Hoe laat moet ik naar bed?

Hoe laat moet ik naar bed?

 

In je slaap ga je door verschillende stadia van de slaapcyclus. Wanneer je middenin je diepe slaap wakker wordt, voel je je minder uitgerust.

Lees ook:Stel deze 4 vragen om te ontdekken of je echt goed hebt geslapen

Hoe laat moet ik naar bed om te voorkomen dat ik op het verkeerde moment wakker word?

1. Via de website Sleepytime kun je aan de hand van de tijd dat je moet opstaan, uitrekenen hoe laat je zou moeten slapen. Je moet daarvoor wel zelf in kunnen schatten hoe veel tijd je nodig hebt om in slaap te vallen.

2. Sommige activity trackers, zoals sommige modellen van Fitbit, hebben een slimme wekker. Het bandje houdt aan de hand van je bewegingen bij of en wanneer je slaapt. Je kunt instellen tussen welke tijden je wakker wilt worden, het bandje wekt je dan op de ideale tijd.

Waarom moet je niezen van pepermunt?

Niezen pepermunt

 

De afwijking heet Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst Syndrome. Naar schatting heeft 18 tot 35 procent van de mensen in de Verenigde Staten er last van. Het zorgt er niet alleen voor dat je niest als je iets scherps eet zoals kauwgom of pepermunt, het kan er ook voor zorgen dat je niest als je in het zonlicht kijkt of als je genoeg gegeten hebt.

Lees ook:Je neus ophalen of snuiten?

Beschermen tegen bacteriën

Hoe vreemd is dit mechanisme? Om te begrijpen waarom je lichaam zo werkt, is het handig om te weten dat de neus het eerste orgaan is dat wordt blootgesteld aan stoffen van buitenaf. Als je niest verlaten duizenden bacteriën je neus. Op die manier beschermt je neus je lichaam tegen bacteriën van buitenaf.

Niezen door pepermunt: een foutje van het lichaam

Menthol prikkelt het gehemelte op de plek waar de drietakszenuw loopt. Dat zorgt voor een prikkel in de neus. Je hersenen denken dat er iets in je neus zit en daardoor moet je niezen. Menthol is niet schadelijk, maar voor het lichaam een onbekende stof en onbewust wordt het beschermingsmechanisme in gang gezet.

Als je in de zon kijkt, gebeurt ongeveer hetzelfde: er wordt via de ogen een zenuw geprikkeld die je hersenen een seintje geeft dat je moet niezen.

Kan je maag uitrekken als je veel eet?

Maag uitrekken

Je maag kan uitrekken, maar is elastisch

Je maag is een elastisch orgaan. Wanneer je veel eet, of last hebt van gasvorming, zet je maag uit. Zodra het eten of gas je maag verlaat, neemt je maag zijn oude vorm weer aan. Als je af en toe veel eet, zal je maag niet zomaar uitgerekt blijven.

Lees ook:7x waarom we te veel eten

Het effect van structureel te veel eten

Er is wetenschappelijk bewijs dat aangeeft dat als je structureel overeet je maag minder makkelijk teruggaat naar zijn oude vorm. Het omgekeerde gaat ook op: als je een lange periode te weinig eet, kan je maag minder elastisch worden en past hij zich minder makkelijk aan. Toch is het effect niet heel groot. Mensen met overgewicht hebben over het algemeen geen grotere magen dan slanke mensen.

Maak je niet druk over de grootte van je maag

Gebruik te weinig eten nooit als methode om af te vallen. De grootte van je maag is niet het meest bepalend voor hoeveel je afvalt en of afvallen lukt. Hormonen en psychologische factoren hebben daar veel meer invloed op.

Bron: Health | Beeld: Shutterstock

WHO: coronavirus is internationale noodsituatie

coronavirus

 

Eerder vond de WHO het nog te vroeg om van een internationale noodsituatie te spreken, maar nu heeft een comité van de VN-organisatie bepaald dat de gezondheidsrisico’s zeer ernstig en grensoverschrijdend zijn.

Door de nieuwe status die met een Engelse afkorting PHEIC heet, komen er meer middelen vrij om de strijd aan te gaan met deze ziekte. Ook mogen landsgrenzen en internationale vliegvelden scherper worden gecontroleerd.

Lees ook: ‘Moeten we ons zorgen maken over het coronavirus?’

Maatregelen

Inmiddels zijn er bijna 10.000 mensen met de ziekte besmet en zijn er 213 doden gevallen. Inmiddels hebben een aantal landen de grens met China gesloten, hebben luchtvaartmaatschappijen vluchten naar China geschrapt en nemen landen maatregelen om de ziekte buiten hun land te houden.

Wat is het coronavirus voor ziekte?

Waarschijnlijk heb je weleens eerder gehoord van ziektes als SARS en MERS. Ook dit zijn coronavirussen die zeer ernstige klachten kunnen veroorzaken. Zo is SARS een levensbedreigende longziekte en kan MERS ernstige gezondheidsklachten bij mensen met gezondheidsproblemen veroorzaken. Het nieuwe coronavirus dat nu is opgedoken is een nieuwe variant waar nu onderzoek naar wordt gedaan. Er is nog niet heel veel duidelijkheid over hoe de besmetting tot stand is gekomen. De eerste slachtoffers zijn in ieder geval besmet geraakt op een markt in Wuhan. Inmiddels is wel bekend dat je het van mens op mens kunt krijgen, maar dat dat niet heel makkelijk gaat.  Ook is bekend dat je in de incubatietijd al besmettelijk bent.

Wat zijn de symptomen?

Ben je besmet met het nieuwe coronavirus dan ben je kortademig, heb je koorts, moet je hoesten en krijg je longontsteking.

6 tips om bananen langer te bewaren

bananen

 

1 Houd bananen weg van andere fruitsoorten

Tenzij je bananen in je smoothie of fruitsalade doet, gaan ze niet zo lekker samen met andere fruitsoorten. Dit komt omdat fruit dat rijpt veel ethyleengas uitstoot. Dit is een van de grote boosdoeners voor bananen. Door dit gas gaan bananen sneller rijpen. Leg je bananen dus niet meer op de fruitschaal.

Lees ook: ‘De bananenpannekoeken van Jet’

2 Plastic- of aluminiumfolie

Soms kom je wel eens dat bananen tegen in de winkel, waarbij er plastic om het steeltje zit. Dit heeft ook te maken met het ethylgeen gas. Het gas komt namelijk vrij via het steeltje van de banaan. Als je folie om het steeltje wikkelt, vertraagt dit de uitstoot van gas en het rijpen. Voor het beste resultaat wikkel je elke banaan apart met folie in.

3 Zodra ze bruin worden leg ze dan in de koelkast

Ook koelere temperaturen vertragen het rijpingsproces. Zodra je bananen rijp zijn op de manier zoals jij dat wilt, leg ze dan in de koelkast. Ze zullen zo beter hun smaak en structuur bewaren.

4 Voeg citroensap toe aan geschilde bananen

Net zoals bij appels, kan het toevoegen van citroensap de versheid van een banaan langer behouden. Een citroen vertraagt het oxidatieproces. Vind je het sap van de citroen te zuur? Verdun het dan met water.

5 Een azijnbad

Azijn is een alternatief voor citroen. Verdun azijn met wat water en sprenkel het over de bananen. Veel grote bedrijven die maaltijdboxen bezorgen gebruiken dit trucje ook. Spoel je bananen wel even af voordat je ze op eet.

6 In de vriezer

Snijd je banaan in stukjes en bewaar ze in een afgesloten zakje of bakje. Je bevroren banaan blijft nog zo’n 30 dagen goed. Bevroren stukjes banaan zijn ook perfect voor in een koude smoothie!

Bron: today.com

Deze manier van eten is het nieuwe diëten: intuïtief eten

intuitief-eten

 

Ben jij het diëten ook zo zat? Dan hebben we goed nieuws voor je! Er is namelijk een manier om tegen eten aan te kijken – nee, geen dieet dus – die je niet alleen helpt beter te gaan eten, maar er ook nog eens voor zorgt dat je lekkerder in je vel gaat zitten.

 

Lees ook:Trap niet in deze 3 dieëtvalkuilen’

Lastig vol te houden

Een strikt dieet is vaak niet alleen heel beperkend, maar ook lastig vol te houden. We zijn alleen maar bezig met wat we niet mogen eten in plaats van met wat we wel mogen eten. Vaak zijn ze en moment wel effect, maar zodra je stopt, val je snel terug in je oude patroon en neemt het effect van het diëten snel af. Dat moet natuurlijk anders kunnen. Enter ‘intuïtief eten’.

Wat houdt intuïtief eten in?

Bij intuïtief eten hanteer je geen strikte regels over wat je wel of niet mag eten en over hoeveel je mag eten. Sterker nog: volgens dit principe mag je toegeven aan je natuurlijke drang om te eten waar je trek in hebt en wanneer je er trek in hebt. Oftewel: je volgt je intuïtie in plaats van een voedingsrichtlijn.

Alle remmen los?

Nu klinkt dat in eerste instantie natuurlijk wat gek, want het lijkt alsof we alle remmen losgooien. Dat is zeker niet zo! Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze manier van eten voordelen met zich meebrengt ten opzichte van andere ‘diëten’. Zo voel je je niet langer beperkt door wat je wel of niet mag eten (want vaak zijn deze restricties op de langere termijn niet vol te houden) en heb je ook minder snel last van een schuldgevoel als je je niet aan het dieet hebt gehouden. Je mag immers eten wat je wilt, wanneer je maar wilt.

Zelf reguleren

De grote vraag is natuurlijk ‘Kunnen we onszelf daarin vertrouwen?’. Het antwoord is gelukkig ‘ja!’. We hebben allemaal namelijk een aangeboren instinct om onze voedselinname zelf te reguleren. Zelfs peuters doen het: wanneer ze vol zitten, stoppen ze met eten. Daarnaast is je lichaam hierin de beste raadgever, want die geeft zelf aan wanneer het genoeg is. Bang dat je nu alleen maar ongezond zal eten? Think again: omdat je lichaam behoefte heeft aan afwisseling, zal je echt niet alleen maar trek hebben in fast food, maar zal je vanzelf een natuurlijke balans gaan opzoeken. Klinkt goed, toch?

Misschien zouden we dus wat beter naar onszelf en onze lichamen moeten luisteren, want als het goed is kunnen we heel goed zelf aanvoelen waar we behoefte aan hebben en waar we ons goed bij voelen. Dat het de ene keer wat minder gezond is dan de andere keer, dat moet kunnen, toch?

 

Bron: Huffingtonpost.co.uk

Wetenschappelijk bewezen: het is nooit te laat om te stoppen met roken

stoppen met roken

 

Het is nog niet te laat

Uit recent onderzoek blijkt dat cellen die aangetast zijn door tabak kunnen herstellen. Zo worden ze vervangen door gezonde cellen. In het onderzoek dat gepubliceerd is in het blad Nature staan een paar veel gedane uitspraken van mensen die het stoppen met roken hebben opgegeven. Het meest gehoorde argument om niet meer te stoppen is “Het is nu toch al te laat om te stoppen”. Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat het nooit te laat is om te stoppen!

Lees ook: ‘Roken steeds minder populair in Nederland’

15.000 pakjes

Er waren mensen die wel 15.000 pakjes sigaretten hadden gerookt, voordat ze stopten met roken. Na een paar jaar werden hun longen onderzocht en wat bleek? De cellen in de luchtwegen vertoonden geen schade meer van tabak. Voor het onderzoek werden de longen van zestien deelnemers onderzocht. Hieronder vielen volwassenen die nog nooit hebben gerookt, ex-rokers en rokers.

Aflossen

Negen van de tien cellen in de longen van rokers hadden mutaties, dit zijn mutaties die tot tot kanker kunnen leiden. Bijzonder was, dat in de longen van de ex-rokers veel vervangende cellen te zien waren. Aangetaste cellen waren vervangen door nieuwe gezonde cellen.

Gezonder

De longcellen van de ex-rokers waren vier keer gezonder dan de longcellen van de mensen die nog steeds roken. Hoe dit proces precies werkt moet nog uitgezocht worden, maar het blijkt dat er ergens in je lichaam een voorraad aan gezonde cellen zit die aangetaste cellen kan vervangen.

Bron: Linda.nl

Dit is waarom je met je tanden knarst in je slaap

waarom-tanden-knarsen-slapen

 

Misschien heb je het zelf ’s nachts niet door, maar wanneer je ’s ochtends wakker wordt met hoofdpijn of pijn in je kaken, zou het zomaar kunnen dat je met je tanden knarst in je slaap. En alhoewel je er en moment misschien niet veel van merkt, je wil niet met de klachten die het kan veroorzaken blijven zitten overdag, right? Tijd dus om erachter te komen waar het door komt én wat je ertegen kunt doen.

Lees ook: ‘Waarom je soms kort wakker schrikt voor je in slaap valt

Waar komt het door?

Een van de grootste reden van tandenknarsen – waar ook het opeenklemmen van je tanden onder valt – is stress. Wanneer we gestrest zijn, geven onze lichaam een boost van adrenaline en cortisol af, twee stofjes die onze hartslag en bloeddruk laten stijgen en ons meer energie geven. Deze intense lichamelijke reacties kunnen resulteren in spanning in onze kaak en kauwspieren, waardoor sommige mensen met hun tanden gaan knarsen. Ook kan het opeenklemmen van je kaken een tic zijn wanneer je gestrest bent, net als nagelbijten, aan je haar draaien en met je been tikken.

Naast stress zijn er ook andere factoren die tandenknarsen kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde medicatie, het drinken van alcohol en cafeïne, roken, een slecht gebit of genetische aanleg.

Wat kan je ertegen doen?

Een van de meest voor de hand liggende oplossingen is het dragen van een bitje. Die kun je bij de tandarts op maat laten maken. Met het bitje voorkom je schade aan je tanden en voorkom je spanning op je kaakspieren. Lijkt het erop dat het tandenknarsen genetisch bepaald is? Dan kan het ook helpen om minder alcohol en cafeïne te drinken. Je kunt helaas niet je genen beïnvloeden, maar je kan wel je leefstijl aanpassen.

Niet alleen kan het heel vervelend (en pijnlijk) zijn voor jou als knarser, ook voor je partner – precies, die naast jou ligt te slapen – kan het knarsen nogal onprettig zijn. Gelukkig kan het bitje daar heel wat bij helpen en uiteraard doen oordoppen ook wonderen…

Bron: Huffpost.com

Dit anticonceptiemiddel beïnvloedt je libido het minst

anticonceptiemiddel-invloed-libido

 

Heb jij het idee dat jouw libido is afgenomen sinds je anticonceptie gebruikt? Een verminderd libido is een van de bijwerkingen van anticonceptiemiddelen zoals de pil of de hormoonspiraal. En dat kan natuurlijk heel vervelend zijn… Dus welk anticonceptiemiddel heeft nu precies de minste invloed op je libido? Wij vertellen het je!

 

Lees ook: ‘Pilmoe? Dit zijn 5 alternatieven’

Hormonen

Als je kiest voor een anticonceptiemiddel met hormonen kan je een verandering in je sex drive verwachten. De neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor je humeur – inclusief je libido – bevatten hormoonreceptoren die je hormonen reguleren wanneer ze worden afgegeven door je hersenen. De hormonen uit je anticonceptie kunnen dit proces beïnvloeden. Sommige vormen van anticonceptie, zoals de combinatiepil, staan er ook om bekend dat ze testosteron doen afnemen, het hormoon dat je seksuele verlangens aanspoort.

Welk anticonceptiemiddel heeft de minste invloed?

Iedere vorm van hormonale anticonceptie – zoals de pil, de nuvaring, de prikpril en de hormoonspiraal – kan je libido beïnvloeden. De een heeft alleen een groter effect op je seksuele verlangens dan de ander. Sommigen bevatten minder hormonen of hebben een minder hormonale impact op je reguliere cyclus, waardoor je sex drive er niet onder hoeft te lijden. Zo bevat de mini-pil alleen progestine en heeft hij daardoor wellicht minder invloed op je libido. Ook heeft de hormoonspiraal vaak minder effect op je libido omdat er minder hormonen door je lichaam worden geabsorbeerd dan bij het gebruik van de pil. Een spiraal onderdrukt bijvoorbeeld niet je eisprong, waardoor de hormonale balans in je lichaam bewaard blijft.

Wil je helemaal geen hormonale methode gebruiken? Kies dan voor de koperspiraal, condooms, een diafragma of spermiciden. Let er alleen wel op dat deze methoden minder effectief kunnen zijn dan hormonale anticonceptie.

Tussen je oren

Natuurlijk hebben hormonen invloed op je seksuele mood, maar een groot deel van je sex drive zit ook tussen je oren. Zo kan een koperspiraal, die vaak voor kramp en hevigere bloedingen zorgt, ervoor zorgen dat je minder zin in seks krijgt. Ook kan een anticonceptiemiddel die bewezen minder effectief is, zoals condooms, ervoor zorgen dat je minder snel zin in seks krijgt. Daarnaast hebben mentale problemen, zoals een oud trauma, invloed op je libido. Het is dus belangrijk om ook deze factoren mee te nemen in je keuze voor een anticonceptiemiddel.

Trial and error

Hoe je erachter komt wat voor jou het beste werkt? Proberen! Als je voor een bepaald anticonceptiemiddel kiest en je libido wordt erdoor beïnvloed, kan je er altijd mee stoppen. Sterker nog: er is een grote kans dat je verschillende typen anticonceptie moet proberen voordat je de juiste match vindt. Het kan een paar weken duren voordat je geen last meer hebt van bijwerkingen als een verminderd libido en andere klachten als mood swings en hoofdpijn, zeker als je het middel al een tijdje gebruikt. Wat ook kan helpen om je libido terug te brengen? Seksuele activiteit! Bespreek dus goed met je partner waar je tegenaan loopt, wellicht kan die je helpen om je sex drive weer terug te vinden…

Bron: Huffpost.com

Met deze 6 producten hou jij je darmen op gang

foods-darmen-op-gang-houden

 

Heb jij vaak last van darmklachten zoals constipatie of een verharde stoelgang? We weten hoe enorm vervelend en pijnlijk het kan zijn als je lastig naar het toilet kunt. Door deze 6 producten vaker in je eetpatroon op te nemen kan jij ervoor zorgen dat je niet langer onwijze buikkrampen blijft krijgen en je jouw spijsvertering onder controle krijgt.

 

Lees ook: ’77 tips voor een gezonde spijsvertering’

1. Water

Meer water drinken kan helpen om je stoelgang soepel te houden. Constipatie heeft vaak te maken met intestinale uitdroging. Dat betekent dat des te meer water we drinken op een dag, des te makkelijker onze stoelgang onze darmen kan verlaten. Als je genoeg water drinkt, droogt je huid minder snel uit. Hierdoor hoeft er minder water uit je darmen worden afgegeven en kan dat water worden gebruikt om je stoelgang zachter te maken. Drink daarom minstens tweeënhalve liter water per dag om constipatie te voorkomen.

2. Kefir

Heb je al eens kefir geprobeerd? Kefir is een gefermenteerd melkdrankje dat kan helpen om je stoelgang te verbeteren, te verzachten en te reguleren. Het lijkt op een dunne yoghurt en wordt gemaakt van kefirgranen, die natuurlijke probiotica bevatten. Deze helpen je darmen in balans te houden, waardoor je je voedsel makkelijker kunt verteren en je minder last krijgen van darmproblemen als constipatie.

3. Pruimen

Ze staan misschien niet standaard op je boodschappenlijstje, maar het is wellicht tijd om daar verandering in te brengen. Pruimen kunnen namelijk een natuurlijk oplossing zijn voor darmproblemen als constipatie. Ze bevatten namelijk veel oplosbare en onoplosbare vezels, die onze stoelgang bevorderen en het daardoor makkelijker maken om naar het toilet te gaan. Ook zou het zomaar kunnen dat de sorbitol die je in pruimen vindt een licht laxerend effect heeft, aangezien dit stofje niet goed door je lichaam kan worden opgenomen en daardoor meer water in je darmen achterlaat.

4. Chiazaad

Alhoewel het maar kleine zaadjes zijn, kunnen ze heel veel effect hebben op je stoelgang. Deze zaadjes bevatten namelijk veel onoplosbare vezels, dat is namelijk waar ze hun gelachtige textuur wanneer ze met water in aanraking komen aan te danken hebben. Wanneer ze verteerd zijn, zorgen ze dat ze stoelgang zwaarder wordt, waardoor het makkelijker is om je ontlasting uit je darmen te krijgen – if you know what we mean… Sprenkel jij je over je smoothie of toch liever over je avocado toast?

5. Appels en peren

An apple a day keeps the constipation away: een middelgrote appel bevat 17 procent van de vezels die ons lichaam dagelijks nodig heeft. Het soort vezels wat je in deze fruitsoort vindt heet pectine. Het helpt om je spijsvertering te versnellen. Schil de appel vooral niet, want ook de schil bevat veel van deze vezels. Hou je niet zo van appels? Kies dan voor een peer, deze bevat zelfs 22 procent van de dagelijkse hoeveelheid vezels die we nodig hebben. Peren bevatten meer fructose en sorbitol dan andere fruitsoorten. Deze stoffen worden niet goed door ons lichaam opgenomen en dragen daardoor bij aan een gezonde stoelgang en minder kans op chronische constipatie.

6. Bonen

Deze komt vast niet als een verrassing: het eten van bonen (en peulvruchten) kan je stoelgang verbeteren. Door slechts 250 gram van de meeste boonsoorten – zoals zwarte bonen, kidneybonen en pintobonen – te eten, kom je al aan 80% van je dagelijkse vezelbehoefte. Bonen bevatten namelijk zowel oplosbare en onoplosbare vezels om onze maagdarmstelsel een boost te geven en onze stoelgang te verzachten. Dus, kies jij voor een traditionele chili con (of sin) carne of gebruik jij volgende keer bonen door je salade?

Bron: Livestrong.com

5 foods die constipatie kunnen veroorzaken

foods-oorzaak-constipatie

 

Ai, we weten allemaal hoe naar en pijnlijk het is als je lastig naar het toilet kunt. Maar hoe kan het toch dat je constant darmklachten blijft houden? Er zijn verschillende soorten eten die hieraan kunnen bijdragen. Daarom hebben wij je hieronder voor je uitgewerkt, zodat jij precies weet welke foods jij beter kan vermijden als je stoelgangproblemen hebt.

 

Lees ook: ‘Buikpijn na het eten: dit zijn de meest voorkomende oorzaken’

1. Zuivel

Dat kaasplankje ziet er misschien heerlijk uit, maar als je last van je darmen hebt, kan je die misschien beter laten staan. Caseïne, een eiwit die je in zuivelproducten kan vinden, kan niet door iedereen even goed verteerd worden. Daardoor ontstaan er darmproblemen zoals constipatie wanneer je hebt genoten van bijvoorbeeld een bakje ijs of selectie van heerlijke kazen. Heb je last van een lactose-intolerantie? Dan kan het eten van zuivel juist het tegenovergestelde effect hebben en zal je veel tijd op het toilet doorbrengen.

2. Magnetron maaltijden, bevroren maaltijden en voorverpakt voedsel

Het is natuurlijk heel makkelijk om snel iets op te warmen als je een lange dag hebt gehad of ineens eters over de vloer krijgt, maar misschien moet je je toch even bedenken voordat je de magnetron aanzet. Magnetronmaaltijden, bevroren maaltijden en voorverpakt voedsel bevatten over het algemeen namelijk veel vet, zout en suiker, maar weinig eiwitten. Een teveel aan zout zorgt ervoor dat je cellen vocht vasthouden, waardoor je darmen niet genoeg vocht bevatten om je stoelgang naar de uitgang te kunnen duwen. Bekijk daarom goed de etiketten op de producten die je wil kopen voordat je ze in je boodschappenmandje legt.

3. Gefrituurd eten

Soms ontkom je er niet aan om door de drive-in te rijden (of je kan de verleiding gewoon niet weerstaan, we snappen het). Maar veel gefrituurd voedsel, zoals frietjes of kroketten, zijn niet zo aardig voor je maagdarmstelsel. Deze foods bevatten namelijk weinig vezels en veel vet en zout. Hierdoor kan je lichaam ze lastiger verwerken en daarom zijn ze moeilijker te verteren. Ook kan dit soort voedsel je stoelgang een stuk harder maken, waardoor het pijnlijker wordt om naar het toilet te gaan. Misschien toch verstandig om gefrituurde snacks voorlopig te vermijden…

4. Geraffineerde granen

Geraffineerde granen, zoals witbrood, crackers, pasta en witte rijst, kan je misschien beter vermijden als je niet op darmklachten zit te wachten. Deze producten kunnen de boel namelijk flink verstoppen, want ze bevatten weinig vezels en veel gluten, waar veel mensen gevoelig voor zijn. Sterker nog: constipatie is een van de meest voorkomende bijwerkingen van overgevoeligheid voor gluten. Kies daarom voor volkoren producten wanneer je rijst- of pastagerechten maakt en sla het witbrood een keertje over tijdens de lunch.

5. Verzadigde vetten

Alhoewel het gezond is om bepaalde vetten in je eetpatroon te hebben, lijkt het erop dat we vaak te veel ‘slechte’ vetten eten. Een eetpatroon waar veel verzadigde vetten in zitten kan sneller constipatie veroorzaken en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wilt. Probeer daarom producten als vet rundvlees of varkensvlees en tropische oliën (zoals kokosolie en palmolie) niet te veel te gebruiken. Dat zullen je darmen je in dank afnemen!

Bron: Livestrong.com

10 uitdagingen om aan te gaan

uitdagingen

 

1. Trap-challenge

Herinner je je onze trap-challenge nog? Deze duurde een maand, maar je kunt jezelf natuurlijk gewoon een week lang uitdagen om overal de trap te nemen en iedere dag een keer extra de trap op en neer te lopen.

Lees ook:Uitdaging: verlaat de supermarkt zonder ongezonde snacks

2. Iedere dag dezelfde outfit aan

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, draagt bijna iedere dag een grijs t-shirt. Hij heeft een hele tijd geleden onthuld waarom hij dat doet: om nog genialer te worden. Hij wil zijn leven zo eenvoudig mogelijk maken en zich niet druk hoeven maken om ‘onbelangrijke’ beslissingen zoals wat hij vandaag aandoet. Daardoor kan hij zich focussen op de dingen die hij echt belangrijk vindt. Het proberen waard, toch?

3. Je lunchpauze goed benutten

Werk je meestal achter je bureau je lunch naar binnen? Breng daar verandering in door een week lang je lunchpauze goed te benutten. Spreek af voor een snelle lunch met een vriendin die vlakbij woont of werkt, ga naar buiten voor een wandeling, lees een boek. De lunchpauze is jouw tijd en het is heerlijk om die minuten goed te benutten.

4. Iedere dag sporten

Je hoeft niet iedere dag van de week even intensief te sporten, maar je zult al snel merken hoe goed het voelt om iedere dag minstens een half uur actief te zijn. Dat hoeft niet moeilijk te zijn; op de dagen dat je niet gaat trainen, kun je bijvoorbeeld een half uur wandelen.

5. Elke dag opruimen

Ruim deze week iedere dag op in een andere ruime of hoek van het huis. Zet de timer op vijftien minuten en probeer in  die tijd zo veel mogelijk te doen. Heb je te veel spullen in huis? Gooi iedere dag een item meer weg dan de dag ervoor. Op dag één gooi je één ding weg, op dag zeven zijn dat er zeven. In een week gooi je op die manier toch 28 spullen weg. Misschien heb je daarna de smaak te pakken en plak je er met gemak nog een week aan vast.

6. Elke dag mediteren

Mediteren lijkt misschien zweverig als je het nooit geprobeerd hebt, maar je kunt pas echt oordelen nadat je het zelf geprobeerd hebt. Neem een week lang de moeite om dagelijks te mediteren en ontdek welk effect het op jouw lichaam en geest heeft.

7. Bij iedere maaltijd groenten eten

Groenten zijn niet alleen voor het avondeten. ‘s Ochtends kun je een hand spinazie door je smoothie doen en bij je lunch kun je ook makkelijk groenten toevoegen. Maak bijvoorbeeld een salade, soep of beleg een wrap.

8. Elke dag een nieuw recept proberen

Deze uitdaging vergt wat tijd en voorbereiding, maar het is een goede manier om nieuwe gerechten te proberen en beter te worden in koken. De volgende keer dat je eters krijgt, verras je ze met een nieuw toprecept van jouw hand. Geen inspiratie? Op de websites van verschillende maaltijdboxen kun je de recepten vinden die zij deze week in hun box leveren.

9. Een half uur eerder opstaan

Het begin van je dag zal heel anders voelen als je een half uur extra tijd hebt. Misschien heb je eindelijk tijd om te ontbijten, rustig wakker te worden, een hoofdstuk te lezen of de vaatwasser uit te ruimen.

10. 10.000 stappen per dag zetten

Gemiddeld zetten we 6.000 stappen per dag. Ga je met de auto naar kantoor, daar de hele dag achter je bureau zitten en weer naar huis, dan haal je de 10.000 stappen zeker niet. Veel mensen zullen iets extra’s moeten doen om aan de 10.000 stappen te komen, maar het is een heel haalbaar doel.