar de hele dag achter je bureau zitten en weer naar huis, dan haal je de 10.000 stappen zeker niet. Veel mensen zullen iets extra’s moeten doen om aan de 10.000 stappen te komen, maar het is een heel haalbaar doel.

7 tips om je immuunsysteem een boost te geven

tips-boost-immuunsysteem

 

Het is weer zover: veel mensen worden verkouden en er heerst weer een griepje. Natuurlijk wil jij koste wat het kost voorkomen dat jij straks thuis op de bank zit met een lading zakdoekjes en een kop antigrippine. Gelukkig heb je zelf meer invloed op de kracht van je immuunsysteem dan je wellicht denkt. Wij hebben 7 tips voor je verzameld waarmee jij jouw immuunsysteem een boost kan geven.

 

Lees ook: ‘Is het verstandig om te sporten als je verkouden bent?

1. Vermijd meeroken

Zelfs als je niet zelf rookt, kan je immuunsysteem een klap krijgen als je ‘meerookt’. Sterker nog: als je chronisch ‘meerookt’, kunnen luchtwegen ontstoken raken, waardoor je immuunsysteem geen antilichamen in reactie op bacteriën meer kan aanmaken. Hierdoor kan je last krijgen van astma-aanvallen en ben je vatbaarder voor infecties. Vermijd daarom plekken waar je onbedoeld meerookt of vraag de rokers om buiten te gaan roken.

2. Voeg meer eiwitten toe aan je ontbijt

Eiwitten zijn niet voor niets een van de essentiële voedingsstoffen in ons dieet. Ze helpen namelijk om weefsel in ons lichaam te herstellen en vormen de basis van een gezond immuunsysteem. Een tekort aan eiwitten kan er namelijk tevens voor zorgen dat je lichaam minder antilichamen kan aanmaken, die je nodig hebt om jezelf te beschermen tegen infecties. Vaak hebben we genoeg eiwitten uit onze lunch en avondeten, dus je ontbijt is een mooie mogelijkheid om meer eiwitten in je eetpatroon te brengen.

3. Was je handen

Het lijkt misschien logisch, maar veel mensen wassen hun handen niet goed genoeg om bacteriën goed te verwijderen. Een onderzoek uit het Journal of Environmental Health heeft zelfs uitgewezen dat bijna 95% van de 4000 participanten hun handen niet lang genoeg wassen nadat ze naar het toilet zijn geweest – bah. Het advies is om je handen ten minste 20 seconden te wassen om blootstelling aan bacteriën te verminderen en je immuunsysteem een handje te helpen.

4. Eet een extra portie groenten

Alle groenten en fruitsoorten zijn gezond, maar sommigen zijn beter voor ons immuunsysteem dan anderen. Des te meer kleur er in het product zit, des te meer antioxidanten erin zitten. De antioxidanten helpen je lichaam vrije radicalen te bestrijden die je lichaam binnendringen. Ook bevatten deze producten veel vitaminen en mineralen, die ook een boost geven aan je immuunsysteem. Ben je benieuwd of jij genoeg groenten en fruit binnen krijgt? De richtlijn is om 500 gram felgekleurd fruit en 500 tot 750 gram groenten per dag te eten, maar een extra portie kan natuurlijk nooit kwaad.

5. Zet een alarm voor het slapengaan

Het is vast geen verrassing dat slaap essentieel is voor een gezond, goed functionerend immuunsysteem. Een goede nachtrust kan de efficiëntie van T-cellen in je lichaam – een soort witte bloedcel die virussen aanvalt – verbeteren. Wanneer je slecht of te weinig slaapt, worden je adrenaline klieren (die cortisol, epinefrine en norepinefrine produceren) verstoord en krijgt je immuunsysteem een flinke klap. De oplossing? Creëer een slaaproutine waarbij je met jezelf een bedtijd afspreekt. Zet dus niet alleen een wekker voor het opstaan, maar ook eentje om jezelf te helpen herinneren om te gaan slapen.

6. Drink een glas water als je opstaat

Goed blijven drinken is ook een goede manier om je immuunsysteem te ondersteunen. Uitgedroogde slijmvliezen en droge huid zijn gebieden waar bacteriën je lichaam kunnen binnentreden. Door voldoende water te drinken, voorkom je uitdroging en geef je je lichaam een betere kans om bacteriën buiten te houden. Hoeveel je dan precies moet drinken? Ongeveer 2,5 tot 3 liter water per dag! Je dag beginnen met een glas water is dan ook een goede manier om jezelf te motiveren om genoeg water te drinken.

7. Drink gember-citroensap

Een shotje gember-citroensap zou wonderen kunnen doen voor je immuunsysteem. Gember is rijk aan antioxidanten en antibacterieel. Daarnaast is citroen rijk aan vitamine C, antioxidanten en heeft het antivirale en antibacteriële eigenschappen. Mix daarom citroensap met twee eetlepel gemalen gember en bewaar dat een aantal weken in de koelkast. Het citroensap zorgt ervoor dat de gember gedurende die weken vers blijft. Zo kan je een tijdje iedere dag een shotje nemen om je immuunsysteem een handje te helpen.

Bron: Livestrong.com

10 mythes over afvallen die je zeker niet moet geloven

mythes-afvallen-niet-geloven

 

In de wereld van afvallen worden we gebombardeerd met zoveel verschillende adviezen dat we af en toe door de bomen het bos niet meer zien. Wat is nu wel waar en wat moet je absoluut niet geloven? Om je de juiste weg op te sturen hebben we tien mythes die je zeker niet als leidraad moet gebruiken voor je ontkracht. Ben je er klaar voor?

Lees ook: ‘Deze 7 fruitsoorten kan je het beste eten als je wilt afvallen’

1. Het eten van vet zorgt ervoor dat je meer lichaamsvet krijgt

Deze mythe kan zomaar zijn ontstaat omdat vet meer calorieën per gram bevat dan koolhydraten en eiwitten. Maar vet helpt juist om te zorgen dat je langer vol zit, waardoor het kan helpen om af te vallen wanneer je de goede vetten eet. Denk daarbij aan avocado, noten en olijfolie. Natuurlijk zorgt te veel vet eten er wel voor dat je aankomt, maar dat is niet anders bij koolhydraten en eiwitten.

2. Alle calorieën zijn hetzelfde

Wanneer je wilt afvallen is het goed om te weten hoeveel calorieën je eet, maar zeker ook wat voor soort calorieën je eet. De macronutriënten eiwitten, koolhydraten en vetten hebben ieder een ander effect op je lichaam en we hebben een combinatie van deze nutriënten nodig om goed te kunnen functioneren. 200 calorieën uit witbrood zorgen er vast voor dat je je anders voelt dan wanneer je 200 calorieën uit meergranenbrood met amandelboter eet.

3. Koolhydraten zijn slecht voor je

In lijn met de vorige punten zijn koolhydraten net zo’n belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon als vetten en eiwitten. Ze zijn namelijk de voornaamste energiebron voor je lichaam en helpen je spijsvertering te reguleren. Er is een verschil tussen simpele koolhydraten en complexe koolhydraten. De simpele koolhydraten vind je in bewerkt voedsel en kunnen je bloedsuikerspiegel verhogen en zorgen dat je aankomt als je er te veel van binnen krijgt. De complexe koolhydraten vind je in meerzaden brood, peulvruchten, bonen en bepaalde groenten en kunnen juist helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Het gaat dus om het eten van de juiste koolhydraten!

4. ’s Avonds eten zorgt ervoor dat je aankomt

Alhoewel ’s avonds eten niet per se de beste keuze voor je lichaam is, wil het zeker niet zeggen dat je per definitie aankomt als je ’s avonds nog iets eet. Het hangt er natuurlijk wel vanaf wát je eet. Het blijkt namelijk wel dat we ’s avonds vaak minder goede keuzes maken als het gaat om wat we snacken en we dan vooral kiezen voor voedsel met een hoog caloriegehalte. Je raadt het vast al: zodra je kiest voor een gezonde snack, is er niks aan de hand.

5. Je kunt een slecht eetpatroon compenseren met sporten

Natuurlijk is sporten een belangrijk onderdeel van het afvalproces, maar het geeft je geen vrijbrief om alles te eten wat los en vast zit. Wanneer je veel producten gaat eten en drinken die veel calorieën bevatten en weinig voedingsstoffen met zich meebrengen, kan je daar niet tegenop sporten. Daarnaast geeft het je lichaam ook niet de energie die het nodig heeft, waardoor je zelfs minder kan sporten. Je kunt uiteraard best zo nu en dan een koekje nemen, maar jezelf compleet laten gaan is wellicht een minder goed idee.

6. Supplementen kunnen je helpen afvallen

Er zullen vast bedrijven zijn die claimen dat het slikken van supplementen kan helpen bij het afvallen, maar er is geen bewijs dat dit ook echt het geval is en dat ze je ook helpen om het gewicht eraf te houden als je eenmaal bent afgevallen. Het is ook belangrijk om goed de labels van de supplementen te lezen voordat je er überhaupt aan begint, want je wilt immers wel weten wat je precies slikt. Supplementen zijn in ieder geval niet de sleutel tot succes wat afvallen betreft!

7. Je moet ontbijten om af te kunnen vallen

Helaas is afvallen niet simpelweg een kwestie van ontbijten. Het helpt je wel om je honger te stillen en te voorkomen dat je later op de dag gaat overeten, maar uiteindelijk gaat het er nog steeds om dat je op een dag minder calorieën eet dan je verbrandt, of dat nu wel of niet komt doordat je hebt ontbeten. Ben je geen ontbijtmens? Dan is dat dus ook oké!

8. Glutenvrij eten zorgt ervoor dat je afvalt

Gluten is een soort eiwit die je in bepaalde granensoorten vindt, zoals tarwe, gerst en rogge. Je vindt gluten in veel verschillende gezonde producten die ook veel vezels, vitaminen en mineralen bevatten. Als je geen coeliakie hebt, zijn gluten niet gevaarlijk en kun je ze beter wel eten. Afhankelijk van wat je eet kan je namelijk juist aankomen als je glutenvrij gaat eten. Veel bewerkte glutenvrije producten bevatten namelijk meer vetten en suikers dan hun glutenrijke tegenhangers om de smaak en textuur van het product te verbeteren.

9. De enige manier om vet te verbranden is veel cardio doen

Ja, veel hardlopen en fietsen kan helpen bij het afvallen. Gelukkig zijn dat niet de enige manieren waarop jij wat kilo’s kan kwijtraken. Ook krachttraining speelt namelijk een belangrijke rol bij het verbranden van vet. Daarmee bouw je namelijk niet alleen spiermassa op – waardoor je strakker in je vel gaat zitten – ook brand je meer calorieën in rust en stimuleert het je metabolisme. Daarnaast heeft het ook zo zijn voordelen op je botten en je houding. Wie zien we binnenkort in het krachthonk?

10. Eten dat lekker smaakt is slecht voor je

Het lijkt bijna voordehand liggend, maar natuurlijk kan gezond eten ook onwijs lekker zijn! Zo zijn seizoensgroenten vaak rijk van smaak en is natuurlijk zoet fruit ook altijd een feestje om te eten. Ook vallen zuivelproducten, magere eiwitten zoals bonen en notenboters en zeevruchten onder het lijstje van heerlijke en toch gezonde producten. Je kan het zelf zo lekker maken als je wilt, dus dit is absoluut geen smoesje meer!

 

Bron: Womenshealthmag.com/uk

Slaap je sneller als je voeten niet onder de deken liggen?

voeten buiten deken

 

Een officieel onderzoek naar dit vraagstuk is er niet geweest, maar er is wel een (aannemelijke) theorie.

Koele lichaamstemperatuur

Je lichaamstemperatuur en slaap zijn nauw met elkaar we verbonden. We slapen het best in een koele ruimte. Vlak voordat je in slaap valt, daalt je lichaamstemperatuur iets en wanneer we in diepe slaap zijn, is onze lichaamstemperatuur twee graden lager dan normaal.

Lees ook:Met deze natuurlijke slaapmiddeltjes val je beter in slaap

Trucjes om beter te slapen

Vandaar dat een warm bad of warme melk kan helpen bij in slaap vallen; zodra je uit een warm bad komt of als je de warme melk ophebt, koelt je lichaam af. Het gevoel dat je lichaam afkoelt, kan je helpen om in slaap te vallen, omdat dit normaal een natuurlijk proces is voor het slapengaan.

Voeten niet onder de deken

Je voeten buiten de deken houden, heeft hetzelfde verkoelende effect. Het zou dus goed kunnen dat je door je voeten niet onder de dekens te houden echt sneller in slaap valt.

Bron: Science of US

3 dingen die je beter niet direct na het eten kan doen

dingen-niet-doen-na-eten

 

Vroeger leerden we al dat we beter niet kunnen gaan zwemmen na het eten – daar later meer over – maar er zijn ook nog een aantal andere activiteiten die je beter niet kunt ondernemen direct na het eten. Heb jij net genoten van een grote maaltijd? Blijf dan vooral doorlezen!

Lees ook: ‘Dit zijn ze: de meest voorkomende oorzaken van maagzuur’

1. Je tanden poetsen

Dit klinkt misschien onlogisch, maar het is vaak beter om je tanden niet gelijk na het eten te poetsen. Wanneer je voedsel eet waar veel koolhydraten en suikers in zitten, zoals brood, koekjes en frisdrank, vormen er bepaalde bacteriën in je mond. Deze bacteriën vallen tandglazuur aan, dus poetsen direct na het eten van dit soort voedsel kan juist voorkomen dat deze bacteriën zich gaan opbouwen. Heb je iets zuurs als wijn of citrusvruchten gegeten of gedronken? Dan kan je beter wel even wachten met je tanden poetsen. Als je binnen een half uur na het eten van deze producten je tanden poetst, kan je namelijk juist het glazuur van je tanden aantasten. De zuren hebben er namelijk voor gezorgd dat het glazuur al zwakker is geworden. Het is daarom bij dit soort producten beter om je tanden van tevoren te poetsen en een glas water te drinken na het eten of even dertig minuten te wachten voor je gaat poetsen.

2. Naar bed gaan

We kennen allemaal de discussie over of een late-night snack effect heeft op je gewicht, maar een ding is zeker: gaan slapen vlak na het eten doet de kwaliteit van je slaap niet ten goede. Sterker nog, je kunt na het eten het beste drie uur wachten voordat je gaat liggen. Waarom? Vertering moet plaatsvinden als je rechtop zit, niet als je ligt. Anders heeft je lichaam moeite met het omlaaghouden van maagzuur. Er zijn bepaalde producten die je meer … opleveren. Denk bijvoorbeeld aan vet eten, alcohol en gefrituurd voedsel. Ook kunnen grote maaltijden die vetrijk zijn en alcohol ervoor zorgen dat je minder snel in slaap valt. Die kan je dus beter vermijden vlak voor het slapengaan!

3. Sporten

Je kan je vast nog wel herinneren dat je moeder altijd zei dat je niet mocht zwemmen na het eten. Dat advies was niet ongegrond, maar niet om de redenen die we dachten. In eerste instantie dachten we dat het kwam omdat het verteringsproces bloed nodig heeft en het daarom wegtrekt van je andere organen, waardoor je moe kan worden en risico loopt te verdrinken. Nu is het wel zo dat het bloed vereist om je eten te verteren, maar gelukkig heb je genoeg bloed om de rest van de organen tegelijk werkend te houden. Toch is zwemmen – of sporten in het algemeen – niet slim vlak nadat je hebt gegeten. Het kan er namelijk voor zorgen dat je maag van streek raakt en je last krijgt van verkrampte spieren. Zorg er dus voor dat je drie tot vier uur wacht met sporten nadat je een grote maaltijd hebt gegeten. Heb je wat kleins gegeten? Dan kan je na een of twee uur aan de slag!

Bron: Livestrong.com