Zo leuk is het om nieuwe dingen te proberen!

nieuwe dingen proberen

 

Maar hoe kun je aan de slag gaan? Misschien is deze november-kalender van Action for Happiness een idee. Download de kalender en hang ‘m op je koelkast en bekijk dag voor dag wat je kunt doen om je lekkerder in je vel te voelen.

Lees ook:Leuk: elke dag een beetje optimisme

Niet ingewikkeld

En het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een andere route naar je werk nemen of maak eens iets lekkers voor vanavond met een ingrediënt dat je nog nooit hebt geprobeerd.

Elke dag nieuwe dingen proberen

Verlaat je comfortzone en download de kalender!

Waarom eet je meer als het kouder wordt?

meer eten door kou

 

Volgens Margriet Westerterp, hoogleraar voedselinameregulatie bij de mens aan de Maastricht University, klopt het dat we meer eten als het kouder wordt. Volgens haar heeft dat deel te maken met het feit dat je lichaam in de winter meer energie gebruikt om je temperatuur op peil te houden. “Kou geeft een oncomfortabel gevoel. Als we extra veel eten, komt er meer warmte vrij die een daling van je kerntemperatuur tegengaat.” Je lichaam heeft een kerntemperatuur van ongeveer 37 graden.

Lees ook:5 voordelen van de kou

Tips

Hoe kun je voorkomen dat je in koude dagen te veel kilo’s erbij krijgt?

Westerterp heeft een aantal tips om te voorkomen dat je te veel aankomt tijdens koude dagen:

 • Eet eiwitrijk maaltijden, want daar kom meer warmte door vrij dan bij een maaltijd rijk aan vet en koolhydraten. Eiwitrijke producten zijn peulvruchten, soja, vis, zuivelproducten en vlees. Maar ook rode peper is een aanrader.
 • Ook groene thee of koffie zorgen ervoor dat er warmte vrijkomt.
 • Zoek eens wat vaker de kou op. De meeste mensen komen tijdens koude dagen minder vaak naar buiten. Uit onderzoek echter blijkt dat je in de kou meer energie verbrandt. Als je buiten beweegt, bijvoorbeeld hardlopen of wandelen, dan verbrandt je lichaam energie door beweging en activeer je door de kou je bruine vetweefsel. Dat is een gunstig type vet dat calorieën omzet in warmte en daardoor bijdraagt aan een hogere verbranding.

Bron: HLN.be

Dit onverwachte standje van wasmachine is slecht voor milieu

wasmachine

 

Het zijn niet de lange wasprogramma’s met de centrifuge op het hoogste standje die het slechtst voor het milieu zijn, maar het wasstandje met een delicaat programma, meldt Welingelichtekringen.nl.

Lees ook:5 dingen die je beter niet in de droger kunt doen

Meer plastic

Uit onderzoek aan de Newcastle University blijkt dat er bij een fijnwasprogramma meer water wordt gebruikt en dat er meer plastic vrijkomen. Het ligt allemaal aan de verhouding tussen de hoeveelheid water en hoe hard de machine draait.

Bij een gewone katoenen was kwamen er gemiddeld 800.000 microplasticvezels vrij, maar bij een fijnwas waren dat er gemiddeld 1.4 miljoen.

Deze vezels zijn zo klein dat ze makkelijk door de filters van een wasmachine kunnen en uiteindelijk in de zee terechtkomen.

Hoeveelheid water

Onderzoeker Max Kelly: “We ontdekten tot onze verbazing dat de delicate wasprogramma’s voor meer plastic zorgen in het water dan de gewone wasprogramma’s. Dat komt door de grote hoeveelheid water dat wordt gebruikt, bedoeld om kwetsbare kleding te beschermen, meer vezels uit het materiaal plukt.”

Advies

Om aan het milieu te denken, raden de onderzoekers om geen halve wasjes te draaien en het juiste wasprogramma voor je kleding te kiezen.

Vrouwen met overgewicht shoppen het liefst online

online shoppen

 

Uit een enquête onder ruim 1.100 Britse vrouwen met kledingmaat 44 maar liefst 67 procent liever online shopt dan naar een winkelstraat gaat.

Lees ook:Ontspannen tijdens het shoppen

Waarom liever online shoppen?

Er zijn een paar redenen waarom ze de voorkeur aan online geven.

 • In de winkelrekken is een schrijnend gebrek aan grote maten.
 • Meer dan de helft vindt de kleedkamers in winkels niet gezellig.

Opvallend is dat 75 procent weleens heeft gehuild tijdens het winkelen.

Welke webshops scoren goed welke niet?

Als er online wordt gewinkeld dan is webshop Asos de grote favoriet. Webwinkels als Zara, Topshop, French Connection, Gap en Primark kregen een slechte beoordeling, omdat er weinig keuze is in grote maten.

Verrassend: dit is de top 3 beste steden voor fashion addicts

modesteden

 

Holiu, een zoekmachine voor vakantiehuizen vroeg zich af welke steden in Europa nu perfect zijn om te winkelen en kwam tot een verrassende top 3.

Lees ook:Ontspannen tijdens het shoppen

1. Zagreb, Kroatië

Met een 4,35 is Zagreb de populairste winkelstad van Europa. Waarom? Nou, er zijn maar liefst 915 kleding- en schoenenwinkels in deze stad. Naast klassiekers als Zara, H&M en Mango, vind je ook heel veel lokale en unieke winkels van Kroatische ontwerpers. Leuk om te weten: de uitverkoop is vanaf 27 december.

Authentieke winkels:

 • LuLu Couture – Gundulićeva ulica 3: heel exclusief omdat er slechts twee winkels in de wereld zijn. Het is een perfecte reflectie van de hedendaagse Kroatische mode.
 • Ulični Ormar – Vintage & Retro – Nikole Jurišića 16: een magische vintage shop waar je zeker even tussen wil snuffelen om een uniek stuk te scoren.

2. Turijn, Italië

Opvallend, maar uit het onderzoek kwam niet Milaan als favoriete modestad naar voren, maar Turijn. Het scoorde een 4,29 en dat is niet zo gek met maar liefst 2.800 kleding- en schoenenwinkels.

De winteruitverkoop is tussen 5 januari en 28 februari.

Authentieke winkels:

 • CHLOE – Kleding & Concept Store – Via Accademia Albertina, 36: mooie winkel vlakbij Via delle Mille met elegante en creatieve kleding.
 • Bagni Paloma, Via dei Mille, 30: concept store met een rauw randje.

3. Wenen, Oostenrijk

Wenen is niet alleen een historisch, prachtige stad, maar ook de perfecte plek voor fashionista’s om hun slag te slaan in een van de 3.000 designwinkels. Wenen scoort met een gemiddelde van 4,28 op Google.

De winteruitverkoop is hier van januari tot februari.

Authentieke winkels:

 • Luv de winkel – Gumpendorfer Straße 24: kleine winkel met charmante kleding en schoenen.
 • Vintage Fabrik – Mariahilferstraße 3: één van de grootste vintage winkels in Wenen.

5 producten die je beter niet in de badkamer kunt bewaren

bewaren in badkamer

 

1. Je scheermesje

Vocht is funest voor je scheermesje. Bewaar je mesje daarom liever niet in de badkamer. Lees meer tips om ervoor te zorgen dat je scheermesje langer meegaat.

2. Make-up

In de badkamer is het warm en vochtig als er net iemand gedoucht heeft, terwijl het misschien best wel koud is wanneer de badkamer niet gebruikt wordt. De schommelende temperaturen zorgen ervoor dat de badkamer niet de ideale opbergplek voor je make-up is.

Lees ook:6 tips om van je badkamer een fijnere ruimte te maken

3. Medicijnen

Op de meeste medicijnen staat dat ze bij kamertemperatuur bewaard moeten worden. De behaaglijk warme badkamer is heel wat anders dan de gemiddelde kamertemperatuur. Je wilt niet dat de werking van medicijnen verminderd wordt, ga daarom altijd na of het kwaad kan om je medicijnen in de badkamer te bewaren.

4. Handdoeken en linnen

In een vochtige ruimte gedijen schimmels extra goed. Is er een andere plek beschikbaar om handdoeken en linnen te bewaren? Doen.

5. Elektronica

Heb je toch elektronica in de badkamer (een losse elektrische verwarming, een radio)? Zorg ervoor dat deze spullen speciaal geschikt zijn voor de badkamer.

Zo zie je of iemand liegt

leugen

 

1. Kijk goed naar de lach

Een scheve glimlach kan erop wijzen dat iemand iets te verbergen heeft.

2. Kijk in de ogen

Kijk niet alleen naar de lach, maar ook naar de ogen om te zien of iemand echt lacht. Een oprechte lach zie je terug in de ogen, terwijl bij een fake lach alleen de mondhoeken krullen.

Lees ook: Liegen kun je leren

3. Let op zenuwachtige trekjes

Let op zenuwachtige trekjes, zoals friemelen aan de haren of nagels. Toch is dit volgens onderzoek minder belangrijk dan de gezichtsuitdrukking en de lach. Sommige mensen hebben nu eenmaal tics.

4. Let op verbale kenmerken

Als iemand geen antwoord geeft, van onderwerp wisselt of opeens een ander taalgebruik heeft, kan dat wijzen op een leugen.

5. Let op veranderingen

Let niet op een specifieke actie, maar op veranderingen. Veranderingen in het gedrag, taalgebruik of in het verhaal dat verteld wordt.

Bron: DailyMail / Pamela Meyer auteur van het boek Liespotting | Beeld: Shutterstock

Onderzoek: we zijn tevreden over ons leven

tevreden

 

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat we heel tevreden over ons leven. Vooral ouderen zijn vaker gelukkig en tevreden dan ruim twintig jaar geleden, meldt Nu.nl. Zo is 89 procent van de 55-plussers heel erg happy, terwijl dat percentage in 1997 op 84 procent lag.

Lees ook: Wat maakt je gelukkig?

Minder tevreden

Jongvolwassenen tussen de 18-25 jaar zijn iets minder tevreden met hun leven. 86 procent zegt nu gelukkig te zijn, terwijl dat in 1997 maar liefst 91 procent was. Het is niet helemaal bekend waarom ze minder tevreden zijn, maar er wordt vermoed dat ze door de toegenomen prestatiedruk iets minder tevreden zijn over hun leven, meldt RTLnieuws.nl.

 

Ben jij gelukkig met jouw leven?

Gelukkige mensen vaak in natuur te vinden

natuur

Voorwaarde is wel dat je je minstens twee uur per week in de natuur moet bevinden en dan gaat het niet over je eigen tuin, aldus het NRC. Het gaat vooral om het bos, een park, een rivier, strand of het platteland.

Onderzoek

Voor het Britse onderzoek, dat in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports verscheen, werden 20.000 volwassenen ondervraagd en daaruit bleek dat degenen die zich minimaal 120 minuten per week in de natuur waren, een goede gezondheid hebben en dat ze op dat moment tevreden waren met hun leven. Het maakte overigens niet uit of je die twee uur een keer in de week doet of dat je dat verspreid over de week.

Lees ook: Deze activiteiten vergroten de kans op een goede gezondheid

Twee uur in de natuur

Opvallend is dat mensen die minder dan twee uur in de natuur waren even vaak aangaven dat ze een goede gezondheid hebben en zich gelukkig voelden als degenen die helemaal geen natuur hadden gezien. Maar als er meer dan twee uur in de natuur was doorgebracht beoordeelden de mensen hun gezondheid veel vaker als goed of zeer goed en gaven ze hun leven op dat moment een rapportcijfer een 8, 9 of zelfs een 10.

Oorzaak

Wat nu precies de oorzaak is, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. Het kan ermee te maken hebben wat mensen doen als ze in de natuur zijn, zoals wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen. Lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je je goed voelt, maar ook bij respondenten die daar niet aan deden, zagen de onderzoekers dat minstens twee uur hen enorm goed deed.

Zoveel uur werken is goed voor je welzijn

Hoeveel uur werk

Waarom werk goed voor je is

Werk zorgt voor een ritme in onze dagen, maatschappelijke betrokkenheid en sociale verbondenheid. Dat werk belangrijk is om je goed te voelen, is al eerder uit onderzoeken gebleken. Werkloos raken heeft veel invloed op je welzijn en geluksniveau.

Maar hoeveel uur werk is ideaal?

Er is nog niet eerder gekeken naar hoeveel werk optimaal is als het gaat om je welzijn. Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat acht uur werken een positieve invloed heeft op je welzijn. Bij meer werken voelen we ons niet beter of slechter.

De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening bij hun bevindingen. Ze kunnen niet bewijzen dat werk de geestelijke gezondheid verbetert, alleen dat er een link is tussen de twee. Er is verder niet gekeken naar het type werk en de verschillen tussen betaald werk en vrijwilligerswerk.

Beeld: Shutterstock | Bron: AD

Waarom we minder water moeten gebruiken op warme dagen

minder water gebruiken op warme dagen

Dat zegt waterbedrijf Vitens. Vorig jaar was het een warme zomer, waarin de watervoorraad drastisch daalde. Als de zomers ieder jaar zo warm zouden zijn, zou er in 2050 100 miljard liter extra kraanwater nodig zijn. Het is voorlopig een hypothetisch scenario. Gelukkig, want zoveel water is er niet beschikbaar. Maar de boodschap van Vitens is belangrijk: wees zuinig met drinkwater. Zeker als het warm is.

Hoe kun je minder water gebruiken?

Door een minuut korter te douchen, bespaar je 2200 liter per jaar. De kraan dichtdraaien als je je tandenpoetst, bespaart twee liter per poetsbeurt. Verder kun je beter naar de carwash gaan dan je auto met de hand wassen. Je kunt regen water opvangen en dat bijvoorbeeld gebruiken om de planten water te geven.

Bron: Vitens | Beeld: Shutterstock

Vanaf vandaag is de weersvoorspelling betrouwbaarder

Dat komt doordat twee grote weerinstituten hun modellen hebben aangepast.

Wat betekent het voor onze weersvoorspelling?

Weerplaza heeft aangegeven dat het vooral invloed heeft op de vijfdaagse voorspelling. Met de nieuwe modellen is de verwachting voor de komende vijf en een kwart dag net zo nauwkeurig te berekenen als dat het voorheen voor de komende vijf dagen het geval was.

Bron: Nu.nl | Beeld: Shutterstock