3 manieren waarop je meer kan halen uit je yoghurtontbijt

langer-vol-yoghurtontbijt-tips

 

Herken jij het: je hebt vanochtend heerlijk ontbeten met je bakje yoghurt, maar na anderhalf uur begint je maag alweer te knorren. Het liefst zou je nu alvast aan je lunch beginnen, maar om nu om 10 uur ’s ochtends al je boterhammen naar binnen te werken is ook niet echt de oplossing. Gelukkig hebben wij drie tips voor je waarmee jij het sowieso tot aan je lunch volhoudt op je fijne bakje yoghurt.

Lees ook:4 gezonde ontbijt-ideeën

1. Gebruik veel vezelrijke toppings

Vezels zijn heel goed voor je, want ze helpen het risico op hartziekten verkleinen, helpen je stoelgang te reguleren en kunnen er dus ook voor zorgen dat je langer vol zit. Vezels zijn een vorm van koolhydraten die je in groenten en granen kan vinden. Door de gelachtige textuur heeft je lichaam langer nodig om de vezels te verteren, waardoor je dus langer vol blijft zitten. Je kan het beste ongeveer 25 gram vezels per dag binnenkrijgen, dus hoe kan je dat nu beter doen dan met heerlijke vezelrijke toppings voor je yoghurtontbijtje? Denk bijvoorbeeld aan fruit, zoals frambozen, peren en appels of meergranen granola of havervlokken.

2. Kies voor een eiwitrijke yoghurt

Naast vezels helpen eiwitten je ook om langer verzadigd te blijven. Daarnaast krijg je ook meer energie van het eten van eiwitten en kan het een positief effect hebben op je lichaamsvorm. Nu bevat niet iedere yoghurt evenveel eiwitten, dus het is handig om daarin een goede keuze te maken. Zo bevat Griekse yoghurt bijvoorbeeld meer eiwitten dan reguliere yoghurt. Ook bestaan er yoghurtvarianten waar extra proteïnen aan toegevoegd zijn – een hele fijne optie als je niet voor Griekse yoghurt wil kiezen.

3. Vergeet de vetten niet

Ook gezonde vetten zouden een onderdeel van je eetpatroon moeten uitmaken. Gezonde, onverzadigde vetten kunnen helpen je cholesterolniveau op peil te houden, ontstekingen tegengaan en je hartritme stabiliseren. Dat hoeft nu natuurlijk niet gelijk te betekenen dat je alleen maar volle yoghurt hoeft te eten, je kan ook voor een variant kiezen waar iets minder vet in zit. Zorg er in ieder geval voor dat je geen variant zonder vetten kiest, want de vetten zorgen er ook voor dat je sneller vol zit en helpen je lichaam bij het absorberen van bepaalde vitaminen, zoals vitamine A, D, E en K. Ook kan je ervoor kiezen om noten, zoals amandelen, hazelnoten en pecannoten, of zaden, zoals zonnebloempitten, chiazaad of lijnzaad, over je yoghurt te sprenkelen, die bevatten namelijk ook een hoop gezonde vetten.

 

Bron: Livestrong.com

4 gezonde ontbijt-ideeën

gezonde ontbijt-ideeën

 

1. Overnight oats

Zet je havermout de avond van tevoren in een laagje water, zodat het de volgende ochtend zacht genoeg is om te eten. Probeer bijvoorbeeld dit recept voor overnight oats.

Lees ook:6 manieren om groente te eten bij je ontbijt

2. Gezonde smoothie

Stop de ingrediënten voor één smoothie alvast in een ziplock-zakje. Dit kun je bijvoorbeeld op zondag doen voor de hele week. Vries de zakjes in als je ze pas later wilt gebruiken. Doordeweeks pak je een zakje met genoeg ingrediënten voor één smoothie. In de blender ermee and you’re good to go.

3. Smoothie bowl

Maak een extra dikke smoothie. Giet het in een (afsluitbare) kom en strooi je favoriete noten, zaden en fruitsoorten eroverheen. Je vind hier meer inspiratie voor je smoothie bowl.

4. Pannenkoekjes met ei en banaan

Prak een banaan zo fijn mogelijk en meng het met twee eieren, doe er eventueel nog een beetje kaneel bij. Bak er vervolgens pannenkoekjes van.

10 dingen die er met je lichaam gebeuren als je stopt met zuivel

effect-stoppen-zuivel-lichaam

 

Ben jij aan het overwegen om zuivelproducten uit je eetpatroon te schrappen? Voordat je de keuze maakt om volledig te stoppen met het eten en drinken van zuivel, is het goed om te weten wat voor effect dat precies op je lichaam kan hebben. Deze 10 dingen kunnen er gebeuren met je lichaam als je stopt met zuivel eten en drinken:

Lees ook: ‘5 vragen over eiwitten en plantaardige eiwitten’

1. Je hebt minder last van hoofdpijn

Zuivel kan hoofdpijn veroorzaken door een natuurlijke chemische stof die je vaak in kaas kan vinden, genaamd tyramine. Mensen die veel kaas eten kunnen dan ook sneller last hebben van migraine en hoofdpijn. Stoppen met zuivelproducten eten, zoals kaas, kan dus helpen tegen je hoofdpijn. Wel moet je erop letten dat je geen vitamine B2-tekort oploopt wanneer je zuivel uit je eetpatroon schrapt, want ook dat kan ervoor zorgen dat je migraine krijgt. Producten als champignons, amandelen en spinazie bevatten ook veel B2, dus die kunnen je helpen je niveau op peil te houden.

2. Je voelt je minder opgeblazen

Je bent wellicht niet lactose-intolerant, maar onderzoek heeft wel uitgewezen dat 65% van de wereldpopulatie moeite heeft met het verteren van melk. Dat zou komen omdat veel mensen niet genoeg lactase hebben, het enzym wat je nodig hebt om koemelk goed te verteren. Als je geen zuivel meer eet, kan je spijsvertering daar dus van verbeteren en voel je je waarschijnlijk minder opgeblazen. Het kan even duren voordat je dit verschil merkt, want wanneer je je eetpatroon aanpast, kan het ook voorkomen dat je eerst juist wel last krijgt van een opgeblazen gevoel.

3. Je darmgezondheid neemt af

Dat je spijsvertering erop vooruitgaat wanneer je zuivel gedag zegt, wil natuurlijk niet zeggen dat je darmgezondheid er ook van verbetert. Je maagdarmstelsel bevat zowel goede als slechte bacteriën. Nu bevatten zuivelproducten, zoals Griekse yoghurt en kefir, veel goede bacteriën die een positieve invloed op je darmgezondheid hebben. Wanneer je ervoor kiest om geen zuivel meer te eten, vervang dan je natuurlijke yoghurt het liefst met een zuivelvrije variant die wél actieve culturen bevat. Ook kan je eventueel probiotische tabletten om je darmen stabiel te houden.

4. Je kan essentiële voedingsstoffen missen

Net als eiwitten, vetten en koolhydraten maakt zuivel een essentieel onderdeel uit van een gezond eetpatroon. Zuivel bevat namelijk veel belangrijke voedingsstoffen als calcium en vitamine D, dus het is belangrijk dat je geen tekort in deze stoffen gaat ontwikkelen als je geen zuivel meer eet of drinkt. Gelukkig kan je hier iets aan doen door wat vaker vette vis te eten, zoals sardientjes, of plantaardige melksoorten die vaak meer vitamine D en calcium bevatten.

5. Je wordt sneller ziek

Het zou kunnen dat je immuunsysteem zwakker wordt als je stopt met zuivel eten en drinken. Dat komt omdat je minder vitamine B12 binnen krijgt, een vitamine die veel voorkomt in zuivelproducten en die helpt bij het reguleren van je immuunsysteem, waardoor je lichaam tegen bacteriën kan vechten. Daarnaast voel je je bij een vitamine B12-tekort misschien ook zwakker en ben je dus vatbaarder voor ziektes en virussen, zoals een griepje of verkoudheid.

6. Je huid verbetert

Gelukkig heeft stoppen met zuivel ook positief effect op je lichaam. Je huid kan er namelijk wat van opknappen. Koeienmelk bevat namelijk vaak hormonen, die weer reageren op de hormonen in je eigen lichaam. Dat kan ertoe leiden dat je lichaam meer talg gaat aanmaken, waardoor je poriën sneller verstopt gaan zitten en je sneller last van uitslag krijgt. Natuurlijk wil stoppen met zuivelproducten niet gelijk zeggen dat je geen onzuiverheden meer zal hebben, want ook de rest van je voedingspatroon moet gezond en in balans zijn voor het optimale effect op je huid.

7. Je hebt meer energie

Romige pasta, kazen en pizza’s: allemaal producten met een flinke lading zuivel. Wanneer je stopt met zuivelproducten eten en drinken, ga je wellicht zorgvuldiger nadenken over wat je dan wél eet. Zo kan je deze calciumrijke producten vervangen door andere calciumrijke producten zonder zuivel, zoals spinazie, boerenkool en witte bonen. Hierdoor kan het voorkomen dat je meer energie hebt, omdat je eetpatroon uit meer voedingsstoffen gaat bestaan.

8. Je hebt minder last van mood swings

Door de hoge hoeveelheid hormonen zoals oestrogeen en progesteron in koeienmelk, kan het voorkomen dat het drinken en eten van zuivel zorgt voor mood swings. De hormonen in de zuivel reageren namelijk op de hormonen die je lichaam van nature aanmaakt. Wanneer je dus stopt met zuivelproducten is de kans groot dat je minder last zal krijgen van die vervelende stemmingswisselingen.

9. Je krijgt afkickverschijnselen

Als je lichaam gewend is om zuivel binnen te krijgen, kan het voorkomen dat je als het ware afkickverschijnselen ervaart wanneer je zuivelproducten uit je eetpatroon schrapt. Dat is heel normaal, want je lichaam moet zich aanpassen aan de verandering in je eetpatroon. Je kan je dus wat sneller moe voelen dan normaal en misschien zelfs moeite hebben met slapen.

10. Je komt eiwitten te kort

Een van de belangrijke macronutriënten die je uit zuivel haalt is eiwit, wat je nodig hebt om spieren op te bouwen en je organen en botten te helpen functioneren. Nu zijn er natuurlijk een tal aan producten die rijk zijn aan eiwitten naast zuivelproducten, maar het is wel verstandig om er iets meer op te letten wanneer je stopt met zuivel eten en drinken. Eet bijvoorbeeld wat vaker quinoa of amandelen om je eiwitlevel op peil te houden.

Bron: Womenshealthmag.com

Recept: noedelsoep met gemarineerde kip, broccoli en paksoi

noedelsoep

 

Voor 4 personen, bereidingstijd 45 minuten

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 2 el geklaarde boter of ghee
  • 2 lente-uitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gemberwortel
  • 125 ml mirin (Japanse rijstwijn)
  • 3 el rode misopasta
  • 3-4 el sojasaus
  • 2 el zoetzure chilisaus
  • 350 g broccoli
  • 3 mini paksoi of Sjanghai paksoi
  • 1,5 l kippenbouillon
  • 350 g ramen noedels
  • ½ handvol basilicumblaadjes
  • 1-2 el zwart sesamzaad

Lees ook:Recept: Welke soorten noedels zijn er?

Bereiding

  • Verwijder zichtbaar vet van de bouten, bestrooi ze met zout en peper. Verhit de boter/ghee in een braadpan en bak de bouten rondom bruin. Leg de aangebraden bouten op een bord en laat wat afkoelen.
  • Snijd de lente-ui fijn. Pel de knoflook en schil de gember. Hak beide fijn. Fruit de lente-ui met de knoflook en gember in het achtergebleven bakvet. Meng in een kom de mirin met de misopasta, soja- en chilisaus.
  • Maak het kippenvlees los van het bot en snijd in reepjes. Doe de kip terug in de pan en schenk de mirinsaus erbij. Laat nog 5 minuten zachtjes koken en indikken. Schep het kippenvlees opnieuw op een bord en houd warm.
  • Verdeel de broccoli in kleine roosjes en kook ze in 4-5 minuten net beetgaar in gezouten water. Schep ze in een bak ijswater en laat uitlekken. Haal de blaadjes van de paksoi los of snijd de kropjes in vieren. Schenk de bouillon in de braadpan en breng aan de kook. Voeg de paksoi en de noedels toe en laat een paar minuten koken tot de noedels beetgaar zijn (zie de aanwijzingen op de verpakking).
  • Verdeel de blaadjes basilicum en broccoliroosjes over 4 wijde kommen. Breng de soep op smaak en verdeel met de noedels en de paksoi over de kommen. Leg de kipreepjes erbij en bestrooi met het sesamzaad.

In het januari-nummer van Santé vind je nog veel meer heerlijke en spicy soepen!

Recepten en beeld Beeldigbeeld/Stockfood

3 manieren waarop je avocado-olie kunt gebruiken

manieren-gebruiken-avocado-olie

 

Avocado’s zijn al lange tijd populair, zowel in de keuken als erbuiten. En met goede reden! Ze bevatten immers gezonde vetten, kalium, vezels en vitamines. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel lekker – wat wil je nog meer? Avocado-olie is dan ook een echte aanrader om te gebruiken, al kunnen we ons voorstellen dat je wellicht niet precies weet hoe. Daarom hebben wij de drie voornaamste manieren om deze olie te gebruiken voor je beschreven. Heb jij al een fles in je keukenkastje staan?

Lees ook: ‘5 vragen over vetten’

1. Bij het koken

Er zijn natuurlijk veel verschillende oliën die je kan gebruiken om mee te kijken en avocado-olie is er daar een van. Je kan het gebruiken om te bakken, braden, roosteren en wokken. Het heeft namelijk een hele neutrale smaak, waardoor het veel verschillende functies kan hebben tijdens het koken. Denk bijvoorbeeld ook aan de basis voor marinades, mayonaise of dressings. De voordelen? Avocado-olie zorgt niet alleen voor een heerlijke smaak en een fijne textuur, ook zorgt het ervoor dat je lichaam beter carotenoïden (gezonde antioxidanten) kan opnemen door het hoge gehalte oliezuur. Simpelweg gezegd zorgt koken met avocado-olie ervoor dat je lichaam de gezonde voordelen van groenten en fruit beter kan opnemen. Win-win, dus!

2. Als huidverzorging

Het zou zomaar kunnen dat sommige van je huidproducten al avocado-olie bevatten. Avocado-olie bevat namelijk betacaroteen, proteïnen, lecithine, vetzuren en vitamine A, D & E, waarvan experts zeggen dat ze helpen om je huid te hydrateren en zelfs helpen beschermen tegen UV-straling. Ga voortaan dus op zoek naar producten met avocado-olie als ingrediënt of voeg een heel klein beetje toe aan je dagcrème. Let er wel op dat avocado wat vettig is, dus probeer regelmatig gebruik te vermijden als je (snel) last hebt van acne.

3. Als haarverzorging

We weten allemaal dat ieder type olie kan helpen om haarbreuk en gespleten puntjes te bestrijden, maar avocado-olie is hierin wel een uitblinker. Naast het positieve effect op de kwaliteit van je haar helpt het namelijk ook tegen roos en kan je het gebruiken om je haar mee te ontklitten. Gebruik het daarom om je hoofdhuid mee te massage en te hydrateren of voeg het toe aan je conditioner voor de ultieme verzorging. Heb je last van heel droog haar? Dan kan je avocado-olie ook gebruiken als haarmasker!

 

Bron: Realsimple.com

5 valkuilen waar je op moet letten als je smoothies maakt

 

Een smoothie is altijd een gezonde keuze, toch? Een heerlijk glas met veel geblende groenten en fruit, daar kan immers niet veel mis mee zijn. Helaas is dat niet helemaal waar… Natuurlijk kan een fijne smoothie veel voordelen met zich meebrengen – hallo vitamines! – maar er is wel een aantal dingen waar je op moet letten als je enthousiast met de blender aan de slag wil gaan en de voordelen van je drankje wil blijven genieten.

Lees ook: ’10 ideeën voor gezonde tussendoortjes’

1. Je glas is te groot

Het ziet er misschien wel leuk uit, zo’n groot glas gevuld met een gekleurde smoothie, maar een te groot glas zorgt ervoor dat je makkelijk meer eet dan je doorhebt. Een smoothie bevat vaak een pond of meer groenten en fruit – meer dan dat je rauw zou eten. Daardoor tellen ook de calorieën, koolhydraten en suikers op. Een goede portie zou ongeveer 230 milliliter moeten zijn. Natuurlijk betekent dat niet dat je de rest van je smoothie dan maar door de gootsteen moet spoelen: als je de rest invriest, kan je er op een later moment nog een keer van genieten. Blend and freeze, it is.

2. Er zitten te veel ingrediënten in je smoothie

Ook producten met een laag caloriegehalte kunnen bij elkaar voor een flinke caloriebom zorgen. Daarnaast bevatten veel smoothies ingrediënten als yoghurt, zoetstoffen of zelfs schepijs, die ook behoorlijk wat calorieën met zich meebrengen. Een smoothie kan zo al snel tussen de 300 en 600 calorieën per portie bevatten (een fles bevat vaak meerdere porties). Let ook op smoothies met ingrediënten als notenboter, kokosolie en avocado – deze producten hebben ook een hoog caloriegehalte.

3. Je smoothie zit vol zoetstoffen

Je smaakpapillen zijn de beste raadgevers als het om smoothies gaat: smaakt hij heel zoet, dan zit hij waarschijnlijk vol suikers. Zeker in de smoothies die je kant-en-klaar in de winkel kan kopen zitten vaak veel toegevoegde suikers, zoals witte suiker, honing of (ahorn)siroop. Een teveel aan suiker kan leiden tot vermoeidheid en een slecht humeur. Zorg er daarom voor dat je smoothie een flinke portie groenten, zoals bloemkool, spinazie, komkommer en courgette, bevat om de suikers uit te balanceren.

4. Je eet je smoothie niet met een lepel

Wanneer je te veel suiker tegelijk binnen krijgt, heb je kans op een sugar rush. Daardoor raak je vermoeid en heb je een paar uur later weer honger. Ook het tekort aan eiwitten en gezonde vetten draagt daaraan bij. De oplossing? Eet langzamer. Door een lepel te gebruiken in plaats van een rietje eet je niet alleen langzamer, maar ben je ook gedwongen om te gaan zitten en je voedsel te ‘kauwen’. Hierdoor komt er een hormoon in je lichaam vrij dat je een verzadigd gevoel geeft. Ook het toevoegen van gezonde vetten en eiwitten zorgt ervoor dat je na het eten van je smoothie langer vol blijft. Ook kan een extra portie vezels, in de vorm van hennepzaad, chiazaad of lijnzaad, helpen om langer verzadigd te blijven.

5. Je neemt je smoothie niet op het juiste tijdstip

Je lichaam kan beter omgaan met suiker op bepaalde tijdstippen. Des te actiever je bent, des te beter je lichaam suiker kan verwerken en kan absorberen. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel minder omhoog en zal je niet zo moe en hongerig zijn erna. Veel mensen drinken een smoothie ’s ochtends of als vervanging van een maaltijd, maar eigenlijk kun je het beste na een workout genieten van je smoothie. Vloeistoffen worden namelijk makkelijker verteerd dan vast voedsel, waardoor een smoothie perfect is voor na een workout. Dan heb je immers snel koolhydraten, eiwitten en suiker nodig om te herstellen. Mocht je hem toch als vervanger voor een maaltijd willen gebruiken, neem hem dan tijdens het deel van de dag waarop je het meest actief bent om er de meeste vruchten van te plukken.

Bron: womenshealthmag.com/uk

Recept van Annemiek: vegan vanillepudding zonder pakjes en zakjes

pudding

 

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

  • 200 g suiker
  • 3 el maïzena
  • 1/8 tl zout
  • 500 ml sojamelk
  • 1 tl vanille-extract
  • rood fruit voor de garnering

Lees ook:Recept: pudding met chiazaad

Zo maak je het

  • Meng in een grote pan de suiker, ­maïzena en het zout.
  • Meng geleidelijk de sojamelk erdoor, blijf roeren om klonters te voorkomen. Kook het mengsel op laag vuur tot het ingedikt is, blijf voortdurend roeren. Laat nog 2-3 minuten koken en roer af en toe.
  • Haal de pudding van het vuur en voeg de vanille toe. Laat 10 minuten afkoelen en roer af en toe.
  • Giet de pudding in een grote serveerschaal of in kleine eenpersoons schaaltjes en laat 2 à 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer vlak voor het serveren met rood fruit.

Bron: Santé juni 2019, tekst: Annemiek de Gier

Recept voor ontbijtmuffins

ontbijtmuffins

 

Ingrediënten voor 12 muffins

  • 100 gram muesli of havermout
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 deciliter melk
  • 1 deciliter yoghurt
  • 50 gram honing
  • Voeg naar smaak kaneel, cacaonibs, kokos, blauwe bessen of andere ingrediënten toe.

Lees ook:6 manieren om groente te eten bij je ontbijt

Aan de slag

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng vervolgens alle ingrediënten in een kom en schep het beslag met een lepel in de muffinvormpjes.
  • Bak ze in 15 minuten gaar.

Tip: Zelfrijzend bakmeel kun je ook zelf maken. Dat doe je zo: meng 100 gram bloem, met 3 tot 6 gram bakpoeder en een snufje zout.

Recept: kaasfondue met dipgroenten

kaasfondue

 

Voor 4 personen, bereidingstijd 45 minuten.

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende krielaardappels
  • 150 g cantharellen (of andere paddestoelen)
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olie
  • 150 g zoetzure augurkjes, zilveruitjes en wortelplakjes (mixed pickles)
  • 300 g beetgare groenten zoals wortel, roosjes broccoli of bloemkool
  • 1 rijpe maar stevige peer

Voor de fondue

  • 600 g kaas zonder korst, minstens 2 soorten (bijv. gruyère en emmentaler)
  • 1 teen knoflook
  • 300 ml droge witte wijn
  • 2 el maizena
  • 2 el kirsch
  • (vers)geraspte nootmuskaat en cayennepeper.

Extra nodig: kaasfonduepan met rechaud en 4 fonduevorken

Lees ook:5 tips voor de lekkerste chocoladefondue

Bereiding

  • Borstel de aardappeltjes schoon onder de koude kraan. Kook ze in de schil in ca. 20 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken
  • Veeg intussen de paddenstoelen schoon. Pel de knoflook en snijd in plakjes. Rasp de kaas grof of snijd in piepkleine blokjes.
  • Pel en halveer de knoflook. Wrijf de fondueschaal in met het snijvlak van de knoflook. Schenk de wijn erin en strooi eerst de hardste kaassoort erin. Zet de schaal op matig vuur en verwarm de wijn langzaam, al roerend. Voeg de tweede kaassoort toe als de eerste gesmolten is. Laat zachtjes koken.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur in 4-5 minuten bruin. Voeg de plakjes knoflook toe en bak kort mee.
  • Maak de fondue af: los de maïzena al roerend op in de kirsch en roer dan door de fondue. Breng de fondue op smaak met peper en nootmuskaat. Strooi er eventueel wat cayennepeper over. Houd warm op het rechaud.
  • Verdeel de beetgare groenten, aardappeltjes en paddenstoelen over schaaltjes. Schil de peer, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in partjes en serveer ook in een schaaltje bij de fondue.

Meer fonduerecepten kun je lezen in het Santé-nummer dat nu in de winkel ligt.

Bron: recept en beeld Stockfood

Dit zijn de foodtrends van 2020

foodtrends

 

Net als in 2019 is plantaardig eten in 2020 nog steeds een hype. Volgens foodtrendwatchers Aneke Ammerlaan en Esther Haanschoten zet deze trend gestaag door. “Het assortiment in de supermarkt wordt nog groter, en ook restaurants en fastfoodketens gaan meer alternatieven voor vlees aanbieden” vertellen ze Nu.nl.

Lees ook:Deze recepten hebben we het meest opgezocht in 2019

Dé foodtrends van 2020

Volgens de twee zijn dit dé foodtrends voor 2020:

Paddenstoelen

Ammerlaan: “In de supermarkt maar zeker ook in de horeca. Paddenstoelen zijn vlezig van smaak, hebben een lekkere bite en zijn makkelijk te bereiden. Denk ook aan pulled mushroom of shoarma van paddenstoelen.”

Hybridevlees

Hybridevlees is een combinatie van vlees en bijvoorbeeld erwten of pompoen.

Tempé en tofoe

Volgens Ammerlaan zie je tempé en tofoe weer een opmars maken. “Je ziet het in allerlei verschillende gerechten, met spannende smaken en texturen. Niet alleen van soja, maar ook bijvoorbeeld van bonen.”

Alcoholvrije wijn

Misschien ben je al van plan om tijdens dry january de alcohol links te laten liggen. Misschien kun je dat vaker doen, want de trend komt nu ook deze kant op. Het is soms nog lastig om een alcoholvrije wijn te vinden die echt naar wijn smaakt, maar er is steeds meer keus aangezien de supermarkten steeds vaker verschillende soorten alcoholvrije wijnen in hun assortiment opnemen.

Seltzer

Als je in de Verenigde Staten bent geweest dan heb je Seltzer vast vaker gezien. Het is spuitwater dat nu ook in ons kikkerlandje voet aan de grond krijgt. Het is in verschillende smaken verkrijgbaar, met of zonder alcohol.

Deze recepten hebben we het meeste opgezocht in 2019

recepten

 

Google heeft een overzicht gemaakt van recepten die het vaakst door de Nederlanders werden opgezocht in 2019. We zoeken voornamelijk naar gerechten die makkelijk te bereiden zijn. Het recept dat het meeste werd opgezocht is chili con carne.

Lees ook: ‘4x de pijn verzachten als je je tong verbrand hebt’

Dit zijn de 20 meest gegoogelde recepten in 2019:

1 chili con carne

2 poke bowl

3 gado gado

4 pasta pesto

5 rode kool

6 zoete aardappel recept

7 pad thai

8 spaghetti carbonara

9 zoete aardappel

10 macaroni and cheese

11 hartige taart

12 groene asperges

13 Chinese kool

14 boeuf bourguignon

15 chocolate chip cookies

16 American pancakes

17 kip kerrie

18 broccoli rijst

19 panna cotta

20 carrot cake

Studentenmaaltijden

Er staan veel studentenmaaltijden in de lijst. Maaltijden als chili con carne, pasta pesto, spaghetti en kip kerrie staan bekend als echte studentenmaaltijden en zijn makkelijk en goedkoop.

De maaltijdbox

De abonnementen op maaltijdboxen zijn afgelopen jaar flink toegenomen. Dit is te zien aan de zoekopdrachten naar de groente als groene asperges en Chinese kool. Mensen willen graag weten wat ze nog meer met deze groente kunnen maken als deze in de smaak valt.

Groente

Opvallend is dat er maar drie gerechten in staan waar vlees in zit: chili con carne (wat ook chili sin carne kan worden), boeuf bourguignon en kip kerrie. In andere gerechten kan natuurlijk ook vlees, maar we worden steeds bewuster van het eten van minder vlees. Zoete aardappel staat twee keer in het rijtje. Een keer met het woordje recept erachter en een keer zonder. De soepen ontbreken in het lijstje. Komt dit omdat we allemaal wel weten hoe we een soepje moeten maken? Kopen mensen steeds meer vers pakketten voor soep in de supermarkt of verkiezen we een blik soep boven verse soep.

Bron: ad.nl

Recept: pumpkin spice latte

pumpkin latte

 

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 50 g pompoenblokjes
  • 400 ml ongezoete amandelmelk
  • 1 el ahorn-siroop
  • 1 kopje sterke espresso
  • 1 vanillestokje
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • snufje gemalen kruidnagel
  • snufje gemalen nootmuskaat
  • snufje zwarte peper.

Extra nodig: staafmixer en blender

Lees ook:9 redenen om pompoenpitten te eten

Bereiding

  • Kook de pompoenblokjes in een pan water in zo’n 10-12 minuten gaar. Pureer
    ze vervolgens met een staafmixer.
  • Doe de amandelmelk, pompoenpuree en ahornsiroop in een pannetje en verwarm dit op ­middelhoog vuur tot bijna tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en giet het mengsel in de blender.
  • Voeg de koffie, het merg van het vanillestokje en de specerijen toe en mix goed (hier wordt
    je latte extra romig van!).
  • Verdeel de pumpkin spice latte over twee glazen en ­garneer eventueel met wat opgeklopte amandelmelk en een snufje kaneel.

Wil je meer tips om je warm te eten of te drinken? In het december-nummer  van Santé dat nu in de winkel ligt, staan heel veel tips vanaf pagina 26!

Tekst: Annemiek de Gier