5 tips om slimmer te snacken

slim snacken

 

1. Plan je snacks

Je gaat niet snel aan tafel voor een tweede lunch of diner, maar alle tussendoortjes die je tussen de maaltijden door eet, hebben wel het aantal calorieën van een extra maaltijd. Wil je op je lijn letten? Plan dan ook je snacks in. Verdeel het totale aantal calorieën voor je dag over drie maaltijd en drie tussendoortjes en houd je aan de richtlijnen. Een tussendoortje zou niet meer dan 200 calorieën moeten bevatten.

Lees ook:5 redenen om je maaltijd te plannen

2. Eet niet op de automatische piloot

Het feit dat je je tussendoortjes plant, wil niet zeggen dat je ze móet eten. Luister naar je lichaam. Als je geen honger hebt, kun je je tussendoortje gewoon overslaan. Zorg er in ieder geval voor dat je geen extreme trek krijgt, zo voorkom je dat je te veel gaat snacken. Heb je wel trek? vergeet dan vooral niet te genieten van je tussendoortje.

3. Kies voor onbewerkte tussendoortjes

Is het voorverpakt? Lang houdbaar? Grote kans dat er aan je tussendoortje (zelfs al denk je dat het nog zo gezond is) allerlei hulpstoffen en suikers zijn toegevoegd. Probeer in je tussendoortjes zoveel mogelijk onbewerkte ingrediënten te verwerken.

4. Weet waar je eet

Neem de tijd voor iedere maaltijd in plaats van gedachteloos van alles naar binnen te proppen terwijl je je in de auto naar je volgende afspraak haast. Als je je concentreert op wat je eet, ben je minder snel geneigd te veel te nemen.

5. Geef toe aan lekkere trek

Je hebt trek in een triple chocolate koekje, maar het mag niet… Daarom neem je een appel. Daarna heb je nog trek, dus je neemt nog een handje nootjes. Je denkt alleen maar aan dat heerlijke koekje, waardoor andere tussendoortjes je trek niet stillen. Je wilt immers dat koekje. De les: geef toe aan je lekkere trek. Geef jezelf geen vrijbrief om het hele pak leeg te eten ;-)

Bron: Fitnessmagazine.com

6 manieren om groente te eten bij je ontbijt

groente ontbijt

 

1. Ontbijtsmoothie

Wie graag ontbijt met een smoothie kan daar groente aan toevoegen. Het is een kleine moeite en een makkelijke manier om wat meer groen binnen te krijgen.

Lees ook:10 manieren om meer groenten te eten’

2. Omelet

Voeg volgende keer lekker veel groente toe aan je omelet of scrambled eggs.

3. Met een eitje erin

Tik je ei kapot in een paprika of portobello en zet het ongeveer 15-20 minuten in de oven tot het ei gaar is. Avocado is oorspronkelijk een vrucht, maar dat blijft ook een lekkere combinatie.

4. Groentenpannenkoek

Experimenteer eens met je pannenkoeken. Gooi wat spinazie door het beslag. Of probeer een wortelpannenkoek.

5. Groentebrood

Krijg je ‘s ochtends geen hartig ontbijt naar binnen gewerkt? Experimenteer eens met verschillende recepten voor groentebrood, bijvoorbeeld courgette- of wortelbrood.

6. Zorg dat je genoeg groente in huis hebt

Open deur: als je voorraad op is, vallen je plannen voor een ontbijt met veel groente in het water. Houd bij het maken van je boodschappenlijst rekening met je ontbijtplannen.

Zelf maken: een bananen-toffeecake/taart

bananen-toffeecake

 

Het was zomaar een foto met als insteek ‘Als er één ding is, dat je deze maand moet proberen: een zoete, sticky en fluffy banaan-toffeecake… Ook wel bekend als banoffee cake. We plaatsten ‘m ook op onze Instagram.

We hebben het geweten, want de redactiemail en ook de reacties op Instagram stroomden binnen: ‘Waar is het recept?!’

Deze is ook lekker: vegan chocoladecake met sinaasappel

Koffietentje

Dat hadden we niet verwacht. Stom, want natuurlijk wil je weten wat het recept is als je de foto ziet. Eerlijk is eerlijk: wij maken ‘m ook niet zelf, maar kopen een overheerlijke versie bij een koffietentje om de hoek…

Maar door jullie enthousiasme zijn we zelf ook aangestoken met het zelfmaakvirus! Dus gingen we op zoek naar de fijnste versie.

Twee varianten bananen-toffeecake

Maar wat zijn er veel varianten! We hebben er een paar uitgelicht:

De uitgebreide variant met Maltesers van de AH

Dit heb je nodig:

  • 115 g gezouten pecannoten
  • 50 g kristalsuiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 250 ml verse slagroom
  • 24 g vanillesuiker
  • 125 g crème fraîche
  • 5 bananen (rijp)
  • 50 ml water
  • 2 espressosticks
  • 1 marmercake
  • 395 g gecondenseerde volle melk (blikje)
  • 600 g Maltesers
  • 1 el poedersuiker

Verder: bakpapier, keukenmachine en een cakevorm van 30 cm.

Hoe je de banoffee cake bereidt, kun je lezen én zien op AH.nl!

De eenvoudige versie van Koopmans

Dit heb je nodig:

  • 240 g Koopmans Fijne Cake
  • 3 eieren
  • 225 g zonnebloemolie
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 400 g bananen in stukjes gesneden

Voor de karamel:

  • 200 g suiker
  • 70 ml water
  • 120 g boter in blokjes gesneden
  • 250 mascarpone

Voor de garnering:

  • 300 ml slagroom
  • 1 banaan in schijfjes
  • Pure chocolade geschaafd

Verder: mix met garde, bakspray (of bloem om te bestuiven) en een cakevorm van 30 cm

Hoe je de banoffee cake moet bereiden kun je lezen op Koopmans.com.

Dat wordt genieten!

Recept van Annemiek: sportrepen

recept annemiek

 

Dit heb je nodig

Voor ca. 8 repen

  • 150 g gemengde noten (ongezouten)
  • 150 g cranberry’s (geweld)
  • 16 dadels zonder pit
  • rasp van ½ citroen
  • 1 tl kokosrasp

Extra nodig: staafmixer (een keukenmachine of blender is nog handiger, maar die heb ik niet in mijn caravannetje)

Lees ook het vorige recept van Annemiek:No knead-brood

Zo maak je het

  • Hak de noten grof met een mes.
  • Doe de cranberry’s en dadels in een hoge kom en mix met de staafmixer tot een kleverig geheel.
  • Gebruik eventueel nog wat extra dadels als het niet kleverig genoeg is.
  • Voeg dan de noten en overige ingrediënten toe en kneed goed door elkaar.
  • Leg bakpapier in een vierkant blik, stort het mengsel erin, dek af met weer een vel bakpapier en druk stevig aan.
  • Zet het blik een half uur in de vriezer zodat het mengsel kan uitharden.
  • Snijd er repen van en verpak elke reep in bakpapier met een elastiekje erom. Meenemen tijdens het sporten kan in een ziplockzakje.

Tip: in de vriezer blijven de repen zeker drie maanden goed.

Goed duo: gember en citroen

gember en citroen

 

Water met gember en citroen

Doe bij je gemberwater een eetlepel citroensap voor een frisse twist. Je kunt variëren met andere ingrediënten zoals komkommer of munt.

Lees ook: ‘Gember is een effectief middel tegen misselijkheid’

Thee met gember en citroen

Ook in thee doen gember en citroen het goed. Doe een centimeter gember en een theelepel citroen in kokend water. Je kunt er eventueel munt of een beetje honing bij doen om je thee zoeter te maken. Je kunt er ook ijsthee van maken.

Handige tip om gember te bewaren

Van gember gebruik je vaak maar een klein stukje. De beste manier om gember lang te bewaren, is door het in te vriezen. Wanneer je gember nodig hebt, kun je er een stukje afraspen.

Recept: vegan chocoladecake met sinaasappel

vegan chocolade cake

 

Het bijzondere aan deze chocoladecake is dat deze helemaal plantaardig is! Perfect dus om in november World Vegan Month te vieren.

Lees ook:Recept van Annemiek: vegan ‘tonijn’ salade

Ingrediënten

Voor 10 personen

  • eivervanger voor 5 eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g bruine basterdsuiker
  • 250 g Blue Band voor koken, bakken en braden
  • 125 g pure chocolade
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl appelazijn
  • 1 tl vanille
  • snufje zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 100 g gekonfijte sinaasappel of gehakte sinaassnippers

Voor het glazuur

  • 150 g pure chocolade
  • 1 tl sinaasappelrasp
  • 1 el Blue Band Iedere Dag vloeibaar

 Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een cakevorm in.
  • Meng in een klein bakje de ei vervanger met het water volgens de verpakking. Zet apart.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  • Mix de margarine met de bruine basterdsuiker met een staafmixer 3-5 minuten. Voeg hier het ei vervangermengsel, het zelfrijzend bakmeel, baking soda, appelazijn, vanille, de sinaasappelrasp en het zout aan toe. Roer niet te veel, zodat de cake luchtig blijft.
  • Schep de gesmolten chocolade en gekonfijte sinaasappel nu ook door het beslag.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in 55-60 minuten gaar of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  • Smelt ook de chocolade voor het glazuur au bain-marie. Voeg de andere ingrediënten eraan toe.
  • Wanneer de cake is afgekoeld, kun je het glazuur over de bovenkant strijken. Versier eventueel met nog wat extra sinaasappelrasp.

En nu maar genieten van deze vegan chocolade cake met sinaasappel!

Dit zijn de 10 meest vegan-vriendelijke steden in Nederland

vegan vriendelijke restaurants

 

Word Vegan Day wordt al sinds 1994 georganiseerd door The Vegan Society. Soms is het lastig om goede vegan-restaurants te vinden. Vakantiehuizen-zoekmachine Holidu stelde een lijst samen met de meest vegan-vriendelijke restaurants van Nederland.

Amsterdam

Met een totaal aan 83 vega(n) restaurants heb je het voor het uitzoeken. Little Plant Pantry opende dit jaar haar deuren. De zaak heeft een Zero waste policy en je kan er naast vegan eten en drinken ook veel plantaardige producten kopen, zoals zeepjes, kaasjes en wijn. Adres: Bosboom Toussaintstraat 45-H, Amsterdam. Daarnaast kan je op vier verschillende locaties in de stad uiteten bij de Vegan Junkfood Bar. Van unicorn bread tot vegan shawarma, alle gerechten die je bestelt zijn niet alleen lekker maar ook een feestje voor het oog.

Den Haag

Den Haag is maar liefst 27 vegan-vriendelijke restaurants rijk. Wil je je dag goed starten? Voor het tentje Foam zet je wel vroeg je wekker om hier heerlijk te ontbijten met speculaas pannenkoekjes of een ontbijtmuffin met kokosyoghurt. Daarnaast kan je hier ook terecht voor een Plantaardige workshop en bestel je hier toffe catering voor je volgende fuif. Adres: Frederikstraat 44, Den Haag.

Utrecht

In Utrecht kunnen alle vegetariërs hun hart ophalen met 16 vegan-vriendelijke restaurants. Voor gezelligheid en een goed biertje breng je een bezoekje aan Oproer Brouwerij. Naast een gezellige brouwerij eet je in het restaurant heerlijke gerechtjes op plantaardige basis, die goed passen bij een biertje. Adres: CAB-Rondom 90A, Utrecht.

Leiden

Leiden heeft het enige slachthuis van Nederland zonder vlees. Bij het Slachthuis in Leiden gaat het om de ecologische footprint, maar ook over het genieten van een gezonde maaltijd op plantaardige basis. Meelfabriekplein 1, Leiden. Ook bij Hoezo kan je een heerlijke vega(n) versnaperingen bestellen bij de borrelen bestellen. Adres: Vrouwensteeg 7a, Leiden.

Rotterdam

Met 25 vegan-vriendelijke restaurants kan je met een gerust hart uit eten in Rotterdam. Als je op het instagram-account stuit van Happy Food & Health dan wil je direct op je fiets stappen om alles uit te proberen. Een vegan bakery waar je de hele dag kan doorbrengen en ook de conceptstore is een pareltje. Adres: Nieuwe Binnenweg 200d, Rotterdam.

Arnhem

 Ook in Arnhem kom je genoeg vegan-lovers tegen. Als je hier een dagje rondstruint kun je voor een heerlijk koffietje van Rum baba terecht bij Bonnie. Smikkel daarnaast van een vegan-cake of bowl. Adres: Nieuwstad 2, Arnhem.

Eindhoven

In Eindhoven kan je sinds dit jaar volledig genieten van de vegan keuken bij Bar Bistro Calypso. In combinatie met de vegan foodtrucks van Bakblik maak je kans veroveren ze ook de festivals die door Nederland trekken. Adres: Stratumseind 83, Eindhoven.

Groningen

 In de studenten stad Groningen is het altijd goed toeven, maar nu ook voor vega(n)’ers onder ons. Voor een romige pompoentaart met walnoot of een frisse salade is De Herbivoor een aanrader. Adres: Gedempte Zuiderdiep 59, Groningen.

Nijmegen

Ook in Nijmegen vinden we een aantal vega(n) restaurants. In het pop-up restaurant Veggie Galore kan je niet alleen eten, maar ook kookworkshops volgen. Leuk om inspiratie op te doen. Adres: Oldenbarneveltstraat 63A, Nijmegen.

Alkmaar

 Alkmaar is nog niet overspoeld met vega(n)-tentjes, maar bij Soepp geniet je in ieder geval van bio-vegetarische gerechten. Mocht je geen zin hebben om alleen te gaan? Geen probleem iedere maand wordt hier een first date night georganiseerd! Adres: Hekelstraat3, Alkmaar.

Bron: Holidu.nl

3 redenen om vandaag pompoen te eten

pompoen eten

 

1. Pompoen is gezond

Pompoen zo’n 20 calorieën per 100 gram, daarnaast zit er bijna geen vet in. Verse pompoenpuree bevat twee keer je dagelijkse dosis vitamine A. De pepitazaden zijn daarnaast heel gezond om te roosteren en toe te voegen aan bijvoorbeeld een salade.

Lees ook:Op het menu: pompoen

2. Weinig calorieën, veel vezels

Pompoenen bevatten weinig calorieën en veel vezels. Ze zijn daardoor erg goed voor je stoelgang.

3. Het is niet moeilijk om pompoen te bereiden

Zo’n enorme pompoen ziet er misschien een beetje intimiderend uit, maar het bereiden ervan is niet moeilijk. Als je pompoen goed verhit, wordt de schil zacht. Het is daarom niet nodig om pompoen te schillen. Je kunt pompoen  smoren, roerbakken, grillen of er soep van maken. Het is heerlijk met pasta, risotto of Indiase curry.

10 ideeën voor gezonde tussendoortjes

gezonde tussendoortjes

 

1. Groentechips

Groentechips kun je maken van verschillende groenten. Onze persoonlijke favoriet? Zoete aardappelchips. Maar ook bieten, radijs of pastinaak zijn geschikt om chips van te maken. Bekijk het recept voor groentechips

2. Appelchips

Bekijk het recept voor appelchips. Wist je dat je appelchips ook van de schil kunt maken?

3. Amandelboter

Maak zelf pindakaas of amandelboter. Lekker op een cracker of op stukjes appel.

4. Slawrap

Maak een kleine slawrap.

5. Groenten met dip

Snijd groenten in reepjes, plakjes of blokjes. Denk aan komkommer, radijsjes, paprika en cherrytomaatjes. Maak daarbij een dip om de groenten in te dippen.

6. Belegde plakjes komkommer of courgette

Beleg plakjes met wat tapenade of groenten. De belegde stukjes courgette kun je opwarmen in de oven.

7. Bananenbrood

Bak een gezond bananenbrood en verwen jezelf met een plakje. Bananenbrood blijft een paar dagen lekker, maar je kunt ook wat plakjes invriezen voor later.

8. Ongebrande en ongezouten noten

Een handje ongebrande en ongezouten noten als tussendoortje zorgt ervoor dat je veel goede vetten binnenkrijgt. Noten zijn gezond, maar ook calorierijk. Houd het dus bij een handje en niet bij een hele zak.

9. Popcorn

Zonder boter, suiker of andere toevoegingen is gepofte maïs heel gezond. Bekijk het recept om zelf popcorn te maken.

10. Soep

Wanneer je soep eet, is het makkelijk om in één keer een grote pan te maken. De overige porties kun je eten als lunch of tussendoortje.

Recept van Annemiek: no knead-brood

recept annemiek

Dit heb je nodig

  • 234 g tarwebloem
  • 234 g volkorenmeel
  • 2 g gist
  • 364 g water
  • 8 g zout.

Extra nodig: theedoek, vergiet, ovenbestendige braadpan of ¬glazen schaal met deksel.

Lees ook dit recept van Annemiek:Vegan ‘tonijn’ salade

Zo maak je het

  • Doe de ingrediënten in een grote kom en roer goed door.
  • Dek af en laat minimaal 12 uur staan tot het deeg goed is gerezen en bubbels heeft.
  • Bebloem je handen en schuif ze onder het deeg in de kom.
  • Vouw de onderkant naar boven, zodat je een soort bal krijgt (let op, het deeg is nogal plakkerig maar dat komt goed).
  • Leg de theedoek in het vergiet en bestrooi flink met bloem.
  • Leg de bal erin en maak hem met bebloemde handen nog wat ronder door het deeg van onderen naar binnen toe te vouwen. Laat nu weer 2 uur staan.
  • Verwarm de oven en de pan voor op 250°C. Leg het deeg in de hete pan, dek af en bak 30 minuten.
  • Haal daarna het deksel eraf en bak nog 20 minuten.

Wat is dat laagje water op mijn yoghurt?

yoghurt

 

Wat is het?

Het laagje vocht is wei. Voor sommigen misschien beter bekend onder de Engelse naam ‘whey’. Het bestaat voornamelijk uit water, vandaar de transparante kleur.

Lees ook:Een gezichtsmasker van yoghurt

Is het gezond?

Ja, er zitten namelijk enkele voedingsstoffen in wei. Bijvoorbeeld proteïne, potassium en calcium. Je kunt het daarom best door je yoghurt roeren. Vind je dat een vies idee? Giet het dan weg, voor de smaak van je yoghurt maakt het geen verschil.

Wat je allemaal kunt doen met boerenkool

boerenkool

 

Nationale Boerenkooldag moet boerenkool op de kaart zetten. En dan gaat het natuurlijk om een overheerlijke boerenkoolstampot met een rookworst en spekjes. Maar wist je dat je met boerenkool heel veel andere lekkere gerechten kunt maken. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:

Recepten

Boerenkoolchips
Voor een echt gezond tussendoortje

Boerenkooltortilla met geitenkaas
Boerenkool leent zich voor meer dan alleen oer-Hollandse stamppot. Probeer eens bijvoorbeeld deze tortilla.

Spaghetti met boerenkoolpesto en chorizo
Zo krijgt boerenkool ineens een Mediterraans tintje.

Boerenkool-peersmoothie
Ga voor een smooth begin van de dag en meng wat boerenkool met andere groente, wat fruit en sap. Klaar is dat glaasje gezond.

In het oktober-nummer van Santé vind je veel meer heerlijke power smoothies met boerenkool!