Waarom je soms kort wakker schrikt voor je in slaap valt

wakker-schrikken-slaap

 

Heb je ook wel eens dat je bijna slaapt, maar ineens wakker schrikt omdat je been of arm uit zichzelf beweegt? Het is natuurlijk heel vervelend als je wakker schrikt net als je lekker wilt gaan slapen. Om nog maar niet te spreken over weer in slaap proberen te vallen als je jezelf (of je partner) per ongeluk in je gezicht hebt geslagen… Wij bespreken wat de reden is dat je daar soms last van hebt en wat je er eventueel tegen kan doen – ben je er klaar voor?

Lees ook:Slaap je sneller als je voeten niet onder de deken liggen?

‘Hypnic jerk’

Waarschijnlijk heb je last van een fenomeen wat een ‘hypnic jerk’ heet. Dit is een vorm van myoclonus, een korte, onvrijwillige een spiersamentrekking. Een andere vorm van myoclonus is bijvoorbeeld de hik krijgen. Het zijn samentrekkingen die je dus niet onder controle hebt en heel kort en plotseling zijn. Ze komen vaak voor in je eerste slaapfase, een heel licht overgangsfase tussen wakker zijn en diepere slaap.

Waar komt het dan door dat je deze samentrekkingen alleen in je lichte slaap ervaart? Wanneer je licht in slaap valt, beginnen je spieren te ontspannen. Soms ervaren je hersenen dit als een sensatie waarbij je valt, waardoor het signalen afgeeft om je spieren aan te spannen.

Wat beïnvloedt deze samentrekkingen?

Er zijn bepaalde factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kans op deze samentrekkingen groter wordt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stress, intensieve workouts en bepaalde medicijnen. De samentrekkingen komen ook voor bij gezonde mensen, maar worden vaak aangewakkerd door oververmoeidheid, slaaptekort of stimulerende middelen (zoals cafeïne en andere verslavende middelen).

Hoe kan je ze voorkomen?

Echt voorkomen kun je ze niet – en dat hoeft in principe ook niet, want ze zijn heel normaal en niet gevaarlijk – maar je kan wel de kans op deze samentrekkingen verminderen door een regelmatig slaapschema aan te houden en te gaan slapen in een rustige en comfortabele omgeving.

Bron: Huffpost.com

Win het boek Durf te falen

durf te falen

 

Falen, fouten maken, hoe klein of groot ook, we vinden het allemaal moeilijk. Het liefst moffelen we onze minpuntjes weg, wijzen naar een ander of zijn te streng voor onszelf: ‘Zie je nou wel, ik kan het niet.’

Lees ook:Stap uit je comfortzone

Alles moet perfect zijn

Dat we geen fouten durven maken, heeft voor een deel te maken met de prestatiemaatschappij waar we in leven, denkt Remko van der Drift, directeur van het Instituut voor Faalkunde in Utrecht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijvoorbeeld bij twintigers ‘het gevoel van perfect moeten zijn’ de afgelopen dertig jaar met maar liefst dertig procent gestegen is. Die enorme succesdruk is geen goede ontwikkeling: “In hun hang naar perfectie krijgen mensen een burn-out of worden ze depressief”, zegt Van der Drift. “Alles moet immers altijd maar goed gaan: kan niet bestaat niet. Tja, dat is een utopie natuurlijk. Begrijp me goed: ik ben niet tegen succes. Niets mooiers dan succes. Maar het is niet realistisch altijd succes te willen hebben. Want heel veel dingen gaan gewoon mis.”

Durf te falen

Gelukkig verschijnen er de laatste tijd veel boeken over hoe je je fouten kunt omarmen. Zo ook het boek van Elizabeth Day ‘Durf te falen’ dat nu in de winkel ligt. Het is een pijnlijk eerlijk boek over de dingen die soms vreselijk misgaan, wat je ervan kunt leren en hoe je het beter zou kunnen doen. ‘Durf te falen’. Is gebaseerd op de populaire Engelse podcast How to Fail With Elizabeth Day, een podcast die de dingen viert die niet goed zijn gegaan. Elke week vertelt een nieuwe gast over zijn of haar fouten en wat deze hen over succes geleerd hebben.

>> Luister hier naar haar podcast

Wil je het boek winnen?

Wil je kans maken op het boek Durf te falen? Santé mag vijf exemplaren weggeven. Vul onderstaand formulier in voor donderdag 30 januari 2020 als je kans wilt maken!

durf te falen

Bestellen

Wil je het boek liever nu al in huis hebben? Bestel hem dan hier.

Wil je je faalangst overwinnen? In het januari-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt, kun je er meer over lezen.

10 hotspots in Porto

Porto

 

Waarom Porto?

Lissabon is Portugals bekendste trekpleister, maar wat veel mensen niet weten, is dat Porto de tweede stad van Portugal, evenveel – zo niet meer– te bieden heeft. Dit oude vissersstadje is namelijk superromantisch. Met zijn pittoreske gekleurde huisjes, vele monumentale panden en wirwar aan kronkelstraatjes.

Lees ook: ‘8 dingen om op je planning te zetten tijdens een dagje Antwerpen’

1 Torel Avantgarde

In dit fancy design hotel hebben alle kamers een ander thema: Picasso, Dali, Mozart, Warhol, Kahlo en Kubrick. Maar niets kan op tegen het prachtige uitzicht dat je hebt over Porto. Een kamer is te boeken vanaf €158,- is dit boven budget? Je kan hier ook lunchen of dineren.

Rua da Restauracāo 336

2 Rua das Flores

Shoppen doe je op Rua das Flores. Je struikelt hier over de leuke zaakjes. Bij concept store 43 Branco (nr. 43) scoor je hipstergadgets zoals sokken, zonnebrillen, tassen en sieraden. Trek? Proef de beroemde Portugese Nata Pastel bij The World Needs Nata (nr. 291). Bij Mercearia das Flores (nr. 110) vind je regionale en biologische lekkernijen.

3 Arouca Geopark

Porto is omgeven door bergen, valleien en nationale parken. Wil je één worden met de natuur? Ga de stad uit voor een canyoning experience (met gids), bijvoorbeeld in Arouca Geopark. Hijs je in een wetsuit, trek stevige boots aan en klauter over de rotsen, waad door riviertjes, abseil langs watervallen of zipline naar beneden.

Detours.pt

4 Serralves Museum

Dit museum biedt een mix van extravagante moderne kunst, bijzondere architectuur en prachtige tuinen waar je doorheen mag wandelen.

Rua Dom Joāo de Castro 210

5 Livraria Lello

“Harry Potter is Portugees!” Dat zal je vaak horen in Porto. Er zijn inderdaad verschillende plekken in de stad die zo uit de boeken lijken te komen. Zoals boekwinkel Livraria Lello, uitgeroepen tot mooiste boek winkel van Europa. JK Rowling woonde een tijdje in Porto en kwam hier vaak. Deze winkel heeft haar duidelijk geïnspireerd. Houd er wel rekening mee dat je een half uur tot een uur in de rij moet staan om binnen te komen.

Rua das Carmelitas 144

6 Douro-Vallei

Maak een dagexcursie met een 4×4 door de Douro-vallei, waar wijngaarden liggen. Je gaat off road, krijgt een tour en proeverij bij een van de vele wijnhuizen en picknickt op een berg met uitzicht over de hele vallei.

Detours.pt

7 Port proeven

Bij Taylor’s Port, een van de oudste en bekendste porthuizen. De tour voert door de wijnkelder, de proeverij is buiten in een prachtige tuin. In de winkel kun je wat flessen inslaan.

Rua do Choupelo 250

8 The Yeatman

Hotel met fantastisch uitzicht over de stad. En ook hier geldt: zijn de kamers boven budget, dan kan je er alleen eten of alleen genieten van het uitzicht. Ook kan je hier een wellnessbehandeling nemen in de spa met natuurlijke ingrediënten uit de wijngaard.

Rua do Choupelo , 4400-088

9 Vogue Cafe

Gevestigd in het chique hotel Infante Sagres: het Vogue Cafe. Drink hier je koffietje, kom voor een lunch of diner, of nuttig later op de avond een cocktail. Het is hier zien en gezien worden.

Rua de Avis 10

10 Dagje strand

Veel mensen weten helemaal niet dat Porto ook een strand heeft, terwijl dat maar 20 minuten met de metro is. En het is ook nog eens een mooi strand ook! Dus ga tussen het sightseeën door even lekker zonnen en uitwaaien en pak de zonsondergang en een hapje mee bij de leukste en hipste Beach club van dit moment: Praia da Luz.

Rua Cel Raúl Peres 4150

Bron: Santé april 2019 Tekst: Yvette Bax

Begin het jaar goed: korting op online mindfulness-cursus

mindfulness korting
> + meer dan 50% korting op Marisa’s online mindfulness-cursus, lees snel verder <
Met deze eenvoudige mindfulness-oefeningen zonder zweverigheid kun je – ook in deze stressvolle periode – je hoofd koel en je hart rustig houden.

Mindfulness-oefeningen

Vind je het belangrijk om bij jezelf te blijven en je niet over de kop te werken. Realiseer je dat je die to-do-lijst niet sneller afhandelt door met hartkloppingen rond te rennen en druk-druk-druk te doen. Gelukkig kun je dit soort stress eenvoudig voorkomen door regelmatig een praktische mindfulness-oefening in te zetten. Beter voor jou, en beter voor je naasten.

1. Focus versus versnippering

Alles wat er in drukke tijden toch echt gebeuren moet, kun je op twee manieren doen:
 • haastig, oppervlakkig en multitaskend, met een verhit hoofd van de stress
 • met volledige aandacht, zodat je innerlijk rustig blijft
Alhoewel haasten je het idee geeft dat je lekker opschiet, word je er in werkelijkheid alleen maar langzamer van (door gebrek aan concentratie) en verspil je dus meer tijd dan je lief is. Bovendien tast je er ook je gezondheid mee aan, omdat je lichaam constant het stress-hormoon cortisol moet aanmaken. En dat is niet zo prettig voor al die ultraverfijnde systemen in je lichaam. 
Is één van je taken dat je online cadeautjes moet zoeken? Besteed daar dan je volledige aandacht aan, zonder tussendoor ook te Facebooken en zakelijke e-mails te beantwoorden. Als je één taak met aandacht uitvoert, dan ben je gegarandeerd sneller klaar. Een extra bonus is dat je daarna een tevreden gevoel hebt: ‘Zo, dat is gebeurd!’ 
Pas dan richt je je op de volgende taak, die je ook weer met aandacht en zonder afleidingen uitvoert en afrondt.

2. Creëer be-breaks

Na elke taak die je hebt voltooid, zoals het afhandelen van een telefoontje, het versturen van een email, het bijwonen van een vergadering, of het schrijven van een rapport, neem je bewust een be-break. Een be-break is een korte pauze van zo’n 3 minuten waarin je jezelf toestaat dat je gewoon bent, in plaats dat je iets doet
Tijdens je be-break wandel je van je bureau naar de kantoorkeuken, of naar het balkon, of naar de tuin. Laat je telefoon achter op je bureau (wees moedig, je kunt het!!) en loop in volledig bewustzijn.
Zo geef je volledige aandacht aan het loop-proces: voel je voeten op je vloer; hoe je spieren samenwerken om eerst je ene been, dan je andere been op te tillen; hoe je lichaam zich rechtop houdt; hoe je hoofd op je nek balanceert. Voel de uitdrukking op je gezicht en verzacht deze door je gezichtsspieren te ontspannen. Als je op je bestemming bent, adem dan een paar keer diep in. 
Dan zeg je tegen jezelf:
 • ‘Ik leef nu, en daar ben ik dankbaar voor.’
 • ‘Ik respecteer mijn lichaam dat altijd tot mijn beschikking staat, zonder te klagen.’
 • ‘Dit is een bijzonder moment dat mijn volledige aandacht verdient.’
Pas nadat je zo een paar minuten van je be-break genoten hebt, begin je aan je volgende taak met een rustig hart en een heldere geest.

3. Focus niet alleen op taken maar ook op mensen

Natuurlijk wil je de perfecte partner zijn, de perfecte moeder/vader, de perfecte dochter/zoon en ook de perfecte collega. Maar ondanks deze zoete fantasie ben je gewoon een mens, die het in deze maand extra druk heeft en dus gegarandeerd wat steken zal laten vallen.
Besef dat wie je bent belangrijker is dan wat je doet. Zou je al je taken perfect uitvoeren… maar wel grommend en snauwend en zonder enige aandacht voor wie dan ook… dan zal toch echt niemand blij worden van jouw aanwezigheid. Voer je een paar taken echter redelijk okay uit, maar met innerlijke rust, een ontspannen lach en een vriendelijk woord voor iedereen die je tegenkomt (ja, dus ook voor de cassière in die overvolle supermarkt), dan ben je gegarandeerd een hit voor alle mensen om je heen. 
Bovendien geeft het je een goed gevoel om aandacht op te brengen voor het welzijn van de mensen om je heen, in plaats van je te verliezen in al die (uiteindelijk onbelangrijke) taken die uitgevoerd moeten worden.

Voorkom stress door een andere mind-set aan te nemen

Als je een druk leven leidt, dan helpt Marisa’s mindfulness-in-alles-wat-je-doet om stress binnen te perken te houden en je focus, weerbaarheid en emotionele intelligentie een gezonde oppepper te geven. Zoals je ziet, hoef je niet te mediteren om toch te profiteren van al het goede dat mindfulness biedt. Door je dagelijkse taken met een andere mind-set uit te voeren, kun je vandaag nog beginnen met het creëren van een stressvrij en meer vervullend leven.

Doe mee met Marisa’s praktische mindfulness e-cursus: tijdelijk met 50% korting!

Samen met Santé biedt Marisa Garau haar effectieve mindfulness e-cursus Karma Kickstart met een flinke korting aan. Santé-lezers betalen tot eind december geen 69 euro, maar slechts 34 euro. Lees hier alles over de nuchtere mindfulness-oefeningen van Karma Kickstart
Vergeet niet je unieke kortingscode te gebruiken als je Karma Kickstart wilt aanschaffen. Je code is: SANTE34.

Over Marisa Garau

marisa garau
Tien jaar lang runde Marisa Garau (51) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform. Ook lanceert het stel binnenkort MindSpa, een in-office mindfulness-concept dat werkgevers helpt om stress op de werkvloer te verminderen, creativiteit te stimuleren en holistisch leiderschap te bevorderen.

Dit zijn de leukste wijkjes in Barcelona

Barcelona

Authentiek: El Gòtic

El Gòtic (Gotische wijk in het Nederlands) is het historische centrum van Barcelona. Zeker als je een beetje afwijkt van de gebaande paden, waan je je bijna in de Middeleeuwen. Je struikelt er over de originele winkeltjes en op elk pleintje is wel een gezellig terras. Zoals Ocaña io Placa Reial met kleurige zitjes. Het is leukst om zonder kaart te dwalen door de smalle steegjes, maar een paar plekken mag je niet missen:

 • Onthoud de straatjes Carrer de la Portaferrissa en Carrer d’Avinyo om te shoppen. Hier vind je onder andere Systemaction, met stevige jaren tachtig rockmuziek, stoere boots en zoete jurkjes.
 • Bij Limited Editions ben je aan het juiste adres voor goede sneakers.
 • Leuke cadeaus en woonaccessoires shop je bij Tiger en op de Placa Nova vind je elke donderdag de Mercat Gòtic, een markt met brocante, vintage en antiek.
 • Voor een uitgebreide lunch in Catalaanse stijl ga je naar restaurant Palosanto.
 • Een pittig tussendoortje eet je tussen de locals bij hammenbar Enrique Tomas. Vers van het mes en opgediend in papieren puntzakjes.

Lees ook: ‘5 leuke stedentrips om te plannen’

Vintage en design: El Reval

De multiculturele wijk El Reval ligt ten zuiden van de toeristische Rambla. In het hart staat het spierwitte MACBA-gebouw: het museum voor hedendaagse kunst. De wijk wemelt van de jonge ontwerpers, kunstenaars en andere creatievelingen.

 • Vintageliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Xuxu & Vintage Lullaby en andere shops in het smalle straatje Calle Riera Baixa.
 • Voor retro meubelen en woonaccessoires kun je terecht bij Fusta’m en Viladomat.
 • Gek op design? Bij Roomservice Design Gallery zijn alle labels van Nederlandse bodem zoals Piet Hein Eek, Maarten Baas en Weltevree) aanwezig.
 • Locals eten en drinken graag buiten de deur, dus start je dag met ontbijt en koffie bij El Colectivo.
 • Bar Lobo is een hotspot voor lunch en diner.
 • Bij take-away Komo & Kasa scoor je de beste empanadas (bladerdeeg gevuld met kruidige groenten of puttig vlees.)
 • Ga voor een chocoladetaartje naar Chöc.
 • ’s Avonds is Cañete the place to be. Hier eet je verfijnde tapas aan de bar, zij aan zij met Spaanstalige buur.

Upscale en knus: El Born

Deze chique en levendige wijk heeft alles: van mooie boetieks en hippe tapasbars, tot het Picasso Museum en een park om in te luieren. Aan weerzijden van de Passeig del Born leidt een labyrint van steegjes naar originele modewinkeltjes. Zoals Dr Bloom, met een zelfontworpen collectie die elke maand wordt ververst, of tassenshop Beatriz de Catedral Santa Maria del Mar zitten tal van cafés en bars.

 • La Vinya del Senyor serveert alleen wijn (bestel hier geen koffie, dit vindt de ober belachelijk).
 • In Calle Argenteria vind je een vestiging van de Spaanse conceptstore Natura, een keten met oog voor stijl en duurzaamheid.
 • Bon vent is een conceptstore in Mediterrane sferen, met mooie kussens en tassen.
 • Een nieuwe outfit shop je bij Como Agua de Mayo.
 • Kunstliefhebber? Bezoek dan zeker het Picasso Museum of het fotografie museum.
 • Haal wat lekkers bij delicatessenwinkel Vila Viniteca en kies een bankje in Parc de la Ciutadella.
 • Goede tapas eet je in het sfeervolle Bona Sort. De dag in lokale stijl afsluiten? Ga dan naar Mervat Princesa, een overdekte eetmarkt.

Bron: Santé februari 2019 Tekst: Lotje Deinum

5 tips voor het creëren van een fijne werkplek

tips-werkplek-verbeteren

 

Aangezien we een groot deel van onze dagen werkend doorbrengen is het natuurlijk enorm belangrijk dat we ons prettig voelen aan ons bureau of in ons eigen kantoor. Nu kan dat nogal een uitdaging zijn, zeker als je je kantoor deelt met je collega’s. Maar of je nu je eigen kantoor hebt of niet, er zijn wat leuke life hacks die je kan toepassen om je bureau of kantoor helemaal eigen te maken. Lees je mee?

Lees ook: ‘6 tips om je bureau op te ruimen’

1. Hou je bureau rustig

Word je wat overweldigd door je werkplek? Kijk dan eens goed naar je bureau. Als het helemaal vol staat met allerlei spullen of juist helemaal kaal is, werkt dat niet heel motiverend. Zorg er daarom voor dat je het oppervlak van je bureau schoon en opgeruimd houdt, maar maak het niet kil. Door kleine inspirerende items op je bureau te bewaren, raak je niet snel afgeleid en blijf je beter in je working vibe. Denk bijvoorbeeld aan notitieblokjes met een motiverende quote, een fijne geurkaas en een foto van jou en je partner of je vriendinnen. Daarnaast is het ook fijn om een karaf water binnen handbereik te hebben!

2. Begin een inspiratiebord

Hoe fijn is het om een inspirerend moodboard in je kantoor of bij je bureau te hebben hangen? Je kan een moodboard maken wat bestaat uit foto’s, citaten en patronen die je gemotiveerd houden. Voorkom wel dat het bord te druk en rommelig wordt, want dan kan het je juist afleiden. Doe er bijvoorbeeld een mooie lijst omheen die matcht met je kantoor om het een rustige look te geven en hang hem op een plek die niet direct in je zicht hangt, maar bijvoorbeeld aan de muur naast je. Wanneer je even een dipje hebt in je concentratie, hoef je alleen maar even op te kijken naar je moodboard en je te laten inspireren door je eigen creaties.

3. Kies voor rustgevende kleuren

Het laatste wat je wil als je aan het werk bent is dat je wordt afgeleid. Kies er daarom voor om je kantoor in te richten met kleuren die je rustig maken. Vaak helpt het om voor lichte, neutrale kleuren te kiezen, zoals wit en pastelkleuren. Zo helpt blauw om te ontspannen en kan groen creativiteit stimuleren. Maak je kantoor compleet met witte of houten meubels om de rust te bewaren. Nu krijg je toch gewoon zin om te gaan werken?

4. Vergeet de planten niet

Planten helpen niet alleen om een fijne sfeer te creëren, ze zorgen ook voor extra zuurstof in de lucht. Dat kan natuurlijk goed van pas komen bij het werken! Let bij het uitkiezen van planten erop dat ze passen bij je kantoor: kijk hoeveel licht ze nodig hebben en hoe vaak je ze water moet geven. Ben je bang dat je ze vergeet water te geven? Kies dan voor vetplanten, die hebben minder water nodig. Een mooie nepplant kan ook een mooie uitkomst zijn, zeker als er weinig licht op je werkplek komt.

5. Maak een hoekje voor jezelf

Om er fijn te kunnen werken is het belangrijk dat je kantoor een gevoel van vrolijkheid en goede energie uitstraalt. Een hoekje voor jezelf creëren geeft niet alleen je kantoor een fijne uitstraling, maar geeft je ook de mogelijkheid om pauze te houden zonder aan je bureau te zitten. Creëer bijvoorbeeld een hoek met een mooie, comfortabele loungestoel, fijne dekens, grote kussens en een gezellig kleed op de vloer. Een perfect plekje voor een meditatiemomentje, toch?

Bron: Realsimple.com

Gezocht: stagiaire Santé online

stagiaire

 

Santé is dé inspiratiebron voor een healthy lifestyle. Via het magazine, Santé.nl en onze social media-kanalen helpen we vrouwen om gezond te leven, bewust te eten en vooral ook te genieten. Met volop aandacht voor voeding, sport, yoga en psyche.

Taken

 • Geschikte onderwerpen voor Santé.nl en social media bedenken;
 • Schrijven van artikelen, posts en eventueel video’s maken;
 • Zoeken en eventueel bewerken van beeldmateriaal;
 • Up-to-date houden van de social mediakanalen;
 • Meedenken over de verbetering van de onlineproducten van Santé.nl.
 • Opzetten van winacties;
 • Eventueel bezoeken van persevents;
 • Ondersteunen van de webredacteur bij overige werkzaamheden.

De stagevergoeding is marktconform.

Profiel

Je bent bezig met je hbo-of universitaire opleiding, richting journalistiek en/of communicatie. Je stage duurt minimaal drie maanden. Uiteraard ben je taalvaardig en hebt een vlotte pen. Je draait je hand niet om voor een leuke pakkende social mediateksten. SEO heeft geen geheimen voor jou en je bent nieuwsgierig naar de laatste online ontwikkelingen. Natuurlijk heb je interesse in een healthy lifestyle!

Interesse?

Lijkt het jou leuk om bij ons stage te lopen? Stuur je motivatiebrieven met cv naar Chantal Anthonio: chantal.anthonio@sante.nl

Heb je vragen? Chantal kan deze ook voor je beantwoorden!

Ken je eventueel iemand die perfect binnen het geschetste profiel past? Dan zouden wij het waarderen als je onze vacature onder de aandacht brengt.

Vliegangst? Ga je vliegfobie te lijf tijdens dit festival

vliegangst

 

Hoewel een vliegtuig het meest veilige vervoersmiddel ter wereld is, heeft toch ruim 30 procent van de westerse bevolking last van vliegangst. In Nederland zijn er 4 miljoen bange luchtreizigers en in België ruim 3 miljoen.

Lees ook:Tips tegen vliegangst

Allerlei workshops

Tijdens het vliegangstfestival op 2 februari bij Schiphol kun je allerlei workshops volgen. Zo geven piloten en vliegangsttherapeuten de hele dag workshops over wat deze angst is, wat het met je doet en hoe je er zelf het beste mee om kan gaan. Maar ze leggen ook uit hoe een vliegtuig vliegt, wat turbulentie precies is en waarom een vliegtuig het veiligste vervoermiddel ter wereld is.

Andere angsten

“Vliegangst is voor iedereen anders”, volgens piloot en vliegangstbehandelaar Kelly Otte. “Er liggen altijd een aantal dieper liggende angsten of onzekerheden aan ten grondslag  zoals claustrofobie, hoogtevrees, sociale angst en controledwang. Je zit immers in een hele kleine ruimte, op zo’n 10 kilometer hoogte, met honderden ‘vreemde’ mensen en verder moet je je totaal overgeven aan de piloten. Maar gelukkig is vliegangst ook heel goed te behandelen, met een slagingskans van 98 procent”.

Waar en hoe laat

Het festival vindt plaats op zondag 2 februari 2020 in het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp. Aanvang: 10.00 uur. Einde: 17.30 uur. De entree is 24,95 euro per gezin. Iedere bezoeker met vliegangst ontvangt gratis het boek ‘Overwin je vliegangst’, geschreven door Kelly Otte. De workshops en alle andere ervaringen en activiteiten tijdens het Vliegangstfestival zijn gratis. Kijk voor meer informatie op: www.onbezorgdvliegen.nl

5 manieren om kreukels uit je kleding te krijgen zonder strijken

kreukels

 

1. Hang je kleding glad op

Het begint al als je je kleding uit de wasmachine haalt. Hang de kleding zo glad mogelijk op. Om vouwen door de waslijn te voorkomen, hang je je kleding op hangers. Je kunt je kleding ook plat te drogen leggen, dat zorgt er meteen voor dat je wollen kleding beter in vorm blijft.

Lees ook:Moet ik nieuwe kleding eerst wassen?

2. Stoom je kleding bij de douche

Hang je gekreukelde kleding op een hanger naast een hete douche en sluit de deur. Door de stroom trekken de kreukels eruit. Een kleine kreukel kun je stomen boven de waterkoker.

3.  Gebruik de föhn

Een andere manier om kleine kreukels te laten verdwijnen, is met de föhn. Houd de föhn niet te dicht op de kleding en blaas de kreukels op die manier uit je kledingstuk.

4. Maak je kleding glad met een stijltang

Voor kreukels in een kraag, mouw of aan de rand kun je je stijltang gebruiken. Zorg dat er geen resten van stylingproducten op zitten en dat te tang niet te heet ingesteld staat.

5. Maak je kleding een beetje vochtig

Als je wat meer tijd hebt, kun je je kleding een beetje vochtig maken met de plantenspuit. Hang de kleding vervolgens netjes op een hanger.

Dit is waarom je eindelijk iets alleen zou moeten ondernemen

alleen dingen doen

 

1. Het is praktisch

Misschien hebben je vrienden geen tijd om met je mee te gaan, of ze zijn geen fan van die ene artiest en willen daarom niet met je naar een concert.  Door op zulke momenten alleen te gaan, hoef je deze dingen niet te missen.

Lees ook: Zo geniet je van alleen zijn

2. Mensen veroordelen je niet zomaar

Wat als mensen denken dat je geen vrienden hebt? Eye-opener: veel mensen zijn te druk met zichzelf om zich af te vragen waarom jij alleen bent. Het kan ook anders uitpakken: misschien knoopt iemand een praatje met je aan, en grote kans dat anderen jaloers zijn dat jij in je eentje leuke dingen onderneemt. Zet je over je gêne heen.

3. In je eentje kun je net zoveel plezier hebben

Je verwacht dat je minder plezier hebt als je alleen iets leuks onderneemt, maar uiteindelijk vermaak je je net  zo goed als een koppel of een groep vrienden. Dat blijkt uit een onderzoek waarvoor mensen werd gevraagd een kijkje te nemen in een kunstgalerie.

4. Na afloop voelt het als een overwinning

Uit je comfort zone stappen, is eng, maar na afloop voelt een nieuwe ervaring bijna altijd goed.

5. Door tijd alleen door te brengen leer je jezelf beter kennen

Dat geldt echt niet alleen als je op reis gaat. In je eentje uit eten gaan of in het park zitten, kan er net zo goed voor zorgen dat je jezelf beter leert kennen en dat is heel waardevol.

Zo kun je een burn-out voor zijn

burnout

 

Er zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie drie kenmerken waaraan je een burn-out kunt herkennen, zoals een uitgeput gevoel, je niet meer betrokken voelen bij je werk en ook slechter presteren op je werk.

Om te voorkomen dat het zover komt, kun je al enkele symptomen herkennen. Psychotherapeute Siobhán Murray schreer er een boek over: The Burnout Solution. Hierin kaart ze een paar dingen aan die erop kunnen wijzen dat je tegen een burn-out zit.

Lees ook:Het verschil tussen een burn-out en overspannenheid

Stress gaat niet weg

Je hebt een groot project afgerond, maar je loopt er nog steeds over te stressen. Dat kan volgens Murray een teken zijn dat een burn-out op de loer ligt.

Slechte gewoonte

Snoep je vaker of drink je meer alcohol dan normaal? Oei, dat kan een voorteken zijn van een burn-out. Maar ook na een goede nachtrust je nog steeds heel moe voelen, is geen goed teken.

Cynisch over je werk

Sta je cynisch tegenover nieuwe plannen van je werkgever of voel je je niet meer betrokken bij je werk? Dan kan dat erop wijzen dat je tegen een burn-out zit.

Wat nu?

Hoe kun je voorkomen dat je echt met een burn-out te maken krijgt? Psychotherapeute Murray: “Kijk vooral hoe je je leven eenvoudiger kunt maken. Wat kun je nu tijdelijk of permanent loslaten? Daarna is het belangrijk om je rust te nemen en veel te slapen.”

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je werk niet goed bij je past en dat het tijd is om verder te kijken.

Bron: BusinessAM.be

Win het boek Plant!

plant

 

In het boek krijg je tips over hoe het kopen, verzorgen en stekken van kamerplanten.

Lees ook: ‘

Online plantencursus

Wil je je echt verdiepen in planten dan kun je ook een online plantencursus volgen van Intratuin, Meer verstand van je kamerplant. De cursus is volledig gratis en leert je in slechts zes lessen een goede plantenouder te worden. Inschrijven kan intratuin.nl/cursus.

Om je alvast een voorproefje te geven van de cursus, hebben we 5 tips voor je:

1. Bijvoeden

Rond half maart/ begin april beginnen de meeste planten aan hun groeispurt. Om ze een handje te helpen, kun je ze in deze periode wat vaker een scheut plantenvoeding geven!

2. Verwarming

De verwar­ming kan grote invloed hebben op de gezondheid van je plant. Pas daarom op met het plaatsen van een plant op de vensterbank boven een verwarming, want dan ver­dampt het water eerder. Geef je planten af en toe een verfrissende sproeibeurt om het vochtgehalte op peil te houden.

3. Bodempje water

 Zorg ervoor dat het water niet onderin de pot blijft staan, want dan kunnen de wortels gaan rotten.

Tip: koop een pot met een gat in de onderkant en zet hem op een schoteltje, dan kun je zien wanneer de plant natte voe­ten heeft. Je hebt wel nog steeds last van overtollig water. Dat blijft in het schoteltje staan en gooi je daarna weg. Zo gepiept!

4. Zonlicht

Plaats een kamerplant niet in de volle zon achter het raam. Het kan hier behoorlijk heet worden en dan kunnen de bladeren van een kamerplant zelfs verbranden! 

5. Verpakking

 Zorg dat je je nieuwe vriend na aankoop niet beneden de 14 graden zonder ver­pakking vervoert naar huis. Ze houden namelijk niet zo van deze Nederlandse kou, dus een stukje noppenfolie of warme deken om de grote bladeren doet wonderen.

Winnen

Wil je kans maken op het boek Plant! Santé mag er vijf weggeven. Vul onderstaand formulier in voor 18 januari 2020 en wie weet ben jij een van de gelukkige winnaars!