Je doet het ook nooit goed

nooit goed

 

Hoe overleef je als vrouw van begin dertig in een wereld waarin je het nooit goed lijkt te doen? Journalist Carmen Felix (33) schrijft haar frustraties in een persoonlijk verhaal voor Santé van zich af, omdat haar boek Je kunt het ook nooit goed doen net is uitgekomen.

Enorme zeur

Zonder mezelf meteen keihard te labelen als een enorme zeur: het begint er op te lijken dat je het tegenwoordig bijna niet meer goed kan doen in het leven. En dan heb ik het even over mezelf en demografie waar ik tot behoor: intelligente vrouwen van begin dertig die in de randstad rondhangen. Van alle kanten wordt er aan ons getrokken, op ons gevit, gelet of geprojecteerd. En als ik zeg ‘van alle kanten’ doel ik ook op het feit dat we elkaars grootste critici zijn. Alsof we nog niet genoeg hadden aan de afkeurende blikken van mannen, babyboomers, gesettelden, veertigers en onze moeders.

Ik besloot m’n sterke gevoel om te zetten in een boek: ‘Je kunt het ook nooit goed doen’. Het is niet als een smeekbede om medelijden bedoeld, maar meer als een hart onder de riem voor iedereen die dat zeurderige gevoel ook wel eens heeft gehad. Het gevoel dat je een ambitieuze carrière moet najagen om mee te kunnen praten op borrels, het gevoel dat je rond je 32ste toch echt eens moet gaan baren – en een beetje snel ook, je wil toch geen oude moeder worden of een kind met complicaties krijgen? En het gevoel dat er van je wordt verwacht dat je voor alles wat jou onderscheidt op de barricades springt, zelfs als dat die 20 kilo is waar je juist van af wil komen in plaats van er een lofzang vol zelfliefde over wil zingen.

Alleskunners

Jonge vrouwen worden geacht alleskunners te zijn. Naast je reguliere dagindeling moet je vooral niet vergeten dat je ook een feminist bent, je eigen boontjes dopt, uit elkaar barst van de zelfliefde, maar ook gewoon keihard sport, je bent tenslotte ambitieus toch? Wie is dat nou niet? Je barst van de wilskracht, onderhoudt vriendschappen van vroeger, maar geeft het meest om het milieu. Je zou jezelf vol trots ‘groen’ moeten kunnen noemen, maar dan wel even een manier bedenken om zonder vliegtuig in Bali te komen. Je wilt natuurlijk wel alles van de wereld blijven zien zonder Moeder Aarde het graf in te werken. En als je daar eindelijk achter bent, begin je dan eindelijk eens aan die kinderen? Je vriendinnen zijn er allemaal al, waarom jij nog niet? En pardon, je weet niet zeker of je wel kinderen wil? Maar werkweken van 80 uur vind je ook overdreven? Wat wil je dán met je leven?

Kinderen

Natuurlijk is het niet zo dat ik elke dag door kennisjes of familieleden met dit soort vragen wordt bestookt, maar neem het onderwerp kinderen bijvoorbeeld. Het is er bij ons vrouwen zo erg ingesleten welk traject we aflopen in ons leven. Basisschool, middelbare school, het liefst ga je ook nog studeren en als het goed is heb je ook al een paar vriendjes gehad. Na je studie regel je je eerste baan, die leuk is en goed verdiend. Je bent een meid van deze tijd en hartstikke modern, dus trouwen hoeft nog niet per se. Maar zo rond je dertigste wordt het wel een beetje ‘zielig’ om nog steeds – of erger nog – alweer alleen te zijn.

Mensen om je heen wonen samen, worden zwanger, beginnen je steeds vaker over hypotheken te vervelen, en jij? Jij zit nog op Tinder. Als je een vent was, was het grappig en charmant. Dan mocht je elk weekend nog met het hoogste woord van je vriendengroep vertellen wat voor een lekkere snoekbaars je dit weekend nog je bed in hebt gehengeld. Maar als vrouw…

Jouw klok tikt namelijk veel luider. En sneller ook. Je klok loopt zelfs een beetje voor. Als vrouw van begin dertig heb je tenslotte al minstens één keer in de situatie gezeten waarin iemand je vroeg of jij ‘nog niet aan kinderen denkt?’ Misschien beantwoordde je de vraag heel eerlijk met een ‘O, dat zou ik dolgraag willen, maar niet in m’n eentje’, of ging je er lacherig en afwendend in met een ‘mij niet gezien hoor, lang leve de lol’.

Bij elke keer dat iemand je naar de status van je baarmoeder vraagt, word je weer even geconfronteerd met het feit dat je niemand hebt om een baby mee te maken. Dat je geen behoefte hebt om een baby te maken. Dat het je fysiek niet is gegund om een baby te maken of beter nog: dat je zelf nog helemaal niet hebt nagedacht over een eventuele baby.

Stel die vraag eens aan een man

Het is maar een voorbeeld, die babyvraag. Maar het is wel een voorbeeld waar m’n haren van overeind gaan staan. Vooral als ik het vergelijk met hoe weinig en hoe relatief laat in hun leven deze vraag aan (single) mannen wordt gesteld. Als ’ie al wordt gesteld. Ik wil helemaal niet zeuren over hoe rottig die ongelijkheid voelt, maar ja: die ongelijkheid voelt echt heel rottig. Natuurlijk zit er ook wel een beetje logica achter, want er zit een houdbaarheidsdatum op onze vruchtbaarheid. Maar dat maakt het alleen maar nog rottiger.

Ambitie

De babykwestie is niet het enige vlak waarop je het bijna niet goed kan doen. Ook op het gebied van carrière en werk wordt er van alles van je verwacht als jonge vrouw. Aan de ene kant worden we gezien als het zwakke geslacht, omdat we vaker parttime werken dan onze mannelijke collega’s.

Als je een echt sterk mens bent dat voor de volle 100 procent mee draait in deze maatschappij moet je je namelijk uit de naad werken. Het liefst zo’n 50 uur per week en voor een baas die het tienvoudige verdient als jij. Dat dit totaal op uren-gefocuste model compleet achterhaald is anno 2019, wil nog niet tot iedereen doordringen. Nee, veel werken staat gelijk aan status.

Minder willen werken om zo bijvoorbeeld te kunnen genieten van je korte tijd hier op aarde, staat gelijk aan zwak zijn. En als je als vrouw dan ook nog eens hardop toegeeft dat je een dag minder werkt, omdat je graag wil zien hoe je kind opgroeit, dan moet je ook niet gaan verwachten dat je hetzelfde verdient of dezelfde kansen krijgt als je collega Jeroen die exact hetzelfde doet.

Conclusie

Het beste wat je kan doen is voor je kijken, doorlopen en geen moeilijke vragen stellen. Accepteren dat je tot minstens je veertigste ongemakkelijke vragen over baby’s moet blijven beantwoorden. Accepteren dat mensen je als zwak zien als je hardop zegt dat je ideale werkweek bestaat uit maximaal 28 uur. Accepteren dat je cooler overkomt als je de vraag ‘hoe gaat het?’ steevast met ‘druk’ beantwoord. Accepteren dat elk vrouwenblad elke maand minstens één, maar waarschijnlijk meer tips om af te vallen zal bevatten. Accepteren dat je nou eenmaal vrouw bent en… beseft dat je het toch nooit 100 procent goed kan doen in de ogen van iedereen en eens ‘gewoon’ gaat léven.

Meer over Carmen Felix

nooit goed doen Carmen Felix (33) is freelance journalist en columnist en woont in Amsterdam. Haar boek Je kunt het ook nooit goed doenAlle vermoeiende shit waar je als dertiger geheid tegenaan loopt, € 20,99 (Unieboek | Het Spectrum) verschijnt op 7 november.

Instagram: @carmenfelix, twitter: @carmoede.

6 gewoontes om af te leren

gewoontes afleren

 

Afleren: je zorgen maken over de toekomst

Werk aan de dingen die je kunt veranderen en stop met malen over de rest. Probeer te leven en te genieten van dingen die je nu meemaakt in plaats van te piekeren over de toekomst.tipstips

Lees ook:Zo merk je dat je meer gestrest bent dan je denkt

Afleren: jezelf vergelijken met anderen

Er is maar één persoon met wie je je mag vergelijken: jezelf. Als je verbetering hebt doorgemaakt sinds gisteren, vorige week of twee jaar geleden ben je goed bezig.

Afleren: focussen op wat je niet hebt

Er is zoveel wat je wel hebt. Er zal altijd iets te wensen overblijven en dat is oké.

Afleren: binnen je comfortzone blijven

Durf je dromen na te jagen en overwin je angsten. De mooiste dingen gebeuren buiten je comfort zone. Of je nou je baan opzegt of eindelijk in je eentje op het terras gaat zitten. Af en toe buiten je comfort zone treden is goed! Zo stap je uit je comfortzone.

Afleren: voor anderen denken

Trap niet in de valkuil om andermans gedachten in te vullen; ‘Ze zullen me wel raar vinden’. Het maakt niet uit wat anderen over je denken. Je zult nooit zeker weten wat ze denken, net zoals zij niet weten hoe het is om in jouw schoenen te staan.

Afleren: op het juiste moment wachten

In veel gevallen bestaat het juiste moment niet. Wil je iets bereiken? Begin nú.

5 dingen die je moet weten over seks tijdens je menstruatie

seks menstruatie

 

1. Als het goed voelt, ga ervoor

Medisch gezien zijn er geen redenen om geen seks te hebben tijdens je menstruatie. Om vieze lakens te voorkomen kun je een handdoek op bed leggen. Je kunt ook een menstruatiecup of een vrouwencondoom gebruiken.

Lees ook:Menstruatie maakt je negen dagen per jaar minder productief

2. Bespreek het met je partner

Ga er niet vanuit dat je partner walgt van seks tijdens je menstruatie. Het is misschien toch handig om van tevoren peilen hoe hij erover denkt. Zo voorkom je teleurstelling in the heat of the moment.

3. Je zou het zomaar leuk kunnen vinden

Voor de een leidt de menstruatie te veel af, de ander heeft te veel pijn om aan seks te denken, maar het zou zomaar kunnen dat je ervan geniet. Rond de derde dag van je menstruatie stijgen je oestrogeen- en testosteronlevel, dat kan ervoor zorgen dat je sneller opgewonden raakt.

4. Een orgasme zou menstruatiekrampen kunnen verlichten

Dat zouden sommige onderzoeken uitwijzen. Kan iemand dit bevestigen?

5. Doe het veilig

Ondanks dat je ongesteld bent, bestaat de kans dat je zwanger raakt. Als je menstruatie lang duurt, kan deze overlappen met ovulatie. Daarnaast kan sperma in je lichaam 3 tot 5 dagen overleven.

Bron: Health.com

3 signalen dat je bij de verkeerde partner bent

verkeerde partner

 

1. Het is een gedoe om zijn aandacht te krijgen

Je merkt dat hij niet opneemt of terug-appt als je contact zoekt. Steeds vaker krijg je het gevoel dat je niet in zijn top drie voorkomt. Sterker nog, je staat ergens onderaan. Jullie delen steeds minder gedachten en emoties met elkaar. Daardoor ontstaat er een bepaalde leegte binnen de relatie. Tja, dan ligt de verleiding van een leuke collega al gauw op de loer.

Lees ook:De eigenschap die belangrijk is voor het slagen van een vriendschap

2. Nare trekjes worden steeds irritanter

Zolang de verliefdheid nog uit al je poriën komt, zie je geen enkel irritant trekje van je lover. Maar naarmate de biologische hormonencocktail afneemt, blijkt hij toch iets minder perfect. Kleine irritaties (overmatig neuspeuteren, smakken of hoe hij lacht) worden steeds groter. Tenminste, als hij niet de juiste partner voor je is. In het begin kun je zijn onhebbelijkheden nog wel onder het tapijt schuiven. Maar hoe langer de relatie duurt, hoe moeilijker dit te blokken is. Van irritaties komt wrijving en uiteindelijk ruzie. Voor je het weet, zitten jullie in een negatieve spiraal en kost de relatie je alleen maar energie.

3. Hij kleineert je

Een grapje moet kunnen, maar het mag niet te ver gaan. In plaats dat hij je het gevoel geeft dat jij zijn hoofdprijs bent, maakt hij aan de lopende band flauwe, sarcastische grappen over jou. Of hij deelt op een gezellig verjaardagsfeestje jouw intiemste geheimen. Dat is geen lekker teken voor je relatie. Acht jezelf iets meer waard en zet hem op straat.

Met medewerking van relatietherapeut Blanca van den Brandt | Beeld: Shutterstock

6 manieren om morgen gelukkiger te zijn dan vandaag

gelukkiger zijn

 

1. Focus je op het heden

Blijf niet malen over wat er gisteren of vorige week is gebeurd. Je kunt er waarschijnlijk niets meer aan veranderen. Focus je daarom liever op vandaag en wat je vandaag beter kunt doen. Morgen denk je pas aan morgen.

Lees ook:Wanneer ben je op je gelukkigst?

2. Doe bewust dingen die je gelukkig maken

Als je duidelijk voor ogen hebt waar jij gelukkig van wordt, kun je er iedere dag tijd aan besteden. Misschien word je gelukkig als je dingen maakt, een boek leest, buiten bent, contact hebt met vriendinnen… Maak er tijd voor. Al is het iedere dag maar een paar minuten.

3. Besteed aandacht aan kleine geluksmomenten

Het is makkelijk om op te gaan in de sleur van alledag. Je ergert je aan de vertraagde trein, omdat je nog veel te doen hebt. De kunst is om ieder moment te waarderen. Geniet van de zonsopgang die je ziet terwijl je in de trein zit, wees vriendelijk tegen medereizigers en geniet van je kat die je enthousiast opwacht als je ‘s avonds thuiskomt.

4. Probeer minder te klagen

Waarschijnlijk kun je zelfs als alles goed gaat iets vinden om over te klagen. De kunst is om dat niet te doen, zelfs niet als niets loopt zoals gepland. Probeer niet alleen minder hardop te klagen, maar probeer ook je gedachten positiever te laten zijn.

Lees ook:5 tips om positiever te denken’

5. Kom in actie

Blijf niet dromen over wat je wil bereiken, maar kom in actie. Zorg dat je iedere dag een stapje dichterbij komt. Voor kleine zaken geldt net zo goed dat je in actie moet komen. In de tijd dat je zit aan te hikken tegen de administratie doen of een vervelend telefoontje plegen, had je het al afgerond hebben. Door in actie te komen, zul je je na afloop beter voelen.

6. Wees lief voor je lichaam

Luister goed naar je lichaam. Het vertelt je meer dan je denkt en vaak is het niet verstandig om de signalen te negeren. Vertelt je lichaam dat je rust nodig hebt? Neem rust. Beweeg genoeg, eet voedzame voeding en zorg goed voor je lichaam.

12x minder stressen

minder stressen

 

 1. Stop met onnodig piekeren.
 2. Neem regelmatig pauzes.
 3. Verwijder stress-elementen zoals eindeloze mailinglijsten en energie zuigende mensen.
 4. Zet alle meldingen op je smartphone uit.
 5. Zet regelmatig je telefoon uit.
 6. Maak planningen en zorg voor focus.
 7. Sta vroeg op en zorg voor genoeg slaap.
 8. Beweeg!
 9. Investeer in relaties die je energie geven.
 10. Oefen met dankbaarheid, ook voor kleine dingen.
 11. Doe een meditatie- en/of mindfulnesscursus.
 12. Zorg ervoor dat je geïnspireerd blijft.

Lees ook deze artikelen over stress

 

Hoeveel calorieën verbrand je tijdens de seks?

calorieën verbranden tijdens seks

 

Hieronder een overzicht hoeveel calorieën een vrouw van 65 kilo verbrandt in 30 minuten:

 • Missionaris (onder): 42 calorieën
 • Cowgirl: 116 calorieën
 • Staand: 92 calorieën
 • Lapdance geven: 155 calorieën
 • Masturberen: 60 calorieën
 • Doggy style: 93 calorieën

Lees ook:Passie in bed verdwenen? Zo krijg je het terug

Vergeleken met andere sporten

Dat betekent dat een lapdance van een half uur geven gelijk staat aan 48 minuten yoga, 17 minuten tennis of een halve kilometer hardlopen.

Hoeveel calorieën verbranden jullie?

Benieuwd hoeveel calorieën je partner en jij verbanden? Je vindt de rekenmachine hier.

Dit zijn typische conflict triggers

conflict triggers

 

Schaarste

Een tekort aan iets (aandacht, waardering, begrip) levert geheid strijd op.

Te snel conclusies trekken

Je gooit de omstandigheden overboord en simplificeert en polariseert (goed/niet goed): hij deugt niet.

Denken voor de ander

Het gaat in je hoofd een eigen leven leiden (worstcasescenario’s).

De schuld bij de ander leggen

Als je een fout begaat, ervaar je schaamte. Door de schuld op de ander af te schuiven, onderdruk je dit gevoel.

Niet eerlijk durven zijn

Smoesjes gaan broeien en dat geeft frictie. Net als nee zeggen en ja doen of andersom. Zo ontstaat een conflict in jezelf.

Uitgaan van maar één waarheid

Die van jezelf, jij hebt gelijk.

Bron: Santé maart 2019 | tekst: Esmir van Wering

Zo leuk is het om nieuwe dingen te proberen!

nieuwe dingen proberen

 

Maar hoe kun je aan de slag gaan? Misschien is deze november-kalender van Action for Happiness een idee. Download de kalender en hang ‘m op je koelkast en bekijk dag voor dag wat je kunt doen om je lekkerder in je vel te voelen.

Lees ook:Leuk: elke dag een beetje optimisme

Niet ingewikkeld

En het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een andere route naar je werk nemen of maak eens iets lekkers voor vanavond met een ingrediënt dat je nog nooit hebt geprobeerd.

Elke dag nieuwe dingen proberen

Verlaat je comfortzone en download de kalender!

Waarom eet je meer als het kouder wordt?

meer eten door kou

 

Volgens Margriet Westerterp, hoogleraar voedselinameregulatie bij de mens aan de Maastricht University, klopt het dat we meer eten als het kouder wordt. Volgens haar heeft dat deel te maken met het feit dat je lichaam in de winter meer energie gebruikt om je temperatuur op peil te houden. “Kou geeft een oncomfortabel gevoel. Als we extra veel eten, komt er meer warmte vrij die een daling van je kerntemperatuur tegengaat.” Je lichaam heeft een kerntemperatuur van ongeveer 37 graden.

Lees ook:5 voordelen van de kou

Tips

Hoe kun je voorkomen dat je in koude dagen te veel kilo’s erbij krijgt?

Westerterp heeft een aantal tips om te voorkomen dat je te veel aankomt tijdens koude dagen:

 • Eet eiwitrijk maaltijden, want daar kom meer warmte door vrij dan bij een maaltijd rijk aan vet en koolhydraten. Eiwitrijke producten zijn peulvruchten, soja, vis, zuivelproducten en vlees. Maar ook rode peper is een aanrader.
 • Ook groene thee of koffie zorgen ervoor dat er warmte vrijkomt.
 • Zoek eens wat vaker de kou op. De meeste mensen komen tijdens koude dagen minder vaak naar buiten. Uit onderzoek echter blijkt dat je in de kou meer energie verbrandt. Als je buiten beweegt, bijvoorbeeld hardlopen of wandelen, dan verbrandt je lichaam energie door beweging en activeer je door de kou je bruine vetweefsel. Dat is een gunstig type vet dat calorieën omzet in warmte en daardoor bijdraagt aan een hogere verbranding.

Bron: HLN.be

11 handige tips om zuiveringszout te gebruiken

zuiveringszout

Beauty

1. Voor mooi haar

Je hoeft niet te investeren in een droogshampoo, een beetje zuiveringszout does the trick. Verdeel een klein beetje over de wortels van je haar en masseer het in. Je kunt het ook mengen je shampoo of met water om je haar extra schoon te wassen.

2. Tegen onzuiverheden

Meng een beetje zuiveringszout met honing en breng het aan op onzuiverheden op je huid.

Lees ook:Het verschil tussen baking soda en bakpoeder

3. Om je borstel te reinigen

Is je haarborstel vies? Laat hem even weken in een kom warm water met een paar theelepels zuiveringszout en hij is weer als nieuw.

4. Als deodorant

Dep zuiveringszout onder je oksels om geurtjes tegen te gaan.

Gezondheid

1. Maak er neusspray van

Meng een theelepel zuiveringszout met water en gebruik het als neusspray. Effectief om verstopte holtes te behandelen.

2. Spoel je groenten af

Voeg een eetlepel zuiveringszout toe aan het spoelwater voor je groenten en je hebt de zuiverste groenten op je bord.

3. Verzacht insectenbeten

Breng een beetje zuiveringszout aan op je insectenbeet om jeuk en pijn te verzachten.

Thuis

1. Verse bloemen

Voeg een theelepel toe aan het water in je vaas met bloemen om je bloemen langer vers te houden.

2. Tegen geurtjes

Zet een bakje zuiveringszout in de koelkast of strooi een beetje in de asbak om geurtjes te verminderen. Je kunt ook een beetje in muffe schoenen strooien. Het is namelijk een goede geurvreter.

3. Als toiletreiniger

Gooi wat zuiveringszout in het toilet. Je kunt eventueel ook nog een kopje azijn toevoegen. Laat het intrekken, borstel erdoor en doorspoelen voor een schoon en fris toilet.

4. Als schoonmaakmiddel

Zuiveringszout is niet alleen effectief als toiletreiniger. Je kunt er ook spiegels, werkbladen, pannen, of koelkasten mee reinigen.

Andere namen voor zuiveringszout

Baking soda, baksoda (verwar dit niet met bakpoeder), natriumbicarbonaat, E500, NaHCO3.

Waarom het zo goed is voor je om je bed op te maken

bed opmaken

 

Uit onderzoek onder 2.000 Amerikanen blijkt dat het opmaken van je bed heel goed is voor je nachtrust. Ook kunnen degenen die elke ochtend hun bed opmaken zonder wekker opstaan. Het blijkt dat ‘beddenopmakers’ echte ochtendmensen zijn, vaak werkzaam zijn in de gezondheids- of technische sector en liefhebber zijn van jazzmuziek en romantische films. Het zijn veelal mensen die avontuurlijk zijn ingesteld, zelfverzekerd, sociaal en ook een beetje veeleisend zijn.

Lees ook:Tips voor een najaarsschoonmaak in je slaapkamer

Vaker seks

Wat de onderzoekers vooral opvielen was dat mensen die ’s ochtends hun bed opmaken vaker seks hebben, zo’n drie keer per week.

Je bed niet opmaken

Maar hoe zit het dan met degenen die hun bed niet opmaken? Dat zijn echte nachtmensen, die ’s ochtends grote moeite hebben met opstaan. Ze zijn vaak werkzaam in de zaken- of financiële wereld. Deze niet beddenopmakers houden van comdey’s. Qua karakter zijn ze nieuwsgierig, verlegen, wat sarcastisch en een beetje humeurig.

Beddenopmakers zijn gelukkiger

Uit eerder onderzoek uit 2012 blijkt dat beddenopmakers zichzelf als gelukkig omschrijft. Maar liefst 62 procent van degenen die hun bed niet opmaakt, voelt zich juist ongelukkig.

Bron: GoedGevoel.be