Je doet het ook nooit goed

nooit goed

 

Hoe overleef je als vrouw van begin dertig in een wereld waarin je het nooit goed lijkt te doen? Journalist Carmen Felix (33) schrijft haar frustraties in een persoonlijk verhaal voor Santé van zich af, omdat haar boek Je kunt het ook nooit goed doen net is uitgekomen.

Enorme zeur

Zonder mezelf meteen keihard te labelen als een enorme zeur: het begint er op te lijken dat je het tegenwoordig bijna niet meer goed kan doen in het leven. En dan heb ik het even over mezelf en demografie waar ik tot behoor: intelligente vrouwen van begin dertig die in de randstad rondhangen. Van alle kanten wordt er aan ons getrokken, op ons gevit, gelet of geprojecteerd. En als ik zeg ‘van alle kanten’ doel ik ook op het feit dat we elkaars grootste critici zijn. Alsof we nog niet genoeg hadden aan de afkeurende blikken van mannen, babyboomers, gesettelden, veertigers en onze moeders.

Ik besloot m’n sterke gevoel om te zetten in een boek: ‘Je kunt het ook nooit goed doen’. Het is niet als een smeekbede om medelijden bedoeld, maar meer als een hart onder de riem voor iedereen die dat zeurderige gevoel ook wel eens heeft gehad. Het gevoel dat je een ambitieuze carrière moet najagen om mee te kunnen praten op borrels, het gevoel dat je rond je 32ste toch echt eens moet gaan baren – en een beetje snel ook, je wil toch geen oude moeder worden of een kind met complicaties krijgen? En het gevoel dat er van je wordt verwacht dat je voor alles wat jou onderscheidt op de barricades springt, zelfs als dat die 20 kilo is waar je juist van af wil komen in plaats van er een lofzang vol zelfliefde over wil zingen.

Alleskunners

Jonge vrouwen worden geacht alleskunners te zijn. Naast je reguliere dagindeling moet je vooral niet vergeten dat je ook een feminist bent, je eigen boontjes dopt, uit elkaar barst van de zelfliefde, maar ook gewoon keihard sport, je bent tenslotte ambitieus toch? Wie is dat nou niet? Je barst van de wilskracht, onderhoudt vriendschappen van vroeger, maar geeft het meest om het milieu. Je zou jezelf vol trots ‘groen’ moeten kunnen noemen, maar dan wel even een manier bedenken om zonder vliegtuig in Bali te komen. Je wilt natuurlijk wel alles van de wereld blijven zien zonder Moeder Aarde het graf in te werken. En als je daar eindelijk achter bent, begin je dan eindelijk eens aan die kinderen? Je vriendinnen zijn er allemaal al, waarom jij nog niet? En pardon, je weet niet zeker of je wel kinderen wil? Maar werkweken van 80 uur vind je ook overdreven? Wat wil je dán met je leven?

Kinderen

Natuurlijk is het niet zo dat ik elke dag door kennisjes of familieleden met dit soort vragen wordt bestookt, maar neem het onderwerp kinderen bijvoorbeeld. Het is er bij ons vrouwen zo erg ingesleten welk traject we aflopen in ons leven. Basisschool, middelbare school, het liefst ga je ook nog studeren en als het goed is heb je ook al een paar vriendjes gehad. Na je studie regel je je eerste baan, die leuk is en goed verdiend. Je bent een meid van deze tijd en hartstikke modern, dus trouwen hoeft nog niet per se. Maar zo rond je dertigste wordt het wel een beetje ‘zielig’ om nog steeds – of erger nog – alweer alleen te zijn.

Mensen om je heen wonen samen, worden zwanger, beginnen je steeds vaker over hypotheken te vervelen, en jij? Jij zit nog op Tinder. Als je een vent was, was het grappig en charmant. Dan mocht je elk weekend nog met het hoogste woord van je vriendengroep vertellen wat voor een lekkere snoekbaars je dit weekend nog je bed in hebt gehengeld. Maar als vrouw…

Jouw klok tikt namelijk veel luider. En sneller ook. Je klok loopt zelfs een beetje voor. Als vrouw van begin dertig heb je tenslotte al minstens één keer in de situatie gezeten waarin iemand je vroeg of jij ‘nog niet aan kinderen denkt?’ Misschien beantwoordde je de vraag heel eerlijk met een ‘O, dat zou ik dolgraag willen, maar niet in m’n eentje’, of ging je er lacherig en afwendend in met een ‘mij niet gezien hoor, lang leve de lol’.

Bij elke keer dat iemand je naar de status van je baarmoeder vraagt, word je weer even geconfronteerd met het feit dat je niemand hebt om een baby mee te maken. Dat je geen behoefte hebt om een baby te maken. Dat het je fysiek niet is gegund om een baby te maken of beter nog: dat je zelf nog helemaal niet hebt nagedacht over een eventuele baby.

Stel die vraag eens aan een man

Het is maar een voorbeeld, die babyvraag. Maar het is wel een voorbeeld waar m’n haren van overeind gaan staan. Vooral als ik het vergelijk met hoe weinig en hoe relatief laat in hun leven deze vraag aan (single) mannen wordt gesteld. Als ’ie al wordt gesteld. Ik wil helemaal niet zeuren over hoe rottig die ongelijkheid voelt, maar ja: die ongelijkheid voelt echt heel rottig. Natuurlijk zit er ook wel een beetje logica achter, want er zit een houdbaarheidsdatum op onze vruchtbaarheid. Maar dat maakt het alleen maar nog rottiger.

Ambitie

De babykwestie is niet het enige vlak waarop je het bijna niet goed kan doen. Ook op het gebied van carrière en werk wordt er van alles van je verwacht als jonge vrouw. Aan de ene kant worden we gezien als het zwakke geslacht, omdat we vaker parttime werken dan onze mannelijke collega’s.

Als je een echt sterk mens bent dat voor de volle 100 procent mee draait in deze maatschappij moet je je namelijk uit de naad werken. Het liefst zo’n 50 uur per week en voor een baas die het tienvoudige verdient als jij. Dat dit totaal op uren-gefocuste model compleet achterhaald is anno 2019, wil nog niet tot iedereen doordringen. Nee, veel werken staat gelijk aan status.

Minder willen werken om zo bijvoorbeeld te kunnen genieten van je korte tijd hier op aarde, staat gelijk aan zwak zijn. En als je als vrouw dan ook nog eens hardop toegeeft dat je een dag minder werkt, omdat je graag wil zien hoe je kind opgroeit, dan moet je ook niet gaan verwachten dat je hetzelfde verdient of dezelfde kansen krijgt als je collega Jeroen die exact hetzelfde doet.

Conclusie

Het beste wat je kan doen is voor je kijken, doorlopen en geen moeilijke vragen stellen. Accepteren dat je tot minstens je veertigste ongemakkelijke vragen over baby’s moet blijven beantwoorden. Accepteren dat mensen je als zwak zien als je hardop zegt dat je ideale werkweek bestaat uit maximaal 28 uur. Accepteren dat je cooler overkomt als je de vraag ‘hoe gaat het?’ steevast met ‘druk’ beantwoord. Accepteren dat elk vrouwenblad elke maand minstens één, maar waarschijnlijk meer tips om af te vallen zal bevatten. Accepteren dat je nou eenmaal vrouw bent en… beseft dat je het toch nooit 100 procent goed kan doen in de ogen van iedereen en eens ‘gewoon’ gaat léven.

Meer over Carmen Felix

nooit goed doen Carmen Felix (33) is freelance journalist en columnist en woont in Amsterdam. Haar boek Je kunt het ook nooit goed doenAlle vermoeiende shit waar je als dertiger geheid tegenaan loopt, € 20,99 (Unieboek | Het Spectrum) verschijnt op 7 november.

Instagram: @carmenfelix, twitter: @carmoede.

6 gewoontes om af te leren

gewoontes afleren

 

Afleren: je zorgen maken over de toekomst

Werk aan de dingen die je kunt veranderen en stop met malen over de rest. Probeer te leven en te genieten van dingen die je nu meemaakt in plaats van te piekeren over de toekomst.tipstips

Lees ook:Zo merk je dat je meer gestrest bent dan je denkt

Afleren: jezelf vergelijken met anderen

Er is maar één persoon met wie je je mag vergelijken: jezelf. Als je verbetering hebt doorgemaakt sinds gisteren, vorige week of twee jaar geleden ben je goed bezig.

Afleren: focussen op wat je niet hebt

Er is zoveel wat je wel hebt. Er zal altijd iets te wensen overblijven en dat is oké.

Afleren: binnen je comfortzone blijven

Durf je dromen na te jagen en overwin je angsten. De mooiste dingen gebeuren buiten je comfort zone. Of je nou je baan opzegt of eindelijk in je eentje op het terras gaat zitten. Af en toe buiten je comfort zone treden is goed! Zo stap je uit je comfortzone.

Afleren: voor anderen denken

Trap niet in de valkuil om andermans gedachten in te vullen; ‘Ze zullen me wel raar vinden’. Het maakt niet uit wat anderen over je denken. Je zult nooit zeker weten wat ze denken, net zoals zij niet weten hoe het is om in jouw schoenen te staan.

Afleren: op het juiste moment wachten

In veel gevallen bestaat het juiste moment niet. Wil je iets bereiken? Begin nú.

6 manieren om morgen gelukkiger te zijn dan vandaag

gelukkiger zijn

 

1. Focus je op het heden

Blijf niet malen over wat er gisteren of vorige week is gebeurd. Je kunt er waarschijnlijk niets meer aan veranderen. Focus je daarom liever op vandaag en wat je vandaag beter kunt doen. Morgen denk je pas aan morgen.

Lees ook:Wanneer ben je op je gelukkigst?

2. Doe bewust dingen die je gelukkig maken

Als je duidelijk voor ogen hebt waar jij gelukkig van wordt, kun je er iedere dag tijd aan besteden. Misschien word je gelukkig als je dingen maakt, een boek leest, buiten bent, contact hebt met vriendinnen… Maak er tijd voor. Al is het iedere dag maar een paar minuten.

3. Besteed aandacht aan kleine geluksmomenten

Het is makkelijk om op te gaan in de sleur van alledag. Je ergert je aan de vertraagde trein, omdat je nog veel te doen hebt. De kunst is om ieder moment te waarderen. Geniet van de zonsopgang die je ziet terwijl je in de trein zit, wees vriendelijk tegen medereizigers en geniet van je kat die je enthousiast opwacht als je ‘s avonds thuiskomt.

4. Probeer minder te klagen

Waarschijnlijk kun je zelfs als alles goed gaat iets vinden om over te klagen. De kunst is om dat niet te doen, zelfs niet als niets loopt zoals gepland. Probeer niet alleen minder hardop te klagen, maar probeer ook je gedachten positiever te laten zijn.

Lees ook:5 tips om positiever te denken’

5. Kom in actie

Blijf niet dromen over wat je wil bereiken, maar kom in actie. Zorg dat je iedere dag een stapje dichterbij komt. Voor kleine zaken geldt net zo goed dat je in actie moet komen. In de tijd dat je zit aan te hikken tegen de administratie doen of een vervelend telefoontje plegen, had je het al afgerond hebben. Door in actie te komen, zul je je na afloop beter voelen.

6. Wees lief voor je lichaam

Luister goed naar je lichaam. Het vertelt je meer dan je denkt en vaak is het niet verstandig om de signalen te negeren. Vertelt je lichaam dat je rust nodig hebt? Neem rust. Beweeg genoeg, eet voedzame voeding en zorg goed voor je lichaam.

12x minder stressen

minder stressen

 

 1. Stop met onnodig piekeren.
 2. Neem regelmatig pauzes.
 3. Verwijder stress-elementen zoals eindeloze mailinglijsten en energie zuigende mensen.
 4. Zet alle meldingen op je smartphone uit.
 5. Zet regelmatig je telefoon uit.
 6. Maak planningen en zorg voor focus.
 7. Sta vroeg op en zorg voor genoeg slaap.
 8. Beweeg!
 9. Investeer in relaties die je energie geven.
 10. Oefen met dankbaarheid, ook voor kleine dingen.
 11. Doe een meditatie- en/of mindfulnesscursus.
 12. Zorg ervoor dat je geïnspireerd blijft.

Lees ook deze artikelen over stress

 

11 handige tips om zuiveringszout te gebruiken

zuiveringszout

Beauty

1. Voor mooi haar

Je hoeft niet te investeren in een droogshampoo, een beetje zuiveringszout does the trick. Verdeel een klein beetje over de wortels van je haar en masseer het in. Je kunt het ook mengen je shampoo of met water om je haar extra schoon te wassen.

2. Tegen onzuiverheden

Meng een beetje zuiveringszout met honing en breng het aan op onzuiverheden op je huid.

Lees ook:Het verschil tussen baking soda en bakpoeder

3. Om je borstel te reinigen

Is je haarborstel vies? Laat hem even weken in een kom warm water met een paar theelepels zuiveringszout en hij is weer als nieuw.

4. Als deodorant

Dep zuiveringszout onder je oksels om geurtjes tegen te gaan.

Gezondheid

1. Maak er neusspray van

Meng een theelepel zuiveringszout met water en gebruik het als neusspray. Effectief om verstopte holtes te behandelen.

2. Spoel je groenten af

Voeg een eetlepel zuiveringszout toe aan het spoelwater voor je groenten en je hebt de zuiverste groenten op je bord.

3. Verzacht insectenbeten

Breng een beetje zuiveringszout aan op je insectenbeet om jeuk en pijn te verzachten.

Thuis

1. Verse bloemen

Voeg een theelepel toe aan het water in je vaas met bloemen om je bloemen langer vers te houden.

2. Tegen geurtjes

Zet een bakje zuiveringszout in de koelkast of strooi een beetje in de asbak om geurtjes te verminderen. Je kunt ook een beetje in muffe schoenen strooien. Het is namelijk een goede geurvreter.

3. Als toiletreiniger

Gooi wat zuiveringszout in het toilet. Je kunt eventueel ook nog een kopje azijn toevoegen. Laat het intrekken, borstel erdoor en doorspoelen voor een schoon en fris toilet.

4. Als schoonmaakmiddel

Zuiveringszout is niet alleen effectief als toiletreiniger. Je kunt er ook spiegels, werkbladen, pannen, of koelkasten mee reinigen.

Andere namen voor zuiveringszout

Baking soda, baksoda (verwar dit niet met bakpoeder), natriumbicarbonaat, E500, NaHCO3.

Waarom het zo goed is voor je om je bed op te maken

bed opmaken

 

Uit onderzoek onder 2.000 Amerikanen blijkt dat het opmaken van je bed heel goed is voor je nachtrust. Ook kunnen degenen die elke ochtend hun bed opmaken zonder wekker opstaan. Het blijkt dat ‘beddenopmakers’ echte ochtendmensen zijn, vaak werkzaam zijn in de gezondheids- of technische sector en liefhebber zijn van jazzmuziek en romantische films. Het zijn veelal mensen die avontuurlijk zijn ingesteld, zelfverzekerd, sociaal en ook een beetje veeleisend zijn.

Lees ook:Tips voor een najaarsschoonmaak in je slaapkamer

Vaker seks

Wat de onderzoekers vooral opvielen was dat mensen die ’s ochtends hun bed opmaken vaker seks hebben, zo’n drie keer per week.

Je bed niet opmaken

Maar hoe zit het dan met degenen die hun bed niet opmaken? Dat zijn echte nachtmensen, die ’s ochtends grote moeite hebben met opstaan. Ze zijn vaak werkzaam in de zaken- of financiële wereld. Deze niet beddenopmakers houden van comdey’s. Qua karakter zijn ze nieuwsgierig, verlegen, wat sarcastisch en een beetje humeurig.

Beddenopmakers zijn gelukkiger

Uit eerder onderzoek uit 2012 blijkt dat beddenopmakers zichzelf als gelukkig omschrijft. Maar liefst 62 procent van degenen die hun bed niet opmaakt, voelt zich juist ongelukkig.

Bron: GoedGevoel.be

Me-time tijdens de Week van het Engelse Boek

 

Tijd voor ontspanning. Dat gaat vast lukken met een van deze Engelse boeken die je volop inspiratie geeft voor een healthy lifestyle. En wat zo leuk is: bij aankoop van een Engels boek tijdens deze week, krijg je het boek Life Love Books van Mark Manson als geschenk erbij.

Boekentips van Santé:

week van het engelse boek

The Art of Making Memories – Meik Wiking

Sommige momenten blijven in je geheugen gegrift. Maar hoe kan dat? Waarom zorgt juist dat ene liedje, geur of smaak ervoor dat we terugkeren naar dat speciale moment? En is het mogelijk om blije herinneringen te maken en ze voor altijd te onthouden? Meik Wiking, directeur van The Happiness Research in Kopenhagen, deed er onderzoek naar.

 The Art of Making Memories – Meik Wiking

Bestel hier

Mindfulness: stories of life – April Healy

Voor iedereen die last heeft van stress, vermoeidheid of leegte in zijn leven, presenteert April Healey hier de meest toegankelijke vorm van mindfulness die er is. Deze bloemlezing staat vol met wijze lessen in verhaalvorm en leert je alles wat je weten moet over hoe je je leven zin kunt geven en meer ontspanning kunt bereiken.

 Mindfulness: Stories of Life

Bestel hier

Hatha yoga for teachers and practitioners – Kalyani Hauswirth-Jain, Ram Jain

Deze luxe uitvoering van het boek is sinds kort beschikbaar in Nederland. Het boek Hatha Yoga voor Docenten en Beoefenaars (Hatha Yoga for Teachers and Practitioners: A Comprehensive Guide to Holistic Sequencing) is een must-read boek om het maximale resultaat uit jouw yogabeoefening te halen.

 Hatha Yoga for teachers and practitioners

Bestel hier

Why we sleep – Professor Matthew Walker

Tot voor kort had de wetenschap nog geen antwoord op de vragen als ‘waarom slapen we eigenlijk?’, ‘waar is slaap goed voor?’ en ‘waarom is het zo schadelijk voor je gezondheid als je niet genoeg slaapt?’

In dit boek analyseert professor Matthew Walker onderzoeken over slaap van de afgelopen twintig jaar.

Why We Sleep

Bestel hier

Help Me! – Marianne Power

Kunnen zelfhulpboeken je leven veranderen? In dit heerlijke humoristische verhaal word je meengenomen in een zoektocht van een vrouw.

Help me!
marianne power

Bestel hier

Meer Engelse boeken kun je vinden op AKO.nl

Kledingtips voor wanneer je aan het afvallen bent

kleding afvallen

Voor je het weet ben je weer een paar kilo kwijt en zijn je net nieuwe aankopen te groot. Een valkuil is dat je het winkelen uitstelt en blijft lopen in te grote kleding, terwijl het zonde is om je figuur te verhullen.

1. Speel met accessoires

Met accessoires kun je opvallende eyecatchers aan iedere outfit toevoegen. Handig: ze zullen tijdens het afvallen niet te groot worden.

Lees ook:Je kledingkast opruimen in 5 stappen

2. Investeer in goed passende basics

Zorg dat je een aantal goed passende basics in je kast hebt, zoals een spijkerbroek, een zwarte broek en een jurkje. Jurkjes zijn ideaal om langer te dragen. Je kunt een lint of riem in de taille dragen om iets te ruime jurkjes meer vorm te geven.

3. Accentueer je vormen

Wees niet bang om je vormen te laten zien. Leg het accent op de lichaamsdelen waar je trots op bent. Gebruik bijvoorbeeld je oude te wijde blouse als tuniek met een ceintuur eromheen om de nadruk op je taille te leggen.

4. Laat kleding innemen

Sommige kleding kun je (laten) innemen wanneer je iets bent afgevallen.

5. Gebruik Marktplaats

Zijn bepaalde kledingstukken echt te groot geworden? Verkoop ze op Marktplaats. Kijk meteen of je een nieuwe outfit kunt vinden voor een goede prijs.

6. Kleding ruilen

Breng je kleding naar een tweedehands winkel. Het bedrag dat je kleding opbrengt, kun je investeren in nieuwe kleding. Heb je vriendinnen die in hetzelfde schuitje zitten? Kijk of het mogelijk is om kleding uit te wisselen.

7. Goedkoop winkelen

Maak gebruik van de uitverkoop en bezoek wat goedkopere winkels dan je normaal doet. Bezoek ook eens outlets en vergeet online shops niet. Zeker weten dat je daar iets leuks kunt vinden om deze periode door te komen.

8. Vergeet je ondergoed niet

Een goede basis is belangrijk. In het geval van kleding is dat je ondergoed. Door het juiste ondergoed te dragen staat je kleding nog mooier.

8 dingen die gebeuren als de klok een uur teruggaat

klok

 

Heb je moeite om je aan te passen aan de nieuwe tijd? Dan heb je misschien een sterke biologische klok.

1. Het oeroude ezelsbruggetje werkt nog steeds

In het voorjaar gaat ‘ie vooruit, in het najaar gaat de klok achteruit.

2. Je vraagt je af of je een uur extra kunt slapen

Hoe zat dat ook alweer? Yes, als de klok terug wordt gezet, kun je inderdaad een uur extra slapen.

Lees ook: ‘Dit is het effect van wintertijd op je lichaam’

3. Tijdens het uitgaan besef je je dat deze nacht een uur langer duurt

Score.

4. Je vergeet er altijd wel een te verzetten

Je hebt alle klokken verzet: bij je vriend thuis, in de auto, bij je ouders… Die van jezelf ben je vergeten.

5. Je kijkt stiekem op www.hoelaathetis.nl

Gewoon om even te controleren of je telefoon de tijd automatisch veranderd heeft en je in de juiste tijdzone leeft.

6. Je hebt super vroeg honger

De effecten van de klok verzetten vallen best mee. Alleen je maag lijkt er niet aan te kunnen wennen: honger.

7. Het is een goed onderwerp voor smalltalk

‘Wat is het weer vroeg donker hè?’

8. Kersverse ouders hebben het nog iets zwaarder

Een baby heeft geen idee van het feit dat de klok verzet is en die zal dus minstens de komende paar dagen een uur eerder wakker worden.

4 manieren om vaker je zin te krijgen

vaker je zin krijgen

 

Imiteer je gesprekspartner

Uit diverse onderzoeken blijkt dat je gesprekspartner imiteren kan helpen om je zin te krijgen. Wanneer je subtiel (!) de maniertjes van de ander nadoet en dezelfde houding aanneemt, ­ontstaat er eerder een soort klik tussen jullie.

Je gesprekspartner krijgt meer sympathie voor je en is vriendelijker. Dit werkt ook in de liefde: mannen zijn meer geïnteresseerd in vrouwen die hen imiteren. Onthouden voor je volgende date dus.

Lees ook:5x zo overleef je een ongemakkelijk gesprek

Mannen vs. vrouwen

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus. Pas dus je tactiek aan het geslacht van je gesprekspartner aan. ­Volgens onderzoekers van Arizona State University kun je met mannen beter per e-mail communiceren om je zin te krijgen.

Mannen zouden in een face-to-facegesprek namelijk hun competentie en onafhankelijkheid willen benadrukken, wat al snel tot concurrentie leidt. Met vrouwen kun je juist wel het best ‘offline’ spreken om meer sympathie te krijgen.

Gebruik minder argumenten

We zijn vaak geneigd om een zo lang mogelijke lijst met argumenten te bedenken om iemand te overtuigen, maar volgens onderzoekers aan de Ohio State University is het beter om het bij slechts twee of drie argumenten te houden. Hoe meer argumenten je aanvoert, hoe minder waarde ze hebben, beweren zij. Het is namelijk voor de tegenpartij makkelijker om in twee redenen te geloven dan in acht.

Wellicht sowieso slim om wat minder te ­praten: stopwoordjes als ‘weet je wel’ en ­‘zeg maar’ laten je argumenten zwakker lijken en volgens een onderzoek van University of Pennsylvania worden extraverte verkopers en marketeers als niet betrouwbaar beschouwd. Een verkoper die aandachtig luistert, geeft juist een prettig en betrouwbaar gevoel.

Magische zin

Willen de andere tactieken niet lukken, dan is er altijd nog dé zin die iedereen overtuigt.  Elizabeth Stokoe, psycholoog aan de Loughborough universiteit, deed onderzoek naar woordkeuzes in gesprekken en ontdekte dat de zin ‘Ben je bereid om…’ de doorslag geeft.

Dat komt doordat de nadruk dan meer komt te liggen op jou als persoon dan op de activiteit die je vraagt. De ander heeft geen zin in dat ene klusje, maar als hij of zij nu nee zegt op jouw vraag, dan komt dat over als een ­persoonlijke afwijzing naar jou.

Bron: Santé februari 2019 | Tekst: Mara Ruijter

Tips om te besparen op verwarmingskosten

verwarmingskosten

 

Bespaartip #1: Dicht alle kieren

Zorg dat je alle kieren van ramen en deuren dichtmaakt. Dat kan bijvoorbeeld door tochtstrips te plaatsen bij ramen en deuren en een brievenbusborstel in de brievenbus te plaatsen. Blijf wel goed ventileren. Tip: Je kunt goed zien waar de tocht vandaan komt door een stokje wierook bij het raam te houden. Wanneer het tocht, kun je dat aan de rook zien.

Lees ook:Wat is de ideale temperatuur in huis?

Bespaartip #2: Hang dikke gordijnen op

Bij het raam is het vaak kouder. Je kunt dat probleem verminderen door dikke gordijnen op te hangen. Vooral comfortabel wanneer de bank bij het raam staat.

Bespaartip #3: Plak radiatorfolie achter de radiatoren

Radiatorfolie weerkaatst de warmte, waardoor de warmte niet in de muur trekt. Even knutselen, maar wel effectief.

Bespaartip #4: Bekijk of dubbelglas de moeite waard is

Heeft jouw huis nog geen dubbelglas? Vraag een paar offertes aan en reken uit in hoeveel tijd je de investering zou terugverdienen.

Bespaartip #5: Houd je verbruik een tijdje bij

Afhankelijk van onder andere de isolatie van je huis kan het voordeliger zijn om je huis ‘s nachts op temperatuur te houden (op een iets lagere temperatuur dan overdag). Probeer het eens uit: zet een week lang ‘s nachts de verwarming uit en houd het verbruik bij. De week erna houd je het huis ook ‘s nachts op temperatuur en houd je het verbruik bij.

Bespaartip #6: Zet de verwarming een uur voor je gaat slapen lager

Warmte verdwijnt niet direct uit de ruimte. Je kunt de verwarming een uur voor je gaat slapen al uitzetten of lager zetten.

Bespaartip #7: Draag laagjes en gebruik dekens

Je hoeft middenin de winter niet in een topje in huis te lopen. Trek eerst een trui aan voor je de verwarming hoger zet en leg een deken op de bank. Probeer de verwarming standaard een graden lager te zetten.

Bespaartip #8: Zorg dat de meubels niet te dicht bij de radiator staan

Grote meubels verhinderen de lichtcirculatie als ze voor een radiator staan. Soms kan het niet anders, maar probeer de meubels op zijn minst een stukje naar voren te schuiven.

3 mindfulness-oefeningen om goed door je burnout te komen

 

Maar liefst 14% van de werknemers in Nederland geeft aan last van burnout-klachten te hebben, waarvan vrouwen tussen de 35 en 49 jaar het overgrote deel uitmaken. Omdat burnout een emotionele aandoening is, is mindfulness dé manier om burnout het hoofd te bieden.

Lees ook de vorige blog van Marisa:
Voorkom werkstress met dit praktische mindfulness-stappenplan

1. Sta bewust op de rem

Burnout ontstaat voornamelijk in sterke vrouwen die perfectionistisch zijn en een actief leven leiden. ‘Niet zeuren, doorzetten’ is het motto. Hoe stoer dit ook mag klinken, het is juist deze houding die ervoor gezorgd heeft dat je genadeloos uit de bocht bent gevlogen. Doorzetten is dus niet zo slim als je burnout hebt. Plan daarom slechts één activiteit op een dag: bijvoorbeeld de kinderen van school halen. Daar houd je het bij. Dat betekent dat je die dag geen boodschappen doet, niet kookt en ’t huis geen grondige schoonmaakbeurt geeft…

Wees streng voor jezelf en beperk je verplichtingen tot een minimale inspanning, ondanks het feit dat je ‘toch ziek thuis bent en tijd zat hebt’. Met minder doen en haasten gun je je lichaam en geest eindelijk eens wat rust en een kans om te herstellen. Blijf je koppig rondrennen omdat je je niet zwak en schuldig wilt voelen, dan houd je je herstel tegen en ben je uiteindelijk veel langer uit de running dan nodig is.

2. Probeer niet weer de oude te worden

Je hoort ’t jezelf vast tegen anderen zeggen: ‘Ik zit inderdaad ff in een dip, maar je zult zien dat ik binnen no-time weer de oude ben!’ Ondanks dat dit lekker optimistisch klinkt, is het zaak om dit idee zo snel mogelijk uit je hoofd te zetten. Je burnout is immers ontstaan omdat ‘je oude ik’ zichzelf jarenlang blind voorbij is gelopen en volledig uitgeput heeft. Je oude ik is juist de oorzaak van deze ellende. Het laatste wat je dus moet willen, is weer de oude worden. Want dan zou je weer als een kip zonder kop gaan rennen en vliegen, om uiteindelijk opnieuw keihard in een burnout te knallen.

Als je daadwerkelijk wilt genezen, en terugval wilt voorkomen, dan zul je aan een nieuwe ik moeten gaan werken. Een ik met minder prestatiedwang, minder controledrang en stukken minder schuldgevoel.

3. Haal de bezem door je bovenkamer

Ondanks dat burnout een vreselijke straf lijkt, is het feitelijk ‘t beste wat je kan overkomen. Tenminste, als je bereid bent de wijze lessen van je burnout onder ogen te komen. Burnout kan je enorm veel over jezelf leren en kan je leven volledig veranderen.

Mijn burnout zorgde ervoor dat ik eens goed ging nadenken over mijn leven als Superwoman en waarom succes en status zo belangrijk voor me waren — terwijl die houding me tegelijkertijd emotioneel aan de rand van de afgrond had gebracht. Grijp je burnout dus met beide handen aan en onderzoek in de stilte en rust van je ziekteverzuim nu eens die hopeloos verouderde, inefficiënte houding die je zo in de problemen heeft gebracht.

Met een innerlijk onderzoek zul je de werkelijke oorzaken van je stoere gedrag naar boven kunnen halen, en deze uiteindelijk zelfs geheel kunnen ontmantelen. Je zult zien dat achter je burnout een schitterende nieuwe wereld ligt te wachten, die je precies die rust, balans en tevredenheid zult bieden waar je nu zo’n behoefte aan hebt.

Meer lezen?

Als je burnout hebt, dan helpt mindfulness om je leven een flinke renovatie te geven. Je hoeft niet te mediteren om toch te profiteren van al het goede dat mindfulness biedt. Door je dagelijkse taken met een andere mind-set uit te voeren, kun je vandaag nog beginnen met het creëren van een evenwichtiger en meer vervullend leven. Je vindt meer info en tips in mijn verdiepingsartikel over praktische mindfulness-oefeningen.

Over Marisa Garau

marisa garau

Tien jaar lang runde Marisa Garau (51) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform. Ook lanceert het stel binnenkort MindSpa, een in-office mindfulness-concept dat werknemers helpt om werkstress te verminderen, creativiteit te stimuleren en holistisch leiderschap te bevorderen.