Doen! Thuis makkelijk en gratis een body scan uitvoeren

body scan

Test je gehoor

Dat je gehoor achteruitgaat naarmate je ouder wordt, is weinig aan te doen. Je kunt de achteruitgang van je gehoor afremmen door je oren goed te beschermen bij concerten, in de bioscoop of tijdens het luisteren van muziek met oortjes. Wil je weten hoe goed jouw gehoor is? Doe dan de test van Nationalehoortest. Deze test meet hoe goed je spraak kunt verstaan in een rumoerige omgeving.

Test je zicht

Met deze oog test gemaakt door oogartsen van Het Oogziekenhuis Rotterdam is achter je computer gratis te testen wat de kwaliteit van jouw zicht is. Deze test is wel streng, zo krijg je al het advies om een opticien te bezoeken als je een lamp nodig hebt bij het lezen.

Test de conditie van je hart

De conditie van je hart is te meten met een centimeter! Een teveel aan buik vet verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten, deze test weegt zwaarder dan het BMI. Pak een centimeter en leg hem tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van je bekken. Adem uit en lees hoe je ervoor staat:

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer apps die je hartslag meten zoals de instant heart rate app. Test eens na het sporten of rustig op de bank wat jouw hartslag is.

Test je spieren en conditie

In het ziekenhuis kan je prima je conditie laten meten aan de hand van zuurstofinname in je spieren en aan de hand van je hartslag. Maar het kan ook thuis met de Politie Conditie app (Alleen voor Android). Deze app is ontwikkeld voor de fysieke test van de politie, maar is ook leuk om te doen als je niet bij de politie werkt. Met deze app doorloop je vijf trainingen, waarin explosiviteit en het snel herstel van de spieren in centraal staan.

Ook kun je de Cooper Vo2 Max app gebruiken. Met deze app kan je de welbekende Coopertest bij jezelf afnemen. Het werkt vrij simpel. Hoe snel kan jij rennen in twaalf minuten? Aan de hand van jouw leeftijd kan je zien hoe goed jouw conditie is.

Lees ook: ‘Wil je beginnen met hardlopen? Zo ga je goed van start’

Test de conditie van je huid

Dermatologen raden aan om goed op je huid te letten als je verdachte plekjes ziet. Deze plekjes kunnen namelijk huidkanker zijn. Maar welke plekjes zijn nou verdacht? Met de Huidmonitor app kan je een foto van jouw plekje vergelijken met die van de database en checken of jouw plekje verdacht is. Ook kun je jouw foto’s in de app opslaan en bijhouden of jouw plekje veranderd. Deze app wordt door artsen gewaardeerd en heeft in 2012 de Health App Award gewonnen.

Bron: Santé mei 2015 Tekst: Heleen van Croonen

Pilmoe? Dit zijn vijf alternatieven

pilmoe

 

De hormoonvrije cycluscomputer

Met dit apparaat hoef je niks te slikken of te injecteren. Met de hormoonvrije cycluscomputer meet je je lichaamstemperatuur. Aan de hand van deze temperatuur herkent het apparaat exact het moment van de eisprong. Daarbij vergelijkt het systeem de uitkomst met de cycli van 800.000 andere vrouwen. Hiervoor moet je elke ochtend als je net wakker bent, je temperatuur meten door de ingebouwde temperatuursensor onder je tong te leggen.

Een voordeel van de cycluscomputer is dat het een hormoon- en bijwerkingenvrijmiddel is en dat je binnen 60 seconden weet of je die dag vruchtbaar bent. Volgens de producent is de betrouwbaarheid van dit apparaat 99,3%. Het apparaat is daarentegen niet goedkoop. Gemiddeld ligt de prijs tussen de €395,- tot €595,- , maar het is wel een aankoop voor de rest van je leven.

Over de betrouwbaarheid van deze computer wordt wel getwijfeld. Zo zeggen gynaecologen dat bepaalde merken van deze computers niet betrouwbaar zijn, meldt Cosmopolitan. Dus laat je goed informeren door je huisarts.

Lees ook: ‘Anticonceptie voor alleenstaande’

Prikpil

Als je kiest voor een prikpil geeft deze ongeveer twaalf tot dertien weken bescherming. De prikpil wordt in je dij of bovenbeen gespoten. Een voordeel is dat je in één keer voor drie maanden klaar bent. Daarbij zou de prikpil de kans op eierstok- en baarmoederhalskanker verlagen en is je menstruatie minder of blijft deze zelfs helemaal weg! Een nadeel is dat als je stopt met de prikpil het 4 tot 31 maanden kan duren voordat je weer vruchtbaar bent.

Anticonceptie staafje

Implanon is een staafje dat vier centimeter lang is en twee millimeter breed. Het wordt onderhuids in de bovenarm bevestigd. Het staafje kan drie jaar blijven zitten en geeft beetje bij beetje hormonen vrij. Het staafje bevat evenveel hormonen als de anticonceptiepil. Dit is dus een handig alternatief voor vrouwen de vaak de pil vergeten.

Wel moet je elke drie jaar naar de dokter om het staafje te vervangen. Dit kan pijnlijk zijn en daarom wordt de bovenarm plaatselijk verdoofd. Ook kan het staafje soms zichtbaar zijn. Verder is het een lange termijnmiddel, dit betekent dat je geen menstruatie kunt overslaan, mocht je dat willen. Opvallend is dat er met ruim 20 jaar onderzoek er geen één zwangerschap is voorgekomen met het staafje.

Spiraaltje

Het spiraaltje is een klein plastic voorwerp van een paar centimeter lang, waaromheen koper (zonder hormonen) of zilver (met hormonen) is gewikkeld. De arts plaatst het spiraaltje in je baarmoeder en voorkomt dat een bevrucht eitje zich kan nestelen.

Een voordeel is dat je er in een keer meestal voor 5 jaar vanaf bent. Een nadeel is dat alleen een arts het spiraaltje kan inbrengen. Vraag gerust om lokale verdoving! Ook heb je geen invloed op de timing van je menstruatie. Bij de koper variant kan de menstruatie pijnlijker zijn dan bij pilgebruik.

De hormoonpleister

De hormoonpleister geeft een constante hoeveelheid oestrogeen en progestageen af, net genoeg om een zwangerschap te voorkomen. Je laat de pleister (4,5 bij 4,5 centimeter) een week lang zitten op je bil, buik, bovenarm, schouderblad of onderrug. Let op! Kies elke week een andere plek voor je hem vervangt voor een nieuwe. Wees gerust, de pleister blijft gewoon zitten tijdens het douchen, zwemmen of in de sauna. De pleister werkt hetzelfde als de pil, dus blijf je doorplakken dan houd je de menstruatie tegen. Anders menstrueer om de drie pleisters.

Bron: Santé mei 2015 Tekst: Dianne Caris

5 redenen waarom het getal op de weegschaal al een tijdje hetzelfde is

weegschaal hetzelfde gewicht

 

1. Je porties zijn te groot

Avocado’s zijn heel gezond, maar bevatten ook veel calorieën. Ongezouten amandelen zijn een gezond tussendoortjes, maar ze zijn niet bepaald caloriearm. De wijze les: ook gezonde producten kun je niet onbeperkt eten.

Lees ook:Waarom afvallen niet lukt

2. Je eet niet genoeg groenten

Groenten zijn de basis van een gezond eetpatroon. Ze bevatten weinig calorieën en door de vezels zorgen groenten ervoor dat je wel lang een vol gevoel hebt, dubbel voordeel dus.

3. Je gebruikt te veel sausjes en toppings

Een gezonde maaltijd maak je binnen een mum van tijd ongezond door bacon toe te voegen. Net zoals dressing en croutons makkelijk meer dan 100 calorieën aan je salade kunnen toevoegen.

4. Je snijdt je eten niet

Iets simpels als je eten snijden, kan je helpen om overeten tegen te gaan. Het lijkt misschien kinderachtig om alles in kleine stukjes te snijden, maar uit onderzoek blijkt dat het helpt om minder te eten.

5. Je vergeet te genieten

Geniet af en toe van koek, snoep of taart. Door jezelf alles te ontzeggen, is je dieet lastiger vol te houden en vergroot je de kans dat je vervolgens een eetbui krijgt. Daarnaast is het belangrijk om genoeg leuke dingen te doen en te ontspannen. Stress is namelijk een trigger voor gewichtstoename.

5x dit kun je doen tegen stress op je werk!

ontstressen op je werk

Ademhalen

Als je een vervelende klant aan de telefoon hebt gehad of je vriend appt dat hij de kinderen niet kan ophalen, terwijl jij ook nog iets moet afmaken. Vergeet je nog wel eens rustig adem te halen. Het gevolg: hyperventilatie en een hoge hartslag. Een goede ademhaling houd je in balans. Het is hierbij belangrijk dat je vanuit je buik ademt, dit kost namelijk minder spierkracht dan vanuit de borstkast.

Ook drukt buikademhaling je middenrif omlaag, waardoor ook de onderkant van je longen zich vullen met zuurstof. Probeer eens drie keer achter elkaar diep in en uit te ademen, met één hand op je buik en één hand op je borst. Zorg ervoor dat alleen de hand op je buik beweegt.

Lees ook: ‘Week van de Werkstress: dit is belangrijk voor je werkgeluk

Kauw

Kauwen heeft een bijzonder effect op je welzijn. Uit onderzoek van de Swinburne University blijkt dat kauwen op een kauwgum of zuigen op een zuurtje ervoor zorgt dat je beter kunt multitasken en je concentratie omhooggaat. Zorg er dus voor dat je altijd een pakje kauwgum bij de hand hebt!

Dagboek

Voel je je niet serieus genomen of zit je met een gebeurtenis waar je niet over durft te praten? Schrijf het van je af! Neem tien minuutjes voor jezelf en schrijf je frustraties op. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat mensen die hun frustraties opschrijven beter kunnen omgaan met stress.

Groene thee

Groene thee werkt als natuurlijke ontspanner. Onderzoekers van het University College London ontdekten dat mensen die groene thee dronken minder cortisol in hun bloed hadden na een stressvolle taak dan mensen die andere drankjes hadden genuttigd.

Wandelen

Ga even wandelen in je pauze! Uit meerdere onderzoeken blijkt dat wandelen grote effecten heeft op stress. Door de combinatie van buitenlucht en beweging kom je in een specifieke meditatieve staat. De buitenomgeving dwingt je aandacht af en geeft je de ruimte om te reflecteren. Misschien valt je opwinding toch nog wel mee?

 

Bron: Santé maart 2015 Tekst: Esma Linnemann

5 tips om te minderen met suiker eten

minder suiker eten

 

1. Slik een chroomsupplement

Is je drang om suiker te eten groot? Slik dagelijks 150 mcg van chroom totdat je van je suikerverslaving af bent. Chroom ondersteunt je alvleesklier en verbetert de werking van insuline in je lichaam. Hierdoor krijg je minder zin in zoet.

Lees ook:Ooit gehoord van suikermaxdag?

2. Eet veel proteïnen

Proteïnen zorgen ervoor dat je voor langere tijd vol zit, zodat je niet verlangt naar suiker. Begin de ochtend met een groenteomelet en eet ook de rest van de dag veel noten, zaden, mager vlees (kip, kalkoen), sojaproducten of tahin, een pasta van sesamzaad.

3. Blijf gehydrateerd

Je lichaam verwart soms dorst met trek hebben in suiker. Wanneer je een snack attack voelt aankomen, drink dan veel water. Dat geeft bovendien een vol gevoel.

4. Blijf een sugar craving voor

Als je weet dat je om vier uur ’s middags hunkert naar een chocoladereep, eet je om drie uur alvast een gezonde snack, zoals rauwe amandelen of walnoten of een stuk fruit.

5. Maak een wandeling

Uit onderzoek blijkt dat chocolade-eters die een ommetje maken van vijftien minuten, ongeveer de helft van de hoeveelheid chocola eten dan ze normaal gesproken doen. Zelfs als ze stress hebben. Zo’n loopje stilt dus de trek in suiker.

Bron: Archief

Flossen: voor of na het tandenpoetsen?

flossen

 

Voor het tandenpoetsen

Wanneer je eerst flost, voorkom je dat je het vergeet of na het tandenpoetsen te laks bent om te flossen of stoken. Je maakt de tandplak alvast los, zodat de fluoride daarna extra goed zijn werk kan doen tussen je tanden. Of niet?

Lees ook: ‘Last van tandpijn? Hier kan het door komen

Na het tandenpoetsen

Er zijn ook tegengeluiden, zoals: door pas na het tandenpoetsen te flossen, verplaats je de tandpasta naar de ruimtes tussen je tanden en kiezen en dat zou juist effectief zijn.

Hoe zit het?

Afhankelijk van aan wie je het vraagt, kan het antwoord verschillen. Het belangrijkst is dát je flost. Floss je normaal voor het poetsen, maar ben je het vergeten, dan kun je het beter na het poetsen doen dan dat je het overslaat. Tandplak en bacteriën verzamelen zich tussen je tanden. Door iedere dag te flossen, voorkom je dat ze zich opbouwen en houd je je gebit schoon, gezond en verzorgd.

Bron: Goodhousekeeping

Hoeveel calorieën moet ik minder eten om af te vallen?

calorieën afvallen

 

Eet niet te weinig

Het is belangrijk dat je altijd genoeg eet. Wie heel actief is, heeft meer calorieën nodig dan iemand die weinig beweegt. Een voedingsdeskundige kan je helpen bij een advies op maat.

Lees ook:5 tips om meer calorieën te verbranden

De rekensom

Om een halve kilo per week af te vallen zou je 3.500 calorieën minder moeten eten. Dat betekent dat de balans per dag op 500 calorieën minder uit moet komen.

Combineer minder eten met meer beweging

Het is verstandig om die 500 calorieën per dag niet allemaal uit je eetpatroon te schrappen. Je zou bijvoorbeeld 250 calorieën minder kunnen eten én 250 calorieën kunnen verbranden met sporten.

Eet- en beweegdagboek

Wil je je gewicht serieus aanpakken? Dan kan het helpen om een eet- en beweegdagboek bij te houden. Zo weet je precies hoeveel calorieën je binnenkrijgt en verbrandt.

Bron: Fitsugar

Zo maak je je koelkast schoon

koelkast schoon

 

 1. Schakel de koelkast uit. Haal alles eruit en bewaar het in de winter buiten, in de zomer in koeltassen.
 2. Leg een vuilniszak klaar voor dingen die je meteen wilt weggooien. Dit is ook een mooi moment om alle producten te controleren op houdbaarheid.
 3. Verwijder alle plateaus, laden, bakken en rekken en maak ze schoon met
  een sopje (of zet ze in de vaatwasser).
 4. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met lauw water en wat schoonmaakmiddel en eventueel een beetje soda. Vergeet de deur en deurrubbers niet. Tip: breng wat talkpoeder aan op de deurrubbers, zo blijven ze soepel.
 5. Maak het afvoergootje schoon met een wattenstaafje. Zit het verstopt, prik het dan door met
  een satéprikker.
 6. Wrijf na met schoon water en maak alles droog met een schone theedoek.
 7. Maak één keer per jaar het rooster aan de achterkant stofvrij met de stofzuiger.

Lees ook:Dit is de ideale indeling van je koelkast

Vier keer per jaar

Maak je koelkast ongeveer vier keer per jaar schoon. Dan blijft hij zuinig z’n werk doen en voorkom je groei van bacteriën.

Muffe lucht

Ruikt je koelkast muf maar heb je geen tijd voor een uitgebreide poetsbeurt? Los een aspirine op in een glas water, zet dit in de koelkast en de vieze geurtjes verdwijnen vanzelf.

Bron: Santé september 2019, tekst: Annemiek de Gier

3 regels voor blijvend gewichtsverlies

blijvend gewichtsverlies

 

1. Het is geen dieet, het is een levensstijl

Als je tijdelijk een dieet volgt en veel sport, maar daarna je oude levensstijl weer oppakt, zullen de kilo’s die eraf waren er waarschijnlijk snel weer aan zitten. Het is belangrijk om veranderingen te maken in je levensstijl, veranderingen die gezond zijn en voor jou zijn vol te houden.

Tip: Uit onderzoek van de Louisiana State University blijkt dat het motiveert om door te gaan als je in het begin resultaat ziet. De onderzoekers stellen dat het helpt om je nieuwe levensstijl streng te starten: schrap bijvoorbeeld de eerste twee weken tijdelijk alle toegevoegde suikers, frisdrank en alcohol. Je zult gewicht verliezen en dat zal je motiveren om je gezonde levensstijl na die twee weken door te zetten.

Lees ook:6 redenen waarom je gewicht schommelt

2. Niet alle calorieën zijn hetzelfde

Honderd calorieën zijn honderd calorieën, toch zijn niet alle calorieën gelijk. Frisdrank zal je honger niet stillen en het levert je lichaam ook geen gezonde voedingsstoffen. Kies in je eetpatroon voor onbewerkte producten, groenten, fruit en gezonde vetten. Deze producten zorgen voor gezonde voedingsstoffen en ze stillen je honger.

3. Sla geen maaltijden over

Crash diëten of per ongeluk expres maaltijden overslaan, heeft op de lange termijn niet het effect dat je hoopt. Je wilt vet verbranden, geen spieren verliezen omdat je lichaam op zijn reserves draait. Gezonder leven draait om regelmatige maaltijden, gezonde voeding, kleinere porties en het probleem waardoor je te veel eet aanpakken.

Kortom, zorg dat je gewicht verliest op een gezonde manier. Zorg goed voor jezelf en je lichaam, zorg dat je genoeg eet en wees niet te streng voor jezelf. Gun jezelf momenten om van je favoriete taart, koekjes of chips te genieten. Alleen zo creëer je een levensstijl die je kunt volhouden, waarbij je niet iedere kilo die je verloren bent er direct weer aan eet.

Bron: Shape.com | Beeld: Shutterstock

Wat je moet weten over endometriose

endometriose

 

Wat is endometriose?

Als er tijdens de menstruatie baarmoederslijm buiten de baarmoederholte terechtkomt, wordt dit meestal door je lichaam opgeruimd. Bij sommige vrouwen gebeurt dit niet en dan kan het uitgroeien tot één van in totaal drie verschillende endometriosevormen.

 1. De eerste vorm is oppervlakkige endometriose met kleine vlekjes op het buikvlies. Deze vorm komt vaak voor en geeft gelukkig lang niet in alle gevallen klachten.
 2. Een tweede vorm is het ontstaan van cysten in of op de eierstokken, waardoor verklevingen ontstaan en de functie wordt belemmerd.
 3. Bij de derde variant ontstaan er verklevingen van weefsel rondom de baarmoeder of tussen de baarmoeder en andere organen zoals de darm, waardoor deze aan elkaar groeien.

Wat zijn de klachten?

Elke vorm heeft een specifiek klachtenpatroon van bijvoorbeeld buik- en darmpijn, problemen bij seks, een moeilijke stoelgang, vermoeidheid en verminderde vruchtbaarheid. Maar in welke vorm dan ook, het is vrijwel altijd cyclusgebonden. De pijn komt opzetten voor of tijdens je menstruatie.

Verschillende klachten van endometriose op een rijtje

 • Pijn vlak voor en tijdens de menstruatie
 • Pijnlijke stoelgang
 • Pijn tijdens of na het vrijen
 • Pijn bij het plassen
 • Pijn in de darmen
 • Vermoeidheid
 • Zwanger worden lukt niet

Wat kun je doen als je last hebt van deze klachten?

Heb je bovenstaande klachten? Dan kan het verstandig zijn om je te laten onderzoeken. Zo kan endometriose worden ontdekt of uitgesloten. Het onderzoek bestaat uit een inwendig onderzoek en als het nodig is, kan er daarna nog een echo gemaakt worden.

Hiermee kunnen de twee ernstigste vormen van endometriose bijna altijd met zekerheid worden ontdekt of uitgesloten. Maar de minder ernstige, oppervlakkige endometriose kan met dit onderzoek niet ontdekt worden. Met een kijkoperatie is de lichte vorm wel op te sporen en zelfs direct te behandelen, maar vaak is dat niet de moeite waard, omdat de plekjes weer terugkomen na een menstruatie.

De behandeling

De anticonceptiepil kan verlichting geven. Vooral het doorslikken van de pil kan een slimme methode zijn. Dan menstrueer je niet, verlies je geen bloed en heb je dus ook minder of geen klachten. Ook het Mirenaspiraaltje kan soms helpen. Daarnaast bestaan er medicijnen, maar die zijn best heftig. Heb je klachten? Ga naar de huisarts en laat je eventueel doorverwijzen naar een gynaecoloog om de voor jou beste oplossing te vinden.

Cijfers

 • Ongeveer vijftig procent van de vrouwen in de vruchtbare levensfase krijgt een lichte vorm van endometriose. Deze endometriose veroorzaakt geen klachten en hiervoor is geen behandeling nodig.
 • Gemiddeld zit er 9,2 jaar tussen de eerste klachten van endometriose en het moment waarop endometriose door een gynaecoloog wordt vastgesteld.
 • Vijftien procent van de vrouwen met endometriose is jonger dan dertig jaar.
 • In Nederland hebben naar schatting 440.000 vrouwen endometriose.
 • Het verloop van deze aandoening is moeilijk te voorspellen. Bij sommige vrouwen geneest het spontaan, bij anderen breidt het zich juist verder uit.
 • De aanmaak van baarmoederslijmvlies stopt zodra je in de overgang komt. Ook het slijmvlies buiten de baarmoeder groeit dan niet meer, dat is het moment dat de endometriose tot rust komt.

Je kunt een verhoogde kans hebben als…

•    jouw moeder of zus endometriose heeft.
•    je al heel jong begon te menstrueren.
•    je pas laat in de overgang komt.
•    je nog niet zwanger bent geweest.
•    jouw cyclus kort is waardoor je vaak menstrueert.

Bron: Archief 

Lage rugpijn? Hier 4 oplossingen

lage rugpijn

 

1. Blijf bewegen

Hoewel je misschien de neiging hebt om rust te nemen als je rugpijn hebt, werkt dat juist averechts. Te weinig dagelijkse bewegingen zorgt voor een slechte doorbloeding, verslapte rugspieren en een stijf lichaam. Bovendien ligt overgewicht op de loer, wat ook invloed heeft op je rug.

Zo doe je het:

Zorg ervoor dat je dagelijks minstens een half uur beweegt. Dit kan een stukje lopen zijn, maar ook zwemmen en fietsen zijn goed voor je rug. Doe wel rustig aan en ga niet opeens meer bewegen dan je normaal doet, om overbelaste rugspieren te voorkomen. Eet daarnaast zo gezond mogelijk om overgewicht te voorkomen.

Lees ook:3 redenen om je rugspieren te trainen

2. Vermijd stress

Rugpijn komt niet altijd door een matige fysieke conditie, er kunnen ook mentale oorzaken zijn. Lichamelijke reacties op stress komen (vaak zonder dat we het doorhebben) regelmatig voor. Stress zorgt voor spanning in het lichaam, dat zich vaak uit in onder andere rugpijn.

Zo doe je het:

Het vraagt misschien wat discipline, maar neem meer tijd voor  jezelf. Volg yogalessen, lees een boek of doe aan mindfulness. Ook meer bewegen en gezond eten (zie tip 1) helpen goed bij stress: zo sla je twee vliegen in één klap.

3. Gebruik een speciaal kussen

Rugklachten zijn vaak het gevolg van een verkeerde houding. Vooral langdurig met een gebogen rug aan je bureau werken, kan tot rugklachten leiden. Een orthopedisch zitkussen kan dan een uitkomst zijn.

Zo doe je het:

Een orthopedisch zitkussen stimuleert een goede ergonomische zithouding en vermindert de druk op je onderrug. Je kunt hem gebruiken in je bureaustoel, maar bijvoorbeeld ook tijdens een lange reis in het vliegtuig of de trein. Een ander handig hulpmiddel is een kniekussen. Dit corrigeert je houding ten opzichte van je onderrug en bekken, waardoor je knieën niet tegen elkaar aan drukken wanneer je slaapt. Dit kan rugpijn voorkomen.

4. Koel én verwarm je rug

Terwijl ijs een natuurlijke pijnverlichter is en goed werkt tegen zwellingen, maakt warmte vastzittende spieren los en bevordert het de bloedsomloop. Je kunt beide daarom goed inzetten bij lage rugpijn.

Zo doe je het:

Leg de eerste paar dagen ijs op de pijnlijke plekken. Doe dit een paar keer per dag gedurende maximaal twintig minuten. Leg altijd een doek tussen je huid en het ijs om te voorkomen dat het ijs aan je huid aanvriest. Schakel na een paar dagen over naar warmte, door middel van een warmtepleister of een warme douche.

Toch rugpijn?

Trekt de pijn niet vanzelf weg binnen een paar weken. Of heb je extreem veel pijn? Ga dan even langs je huisarts.

Bron: Santé november 2018 | tekst: Mara Ruijter

Trap niet in deze 3 dieetvalkuilen

dieetvalkuilen

 

1. Te druk zijn met calorieën tellen

Wanneer je wilt afvallen, gaat kwaliteit boven kwantiteit. Probeer niet te druk te zijn met calorieën tellen. Eet in plaats daarvan meer natuurlijke producten. Voeg veel groenten en fruit toe aan je maaltijden en eet zeker niet te weinig.

Lees ook: ‘Een weekmenu samenstellen

2. Door tijdgebrek je gezonde levensstijl niet volhouden

Er is niets mis mee om af en toe te zondigen en je gezonde levensstijl iets losser te laten, maar de basis moet er zijn. Het is zonde als je ongezond eet doordat je geen tijd hebt om goede maaltijden te bereiden. De truc is om van tevoren gezonde maaltijden te bereiden, zodat je er op de dag zelf zo min mogelijk tijd aan kwijt bent.

3. Emotie-eten

Er is altijd wel iets te vieren en iedere week heb je wel een paar keer troost nodig. Probeer eten los te koppelen van je emoties. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Zorg ervoor dat er gezonde snacks binnen handbereik zijn.

7 dieettips die wel werken

Wil je wat kilo’s kwijt, dan is dat vaak een kwestie van meer bewegen en minder eten. Omdat volhouden toch niet altijd meevalt: in het oktober-nummer van Santé staan 7 tips die wel doable zijn!