5 dingen die je moet weten over seks tijdens je menstruatie

seks menstruatie

 

1. Als het goed voelt, ga ervoor

Medisch gezien zijn er geen redenen om geen seks te hebben tijdens je menstruatie. Om vieze lakens te voorkomen kun je een handdoek op bed leggen. Je kunt ook een menstruatiecup of een vrouwencondoom gebruiken.

Lees ook:Menstruatie maakt je negen dagen per jaar minder productief

2. Bespreek het met je partner

Ga er niet vanuit dat je partner walgt van seks tijdens je menstruatie. Het is misschien toch handig om van tevoren peilen hoe hij erover denkt. Zo voorkom je teleurstelling in the heat of the moment.

3. Je zou het zomaar leuk kunnen vinden

Voor de een leidt de menstruatie te veel af, de ander heeft te veel pijn om aan seks te denken, maar het zou zomaar kunnen dat je ervan geniet. Rond de derde dag van je menstruatie stijgen je oestrogeen- en testosteronlevel, dat kan ervoor zorgen dat je sneller opgewonden raakt.

4. Een orgasme zou menstruatiekrampen kunnen verlichten

Dat zouden sommige onderzoeken uitwijzen. Kan iemand dit bevestigen?

5. Doe het veilig

Ondanks dat je ongesteld bent, bestaat de kans dat je zwanger raakt. Als je menstruatie lang duurt, kan deze overlappen met ovulatie. Daarnaast kan sperma in je lichaam 3 tot 5 dagen overleven.

Bron: Health.com

3 signalen dat je bij de verkeerde partner bent

verkeerde partner

 

1. Het is een gedoe om zijn aandacht te krijgen

Je merkt dat hij niet opneemt of terug-appt als je contact zoekt. Steeds vaker krijg je het gevoel dat je niet in zijn top drie voorkomt. Sterker nog, je staat ergens onderaan. Jullie delen steeds minder gedachten en emoties met elkaar. Daardoor ontstaat er een bepaalde leegte binnen de relatie. Tja, dan ligt de verleiding van een leuke collega al gauw op de loer.

Lees ook:De eigenschap die belangrijk is voor het slagen van een vriendschap

2. Nare trekjes worden steeds irritanter

Zolang de verliefdheid nog uit al je poriën komt, zie je geen enkel irritant trekje van je lover. Maar naarmate de biologische hormonencocktail afneemt, blijkt hij toch iets minder perfect. Kleine irritaties (overmatig neuspeuteren, smakken of hoe hij lacht) worden steeds groter. Tenminste, als hij niet de juiste partner voor je is. In het begin kun je zijn onhebbelijkheden nog wel onder het tapijt schuiven. Maar hoe langer de relatie duurt, hoe moeilijker dit te blokken is. Van irritaties komt wrijving en uiteindelijk ruzie. Voor je het weet, zitten jullie in een negatieve spiraal en kost de relatie je alleen maar energie.

3. Hij kleineert je

Een grapje moet kunnen, maar het mag niet te ver gaan. In plaats dat hij je het gevoel geeft dat jij zijn hoofdprijs bent, maakt hij aan de lopende band flauwe, sarcastische grappen over jou. Of hij deelt op een gezellig verjaardagsfeestje jouw intiemste geheimen. Dat is geen lekker teken voor je relatie. Acht jezelf iets meer waard en zet hem op straat.

Met medewerking van relatietherapeut Blanca van den Brandt | Beeld: Shutterstock

Hoeveel calorieën verbrand je tijdens de seks?

calorieën verbranden tijdens seks

 

Hieronder een overzicht hoeveel calorieën een vrouw van 65 kilo verbrandt in 30 minuten:

  • Missionaris (onder): 42 calorieën
  • Cowgirl: 116 calorieën
  • Staand: 92 calorieën
  • Lapdance geven: 155 calorieën
  • Masturberen: 60 calorieën
  • Doggy style: 93 calorieën

Lees ook:Passie in bed verdwenen? Zo krijg je het terug

Vergeleken met andere sporten

Dat betekent dat een lapdance van een half uur geven gelijk staat aan 48 minuten yoga, 17 minuten tennis of een halve kilometer hardlopen.

Hoeveel calorieën verbranden jullie?

Benieuwd hoeveel calorieën je partner en jij verbanden? Je vindt de rekenmachine hier.

Dit zijn typische conflict triggers

conflict triggers

 

Schaarste

Een tekort aan iets (aandacht, waardering, begrip) levert geheid strijd op.

Te snel conclusies trekken

Je gooit de omstandigheden overboord en simplificeert en polariseert (goed/niet goed): hij deugt niet.

Denken voor de ander

Het gaat in je hoofd een eigen leven leiden (worstcasescenario’s).

De schuld bij de ander leggen

Als je een fout begaat, ervaar je schaamte. Door de schuld op de ander af te schuiven, onderdruk je dit gevoel.

Niet eerlijk durven zijn

Smoesjes gaan broeien en dat geeft frictie. Net als nee zeggen en ja doen of andersom. Zo ontstaat een conflict in jezelf.

Uitgaan van maar één waarheid

Die van jezelf, jij hebt gelijk.

Bron: Santé maart 2019 | tekst: Esmir van Wering

Seksuoloog Jolien: ‘Sexting, denk na en geniet!’

sexting

 

De laatste jaren is er veel om te doen, de schaduwkanten van sexting en het ongevraagd delen van naaktfoto’s of seksfilmpjes. Door alle negatieve berichten durven veel vrouwen er niet meer aan te beginnen. En dat in een tijd waarin ons hele leven digitaliseert, ook ons seksleven! Hoe vinden we hierin een weg?

Lees ook de vorige blog van Jolien:Zomer voorbij, relatie voorbij

Vrouwen hebben er meer last van

Hoewel uit onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen ongeveer even vaak meemaken dat sexts ongevraagd worden gedeeld, lijkt het erop dat vrouwen er maatschappelijk gezien veel meer last van hebben. Hierdoor worden vrouwen ook makkelijker slachtoffer van ‘sextortion’ (afpersing door te dreigen met openbaarmaking van erotisch materiaal) en ‘revenge porn’ (het online zetten van erotisch materiaal, vaak uit boosheid nadat een relatie is verbroken).

Want als het om seks gaat, is de regel voor de vrouw nog steeds dat je vooral niet tè vrij mag zijn. Wordt bekend dat je dit wel bent geweest, dan valt schaamte en vernedering je ten deel. En voor mannen is dit tòch anders! Heeft iemand Dave Roelvink horen vertellen hoe erg het voor hem was, nadat er een sekstape van hem verscheen?

Vrouwen reageren te vaak verwijtend

Een belangrijke kanttekening dient wel gemaakt te worden… Dat veel vrouwen zich niet vrij voelen om naaktfoto’s of seksfilmpjes te delen, wordt niet alleen veroorzaakt door mannen. Vrouwen werken hier net zo hard aan mee! Wanneer van een vrouw ongewild erotisch materiaal online gezet wordt, kan ze weinig steun van seksegenoten verwachten. Andere vrouwen reageren maar al te vaak verwijtend. ‘Had ze die foto’s ook maar niet moeten versturen!

Een dergelijke reactie wordt ‘victim blaming’ genoemd. En door van het slachtoffer een dader te maken, zullen nóg meer vrouwen zich onvrij voelen. Jammer, want we zouden juist zo veel plezier kunnen beleven aan al die digitale ontwikkelingen!

Maatschappij moet slachtoffers steunen

Wat zou er gebeuren als we de namen van degenen die zich schuldig hebben gemaakt aan het ongevraagd delen van erotisch materiaal openbaar zouden maken? Ik ben benieuwd hoe erg zij dat zouden vinden… Maar het belangrijkste is dat we slachtoffers als maatschappij steunen. Dan krijgt degene die schuldig is de schuld en kunnen vrouwen zich vrij voelen om hun seksleven vorm te geven zoals zij dat willen.

Wellicht zou Patricia Paay dan slechts het volgende hebben geantwoord op die ene vraag… ‘Luister Eva, ik heb fijne seks gehad met mijn toenmalige vriend. Als onderdeel van de seksuele beleving hebben we onze vrijpartij gefilmd. Het is heel vervelend dat iets moois wat van ons was publiek is gemaakt en ik hoop dat degene die daarvoor verantwoordelijk is zich schaamt.

Ik zou zeggen… Denk na en geniet!

jolien Meer over Jolien

Jolien Spoelstra is GZ-psycholoog en gespecialiseerd als seksuologe en relatietherapeut.

In haar praktijk, Move for Motion, praktijk voor psychotherapie, behandelt zij mensen met relatieproblemen, seksuele problematiek, angst, depressie en trauma.

Geïnspireerd door haar eigen ervaringen en de ontmoetingen in haar praktijk, schrijft zij columns over relaties, liefde, lust en seks.

Kijk voor meer informatie op moveformotion.nl.

Pijn bij vrijen: waarom vertellen we het niet aan onze partner

pijnbijvrijen

 

Het blijft een taboe om erover te praten: pijn bij het vrijen. Terwijl er heel veel vrouwen ooit in hun leven weleens mee te maken hebben gehad. 20 procent heeft er zelfs chronisch last van.

Lees ook:Dit vinden vrouwen het minst leuk bij het vrijen

Onderzoek

Uit recent Amerikaans onderzoek onder 2.000 vrouwen blijkt dat een kwart weleens pijn bij het vrijen ervaart. Van deze 382 vrouwen zegt bijna de helft dat ze dit niet aan hun partner vertellen.

Waarom vertellen we het niet?

Dit zijn de redenen die ze geven:

  • Pijn bij het vrijen wordt gezien als iets wat erbij hoort.
  • Het is niet iets waar je je over hoeft te maken.
  • Het is belangrijker dat hun partner plezier heeft bij het vrijen en willen dit niet verpesten door hun partner over hun pijn te vertellen.
  • Ze hebben geen zin om te zeuren of om hun partner onzeker te maken over zijn kwaliteiten in bed.

Praten over pijn bij vrijen

Toch adviseren de onderzoekers om je partner juist te vertellen over pijn bij het vrijen. Eerder onderzoeken hebben meermalen aangetoond dat mensen die over seks praten meer plezier hebben tussen de lakens en beter aan hun trekken komen.

Ook in dit nieuwe onderzoek kwam naar voren dat er meer seksplezier wordt beleefd als je open naar elkaar toe bent. Er zijn ook onderzoeken die hebben aangetoond dat praten over seks de pijn bij het vrijen kan verminderen.

Heb je echt langdurig last van pijn bij het vrijen, neem contact op met je huisarts.

Bron: Mindbodygreen.com

Al dat gesnurk: tijd voor een ‘slaapscheiding’

slaapscheiding

 

Uit onderzoek onder 3.000 volwassenen blijkt dat maar liefst 31 procent van de ondervraagden apart zou willen slapen van zijn partner. Ook al zijn ze heel blij met elkaar, de behoefte aan een goede nachtrust is enorm. En dat gaat nu eenmaal niet als je last het van het gesnurk, de rusteloze benen, de lichaamswarmte of een ander slaapritme van de ander. Dus slaapt een op de vier in aparte bedden of slaapkamers.

Lees ook:Waarom genoeg slaap belangrijk is

Slaapscheiding niet funest voor relatie

Volgens relatietherapeut Tamara Green betekent apart slapen absoluut niet het einde van een goede relatie en je seksleven. “Juist als je uitgerust bent, ben je beter in staat om naar elkaar te luisteren en kun je juist meer aan je trekken komen, omdat je beter begrijpt wat de behoeften zijn van de ander.”

Bron: Today.com

Seksuoloog Jolien: ‘Zomer voorbij, relatie voorbij’

zomer voorbij relatie voorbij

 

Op weg naar mijn werk, liep ik vanochtend richting het station. Het begon nèt licht te worden. Een frisse windvlaag bracht wat dorre blaadjes met zich mee die kraakten onder mijn gympen. Toen ik vervolgens nog snel even de AH to go binnen wipte en geconfronteerd werd met pepernoten, kon ik er helemáál niet meer om heen. De zomer is voorbij! En dát betekent dat het druk wordt in mijn praktijk…

Lees ook de vorige blog van Jolien:O jee, verliefd op twee

Meer relatieproblemen of seksuele problematiek na de zomer

Na de zomer melden meer mensen zich aan vanwege relatieproblemen of seksuele problematiek. Maar er zijn ook veel stellen die dat stadium al lang voorbij zijn. In de maand september worden relatief veel relaties verbroken en is er een piek in echtscheidingsaanvragen te zien. Maar waarom is dat zo, na de vakantie?

Goede voornemens

Voor velen van ons is de vakantieperiode een tijd van bezinning. We vragen ons af of we nog gelukkig zijn en maken plannen om het leven anders in te richten.

De realiteit kan echter hard zijn, wanneer we terug komen in de sleur van alledag. Ondanks alle goede voornemens, vervallen we soms op dag één al weer in oude patronen. Er is geen tijd meer voor elkaar en ruzies worden hervat. Het vooruitzicht van nog een jaar zo doorgaan kan een reden zijn om direct naar een advocaat te stappen. Bovendien spenderen we in de vakantie vaak veel tijd met elkaar. En twee weken in een tentje kan leuk zijn… Maar als de regen met bakken uit de lucht valt, worden kleine irritaties uitvergroot en komen onderliggende problemen bovendrijven.

Verwachtingen

Ook de verwachtingen die we van elkaar hebben komen veelal niet uit. Door de drukte van het dagelijks leven hebben we soms al lange tijd geen seks gehad of geen échte connectie met elkaar gevoeld. We gaan de zomer in met het idee dat het nú allemaal goed zal komen. De druk die hierdoor ontstaat, doet alle zin in seks echter verdampen en zorgt er voor dat elk moment waarop we geen connectie voelen heel zwaar gaat wegen.

En dan is er nog een laatste ingrediënt, wat deze zomerse cocktail tot een giftig mengsel kan maken. In de zomer voelen we ons meer sexy, we zijn eerder geneigd om te flirten en lijken meer open te staan voor de avances van anderen. Hierdoor merken we dat er opties zijn, dat we andere keuzes kunnen maken. Dus waarom zou je je relatie voortzetten, als je niet ècht tevreden bent?

Neem geen grote beslissingen

Als je relatie je lief is, raad ik je aan om in de maand september geen grote beslissingen te nemen. Probeer om samen deze herfst ongeschonden door te komen. Daarna wordt alles namelijk weer normaal en kunnen jij en je geliefde door zoals vanouds! Tenminste… Tot de kerstvakantie! Want in de maand januari is ook elk jaar weer een piek in echtscheidingsaanvragen te zien.

jolien Meer over Jolien

Jolien Spoelstra is GZ-psycholoog en gespecialiseerd als seksuologe en relatietherapeut.

In haar praktijk, Move for Motion, praktijk voor psychotherapie, behandelt zij mensen met relatieproblemen, seksuele problematiek, angst, depressie en trauma.

Geïnspireerd door haar eigen ervaringen en de ontmoetingen in haar praktijk, schrijft zij columns over relaties, liefde, lust en seks. Kijk voor meer informatie op moveformotion.nl.

Meer blogs van Jolien:

Waarom je je minder aangetrokken voelt tot je partner

minder aangetrokken tot partner

 

Het is heel normaal dat de aantrekkingskracht tussen jou en je partner na verloop van tijd wat minder wordt. Er zijn verschillende redenen:

Je raakt een beetje verveeld

Stabiliteit en zekerheid zijn belangrijke ingrediënten voor een lange relatie, maar als je elkaar een beetje te vanzelfsprekend neemt dan kan een relatie heel voorspelbaar en soms wat saai worden.

Lees ook:De eigenschap die belangrijk is voor het slagen van een relatie

Je hebt iets nog niet helemaal verwerkt

Iedereen heeft weleens ruzie in een relatie. At kaan gaan over geld, een affaire, familie, huishoudelijke taken, de opvoeding van de kinderen. Maar als jullie die ruzie niet goed hebben uitgepraat dan kan het blijven sudderen. Dat zorgt voor afstand tussen jou en je partner en daardoor wordt de aantrekkingskracht minder.

Waar is de romantiek gebleven?

Het dagelijkse leven slokt jullie op en jullie nemen niet de tijd om af en toe iets romantisch met elkaar te doen. Er is zelfs geen plaats voor een klus als jullie thuiskomen na een drukke dag, want het eten moet worden gemaakt, er is hulp nodig bij het huiswerk, de hond moet worden uitgelaten, en dat wasje moet toch even snel worden gedaan, de keuken moet aan kant etc. Jullie kruipen in de rol van baas, verzorger… De rol van geliefden verdwijnt langzaamaan naar de achtergrond…

En verzorg je jezelf nog wel?

Het is zo druk, dat er weinig tijd over is om jezelf te verwennen met een bezoek aan de kapper, een avondje shoppen of een fijne wandeling. Gewoon iets waardoor jij je goed voelt. Want hoe je je voelt heeft effect op de manier waarop je partner je ziet.

Hoe kun je je relatie weer leuk maken? Nou zo:

Seksuoloog Jolien: ‘O jee, verliefd op twee…’

 

Met gefronst voorhoofd en een verwarde blik wordt er dan meestal terug gestaard. ‘Zou het kunnen dat je bij je partner blijft én de verliefdheid verder exploreert? Is dat mogelijk binnen jullie relatie?’. Meestal is het antwoord een gedecideerd: ‘Nee!’.

Maar soms, zie ik ineens een licht aangaan. Een nieuw idee, nieuwe mogelijkheden. ‘Waarom ook eigenlijk niet?!

Lees ook de vorige blog van Jolien:Laat de remmen los!

Regels

Doorgaans beginnen we aan een relatie, zonder duidelijke afspraken te maken over de do’s en don’ts. Toch zijn de regels voor iedereen helder; blijf een beetje je best doen, geef het aan als iets niet goed voelt, niet liegen of bedriegen en niet opzettelijk kwetsen, de ander niet afvallen in het openbaar en geen nare dingen zeggen over elkaars ouders (ook al is het waar!), geen gevoelige informatie delen met anderen (zoals naaktfoto’s online zetten!), maar vooral… de állerbelangrijkste regel… NIET VREEMDGAAN!

Verliefd op een ander

Maar wat nu als de ruimte die de relatie biedt te krap wordt? Als je gek bent op je partner en tegelijkertijd tot over je oren verliefd op een ander… De meeste mensen kiezen er dan voor om de relatie te verbreken óf om bij hun partner te blijven en de grenzen van de relatie te respecteren. Vreemd echter, dat de grenzen zelf bijna nooit ter discussie worden gesteld. Terwijl, wie heeft dat lint daar eigenlijk gespannen? En waarom staat dat paaltje niet iets verderop of juist dichterbij? Kan je niet beter samen met je partner bespreken welke do’s en don’ts voor jullie acceptabel zijn?

Andere relatievormen

Gelukkig wordt er ook geëxperimenteerd met andere relatievormen, zoals ‘open’ relaties (waarbij je afspreekt dat je seks met anderen mag hebben) of polyamorie (waarbij je meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd kan aangaan). Maar belangrijker lijkt het mij om gedurende je gehele relatie de regels waarmee jullie zijn begonnen kritisch te blijven bekijken en desnoods verrotte paaltjes uit de grond te halen en ergens anders nieuwe neer te zetten. Je verandert immers je hele leven. Je partner, jullie relatie en ieders behoeften veranderen ook. Er zijn oneindig veel smaken en vormen… jullie bepalen wat past!

jolien Meer over Jolien

Jolien Spoelstra is GZ-psycholoog en gespecialiseerd als seksuologe en relatietherapeut.

In haar praktijk, Move for Motion, praktijk voor psychotherapie, behandelt zij mensen met relatieproblemen, seksuele problematiek, angst, depressie en trauma.

Geïnspireerd door haar eigen ervaringen en de ontmoetingen in haar praktijk, schrijft zij columns over relaties, liefde, lust en seks. Kijk ook eens op:  www.moveformotion.nl

Passie in bed verdwenen? Zo krijg je het terug

passie verdwenen

 

Sexy lingeriesetjes of ingewikkelde standjes… Dat kan natuurlijk ook, maar om eerlijk te zijn, word je er al moe van als je erover nadenkt. Gelukkig zijn er ook veel manieren om de verdwenen passie op een subtiele manier terug te laten keren!

Lees ook de blog van seksuoloog Jolien:Laat de remmen los

Wind elkaar op

Verleidingsmomentjes zijn het leukst als je het het minst verwacht. Bijvoorbeeld als jullie uitgezakt naast elkaar op de bank zitten te netflixen. Raak je partner voorzichtig aan door met je vingers zachtjes over zijn huid te gaan. Volgens deskundigen zal de lichte aanraking van je huid je lichaam even wakker schudden en laten ontspannen voor een fijne vrijpartij.

Houd je kleding aan

Herinner je je het nog van vroeger als tiener: dat je elkaar een beetje opwindt terwijl je alles eigenlijk aanhoudt, omdat je nog niet te ver wilt gaan, of omdat je er nog niet helemaal aan toe was. Was best spannend, toch? Dus waarom niet weer doen met je partner van nu?

Niet alles hoeft uit

En als je dan je kleding uit wilt doen: niet alles hoeft natuurlijk uit. Alleen een gulp open, je rok omhoog een paar knoopjes van je blouse los… Je raakt er alleen maar meer opgewonden van.

Overal kussen, behalve daar

Geef elkaar overal kusjes over het hele lichaam, behalve daar die ene plek onder de gordel. Doe het langzaam en licht. Om gek van te worden!

Een beetje exhibitionistisch

Hier moet je wel een beetje lef voor hebben: om het te doen voor het raam met de lichten uit. Het gevoel dat je gezien of betrapt kunt worden, zorgt voor een aparte opwinding.

Bron: SheKnows.com

Gebruik van emoji’s zegt iets over je seksleven

emoji's

 

Uit onderzoek aan het Amerikaanse Kinsey Instituut blijkt dat 30 procent van de ondervraagde singles regelmatig emoji’s in hun berichten gebruikt als ze app-en met hun dates.

Lees ook:Een smiley in je werkmail: altijd not done?

Emoji’s handiger dan tekst

De meeste deelnemers vinden emoji’s handiger dan tekst als het gaat om het uiten van gevoelens. Volgens een van de onderzoekers worden emoji’s gelinkt aan het hebben van meer eerste dates en meer seks.

Meer seks

Hoe meer emoji’s er werden gebruikt hoe groter de kans op vervolgdates en hoe groter de kans op seks. Toch is verder onderzoek nodig om te zien of gebruikers van emoji’s echt een grotere emotionele intelligentie hebben.

Bron: The Times