Oproep: Heb jij vragen over je seksleven of je relatie?

jolien

 

Zit je ergens mee of heb je één brandende vraag over je seksleven of over je relatie? Jolien kan jou helpen! Stuur een e-mail (eventueel anoniem) naar webredactie@sante.nl en wie weet beantwoordt Jolien jouw vraag hier op de site.

Benieuwd naar de artikelen van Jolien? Lees dan deze artikelen:

5 dingen om te onthouden als je relatie niet lekker loopt

relatie loopt niet lekker

 

1. Zet jezelf op de eerste plaats

Klinkt dat egoïstisch? Dat is het niet. Als je zelf niet goed in je vel zit, is het moeilijk om er voor je partner te zijn. Maak dus ondanks alles tijd vrij voor jezelf. Als je je goed voelt, is het makkelijk om je relatie goed te houden.

Lees ook:Drie signalen dat je niet bij de juiste partner bent

2. Vul gedachten niet voor elkaar in

Zelfs na zoveel jaar samen weet je niet wat je partner denkt. Probeer daarom niets voor elkaar in te vullen, maar blijf vragen stellen.

3. Ruzies zijn normaal

Ruzie is niet altijd slecht. Het is ook een teken dat je om elkaar geeft. Je moet een manier vinden om ermee om te gaan (en de ruzies uit te praten). Als je kinderen hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zij geen last hebben van jullie conflicten.

4. Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg

Problemen zijn nooit af te schuiven op één persoon. Neem je eigen gedrag en verwachtingen ook eens onder de loep.

5. Schakel hulp in

Zelfs als je niet getrouwd bent, kunnen jullie baat hebben bij relatietherapie.

Win het boek: ‘Jij past echt bij mij’

ideale partner

In het boek Jij past echt bij mij beschrijft Monica hoe je in één oogopslag kunt zien of iemand goed bij je past. In het decembernummer van Santé vertelt ze meer over haar datingconcept Type-Dating.

Wat houdt Type-Dating in?

“TypeDating is gebaseerd op de typologie van menstypes. Aan iemands uiterlijk kun je bepaalde karaktereigenschappen afleiden, waardoor je meteen ziet of die persoon een goede match voor je is. Voor iedereen zijn er twee types die het beste passen en met wie de kans op een fijne relatie het grootst is.”

Kun je wat meer vertellen over de verschillende menstypes?

“Er zijn twaalf verschillende types. Aan het uiterlijk zie je welk type iemand is. Je kunt het vergelijken met hondenrassen: je ziet direct het verschil tussen een poedel en een herdershond en in grote lijnen weet je al wat over hun karakters. Onbewust herkennen we menstypes ook aan hun uiterlijk, alleen zijn we ons er nog niet van bewust dat er een systeem achter zit. Dat systeem beschrijf ik in mijn boek. De eerste stap is ontdekken welk type je zelfbent. Daardoor weet je namelijk ook welke twee types het beste bij jou passen en welke uiterlijke kenmerken daarbij horen.”

Heb je deze methode zelf ook toegepast in je liefdesleven?

“Met het beschrijven van de methode heb ik mijzelf de beste relatietherapie gegeven die ik had kunnen bedenken. Mijn man en ik stonden op het punt uit elkaar te gaan, toen ik de menstypes ontdekte. Alle problemen waren ineens verklaarbaar: we zijn hetzelfde type en daar horen uitdagingen bij. Nu we dat weten, begrijpen we elkaar beter.”

Winnen

daten

Wil je alles weten over hoe je jouw ideale partner herkent? Je kunt het lezen in haar boek Jij past echt bij mij, waarvan we vijf exemplaren mogen weggeven. Vul onderstaand formulier in om kans te maken.

De winactie loopt tot en met 31 januari 2020.

Dit zijn de basisregels van ruziemaken

ruziemaken

 

Luister goed

Blijf niet doorgaan met je argumenten herhalen. Je bereikt er niets mee. Zelfs als je partner zijn argumenten maar blijft herhalen, doe je er beter aan om te luisteren. Nadat je goed hebt geluisterd naar zijn argumenten, is de kans groter dat hij ook de moeite neemt écht naar jou te luisteren.

Lees ook: ‘

Oude koeien

Weersta de verleiding om oude koeien uit de sloot te halen. Een ruzie is daar niet het juiste moment voor. Door er meerdere ruzies bij te halen, zal een oplossing voor jullie huidige ruzie nog lastiger te vinden zijn.

Ik vind…

Beschuldig je partner nergens van. Zeg niet ‘jij bent lui’ of ‘jij helpt me nooit’. Maak het probleem bespreekbaar in de ik-vorm. Jij vindt iets en kaart het aan. Gebruik daarbij geen verwijten.

Niemand heeft gelijk

Soms kan een ruzie eindeloos doorgaan omdat één van de twee of beide partners het gevoel hebben dat iemand de ruzie moet winnen. Leg je erbij neer dat de meeste ruzies geen winnaar hebben. Dram dus niet je gelijk door, maar zoek naar een compromis waar jullie allebei vrede mee hebben.

Goede band

Vergeet niet dat ook al kunnen jullie elkaar tijdens een ruzie achter het behang plakken, jullie nog steeds een koppel zijn. Zorg Zolang jullie ruzies niet extreem uit de hand lopen, zal jullie band alleen maar sterker worden.

Praat het volledig uit

Ga niet naar bed of de deur uit voordat jullie ruzie is bijgelegd.

Zeg sorry

Het kan geen kwaad om sorry te zeggen na een ruzie. Zelfs als je niets gedaan hebt. En misschien realiseer je je achteraf dat je eigenlijk een beetje overdreven reageerde. Het feit dat je sorry zegt, zal je sieren.

Seksuoloog Jolien: ‘Wanneer jij meer wil dan hij’

vaker dan hij

 

“Het traditionele beeld is dat van de machoman, de jager die altijd seks wil. De man die geen mogelijkheid voorbij laat gaan, z’n penis altijd enthousiast! En het beeld van de vrouw? Zij is degene die bepaalt of het feest doorgaat, want zij wil minder vaak. Voor haar hangt er meer van af, dus zij moet kieskeuriger zijn. Vrouwen hebben hoofdpijn of zijn moe…

Maar klopt dit beeld? In mijn praktijk zie ik namelijk geregeld vrouwen die vaker seks willen dan hun man! En dan…? Wat te doen, wanneer jij meer wil dan hij?”

Lees ook de vorige blog van Jolien:Sexting, denk na en geniet

Wat zegt het over jou?

“Misschien klopt het inderdaad dat mannen vaker seks willen dan vrouwen. Er zit echter zoveel verschil tussen mannen onderling, dat dit weinig zegt over de man in jouw slaapkamer. En dat geldt ook andersom. Misschien willen vrouwen in het algemeen minder vaak seks, maar dat zegt niks over jou. Daar komt nog bij dat de zin in seks in de loop van je leven verandert. De levensfase waar je inzit, de staat van de relatie, je gezondheid en werk… Het speelt allemaal mee. Dus het kan best zijn dat jij nu degene bent die vaker wil, maar op een ander moment in jullie relatie wil hij misschien meer.

Als jij meer wil dan hij

Goed, op dìt moment in jullie relatie wil jij misschien meer dan hij… Niks vreemds dus! Maar wanneer je steeds het initiatief moet nemen of afgewezen wordt, kan dat wel erg vervelend zijn. Onzekerheid, irritatie en boosheid leiden echter tot meer verwijdering en daarin blijven hangen is dus niet de juiste weg. Er met elkaar over praten wèl!

Voel je je niet begeerd door je partner? Bespreek dat met hem. Wellicht kan hij je geruststellen. Dat hij niet altijd zin heeft, hoeft zeker niet aan jou te liggen of aan de gevoelens die hij voor jou heeft. Misschien vindt hij seks nu niet zo belangrijk of heeft hij minder zin omdat hij niet lekker in z’n vel zit. In dat geval kan het helpen om samen naar mogelijke oplossingen te zoeken. Is er iets te doen aan hetgeen stress veroorzaakt, zoals schulden of problemen op het werk? Of zou het helpen om iets aan de stress zelf te doen, bijvoorbeeld door te sporten?

Mannen voelen soms ook grote druk om seks te hebben, of ze nu zin hebben of niet. Juist omdat dat past in het traditionele beeld van de man. Wanneer je druk voelt, vergaat bij de meeste mensen echter elke zin in seks. Belangrijk dus om die druk weg te nemen, door met elkaar te bespreken dat niks moet, maar alles mag. Neem samen een bad, zeep elkaar in en zoen, maar zónder gelijk meer te verwachten!

Samen oplossingen zoeken

Het is belangrijk te beseffen dat jullie twee verschillende mensen zijn, constant onderhevig aan verandering. Het is dan ook bijna onmogelijk om allebei op hetzelfde moment, precies evenveel zin te hebben in precies hetzelfde! Maar door het probleem bespreekbaar te maken, samen naar oplossingen te kijken en druk weg te nemen, is de kans groot dat jullie een manier vinden om er goed mee om te gaan. Jij, hij en jullie relatie zijn altijd in beweging. Best mooi eigenlijk!

Dit zijn de 4 slechtste redenen om te trouwen

trouwen

 

Je trouwt omdat je iets wilt bewijzen

Trouwen wordt vaak gezien als een succesvolle stap in je leven. Sommigen gebruiken het huwelijk soms als een statussymbool om te laten zien aan anderen, maar ook aan zichzelf, dat ze een succesvolle stap in het leven maken. Zo laat je bijvoorbeeld aan die toch wel leuke ex zien dat jij verder bent gegaan met je leven. Sommigen trouwen om aan het juk van de familie te ontkomen en te laten zien dat ze het allemaal wel zelf kunnen.

Maar waarom moet je jezelf nou zo bewijzen. Zeg nou zelf: is dit een goede reden om in het huwelijksbootje te stappen?

Lees ook:Deze 3 onverwachte dingen maken iemand aantrekkelijker

Trouwen om iemand te verzorgen of om zelf in de watten te worden gelegd

Het kan een heel veilig gevoel geven om iemand te verzorgen of om zelf verzorgd te worden. Maar het wordt een ander verhaal als je juist op zoek gaat naar iemand die kan doen wat je niet eens voor jezelf kan doen. En het is ook niet goed als je op zoek gaat naar iemand om diegene te helpen, terwijl ie het eigenlijk best zelf kan… Voor je het weet, ben je compleet afhankelijk van de ander, of die ander van jou. De balans in de relatie is dan ver te zoeken en zeker geen goede basis voor een lang en gelukkig huwelijk.

Trouwen voor je zelfvertrouwen

Je droomprins is eindelijk op je pad gekomen. Hij is alles wat jij niet bent en je hebt het gevoel dat je nu pas compleet bent. Maar eigenlijk zouden de alarmbellen moeten klinken, want blijkbaar ben je niet tevreden met jezelf en ben je dat nu pas wel door die ander. Toch is het beter als je ook in je eentje tevreden bent met jezelf en dat je geen relatie nodig hebt om je zo te voelen.

Trouw niet, omdat de tijd gaat dringen

Niets vervelender als je op het zoveelste huwelijksfeestje de vraag krijgt voorgeschoteld: ‘En? Waar is de liefde van jouw leven? Nog steeds niet gevonden?’ Het stomste wat je kunt doen, is je je aan de eerste de beste date te binden, omdat iedereen om je heen al is gesetteld.

Het is misschien lastig, maar probeer je niet op te laten jagen. Wees zeker van je zaak voordat je de grote stap neemt!

Bron: Psychologytoday.com

Dit vergroot de kans dat je gaat scheiden

scheiden

 

Want het lijkt erop dat scheiden besmettelijk is. Zo blijkt uit onderzoek uit de Verenigde Staten dat de kans op een scheiding met 75 procent wordt vergroot als een van je beste vriend(inn)en in een scheiding ligt.

Lees ook:Stedelijke koppels scheiden vaker

Omgeving

Dat percentage stijgt zelfs naar 147 procent als er meerdere mensen uit je omgeving uit elkaar gaan of gescheiden zijn.

Gescheiden broer of zus

Ook een gescheiden broer of zus werkt besmettelijk. De kans dat je dan zelf gaat scheiden is 22 procent hoger dan bij degenen die geen gescheiden broer of zus heeft.

Collega’s

Zelfs een gescheiden collega heeft invloed op je liefdesleven, want als je veel gescheiden collega’s hebt dan is de kans dat je zelf breekt met je partner 50 procent.

Deze 3 onverwachte dingen maken iemand aantrekkelijker

onverwachts aantrekkelijk

 

1. Je eisprong

Tijdens de ovulatie sta je als vrouw onbewust het meest open voor seks. Je hebt een ei voorhanden en dat dient bevrucht te worden – dat is althans je oerinstinct. Uit onderzoek blijkt ook dat je je aantrekkelijker voelt tijdens je ovulatie. Zelfs op welk soort man je valt, hangt samen met je menstruele cyclus.

Rond de ovulatie zou je onbewust een voorkeur hebben voor stoere en mannelijke kerels (zware stem, gespierd, hoekig gezicht), terwijl je gedurende de onvruchtbare periode van de cyclus eerder zou vallen voor een zachtaardige man.

Lees ook:5 dingen die je moet weten over seks tijdens menstruatie

2. Symmetrie

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat symmetrie iemand aantrekkelijker kan maken. De kans is groot dat je er niet op let of zijn linkerpols even groot is als zijn rechterpols. En of zijn beide voeten, enkels of handen even breed zijn. Toch oefent de mate waarin delen van de ene helft van het lichaam gelijk zijn aan die van de andere helft invloed uit op de aantrekkingskracht. Naarmate mensen een meer symmetrisch lichaam hebben, vinden we ze onbewust aantrekkelijker.

De aantrekkingskracht van symmetrie is geen toeval, symmetrie hangt namelijk samen met geestelijke en lichamelijke gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat symmetrische mannen minder vaak depressief zijn, meer energie hebben, actiever zijn, minder last hebben van stress, hoofdpijn en verkoudheid, beter slapen en een betere cardiovasculaire conditie hebben.

Kortom, de aantrekkingskracht van symmetrie zorgt er onbewust voor dat je vooral valt op gezonde personen. Want met een gezonde partner is de kans groter dat je (gezonde) kindjes krijgt.

3. Spannende situaties

In spannende of ongebruikelijke situaties maakt je lichaam het hormoon adrenaline aan, waardoor je hart sneller gaat slaan, je alert en opgewonden raakt en je alles scherper waarneemt. Het gevoel lijkt op vlinders in je buik. Is er tijdens die safari in Afrika of dat ritje in de achtbaan toevallig iemand van het andere geslacht in de buurt die niet al te lelijk is, dan ben je geneigd je lichamelijke opwinding toe te schrijven aan die persoon: je denkt dat híj je zo opwindt.

In werkelijkheid komen je gevoelens voort uit de spanning en onbekendheid van de situatie. Zo ontstaat ook de typische vakantieliefde. Komt meneer na de vakantie naar Nederland dan lijkt hij in je alledaagse omgeving opeens heel gewoontjes.

Bron: Archief

Je bent aantrekkelijker op Tinder als je een baan hebt

aantrekkelijker op tinder

 

Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek aan de universiteit van Gent onder Tinder-fans. Zo blijk dat mannelijke Tinder-gebruikers vaker een gesprek aangaan met een vrouw die een baan heeft dan met dezelfde vrouw die geen baan heeft.

Lees ook:Hier knappen we op af bij online daten

Onderzoek

Hoe hebben ze dat nu onderzocht? Op de datingapp werden 32 fictieve accounts aangemaakt. Hiervoor werden meest voorkomende namen gebruikt bij 23-jarige mannen (Jens, Michiel, Simon en Niels) en vrouwen (Lisa, Eline, Jana en Melissa). Voor de foto’s werden beeldbanken gebruikt.

De accounts kregen vervolgens dezelfde eigenschappen met uitzondering van hun baan. De ene keer was dat supply chain consultant bij Deloite, management-assistent, verkoper bij een telecombedrijf of ‘between jobs’.

Volgens professor arbeidseconomie, Stijn Baert, werd dezelfde methode gehanteerd als bij zijn onderzoeken naar discriminatie op de arbeidsmarkt. “In dat geval stuur ik valse cv’s naar dezelfde vacatures, ze verschillen enkel op het gebied van migratieachtergrond. Voor dit onderzoek hebben we de valse Tinder-profielen een andere jobstatus gegeven en die laten matchen met echte gebruikers.”

Jobstatus

Volgens hoofdonderzoeker Brecht Neyt blijkt dat mannen niet kijken naar het opleidingsniveau maar naar de jobstatus van een potentiële date.

Hoog opleidingsniveau

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat vrouwen op de datingapp een voorkeur hebben voor mannen met een hoog opleidingsniveau.

Bron: DeMorgen.be

10+ vragen die je kunt stellen tijdens een eerste date

vragen eerste date

 

De een weet meteen het ijs te breken, een ander heeft er heel wat moeite mee: een gesprek op gang houden tijdens een eerste date. Om het je wat makkelijk er te maken, zijn hier wat vragen waar je misschien zelf ook over na kunt denken.

Vragen voor een eerste date

  • Wat was je allerleukste date die je ooit hebt gehad?
  • Ken je mensen die ooit via een datingapp of -site met elkaar zijn getrouwd?
  • Hoe zou je het vinden als je partner een beter salaris heeft dan jij?
  • Wat is jouw favoriete serie op Netflix?
  • Wat vind je romantischer: zoenen onder de Eifeltoren in Parijs of in een tentje in het bos?
  • Hoe sta jij over jaloezie in een relatie?
  • Van welk filmgenre ben jij fan?
  • Wat was je mooiste en je stomste vakantie ooit?
  • Wat heb je geleerd van je vorige liefdesrelaties?
  • Hoe verantwoordelijk voel jij je naar je werk toe? Beantwoord je bijvoorbeeld mailtjes in je vrije tijd?

Bron: Mindbodygreen.com

5 dingen die je moet weten over seks tijdens je menstruatie

seks menstruatie

 

1. Als het goed voelt, ga ervoor

Medisch gezien zijn er geen redenen om geen seks te hebben tijdens je menstruatie. Om vieze lakens te voorkomen kun je een handdoek op bed leggen. Je kunt ook een menstruatiecup of een vrouwencondoom gebruiken.

Lees ook:Menstruatie maakt je negen dagen per jaar minder productief

2. Bespreek het met je partner

Ga er niet vanuit dat je partner walgt van seks tijdens je menstruatie. Het is misschien toch handig om van tevoren peilen hoe hij erover denkt. Zo voorkom je teleurstelling in the heat of the moment.

3. Je zou het zomaar leuk kunnen vinden

Voor de een leidt de menstruatie te veel af, de ander heeft te veel pijn om aan seks te denken, maar het zou zomaar kunnen dat je ervan geniet. Rond de derde dag van je menstruatie stijgen je oestrogeen- en testosteronlevel, dat kan ervoor zorgen dat je sneller opgewonden raakt.

4. Een orgasme zou menstruatiekrampen kunnen verlichten

Dat zouden sommige onderzoeken uitwijzen. Kan iemand dit bevestigen?

5. Doe het veilig

Ondanks dat je ongesteld bent, bestaat de kans dat je zwanger raakt. Als je menstruatie lang duurt, kan deze overlappen met ovulatie. Daarnaast kan sperma in je lichaam 3 tot 5 dagen overleven.

Bron: Health.com

3 signalen dat je bij de verkeerde partner bent

verkeerde partner

 

1. Het is een gedoe om zijn aandacht te krijgen

Je merkt dat hij niet opneemt of terug-appt als je contact zoekt. Steeds vaker krijg je het gevoel dat je niet in zijn top drie voorkomt. Sterker nog, je staat ergens onderaan. Jullie delen steeds minder gedachten en emoties met elkaar. Daardoor ontstaat er een bepaalde leegte binnen de relatie. Tja, dan ligt de verleiding van een leuke collega al gauw op de loer.

Lees ook:De eigenschap die belangrijk is voor het slagen van een vriendschap

2. Nare trekjes worden steeds irritanter

Zolang de verliefdheid nog uit al je poriën komt, zie je geen enkel irritant trekje van je lover. Maar naarmate de biologische hormonencocktail afneemt, blijkt hij toch iets minder perfect. Kleine irritaties (overmatig neuspeuteren, smakken of hoe hij lacht) worden steeds groter. Tenminste, als hij niet de juiste partner voor je is. In het begin kun je zijn onhebbelijkheden nog wel onder het tapijt schuiven. Maar hoe langer de relatie duurt, hoe moeilijker dit te blokken is. Van irritaties komt wrijving en uiteindelijk ruzie. Voor je het weet, zitten jullie in een negatieve spiraal en kost de relatie je alleen maar energie.

3. Hij kleineert je

Een grapje moet kunnen, maar het mag niet te ver gaan. In plaats dat hij je het gevoel geeft dat jij zijn hoofdprijs bent, maakt hij aan de lopende band flauwe, sarcastische grappen over jou. Of hij deelt op een gezellig verjaardagsfeestje jouw intiemste geheimen. Dat is geen lekker teken voor je relatie. Acht jezelf iets meer waard en zet hem op straat.

Met medewerking van relatietherapeut Blanca van den Brandt | Beeld: Shutterstock