Dit zijn de voordelen van een massage

Dit zijn de voordelen van een massage

Om pijn te verlichten
Een massage helpt bij het verlichten van pijn. Wanneer spieren overbelast zijn, produceren ze afvalproducten zoals melkzuur. Massage zet de spierstofwisseling aan om deze stoffen af te voeren. Verkrampte spieren kunnen bloedvaten en zenuwen afknellen; een zachte massage helpt de kramp verminderen. De manuele druk op de huid zet de bloedsomloop aan het werk waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren worden getransporteerd. Vermoeide, pijnlijke spieren herstellen zo sneller.

Om je huid te boosten
Ook de huid knapt op van een (zelf)massage: de vetklieren gaan beter werken en de verbeterde bloedtoevoer heeft een versterkend effect op de huidcellen. De huid krijgt letterlijk een roze, gezonde gloed.

Om stress tegen te gaan
Het masseren heeft tot slot een positieve invloed op de aanmaak van de comforthormomen endorfine en serotonine (zorgt voor een geluksgevoel). Daarnaast verlaagt het de aanwezigheid van het hormoon stresscortisol.

Genoeg redenen om een massage te boeken, toch? Geen tijd of geld? Kijk je partner lief aan of masseer jezelf.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Hoe bewust zijn jouw beautyproducten?

Hoe bewust zijn jouw beautyproducten?
 • Dierproefvrije en eventueel vega(n) cosmetica herken je aan de dierproefvrije logo’s van Cruelty Free International of PETA. Op de blog Naoki.nl vind je een handige lijst met meer dan 300 dierproefvrije cosmeticamerken in Nederland.
 • Heb je een gevoelige huid, kies dan voor natuurlijke verzorgingsproducten zonder toegevoegd parfum. Deze zijn mild voor je huid en werken net zo goed als reguliere merken. Vermijd verder sterke conserveringsmiddelen en synthetische kleur- en geurstoffen.
 • Vergelijk producten online. Ben je op zoek naar een goede natuurlijke shampoo? Doe dan eerst onderzoek online en lees overige gebruikerservaringen. Er zijn veel natuurlijke beautyblogs en YouTube-kanalen die al het onderzoekwerk en testen al hebben uitgevoerd, zodat ze hun favorieten met jou kunnen delen. Dat scheelt veel werk.
 • Let op de logo’s op verpakkingen. Een term zoals ‘natuurlijk’, ‘bio’ of ‘diervriendelijk’ zegt meestal niet zoveel over het gehele product en wordt vaak als marketingtool gebruikt. Een logo van bijvoorbeeld Cosmos, NaTrue of BDIH houdt in dat een product 100% natuurlijk is. Het logo van de Vegan of Vegetarian Society betekent dat het product geen dierlijke ingrediënten bevat.
 • Sophie houdt op haar blog een dierproefvrije lijst bij. Bekijk de dierproefvrije lijst.
 • Benieuwd hoe Sophie de overstap naar bewustere beautyproducten maakte? Lees haar verhaal.

Wat is wat?

De teksten op de verpakking beloven van alles, maar welke term belooft wat?

Natural
Puur natuur. Checken hoe natuurlijk een product is? Lees de ingrediëntenlijst eens hardop, dan merk je snel of er (onuitsprekelijke) chemische namen tussen staan.

Organic
Biologisch. Niet te verwarren met organisch, dat is iets anders. Voor biologische producten geldt dat bij het verbouwen alleen gebruik is gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, en dat er geen genetische modificatie heeft plaatsgevonden. Organisch is alles wat uit iets levends is voortgekomen (bijvoorbeeld een appel is altijd organisch, maar hoeft niet perse biologisch te zijn).

Vegan
Dit betekent dat het product niet is getest op dieren en ook geen dierlijke bestanddelen bevat.

Fair Trade
Dit staat voor eerlijke handel en wil onder meer zeggen dat de boeren uit ontwikkelingslanden die de producten leveren er een eerlijke prijs voor krijgen.

Tekst: Sophie Carleen – Naoki | Beeld: Shutterstock

4 massagetechnieken die je kunt gebruiken

Geen idee waarmee je kunt beginnen? Wij leggen vier massagetechnieken uit.

1. Effleurage
Met deze techniek breng je de massageolie op het lichaam aan en breng je de doorbloeding op gang. Maak langzaam een vloeiende en lange beweging met beide handen, waarbij je de vormen van het lichaam volgt. Je hoeft niet veel druk te zetten; bij effleurage is een lichte druk voldoende.

2. Petrissage
De petrissage is een massagetechniek waarbij je druk uitoefent op weefsels en spieren. De petrissage voer je uit met de palm van je hand en je vingers. Je hand moet de vorm van het lichaam volgen, waarbij je door middel van kneden, wringen en rollen zachte druk geeft op de spieren. De bewegingen geef je steeds in een vast ritme.

3. Tapotement
Deze massagetechniek wordt voornamelijk bij Zweedse massage gegeven. Een tapotement bestaat uit hakken, kommen en plukken. Hakken is waarschijnlijk de bekendste vorm, waarbij je met de zijkanten van je handen op de rug trommelt. Bij kommen maak je van je handen een soort kommetje, en het kommetje zet je stevig op de rug neer. Met plukken til je zacht de huid op en laat je deze vervolgens weer los. Let op dat je deze technieken niet te lang op dezelfde plek toepast, anders kunnen er blauwe plekken ontstaan en dat is natuurlijk alles behalve ontspannend.

4. Vibreren
Bij deze techniek maak je met je handpalmen korte en snelle bewegingen op de huid. De bedoeling hiervan is dat de spieren heen en weer bewegen, zonder dat er te hard wordt geduwd. Deze technieken helpen vooral bij mensen met buikklachten. Door het masseren van je buik kunnen verstoppingen verminderen en het bevordert je darmfunctie.

Lees ook onze spoedcursus masseren.

Beeld: Shutterstock | Bron: Archief

Beautytrend: de elektrische gezichtsborstel

Beautytrend: de elektrische gezichtsborstel

Pakweg vijf jaar geleden kende niemand de elektrische gezichtsborstel in Nederland. Sinds die tijd is de borstel echter aan een flinke opmars bezig. Veel vrouwen zijn enthousiast over de resultaten die zo’n borstel oplevert. Op YouTube zijn er veel enthousiaste video's te vinden.

Veel keuze in gezichtsborstels
De elektrische gezichtsborstel heb je in veel maten, kleuren en prijsklassen. Om te beginnen heb je de dure borstels van het merk Clarisonic. Als we de reviews moeten geloven, werken deze voortreffelijk, maar zijn wel flink aan de prijs. Een andere bekende borstel is de Visapure van Philips. Ook deze borstel is best duur en de reviews zijn over het algemeen oké, al zijn er ook mensen die minder tevreden zijn en betere resultaten verwachtten van een dure borstel.

Zoals vaak ook in consumentenbladen en –programma’s blijkt, hoef je echter niet altijd de duurste uit te kiezen om het beste resultaat te krijgen. De goedkopere borstels op de markt werken namelijk net zo goed en volgens sommige reviews zelfs beter dan de duurdere varianten. Natuurlijk blijft persoonlijke smaak een rol spelen, dus mocht je echt dol zijn op het design van een dure borstel, dan ontkom je er eigenlijk niet aan om deze aan te schaffen. Maar ga je puur voor het functionele aspect – namelijk het beter reinigen van je gezicht dan je nu doet -, dan is een goedkopere borstel een ideale uitkomst.

Goedkope elektrische gezichtsborstel
Silk’n is een bekend merk in de beautyindustrie en dit merk heeft verschillende types betaalbare elektrische gezichtsborstels. De nieuwste borstel is de Silk’n Pure en de andere varianten die ze hebben zijn bijvoorbeeld de Silk’n SonicClean en Silk’n SonicCleanPlus. Op de verpakking van de goedkope elektrische gezichtsborstel Silk’n Pure kunnen we lezen dat de borstel in een minuut onzuiverheden verwijdert, tot zes keer beter make-up verwijdert dan met de hand en je huid stralend en zacht achterlaat. Op de borstel zit een vibrerende en pulserende stand in twee snelheden. En na één keer opladen, kan de borstel wel tot 50 keer gebruikt worden. Met de Philips Visapure is dit bijvoorbeeld slechts 30 keer, dus daar zit al een flink verschil in. De Silk’n Pure is op het moment van schrijven in de webshop van Silk’n te koop voor €39. Een van de reacties: 'Fijn apparaat! Stimuleert om elke avond mijn gezicht te reinigen. Fijn dat hij na een minuut vanzelf uitschakelt, zodat je hem niet te lang gebruik. Mijn huid voelt heerlijk zacht na het gebruik en lijkt verbeterd! Verder is het handig dat hij waterdicht is.'

Make-up verwijderen
Als je veel make-up draagt, raden wij aan om de borstel niet direct te gebruiken voor make-upverwijdering. Voor oogmake-up is het sowieso niet geschikt. Met een snelle ronddraaiende borstel over je ogen gaan, is niet zo'n goed idee. Verwijder daarom eerst de zwaarste make-up met een doekje of wattenschijfje en gebruik de borstel daarna. Daarnaast geldt voor de opzetborstels: hoe schoner je ze houdt, hoe beter dit voor je huid is. Net als een tandenborstel eigenlijk, die wil je ook zo schoon mogelijk houden. Niet alle gezichtsborstels geven aan hoeveel meer make-upresten verwijderd kunnen worden ten opzichte van het reinigen van het gezicht met de hand. Let hier wel op, want dat kan beteken dat het merk hier geen onderzoek naar heeft laten doen en dat het misschien minder efficiënt is dan je hoopt. Dat zou zonde zijn, want je koopt ten slotte een gezichtsborstel omdat je je gezicht beter wilt reinigen.

Goedkope opzetborstels versus dure
Een andere tip die we je mee kunnen geven is om eens te kijken naar hoe duur de accessoires zijn van een elektrische gezichtsborstel, zoals de opzetborsteltjes. Sommige opzetborstels zijn best prijzig en gemiddeld heb je iedere drie maanden een nieuwe opzetborstel nodig. Dat kan dus in de papieren lopen. We waren positief verrast over de prijs van de opzetborstels van Silk'n, ze zijn te koop in verschillende varianten vanaf€6,95.

Gevoelige huid
Als je een gevoelige huid hebt, is het wellicht verstandig de borstel niet iedere dag te gebruiken. Het is dan beter om de borstel een à twee keer per week te gebruiken, zodat je huid een milde dieptereiniging krijgt. Omdat de borstel zeer goed reinigt, zou het voor een gevoelige huid net iets te intensief kunnen zijn. Wel zijn er speciale opzetborstels te koop die zachte haartjes hebben. Bij het kiezen van een elektrische gezichtsborstel, kun je er dus op letten of het merk deze borstels in het assortiment heeft of niet.

Benieuwd naar de gezichtsborstels van Silk'n? Je vindt meer informatie op de website www.silkn.eu.

Naturel op vakantie: Go nude!

Je hebt er misschien nog niet veel over gehoord, maar naturisme is, met name in Europa, upcoming. Met de groeiende populariteit van sauna’s en andere vormen van wellness die je normaal gesproken zonder badkleding ervaart, ontdekken steeds meer mensen dat een naturistische vakantie de perfecte manier is om helemaal tot jezelf te komen en optimaal te ontspannen. Zonder je kleding laat je het dagelijks leven met maatschappelijke verschillen, opvattingen en oordelen verrassend ver achter je. Tenslotte is iedereen naakt hetzelfde en word je niet beoordeeld op wat je aan en om hebt en of je kleding al dan niet hip en duur is, maar puur om wie je bent. Dat is een heel verfrissende, relaxte en unieke ervaring. Heb je dat een keer meegemaakt, dan word je er zeker door aangestoken en wil je nooit meer anders. We waarschuwen je maar, het is namelijk heel verslavend.

All over prachtig bruin
Lijkt het je ongemakkelijk of zelfs gênant om zonder enige bedekking vakantie te vieren? Het tegendeel is waar. Je zult merken dat je je in no time volledig op je gemak en zelfverzekerd voelt en dat komt vooral omdat alle andere hotelgasten ook nude zijn. En het grappige is, waar je je in je bikini of zwemshort misschien af en toe wat ‘bekeken’ voelt, is dat onder mensen au naturel helemaal niet het geval. Bloot is natuurlijk en werkt heel bevrijdend. Er is niets zo lekker als zonnen in je blootje en het resultaat is ook erg fijn: een prachtige gebronsde huid over je hele lichaam.

Skinny dipping en nude zonnen
Naturisme is tijdloos en leeftijdloos, het is voor iedereen en voor alle culturen en geeft een ongekende sensatie van vrijheid. Het is ontstaan in het begin van de vorige eeuw vanuit het streven om respectvol en in harmonie met de natuur, jezelf en elkaar te leven en de gedachte dat een combinatie van een goede lichamelijke conditie, frisse lucht en zonlicht, maar ook naakt-zijn bijdraagt aan een algehele gezondheid. Dat klinkt modern en eigentijdse naaktliefhebbers hebben deze filosofie dan ook herontdekt en weten dat bloot zijn in een natuurlijke omgeving een enorm gevoel van vrijheid geeft en ook nog eens verjongend kan werken. Zij volgen een gezond leefpatroon, doen aan skinny dipping en zonnen naakt in hun eigen achtertuin of op een mooi plekje in de natuur. Dat doen ze ook graag op bijzondere locaties in het buitenland als ze op vakantie zijn.

Toonaangevend resort
Zo’n nude vakantie is een geweldige ervaring, je zult het jammer vinden dat je het niet eerder hebt ontdekt. Ben je enthousiast geworden of op zijn minst nieuwsgierig, kijk dan eens naar het Gran Hotel Natura op Fuerteventura, één van de Canarische eilanden. In dit luxueuze resort, dat toonaangevend is binnen het naturisme, draait alles om genieten en relaxen. Dat kan je hier onbekommerd in je blootje doen, want je privacy is volledig gewaarborgd. Dankzij de gastvrije, vriendelijke sfeer en prachtige ligging voel je je hier meteen thuis en omringd door mensen die er op dit punt hetzelfde over denken als jij. Naturisten van over de hele wereld ontmoeten elkaar hier en hoewel naturisme niet aan leeftijd gebonden is, gaat het vooral om volwassen gasten en niet zozeer gezinnen met (kleine) kinderen. Dat betekent dat je hier overdag volop van rust, vrijheid en de natuur kunt genieten en na zonsondergang van het uitbundige nachtleven.

Een work-out of lekker loungen
De Canarische eilanden staan bekend om het gunstige klimaat, het is er altijd zonnig en warm, maar wel met een verkoelend zeebriesje. Grand Hotel Natura is dan ook het hele jaar door de ideale bestemming om een heerlijke naturistische vakantie te beleven en biedt je een veelheid aan fantastische faciliteiten. De appartementen, waarvan de meeste met balkon en uitzicht hebben over de Atlantische oceaan, zijn verzorgd en comfortabel. De vriendelijke, professionele staf zorgt dat het je aan niets ontbreekt. Bij de twee zwembaden die voorzien zijn van een natural zoutwater-systeem, dat zonder chloor zorgt voor bijzonder helder en fris zwembadwater, kan je lekker luieren op comfortabele loungebanken en aan de poolbar met schitterend panoramisch uitzicht over zee of op het grote buitenterras van een koel drankje genieten. Liever wat actiever? Speel een potje minigolf met nieuw-gemaakte vrienden of werk in de gym aan je conditie. Na je work-out kan je in de sauna of hot tub ontspannen, maar ook jezelf trakteren op een fijne massage. Vanuit het hotel zijn er diverse excursies te maken of huur een auto en trek erop uit.

Gouden zandstranden
Bij het resort is een eigen, rechtstreekse toegang tot het prachtige naturistenstrand en in het noordelijkste puntje bij Corralejo vind je een duinlandschap, dat wel wat weg heeft van de Sahara, en gouden zandstranden. Hier kan je lange wandelingen maken, zonnebaden en van het uitzicht over de oceaan genieten. Na zo’n relaxte dag is het heerlijk om je in het sfeervolle restaurant culinair te laten verwennen. De kaart is een fusion van de internationale en regionale keuken. Het uitgebreide en zeer gevarieerde ontbijtbuffet is de volgende dag een goed en gezond begin van de rest van je vakantie.

Meer informatie
Gran Hotel Natura ligt prettig centraal: op 30 minuten van het vliegveld, direct aan het strand en aan de rand van het authentieke vissersdorp Corralejo, een gezellig plaatsje met een haven, veel tapasbars, restaurantjes, clubs en bars, waarvan veel met live muziek. Kijk ook op www.granhotelnatura.com.

Spoedcursus masseren

Spoedcursus masseren

Tip: Lees eerst ons artikel waarin we vier massagetechnieken uitleggen.

1. Schouders & nek
Ga aan het hoofdeinde het bed staan en plaats je vingers tussen de schouder en nek. De spier die je voelt, wordt de monnikskapspier genoemd. Kneed deze lichtjes en breng de spier af en toe zachtjes omhoog, waarna je hem weer loslaat.

2. Rug
Begin met effleurage waarbij je lange, zachte bewegingen over de hele rug maakt. Zo verspreid je de olie goed over de huid en warm je de rug op. Leg vervolgens je handen over elkaar en maak met gestrekte armen kleine cirkeltjes op de onderrug. Begin aan de linkerzijde en werk langzaam aan één kant omhoog en naar beneden. Herhaal dit aan de rechterzijde. Nu zijn alle spieren goed opgewarmd. Vervolgens pas je de verschillende technieken van tapotement toe, zoals hakken, kommen of plukken, of je masseert met je knokkels zachtjes de hele rug – met uitzondering van de ruggengraat.

3. Armen
Ook bij de armmassage begin je met effleurage, gevolgd door petrissage en/of tapotement. Door de armen zachtjes te kneden en te wringen maak je spieren soepel en los.

4. Benen
Maak lange, zachte bewegingen van de enkel tot de knie en door naar de heup. Als de olie goed verdeeld is, kun je aan de gang met de petrissage-techniek. Hierbij focus je je op de grote spieren in de benen door ze zacht te kneden. Sluit de massage af met lange, zachte bewegingen aan beide benen.

5. Voeten
Maak stevige bewegingen met je duimen aan de voorkant van de voet om ze op te warmen. Vervolgens kun je alle massagetechnieken uitproberen, ontdek zelf wat je partner fijn vindt. Maak bijvoorbeeld met je duimen cirkelvormige bewegingen aan de onderkant van de voet of kneed de zool met je knokkels.

Tip!
Via je zintuigen kan de ontspannende werking van een massage sterker worden. Kies daarom voor een natuurlijke olie met een fijne geur en zorg voor ontspannende, rustige muziek. Doe felle lampen uit en steek een aantal (geur)kaarsen aan. Zet de kachel iets hoger en verwarm je handen voordat je begint. Vraag aan je partner wat hij fijn vindt en probeer je aandacht tijdens het masseren volledig te richten op de aanrakingen. Je partner zal het merken als je met je gedachten stiekem bij het avondeten of de afwas zit.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

De beste mindfulness app in het Nederlands

Marisa: 'Een mindfulness app op je eeuwige rinkelende en bliepende smartphone: het lijkt niet het meest voor de hand liggende medium om innerlijke rust te vinden. Toch maken veel mensen gebruik van een app om hun drukke brein een break te gunnen. Gelukkig worden er tegenwoordig ook apps speciaal voor de Nederlandse markt aangeboden.


De Mindfulness App
De naam zegt precies wat deze app biedt: een keur aan rustgevende meditaties. De inhoud sluit aan op de standaard mindfulness training zoals deze door Jon Kabat-Zinn ontwikkeld is, en is daardoor ook geschikt voor beginners. De app biedt geleide en stilte-meditaties waarvan je zelf de duur kunt bepalen. Heb je weinig tijd, dan kies je gewoon een ultrakorte meditatie van 3 of 5 minuten.

Pluspunten: ruimte keuze uit mindfulness meditaties
Minpunt: behoorlijk saaie vormgeving

De mindfulness app koop je in de App Store en Google Play €1,79.


VGZ Mindfulness Coach App
Deze app biedt een volledig programma van maar liefst 5 weken, waarmee je je de techniek van mindfulness volledig eigen kunt maken. De app past zich aan aan jouw wensen: je kunt aangeven hoeveel tijd je wilt oefenen, en dan biedt de app je de oefeningen die zich keurig aan je tijdslimiet houden.

Pluspunten: compleet 5-weken programma
Minpunt: losse oefeningen geven je een makkelijk excuus om slechts zo nu en dan iets aan mindfulness te doen

Gratis verkrijgbaar in de App Store en Google Play, zelfs voor niet-leden van VGZ.


Mindfulness Training App
Voor iedereen die de mindfulness training heeft gedaan maar niet meer toekomt aan regelmatig oefenen, is deze app een ware uitkomst. De app biedt een uitgebreid scala aan mindfulness meditaties en uitgebreide oefenschema’s voor beginners en gevorderden. De oefeningen zijn praktisch en de app linkt door naar allerlei achtergrondinformatie zoals interviews en video’s over mindfulness. Kortom: een zeer complete app voor iedereen die mindfulness elke dag wil toepassen.

Pluspunt: na downloaden werkt de app offline, dus je hebt geen internetverbinding nodig als je er gebruik van wilt maken
Minpunt: als de stem van de geleide meditaties je niet bevalt, is het mediteren erg lastig.

Verkrijgbaar in de App Store en Google Play voor €8,99


Welke mindfulness app kun je nog meer proberen?
Wil je meer reviews van betrouwbare Mindfulness Apps, dan kun je Marisa’s uitgebreide artikel lezen.

Maar wat als je geen tijd hebt voor meditatie?
Marisa is mindfulness teacher en uit onderzoek onder haar internationale klantenbestand is gebleken dat zo’n 90 procent van de mensen die de standaard mindfulness training hebben gevolgd, vrijwel direct na voltooing van de training het dagelijks mediteren opgeeft. En zo schieten de stresslevels al weer snel omhoog. Een meditatie app lost dit probleem helaas niet op want mediteren blijft de vereiste, en dat terwijl velen van ons al niet eens toekomen aan een 3-minuten-meditatie per dag!

Om dit probleem aan te pakken heeft Marisa mindfulness-zonder-meditatie ontwikkeld, met praktische oefeningen die je tijdens je dagelijkse taken doet. Lees alles over haar aanpak in haar gratis te downloaden e-boek In De Flow Van Mindfulness – zonder tijdrovende meditaties'

Beeld: Shutterstock

Een gratis dag wellness cadeau bij ZEN Bodi

Een gratis dag wellness cadeau bij ZEN Bodi

Advertorial

ZEN Bodi is een doelgerichte, holistische benadering van gewichtsbeheersing. Het opent de weg naar gezondheid en herstelt de natuurlijke mechanismen van het lichaam.

Het menselijk lichaam zit complex in elkaar. Er werken vele mechanismen samen om je fit en gezond te houden. ZEN Bodi biedt daarom verschillende producten aan:

ZEN Shape
Voor het terugdringen van onbedwingbare trek. Het bedwingt de eetlust en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

 •     Bevordert metabolische welzijn
 •     Bevordert vetverlies
 •     Helpt daling koolhydraten en suiker onbedwingbare trek
 •     Helpt de eetlust en honger te bedwingen
 •     Ondersteunt een gezonde bloedsuikerspiegel
 •     Ondersteunt een gezonde cholesterolspiegel

ZEN Fit
Voor het herstel van de spieren en vertering van eiwitten en het verbranden van vet.

 •     Verbrandt lichaamsvet
 •     Stimuleert een goede spiergezondheid
 •     Helpt bij de opbouw van spieren
 •     Ondersteunt uithoudingsvermogen en kracht
 •     Bedwingt het hongergevoel
 •     Stimuleert een gezonde stofwisseling

ZEN Pro
Als vervanging van een maaltijd of na het sporten. Eiwit is de ultieme spierbrandstof. Daarom is er krachtige mix van wei, rijst en erwt eiwitten opgenomen in ZEN Pro.

 •     Bouwt de spieren op
 •     Maximaliseert het gevoel van volheid
 •     Bevordert een gezonde darmwerking
 •     Bevordert een gezonde metabolische werking
 •     Ondersteunt een gezond immuunsysteem

ZEN Bodi
Het ZEN Bodi systeem moet worden gebruikt in combinatie met een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging. Voor snelle succes met het ZEN Bodi systeem, drink drankjes die minder dan 25 calorieën per glas bevatten. Raadpleeg uw arts voordat u begint met een nieuwe oefening, dieet, of supplementenprogramma, vooral als u lijdt aan een medische aandoening of regelmatig medicijnen gebruikt. Gebruik voor het beste resultaat alle drie de ZEN Bodi producten.

Kijk voor meer informatie of om gebruik te maken van deze aanbieding op www.worldwideageless.com. Je krijgt de wellnessvoucher bij iedere bestelling, ook bij andere productlijnen.