Waarom staand werken beter is voor je gezondheid

staand werken

Calorieverbranding

Je gewicht neemt toe als je meer calorieën eet dan dat je verbrandt. De snelste manier van calorieën verbranden is natuurlijk door veel lichaamsbeweging. Toch kan staand werken ook bijdragen aan de verbranding. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je door staand te werken 170 calorieën extra verbrandt. Gebaseerd op een vijf daagse werkweek zijn dat toch weer 850 calorieën extra!

Lees ook: ‘Zoveel uur werken is goed voor je welzijn’

Minder kans op hart- en vaatziekten

Het eerste bewijs dat staand werken beter is voor je gezondheid dateert uit 1953. Er werd onderzoek gedaan naar buschauffeurs die de hele dag stonden. Hier kwam uit dat de staande buschauffeurs een lagere kans hadden op hart- en vaatziekten dan collega’s die de hele dag zaten. Vanaf die tijd hebben steeds meer onderzoekers zich verdiept in de ontwikkelingen van zittend en staand werken. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen met een zittend beroep maar liefst 147% meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Het blijkt zelfs zo schadelijk te zijn dat een uur intensief sporten een hele de dag zitten niet kan compenseren.

Minder last van je nek en rug

Als je staat heb je minder last van je nek en rug. Als je zit, bevindt je rug zich in een onnatuurlijke positie. Na een tijdje kan je last krijgen van rugklachten. Als je ervoor kiest om voortaan te werken achter een zit-sta bureau zal je merken dat de druk op de wervelkolom vermindert.

Bron: medicalfacts.nl 

Winnen: kaarten voor de film Cats incl. tas

Cats

 

Cats is één van de langstlopende shows in zowel de geschiedenis van het Londense West End als van Broadway. De Andrew Lloyd Webber-musical beleefde haar wereldpremière in 1981 in het New London Theatre, waar het uiteindelijk een recordaantal van 21 jaar gespeeld heeft met in totaal bijna 9000 voorstellingen. In 1983 won de Broadway-uitvoering van deze productie maar liefst zeven Tony Awards, waaronder die van Best Musical.

Cats in de bioscoop

En nu maakt de musical de stap naar het grote, witte doek. Vanaf 26 december zal Cats te zien zijn in de bioscoop met een sterrencast waar je U tegen zegt! Zo kun je onder anderen James Corden, Dame Judi Dench, Jason Derulo, Idris Elba, Jennifer Hudson, Ian McKellen, Taylor Swift, Rebel Wilson en Francesca Hayward in deze unieke musicalverfilming zien. Oscarwinnaar Tom Hooper tekende voor de regie en maakte gebruik van nieuwe technologie om zijn castleden te transformeren.

Bekijk hier de trailer

Winnen!

Cats

Wil jij kans maken op kaarten voor de film? Dat kan. Santé geeft 5 x 2 kaarten weg inclusief tas. Vul onderstaand formulier in:

Deze winactie loopt tot maandag 23 december 2019.

Zo houd je couperose onder controle

couperose

Wat is couperose?

Couperose is een onschuldige huidaandoening die vooral voorkomt bij vrouwen vanaf 30 jaar. De bloedvaatjes in de opperhuid worden slapper en wijder, wat het gezicht een rode gloed kan geven. Oorzaken van couperose zijn erfelijkheid, overmatige uv-straling, een lichte huid, temperatuurschommelingen of alcohol gebruik. Hoewel je couperose kunt verminderen bestaat er nog geen geneesmiddel.

Lees ook: ‘Wat zijn die rode bultjes op mijn bovenarmen?’

Elektrocoagulatie

Heb je lichte couperose, dan kun je kiezen voor elektrocoagulatie, waarbij de huid met elektrische stroom wordt verbeterd. Het is geschikt voor kleine oppervlaktes, want de behandeling kan tijdrovend en pijnlijk zijn.

Hoe werkt het?

Bij deze behandeling wordt een dunne naald in het bloedvaatje gebracht. De naald geeft enkele seconden stroom, waardoor er een coagulatieproces optreedt in je bloedvat. Dit houdt in dat de eiwitten in het bloedvat stollen en de vaatwanden als het ware verschrompelen. Na verloop van tijd wordt het bloedvat door je lichaam opgenomen en zal het geheel verdwijnen. Na twee tot drie weken is de huid helemaal genezen.

Aloë Vera

Als je last hebt van een branderige of rode huid, kun je een crème met Aloë Vera proberen. Hoewel dit niet de bloedvaatjes verkleint of verwijdert, werkt Aloë Vera wel kalmerend en rustgevend voor je gezicht.

Hoe werkt het?

Kies een dagcrème die Aloë Vera bevat of gebruik een gelvariant om ’s ochtends en ‘s avonds je gezicht mee te reinigen. Ook gezichtsverzorging die vitamine B bevat, kan helpen je branderige huid te kalmeren. Vermijd lotions en gels waar alcohol in zit, deze kunnen couperose verergeren.

IPL- en lasertechniek

Heb je een zwaardere vorm van couperose? Dan is een behandeling met de IPL- of lasertechniek een goede efficiënte oplossing. Deze behandeling is risicovrij, maar vraag altijd eerst advies aan je behandelend arts.

Hoe werkt het?

De laser of IPL geeft een lichtimpuls af op je huid. Deze energie wordt door de rode kleurstof in je bloed geabsorbeerd en omgezet in warmte. Door de warmte stollen eiwitten in je bloed en net als bij elektrocoagulatie zorgt dit ervoor dat je bloedvaatje wordt vernietigd. Gemiddeld zijn er drie tot vijf behandelingen nodig met tussenpozen van vier weken. Uiteindelijk zal zo’n 70 procent van de vaatjes verdwijnen.

CC-crème

Als je snel en makkelijk een egale teint wilt creëren biedt een CC-crème wellicht de uitkomst.

Hoe werkt het?

Waar foundation dekkend is, is CC-crème speciaal ontwikkeld om kleurverschil in de huid te egaliseren. Daardoor oogt je gezicht minder rood.

Bron: Santé mei 2015 Tekst: Mara Ruijter

Botox alleen tegen rimpels? Nee hoor!

botox

Botox is een merknaam voor de stof botulinetoxine. Het is een eiwit dat wordt gemaakt door de bacterie Clostridium botulinum. Botox verlamt je spieren en wordt daarom veel gebruikt als beautymiddel om rimpels in je gezicht weg te werken. Een arts spuit dan met een fijne naald kleine hoeveelheden botox in een gezichtsspier, zodat deze voor ongeveer twee tot zes maanden stilligt. Een botoxinjectie kan in elke spier gespoten worden en daarmee ook op andere plekken in je lichaam spierspanningen verminderen.

Lees ook: ‘5x de meest gemaakte beautyfouten’

Minder migraine

Heb je regelmatig last van zware hoofpijn? Botox kan de oplossing zijn tegen migraine en spanningshoofdpijn. Bij deze vormen van hoofdpijn is de spierspanning in het gezicht verhoogd. Het voelt dan een beetje alsof je een strakke band om je hoofd hebt. Een injectie met botox kan de gezichtsspieren verlossen van spanningen, waardoor pijnprikkels minder worden doorgegeven aan je hersenen. Hoofpijn kan met één injectie ongeveer drie maanden wegblijven.

Tegen zweetoksels

Natte plekken onder je armen kunnen je zelfvertrouwen behoorlijk om zeep helpen. Injecties met botox blokkeren de zweetproductie in de klieren onder je armen. Eén injectie kan er verzorgen dat je vijf tot negen maanden niet transpireert.

Blaasproblemen

Plas je kleine hoeveelheden, kun je je plas niet ophouden of heb je last van urineverlies? Dan kan het zijn dat je blaas overactief is. Dit betekent dat je blaasspier te vaak samentrekt, zodat je moet plassen nog voor hij helemaal is volgelopen. Botox kan je blaas net zo effectief genezen als medicijnen. Een injectie remt de overactiviteit in je blaas, waardoor je minder vaak naar de wc moet en geen urine meer verliest.

Stopt tandenknarsen

Schuif jij je tanden zo hard over elkaar dat het een knarsend geluid geeft? Of druk je je tanden de hele nacht met kracht op elkaar waardoor het kraakt? Dan ben je waarschijnlijk aan het tandenknarsen. Iedereen doet het weleens in zijn slaap, maar als je het blijvend doet heb je misschien last van overactieve kauwspieren. Tandenknarsen is rechtstreeks gelinkt aan je centrale zenuwstelsel en kan worden veroorzaakt door zenuwziekten of stress. Het kan je tanden beschadigen, spierpijn geven en voor problemen in je kaakgewricht zorgen. Een behandeling met botox in de kauwspieren kan de spanning in deze spieren verminderen, zodat het knarsen afneemt of zelfs stopt.

Blozen

Iedereen bloost weleens. Maar bij sommige mensen is het blozen zo heftig dat het hen belemmert in hun dagelijks leven. Je bloost als je lichaam reageert op emotionele stress of een spannende situatie als het geven van een presentatie. Deze reactie loopt via een zenuw die de kleine bloedvaatjes in je huid openzet, waardoor de doorbloeding sterk toeneemt. Een injectie botox kan tot ongeveer zes maanden de roodgloeiende wangen verminderen of tegengaan.

Bron: Santé Januari 2015 Tekst: Loes van de Mosselaar.

Intuïtief eten in 6 stappen

intuïtief eten

 

Stap 1: leer je behoeften kennen

Intuïtief eten draait om bewustwording van je lichaam en je leven. Ga dus rustig zitten en vraag je af: hoe voel ik me? Ben ik moe, tevreden, heb ik behoefte aan beweging, verveel ik me? Vraag je af hoe je vandaag zo goed mogelijk voor jezelf kunt zorgen en handel daarnaar. Word je op je werk overvallen door honger of trek? Ga even naar de wc en vraag je daar af: wil ik echt eten of is er iets anders aan de hand? Tune meerdere keren per dag bewust in op je lijf en gevoel.

Lees ook:Blijf op jouw ideale gewicht met deze 3 tips

Stap 2: zorg voor jezelf (want je bent het waard)

Wees lief voor jezelf. Ga op tijd naar bed, slaap en beweeg voldoende, drink niet te veel alcohol en beperk stress. Heb je honger, vraag dan aan jezelf: wat wil ik eten? En welk eten zorgt ervoor dat ik gezond oud kan worden? Wat zijn gezonde keuzes? Weet je dat die keuzes waard bent en zeg dat tegen jezelf.

Stap 3: eet alleen wanneer je honger hebt

Knorrende maag, licht gevoel in je hoofd en een beetje misselijk? Dan is het tijd om te eten. Durf daar, zeker in het begin, mee te experimenteren. Zo leer je goed voelen wanneer je echt honger hebt of gewoon zin hebt in een snack.

Stap 4: eet bewust

Dat wil zeggen: met aandacht. Snoep niet terwijl je boterhammen smeert of tijdens het koken, maar wacht met die eerste hap totdat je aan tafel zit. Proef de smaken en kauw goed en lang.

Stap 5: stop wanneer je verzadigd bent

Als je rustig eet, voel je beter wanneer je verzadigd bent. Dat gevoel krijg je als je geen honger meer hebt, maar ook niet te vol zit. Wil je meer opscheppen? Vraag je dan af: heb ik echt nog honger of wil ik alleen een hap voor de smaak?

Stap 6: verleg je aandacht

We leven in een eetcultuur: altijd en overal is eten verkrijgbaar. Dat is fijn, maar wees je ervan bewust hoe vaak je per dag met eten bezig bent en probeer die aandacht te verleggen. Hoe maak jij het best je hoofd leeg? Door een wandeling te maken, een work-out in de sportschool, door met je kinderen te spelen of een vriendin te bellen? Zoek bewust afleiding, dan denk je vanzelf minder vaak aan eten.

Meer weten over intuïtief eten? In het december-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt, kun je een uitgebreid dossier hierover vinden.

5x voedseldilemma’s

voedseldilemma's

Minderen met koffie?

Nederlanders zijn de grootste koffiedrinkers ter wereld. Maar is al die koffie wel zo goed voor je gezondheid? Koffie hoeft in elk geval niet in de ban vanwege de uitdrogende werking. Onderzoek wijst uit dat een glas water en een kop koffie even goed de dorst lessen. Ook zijn er aanwijzingen dat koffie zelfs gezond is. Uit een meta-analyse blijkt dat mensen die koffiedrinken langer leven. Het probleem met koffie zit hem vooral in het oppeppende effect. Van koffie kan je je opgejaagd gaan voelen. Twee of drie koppen kunnen absoluut geen kwaad. Maar als je snel gestrest raakt door het drinken van koffie, dan kan je het daar beter bij laten.

Lees ook: ‘9 tips om minder voedsel te verspillen’

Word je dik van brood?

Braaf het broodmandje weigeren in een restaurant en een salade nemen tijdens de lunch: is dat slim? Niet als je dat altijd doet. Het lijkt er zelfs op dat koolhydraten vermijden schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat het mijden van koolhydraten een vertragend effect kan hebben op de schildklier, waardoor je hormonen in de war kunnen raken en je zelfs kunt aankomen.

An apple a day keeps the doctor away

In fruit zitten veel suikers en dat vergeten we weleens. Een mango bevat bijvoorbeeld net zo veel calorieën als een Twix-reep. Natuurlijk moet je een Twix en een mango niet vergelijken, want in een stuk fruit zitten veel goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Maar het is dus niet zo dat je ongelimiteerd fruit moet eten. En dat fruit zoveel vitaminen en mineralen bevat, gaat in elk geval niet op voor appels. In een appel zitten nauwelijks voedingsstoffen: water, vezels, fructose, vitamine C en dat is het. Wat dat betreft kan je beter een tomaat of een avocado eten in plaats van een appel.

Is melk goed voor elk?

We zijn grootgebracht met het idee dat melk gezond is en dat je alleen door melk te drinken genoeg calcium binnenkrijgt. Tegenwoordig is niet iedereen ervan overtuigd dat melk zo gezond is. Het is een fabel dat je van melk sterke botten krijgt. Mensen die weinig melk drinken, breken hun botten net zo vaak als mensen die veel zuivel consumeren.

Eierenfobie

Eet nooit meer dan één ei per week, want dat is slecht voor je cholesterol. Zo luidde een lange tijd de waarschuwing. Inmiddels is bekend dat dat meer dan onjuist is. Eieren zijn juist goed voor je: ze zitten vol nuttige stoffen, bevatten weinig calorieën en geven een verzadigd gevoel door het eiwit dat erin zit. Gekookte eieren zijn het gezondst. Houd je van gebakken eieren? Bak ze dan liever in kokos- of olijfolie.

Bron: Santé januari 2015 Tekst: Leonora Reijn

9x thee met een gezonde werking

gezonde

Zwarte thee

De theeblaadjes van zwarte thee zijn na het plukken en drogen gefermenteerd of gegist en krijgen hierdoor hun zwarte kleur. Verschillende onderzoeken tonen aan dat dagelijks vijf koppen zwarte theedrinken je bloeddruk kan verlagen. Uit Australisch onderzoek blijkt zelfs dat dagelijks drie koppen de kans op botbreuken op latere leeftijd verlaagt, dankzij de flavonoïde in de thee, die een antioxidant zijn.

Lees ook: ‘Is thee uit de magnetron gezonder?’

Witte thee

Witte thee wordt gemaakt van de jonge bladknoppen. Deze hebben nog een laagje wit dons, dat de naam wit verklaart. Na het plukken worden de blaadjes opgerold en gedroogd in de zon. Uit Brits onderzoek blijkt dat witte thee de aanmaak van proteïnase en collagenase afremt. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van collageen en elastine in je huid. Witte thee kan er dus aan bijdragen dat je huid minder snel veroudert.

Matcha

Matcha is groene thee vermalen tot poeder. De theeplanten waar matcha van wordt gemaakt, worden vier weken voor de oogst afgedekt met een donkere doek. Hierdoor bevatten de blaadjes veel meer aminozuren en is matcha een van de gezondste theesoorten. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten en dus onmisbaar voor een gezond lichaam.

Kamillethee

Kamillethee is niet van de theeplant gemaakt, maar bestaat enkel uit kruiden. Kamille werkt licht ontstekingsremmend en heeft een ontspannend effect op je maag en darmen.

Gemberthee

Gemberthee zit vol van vitamine B1, B2, B6 en vitamine C. Vitamine B1 is belangrijk voor de werking van je hartspier en zenuwstelsel. Vitamine B2 zorgt vooral voor de energievoorziening van je lichaam en vitamine B6 heb je nodig voor de opbouw van eiwitten.

Chai

Chai is een Indiaans drankje dat bestaat uit zwarte thee, specerijen en melk. De meest voorkomende ingrediënten in chai zijn kaneel, gember, groene kardemom, venkelzaad en kruidnagel. Kaneel helpt om je bloedsuikerspiegel op peil te houden en groene kardemom zit vol antioxidanten.

Oolongthee

Een mix tussen groene en zwarte thee, aangezien oolongthee half gefermenteerd is. Deze traditionele Chinese thee bevat net als de groene en zwarte variant de stof EGCG, die de vetverbranding stimuleert.

Hibiscusthee

Gemaakt van de bloemplant Hibiscus. Deze bloemen bevatten veel vitamine C, onmisbaar voor een goede weerstand en voor de opname van ijzer.

Groene thee

Wordt op dezelfde manier gemaakt als de zwarte variant, maar de blaadjes worden niet gefermenteerd of gegist. Hierdoor behouden ze hun groene kleur. Zowel zwarte als groene thee bevatten flavonoïden. Deze stoffen werken als antioxidanten en gaan vrije radicalen in het lichaam tegen.

Bron: Santé februari 2018

5x waarom een mandarijn een verstandig tussendoortje is

mandarijn

Betere weerstand

Net als citroenen en sinaasappels zijn mandarijnen rijk aan vitamine C. Deze vitamine is belangrijk om je weerstand op peil te houden. Hierdoor ben je namelijk minder vatbaar voor bacteriën en virussen, omdat vitamine C bijdraagt aan de aanmaak van witte bloedcellen.

Lees ook: ’12 redenen om grapefruit te eten’

Stralende huid

Het eten van mandarijnen draagt bij aan een stralende huid. Dit komt voornamelijk, omdat de mandarijn veel antioxidanten bevat. Antioxidanten dragen bij aan de vermindering van oxidatieve stress in het lichaam. Als je lijdt aan deze stress heeft dit een aantal nadelige gezondheidsgevolgen onder andere dat je huid achteruit kan gaan.

Voor een stralende huid is ook collageen belangrijk. Vitamine C heb je nodig voor het aanmaken van het stofje collageen.

Bron van vezels

Mandarijnen zijn een bron van vezels. Vezels staan er vooral om bekend dat ze je stoelgang soepel houden en verbeteren. Buiten dat hebben vezels nog meer te bieden:

  • Een langer verzadigd gevoel
  • Dalende bloedsuikerspiegel
  • Een betere darmflora

IJzer

Naast de witte bloedcellen draagt vitamine C indirect bij aan de aanmaak van rode bloedcellen. Voor de aanmaak van rode bloedcellen heeft je lichaam veel ijzer nodig. Vitamine C zorgt ervoor dat ijzer beter in het bloed wordt opgenomen.

Hart- of vaatziektes

Als je last hebt van een hoge bloeddruk wordt het risico op hart- of vaatziektes vergroot. Je voedingspatroon is een belangrijke factor op het gebied van bloeddruk. Bij een hoge bloeddruk wordt vaak aangeraden om veel kalium in je voedingspatroon op te nemen. Een mandarijn is een voedingsmiddel dat veel kalium bevat.

Bron: dokterdokter.nl, veggiepedia.nl

5 schoonmaak hacks voor je magnetron

magnetron

 

1. Baking soda

Maak een mengsel van baking soda en water. Smeer de vuile plekken in met het mengsel en laat dit vijf minuten intrekken. Na vijf minuten kan je het vuil eenvoudig verwijderen met een natte spons.

Lees ook: ’15 plekken die je nog moet schoonmaken’

2. Afwasmiddel

Vul een glas met water en voeg een lepel afwasmiddel toe. Verwarm het mengsel ongeveer twee minuten. Blijf er bijstaan, want het mag niet overkoken. Laat de magnetron nog drie minuten dicht en laat het afwasmiddel zijn werk doen. Neem hierna de magnetron af met een schone droge doek.

3. Spons met afwasmiddel

Wil je liever geen glas water gebruiken? Maak dan de binnenkant van de magnetron nat met een plantenspuit. Leg vervolgens een natte spons met een druppel afwasmiddel midden in de magnetron. Warm de spons drie minuten op en maak vervolgens de binnenkant schoon met de verwarmde spons.

4. Gebruik een citroen

Doe ongeveer een liter water in een magnetronbestendige schaal of kom. Leg hier een halve citroen in schijfjes in. Zet de magnetron drie tot vier minuten aan tot dat het water kookt. De damp van het water doet zijn werk. Jij hoeft de damp alleen nog maar af te nemen.

5. Azijn

Spray de binnenkant van de magnetron in met azijn. Dit is net wat hardnekkiger dan de methode met citroen. Laat de azijn 15 minuten intrekken en neem het vuil daarna af met een schone doek.

Tips voor het schoonhouden van je magnetron

  • Als je iets opwarmt bedenk het eten dan altijd met vershoudfolie. Zo voorkom je spetters.
  • Neem je je aanrecht af? Neem dan gelijk de binnenkant van je magnetron mee. Als je dit bijhoudt hebben etensresten minder kans om zich te nestelen.
  • Probeer vette voedingsmiddelen met een doordringende geur te vermijden. Leg je dit toch in de magnetron? Pas hierna dan meteen de citroenmethode toe.

Bron: Realsimple.com

Blijf op jouw ideale gewicht met deze 3 tips!

ideale gewicht

 

Het overkomt veel mensen dat het moeilijk is om op gewicht te blijven na een dieet. Met een aantal eenvoudig toe te passen tips gaat Thomas van Hooren van sport-en-afvallen.nl je helpen om te voorkomen dat de kilo’s er net zo snel weer aanzitten als dat ze eraf zijn gevlogen.

Lees ook:Dit moet je niet doen als je op gewicht wilt blijven

1. Dagelijkse beweging

“Door ervoor te zorgen dat je elke dag voldoende beweegt, blijft je lichaam de verbrandingsmotor aanwakkeren. Dit is na het afvallen net zo belangrijk als tijdens het afvallen. Wanneer je minder gaat bewegen, wordt je lichaam luier, en zal het weer sneller de vetreserves gaan aanvullen. Het is makkelijker dan je denkt. Pak bijvoorbeeld eens de fiets naar je werk in plaats van de auto. Loop tijdens je pauze even een rondje. Pak de trap in plaats van de roltrap of lift. Of loop ‘s avonds na het eten nog even een rondje. Daarnaast is het ook belangrijk om af en toe eens te sporten. Dit soort kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Je zult merken dat je je fit blijft voelen en dat je strak in je vel blijft zitten.”

2. Balans dag

“Iedereen kent het wel. Je bent een gezellig avondje uitgegaan met vrienden, hebt misschien iets te veel gegeten en net iets te veel wijn gedronken. De dag erna voel je je schuldig. Je bent bang dat je weer gaat aankomen. Dit is helemaal niet nodig, genieten mag! Het is alleen wel belangrijk dat je de dag erna even iets meer rekening houdt met wat je eet. Ik raad aan om je aan drie maaltijden te houden: ontbijt, lunch en avondeten. Neem op deze dag dus even geen tussendoortjes. Ook raad ik je aan om op deze dag te kiezen voor magere producten en niet al te grote porties. Op deze manier compenseer je de extra calorietjes van de avond ervoor. Zo kun je dus nog steeds genieten, maar wel op een verantwoorde manier.”

3. Langzaam opbouwen

“Je bent net klaar met afvallen, je streefgewicht is bereikt. Op dit punt denken veel mensen dat ze meteen weer kunnen gaan eten als vanouds. Dit is niet verstandig. Bouw na het afvallen het aantal calorieën wat je per dag eet weer langzaam op. Dit kun je doen door elke week je totale hoeveelheid calorieën per dag met 100 tot 150 calorieën te verhogen. Op deze manier kan je lichaam zich weer langzaam aanpassen aan meer eten, en zal je gewicht constant blijven. Zo train je je lichaam (met een moeilijk woord ‘metabolisme’) om weer meer eten te kunnen verbranden zonder hiervan aan te komen.

Met bovenstaande tips blijf je lekker strak in je vel en voorkom je het beruchte jojo-effect. Zo kun je nog steeds genieten van het leven, met lekker eten en drinken, maar wel op jouw ideale gewicht.”

Meer over Thomas van Hooren

Thomas is veel bezig met sport en gezondheid. Hij houdt ervan om mensen te motiveren om op een gezonde manier te leven en genoeg te bewegen. Daarnaast houdt hij er ook van om in het weekend lekker te genieten van lekker eten en een drankje. Kijk voor meer informatie en advies op sport-en-afvallen.nl

Kan je eerder gekookt water opnieuw koken?

water

 

Veel mensen vragen het zich af: kan ik water opnieuw koken? Online lopen de reacties op deze vraag nogal uit een. Gezondheidsnet zocht het uit.

Lees ook: ‘In welke landen kun je kraanwater drinken?’

Gifstoffen

Als de temperatuur van het water wijzigt, kunnen de stoffen fluoride, arsenicum en nitraat zich in het water verzamelen. Als nitraten blootgesteld worden aan hoge temperaturen kunnen zij kanker veroorzaken. Ook kan je gezondheidsproblemen krijgen bij een hoge inname van arseen. Neem je te veel fluoride in? Dan vergroot dit de kans op neurologische problemen. Kinderen zouden eventueel te maken kunnen krijgen met cognitieve vertragingen. Dit klinkt allemaal beangstigend, maar hieronder leggen we uit of je gezondheid echt gevaar loopt om door deze stoffen te worden vergiftigd als je eerder gekookt water nog een keertje kookt.

Nitraten

Vergiftiging door nitraten is minimaal. Nitraten zijn pas schadelijk als ze te maken krijgen met hoge temperaturen, wel moet het water al vervuild zijn. In Nederland zijn de eisen die aan het water gesteld worden zo hoog, dat vervuiling door nitraat minimaal is.

Fluoride

Net zoals bij nitraat is er bij fluoride ook een maximale hoeveelheid toegestaan in het water. In Nederland mag één liter water maximaal 1,1 milligram fluoride bevatten. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 2 tot 10 gram fluoride pas gevaarlijk wordt voor de gezondheid.

Arseen

Als je een acute arseenvergiftiging oploopt heb je ook hier een grote inname voor nodig. Australische wetenschappers vonden uit dat een persoon van 75 kilo zo’n 0,45 gram van deze stof moet binnenkrijgen. In water zit echter maar 50 tot 100 microgram van deze stof. Dit is een miljoenste van een gram.

Gewoon drinken

Dus op de vraag of je eerder gekookt water nog een keertje kunt koken: wees niet ongerust. Het wordt pas gevaarlijk als je 10.000 liter opnieuw gekookt water tot je neemt. Kans op vergiftiging is dus heel klein.

5 tips om gezond te eten terwijl de rest dat niet doet

gezond

Wees een inspiratiebron

Dwing niemand om gezonder te leven omdat jij dat doet. Geef in plaats daarvan het goede voorbeeld. Laat zien hoe lekker gezond eten kan zijn en dat sporten leuk kan zijn.

Lees ook: ‘Waarom bittere voeding belangrijk is’

Vraag om steun van je omgeving

Een gezonde leefstijl is makkelijker vol te onthouden als je omgeving je steunt. Laat daarom weten dat je gezonder probeert te leven en wat je doelen zijn. Niemand hoeft met je mee te doen, maar ze kunnen je wel steunen en motiveren.

Weersta verleidingen

Als je partner en kinderen niet gezond eten, zullen de keukenkastjes en koelkast niet alleen gevuld zijn met jouw gezonde ingrediënten. Het is best lastig om de verleiding te weerstaan. Probeer het ongezonde eten uit het zicht op te bergen. Gebruik trommels en bakjes die niet transparant zijn en probeer te negeren dat er ongezonde lekkere dingen in huis zijn.

Wees creatief met koken

Je hebt geen zin om steeds twee maaltijden te koken. Wees daarom creatief met maaltijden. Bereid een gezonde maaltijd en serveer dingen als sausjes, kaas en dressing apart. Benadruk niet hoe gezond een gerecht is. Die courgette gaat er waarschijnlijk prima in, totdat je het een naam geeft.

Zoek mensen in hetzelfde schuitje op

Als je partner niet meedoet met jouw nieuwe gezonde levensstijl zul je het op dit vlak ergens anders moeten zoeken. Er zijn genoeg healthy websites, Facebookpagina’s en fora waar je je ups en downs met gelijkgestemden kunt delen.

Beeld: Shutterstock Bron: archief