Waarom je soms kort wakker schrikt voor je in slaap valt

wakker-schrikken-slaap

 

Heb je ook wel eens dat je bijna slaapt, maar ineens wakker schrikt omdat je been of arm uit zichzelf beweegt? Het is natuurlijk heel vervelend als je wakker schrikt net als je lekker wilt gaan slapen. Om nog maar niet te spreken over weer in slaap proberen te vallen als je jezelf (of je partner) per ongeluk in je gezicht hebt geslagen… Wij bespreken wat de reden is dat je daar soms last van hebt en wat je er eventueel tegen kan doen – ben je er klaar voor?

Lees ook:Slaap je sneller als je voeten niet onder de deken liggen?

‘Hypnic jerk’

Waarschijnlijk heb je last van een fenomeen wat een ‘hypnic jerk’ heet. Dit is een vorm van myoclonus, een korte, onvrijwillige een spiersamentrekking. Een andere vorm van myoclonus is bijvoorbeeld de hik krijgen. Het zijn samentrekkingen die je dus niet onder controle hebt en heel kort en plotseling zijn. Ze komen vaak voor in je eerste slaapfase, een heel licht overgangsfase tussen wakker zijn en diepere slaap.

Waar komt het dan door dat je deze samentrekkingen alleen in je lichte slaap ervaart? Wanneer je licht in slaap valt, beginnen je spieren te ontspannen. Soms ervaren je hersenen dit als een sensatie waarbij je valt, waardoor het signalen afgeeft om je spieren aan te spannen.

Wat beïnvloedt deze samentrekkingen?

Er zijn bepaalde factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kans op deze samentrekkingen groter wordt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stress, intensieve workouts en bepaalde medicijnen. De samentrekkingen komen ook voor bij gezonde mensen, maar worden vaak aangewakkerd door oververmoeidheid, slaaptekort of stimulerende middelen (zoals cafeïne en andere verslavende middelen).

Hoe kan je ze voorkomen?

Echt voorkomen kun je ze niet – en dat hoeft in principe ook niet, want ze zijn heel normaal en niet gevaarlijk – maar je kan wel de kans op deze samentrekkingen verminderen door een regelmatig slaapschema aan te houden en te gaan slapen in een rustige en comfortabele omgeving.

Bron: Huffpost.com

Win het boek Durf te falen

durf te falen

 

Falen, fouten maken, hoe klein of groot ook, we vinden het allemaal moeilijk. Het liefst moffelen we onze minpuntjes weg, wijzen naar een ander of zijn te streng voor onszelf: ‘Zie je nou wel, ik kan het niet.’

Lees ook:Stap uit je comfortzone

Alles moet perfect zijn

Dat we geen fouten durven maken, heeft voor een deel te maken met de prestatiemaatschappij waar we in leven, denkt Remko van der Drift, directeur van het Instituut voor Faalkunde in Utrecht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bijvoorbeeld bij twintigers ‘het gevoel van perfect moeten zijn’ de afgelopen dertig jaar met maar liefst dertig procent gestegen is. Die enorme succesdruk is geen goede ontwikkeling: “In hun hang naar perfectie krijgen mensen een burn-out of worden ze depressief”, zegt Van der Drift. “Alles moet immers altijd maar goed gaan: kan niet bestaat niet. Tja, dat is een utopie natuurlijk. Begrijp me goed: ik ben niet tegen succes. Niets mooiers dan succes. Maar het is niet realistisch altijd succes te willen hebben. Want heel veel dingen gaan gewoon mis.”

Durf te falen

Gelukkig verschijnen er de laatste tijd veel boeken over hoe je je fouten kunt omarmen. Zo ook het boek van Elizabeth Day ‘Durf te falen’ dat nu in de winkel ligt. Het is een pijnlijk eerlijk boek over de dingen die soms vreselijk misgaan, wat je ervan kunt leren en hoe je het beter zou kunnen doen. ‘Durf te falen’. Is gebaseerd op de populaire Engelse podcast How to Fail With Elizabeth Day, een podcast die de dingen viert die niet goed zijn gegaan. Elke week vertelt een nieuwe gast over zijn of haar fouten en wat deze hen over succes geleerd hebben.

>> Luister hier naar haar podcast

Wil je het boek winnen?

Wil je kans maken op het boek Durf te falen? Santé mag vijf exemplaren weggeven. Vul onderstaand formulier in voor donderdag 30 januari 2020 als je kans wilt maken!

durf te falen

Bestellen

Wil je het boek liever nu al in huis hebben? Bestel hem dan hier.

Wil je je faalangst overwinnen? In het januari-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt, kun je er meer over lezen.

Zo was je je winterjas en handschoenen

handschoenen

 

Lederen handschoenen

Om de buitenkant van je lederen handschoenen te reinigen is het aan te raden om zeep op oliebasis te gebruiken. Het sop van deze zeep kan je gebruiken om de vlekken op je handschoen te verwijderen. Neem het sop af met een microvezeldoek om het vocht en de olie te verwijderen. Doe dit grondig anders maak je weer nieuwe vlekken. Maak een mengsel van maïzena en bakpoeder voor de binnenkant van de handschoen. Maïzena verwijdert de vettigheid die je handen afstoten en bakpoeder absorbeert alle geurtjes. Te veel moeite? Gebruik een ontsmettingsalcohol om te desinfecteren.

Lees ook: ‘Moet ik nieuwe kleding eerst wassen?’

Suède handschoenen

Suède handschoenen zijn niet altijd even makkelijk te behandelen, omdat je het suède makkelijk kunt beschadigen. Gebruik voor het schoonmaken een suèdespray. Vlekken kan je verwijderen met witte azijn. Laat je handschoenen vervolgens liggend drogen. Let op! Hang ze vooral niet uit. Trek je handschoenen ook niet aan als deze nog nat zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de stof uitrekt.

Sjaals, handschoenen en mutsen van wol

Sjaals, handschoenen en mutsen gemaakt van wol was je het liefste met de hand. Doe dit door een emmer met water te vullen en hier een wasmiddel aan toe te voegen die is bestemd voor de fijne was. Laat je accessoire vijf minuten in het mengsel weken en spoel het daarna goed uit met lauwwarm water. Wil je het toch liever in de wasmachine wassen? Doe de accessoires in een wasnetje en zet de wasmachine op het laagste programma.

Let op! Wollen, handschoenen, sjaals en mutsen mag je nooit te hard uitwringen. Probeer het vocht er eerst zachtjes uit te duwen. Leg het daarna op een handdoek, zodat deze het vocht kan absorberen.

Nep bontjas

Ze zijn trendy, maar een vlek op deze jassen is niet al te praktisch. Smeer de vlek in met een vlekverwijderaar bestemd voor het materiaal van jouw jas. Was je jas daarna met de hand in koud water. Zeep je jas in met wasmiddel en laat hem even weken in het water. Laat je jas vervolgens uitdrogen op een hanger. Doe hem nooit, maar dan ook nooit in de droger! Gebruik tot slot een grove kam om je jas weer in model te brengen.

Jas gemaakt van wol

Deze behandeling is wat makkelijker. Je kan je wollenjas namelijk gewoon in de wasmachine gooien. Je kan het vergelijken met het wassen van een wollen trui. Zit er een vlek op je jas? Gebruik dan een vlekverwijderaar die je ook op wol mag gebruiken. Doe je was binnenstebuiten in de wasmachine. Was de jas zo koud mogelijk op een programma die bestemd is voor wol. Laat je jas drogen aan een hanger en vermijd zonlicht. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wol krimpt.

Bron: hln.be

Wie o wie is het gelukkigst?

gelukkigst

 

Volgens Dolan zijn ongetrouwde vrouwen zonder kinderen het gelukkigst van allemaal. Ook lijken ze gezonder en leven ze langer omdat ze niet zoals getrouwde vrouwen met kinderen gebukt gaan onder de vele verantwoordelijkheden.

Lees ook:Gelukkige mensen vaak in natuur te vinden

Huwelijk maakt niet automatisch gelukkig

Dolan, die auteur is van het boek Happy Ever After zegt dat een relatie, een huwelijk en kinderen niet automatisch betekenen dat je daardoor gelukkiger bent, al wordt dat wel vaak gedacht.

Mannen worden rustiger

In tegenstelling tot vrouwen, worden mannen wat rustiger als ze eenmaal in het huwelijksbootje zijn gestapt: ze nemen dan minder persoonlijke risico’s en gaan op den duur steeds meer verdienen.

Bron: indy1000.com

10 hotspots in Porto

Porto

 

Waarom Porto?

Lissabon is Portugals bekendste trekpleister, maar wat veel mensen niet weten, is dat Porto de tweede stad van Portugal, evenveel – zo niet meer– te bieden heeft. Dit oude vissersstadje is namelijk superromantisch. Met zijn pittoreske gekleurde huisjes, vele monumentale panden en wirwar aan kronkelstraatjes.

Lees ook: ‘8 dingen om op je planning te zetten tijdens een dagje Antwerpen’

1 Torel Avantgarde

In dit fancy design hotel hebben alle kamers een ander thema: Picasso, Dali, Mozart, Warhol, Kahlo en Kubrick. Maar niets kan op tegen het prachtige uitzicht dat je hebt over Porto. Een kamer is te boeken vanaf €158,- is dit boven budget? Je kan hier ook lunchen of dineren.

Rua da Restauracāo 336

2 Rua das Flores

Shoppen doe je op Rua das Flores. Je struikelt hier over de leuke zaakjes. Bij concept store 43 Branco (nr. 43) scoor je hipstergadgets zoals sokken, zonnebrillen, tassen en sieraden. Trek? Proef de beroemde Portugese Nata Pastel bij The World Needs Nata (nr. 291). Bij Mercearia das Flores (nr. 110) vind je regionale en biologische lekkernijen.

3 Arouca Geopark

Porto is omgeven door bergen, valleien en nationale parken. Wil je één worden met de natuur? Ga de stad uit voor een canyoning experience (met gids), bijvoorbeeld in Arouca Geopark. Hijs je in een wetsuit, trek stevige boots aan en klauter over de rotsen, waad door riviertjes, abseil langs watervallen of zipline naar beneden.

Detours.pt

4 Serralves Museum

Dit museum biedt een mix van extravagante moderne kunst, bijzondere architectuur en prachtige tuinen waar je doorheen mag wandelen.

Rua Dom Joāo de Castro 210

5 Livraria Lello

“Harry Potter is Portugees!” Dat zal je vaak horen in Porto. Er zijn inderdaad verschillende plekken in de stad die zo uit de boeken lijken te komen. Zoals boekwinkel Livraria Lello, uitgeroepen tot mooiste boek winkel van Europa. JK Rowling woonde een tijdje in Porto en kwam hier vaak. Deze winkel heeft haar duidelijk geïnspireerd. Houd er wel rekening mee dat je een half uur tot een uur in de rij moet staan om binnen te komen.

Rua das Carmelitas 144

6 Douro-Vallei

Maak een dagexcursie met een 4×4 door de Douro-vallei, waar wijngaarden liggen. Je gaat off road, krijgt een tour en proeverij bij een van de vele wijnhuizen en picknickt op een berg met uitzicht over de hele vallei.

Detours.pt

7 Port proeven

Bij Taylor’s Port, een van de oudste en bekendste porthuizen. De tour voert door de wijnkelder, de proeverij is buiten in een prachtige tuin. In de winkel kun je wat flessen inslaan.

Rua do Choupelo 250

8 The Yeatman

Hotel met fantastisch uitzicht over de stad. En ook hier geldt: zijn de kamers boven budget, dan kan je er alleen eten of alleen genieten van het uitzicht. Ook kan je hier een wellnessbehandeling nemen in de spa met natuurlijke ingrediënten uit de wijngaard.

Rua do Choupelo , 4400-088

9 Vogue Cafe

Gevestigd in het chique hotel Infante Sagres: het Vogue Cafe. Drink hier je koffietje, kom voor een lunch of diner, of nuttig later op de avond een cocktail. Het is hier zien en gezien worden.

Rua de Avis 10

10 Dagje strand

Veel mensen weten helemaal niet dat Porto ook een strand heeft, terwijl dat maar 20 minuten met de metro is. En het is ook nog eens een mooi strand ook! Dus ga tussen het sightseeën door even lekker zonnen en uitwaaien en pak de zonsondergang en een hapje mee bij de leukste en hipste Beach club van dit moment: Praia da Luz.

Rua Cel Raúl Peres 4150

Bron: Santé april 2019 Tekst: Yvette Bax

Blue Monday: met deze zelfhulpboeken blijf je gemotiveerd

blue monday

 

Happy Life Hacks -Kelly Weekers

Met Happy lifehacks 365, vervolg op Happy life 365 van Kelly Weekers ga je concreet aan de slag met de tips uit de bestseller Happy Life 365. Nuchter, praktisch en met een knipoog: met de oefeningen uit dit boek komt een leuker leven nóg meer binnen handbereik! Aan de hand van 100 oefeningen ga je aan de slag met thema’s als vitaliteit, werk, liefde, vriendschappen en jezelf.

In het januari-nummer van Santé dat nu in de winkel ligt, lees je een uitgebreid interview Kelly en geeft ze heel veel tips voor 2020.

>> Bestel hier

Master your mindset – Michael Pilarczyk

Master Your Mindset Leef Je Mooiste Leven gaat over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. Die combinatie maakt dit boek uniek. Deze nieuwe editie is de herziene versie van de eerste succesvolle druk. Michael Pilarczyk schreef een persoonlijk verhaal over inzicht, bewustzijn en de kracht van gedachten. Hij vertelt hoe een plaatjesdraaier van Radio 538 zakenman werd en nu duizenden mensen inspireert als leraar in levenskunst.

Dit boek gaat over levensvragen. Waarom doe je wat je doet? Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Wat wil je écht? In Master Your Mindset Leef Je Mooiste Leven beschrijft Michael op basis van eigen ervaringen en praktijkvoorbeelden van bekende Nederlanders zijn filosofie en strategie voor een succesvol en gelukkig persoonlijk, zakelijk en spiritueel leven.

>> Bestel hier

zelfhulpboeken

Mom you can – Elsbeth Teeling

Het beste wat je carrière kan overkomen is moeder worden. Hoewel de media bol staan van negatieve berichten over de combinatie van werk en kinderen, bewijst de praktijk vaker het tegendeel. Ouders ervaren dat ze beter kunnen plannen, dat ze creatiever worden, meer gefocust zijn en betere keuzes maken. Elsbeth Teeling, bekend van haar succesvolle platform De club van relaxte moeders, besloot dit hardnekkige beeld te ontkrachten en ging op onderzoek uit. Zij interviewde tientallen vrouwen die gelukkig zijn in werk en moederschap, en ze dook in onderzoek en psychologie. Ze ontdekte negen succesfactoren die voor een uitstekende balans tussen werk en moederschap zorgen. Zo word je niet alleen een gelukkiger moeder, maar ook een gelukkiger werknemer of ondernemer.

>> Bestel hier

Dromen, durven, doen -Ben Tiggelaar

Een update van een everseller! • Waarom houden we de meeste veranderingen niet vol? • Wat bepaalt 95% van je gedrag? • Hoe ontwikkel je met succes nieuwe, effectieve gewoontes? Iedereen heeft dromen op het gebied van werk, relatie, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling… Maar wat is er nodig om de stap van dromen, naar durven en – uiteindelijk – doen te zetten? Wat zijn de geheimen van échte, blijvende verandering? Ben Tiggelaar geeft heldere antwoorden. Gebaseerd op actuele psychologische inzichten, praktische ervaring én persoonlijke verhalen van mensen die – met vallen en opstaan – hebben geleerd om leiding te geven aan zichzelf. Niet voor niets gingen al meer dan 450.000 lezers u voor. Dit boek hoort bij de basisuitrusting van een gelukkig leven.

>> Bestel hier

Begin het jaar goed: korting op online mindfulness-cursus

mindfulness korting
> + meer dan 50% korting op Marisa’s online mindfulness-cursus, lees snel verder <
Met deze eenvoudige mindfulness-oefeningen zonder zweverigheid kun je – ook in deze stressvolle periode – je hoofd koel en je hart rustig houden.

Mindfulness-oefeningen

Vind je het belangrijk om bij jezelf te blijven en je niet over de kop te werken. Realiseer je dat je die to-do-lijst niet sneller afhandelt door met hartkloppingen rond te rennen en druk-druk-druk te doen. Gelukkig kun je dit soort stress eenvoudig voorkomen door regelmatig een praktische mindfulness-oefening in te zetten. Beter voor jou, en beter voor je naasten.

1. Focus versus versnippering

Alles wat er in drukke tijden toch echt gebeuren moet, kun je op twee manieren doen:
 • haastig, oppervlakkig en multitaskend, met een verhit hoofd van de stress
 • met volledige aandacht, zodat je innerlijk rustig blijft
Alhoewel haasten je het idee geeft dat je lekker opschiet, word je er in werkelijkheid alleen maar langzamer van (door gebrek aan concentratie) en verspil je dus meer tijd dan je lief is. Bovendien tast je er ook je gezondheid mee aan, omdat je lichaam constant het stress-hormoon cortisol moet aanmaken. En dat is niet zo prettig voor al die ultraverfijnde systemen in je lichaam. 
Is één van je taken dat je online cadeautjes moet zoeken? Besteed daar dan je volledige aandacht aan, zonder tussendoor ook te Facebooken en zakelijke e-mails te beantwoorden. Als je één taak met aandacht uitvoert, dan ben je gegarandeerd sneller klaar. Een extra bonus is dat je daarna een tevreden gevoel hebt: ‘Zo, dat is gebeurd!’ 
Pas dan richt je je op de volgende taak, die je ook weer met aandacht en zonder afleidingen uitvoert en afrondt.

2. Creëer be-breaks

Na elke taak die je hebt voltooid, zoals het afhandelen van een telefoontje, het versturen van een email, het bijwonen van een vergadering, of het schrijven van een rapport, neem je bewust een be-break. Een be-break is een korte pauze van zo’n 3 minuten waarin je jezelf toestaat dat je gewoon bent, in plaats dat je iets doet
Tijdens je be-break wandel je van je bureau naar de kantoorkeuken, of naar het balkon, of naar de tuin. Laat je telefoon achter op je bureau (wees moedig, je kunt het!!) en loop in volledig bewustzijn.
Zo geef je volledige aandacht aan het loop-proces: voel je voeten op je vloer; hoe je spieren samenwerken om eerst je ene been, dan je andere been op te tillen; hoe je lichaam zich rechtop houdt; hoe je hoofd op je nek balanceert. Voel de uitdrukking op je gezicht en verzacht deze door je gezichtsspieren te ontspannen. Als je op je bestemming bent, adem dan een paar keer diep in. 
Dan zeg je tegen jezelf:
 • ‘Ik leef nu, en daar ben ik dankbaar voor.’
 • ‘Ik respecteer mijn lichaam dat altijd tot mijn beschikking staat, zonder te klagen.’
 • ‘Dit is een bijzonder moment dat mijn volledige aandacht verdient.’
Pas nadat je zo een paar minuten van je be-break genoten hebt, begin je aan je volgende taak met een rustig hart en een heldere geest.

3. Focus niet alleen op taken maar ook op mensen

Natuurlijk wil je de perfecte partner zijn, de perfecte moeder/vader, de perfecte dochter/zoon en ook de perfecte collega. Maar ondanks deze zoete fantasie ben je gewoon een mens, die het in deze maand extra druk heeft en dus gegarandeerd wat steken zal laten vallen.
Besef dat wie je bent belangrijker is dan wat je doet. Zou je al je taken perfect uitvoeren… maar wel grommend en snauwend en zonder enige aandacht voor wie dan ook… dan zal toch echt niemand blij worden van jouw aanwezigheid. Voer je een paar taken echter redelijk okay uit, maar met innerlijke rust, een ontspannen lach en een vriendelijk woord voor iedereen die je tegenkomt (ja, dus ook voor de cassière in die overvolle supermarkt), dan ben je gegarandeerd een hit voor alle mensen om je heen. 
Bovendien geeft het je een goed gevoel om aandacht op te brengen voor het welzijn van de mensen om je heen, in plaats van je te verliezen in al die (uiteindelijk onbelangrijke) taken die uitgevoerd moeten worden.

Voorkom stress door een andere mind-set aan te nemen

Als je een druk leven leidt, dan helpt Marisa’s mindfulness-in-alles-wat-je-doet om stress binnen te perken te houden en je focus, weerbaarheid en emotionele intelligentie een gezonde oppepper te geven. Zoals je ziet, hoef je niet te mediteren om toch te profiteren van al het goede dat mindfulness biedt. Door je dagelijkse taken met een andere mind-set uit te voeren, kun je vandaag nog beginnen met het creëren van een stressvrij en meer vervullend leven.

Doe mee met Marisa’s praktische mindfulness e-cursus: tijdelijk met 50% korting!

Samen met Santé biedt Marisa Garau haar effectieve mindfulness e-cursus Karma Kickstart met een flinke korting aan. Santé-lezers betalen tot eind december geen 69 euro, maar slechts 34 euro. Lees hier alles over de nuchtere mindfulness-oefeningen van Karma Kickstart
Vergeet niet je unieke kortingscode te gebruiken als je Karma Kickstart wilt aanschaffen. Je code is: SANTE34.

Over Marisa Garau

marisa garau
Tien jaar lang runde Marisa Garau (51) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Samen met haar man produceert Marisa haar eigen olijfolie en runt ze haar online Growing Mindfulness platform. Ook lanceert het stel binnenkort MindSpa, een in-office mindfulness-concept dat werkgevers helpt om stress op de werkvloer te verminderen, creativiteit te stimuleren en holistisch leiderschap te bevorderen.

Dit zijn de leukste wijkjes in Barcelona

Barcelona

Authentiek: El Gòtic

El Gòtic (Gotische wijk in het Nederlands) is het historische centrum van Barcelona. Zeker als je een beetje afwijkt van de gebaande paden, waan je je bijna in de Middeleeuwen. Je struikelt er over de originele winkeltjes en op elk pleintje is wel een gezellig terras. Zoals Ocaña io Placa Reial met kleurige zitjes. Het is leukst om zonder kaart te dwalen door de smalle steegjes, maar een paar plekken mag je niet missen:

 • Onthoud de straatjes Carrer de la Portaferrissa en Carrer d’Avinyo om te shoppen. Hier vind je onder andere Systemaction, met stevige jaren tachtig rockmuziek, stoere boots en zoete jurkjes.
 • Bij Limited Editions ben je aan het juiste adres voor goede sneakers.
 • Leuke cadeaus en woonaccessoires shop je bij Tiger en op de Placa Nova vind je elke donderdag de Mercat Gòtic, een markt met brocante, vintage en antiek.
 • Voor een uitgebreide lunch in Catalaanse stijl ga je naar restaurant Palosanto.
 • Een pittig tussendoortje eet je tussen de locals bij hammenbar Enrique Tomas. Vers van het mes en opgediend in papieren puntzakjes.

Lees ook: ‘5 leuke stedentrips om te plannen’

Vintage en design: El Reval

De multiculturele wijk El Reval ligt ten zuiden van de toeristische Rambla. In het hart staat het spierwitte MACBA-gebouw: het museum voor hedendaagse kunst. De wijk wemelt van de jonge ontwerpers, kunstenaars en andere creatievelingen.

 • Vintageliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Xuxu & Vintage Lullaby en andere shops in het smalle straatje Calle Riera Baixa.
 • Voor retro meubelen en woonaccessoires kun je terecht bij Fusta’m en Viladomat.
 • Gek op design? Bij Roomservice Design Gallery zijn alle labels van Nederlandse bodem zoals Piet Hein Eek, Maarten Baas en Weltevree) aanwezig.
 • Locals eten en drinken graag buiten de deur, dus start je dag met ontbijt en koffie bij El Colectivo.
 • Bar Lobo is een hotspot voor lunch en diner.
 • Bij take-away Komo & Kasa scoor je de beste empanadas (bladerdeeg gevuld met kruidige groenten of puttig vlees.)
 • Ga voor een chocoladetaartje naar Chöc.
 • ’s Avonds is Cañete the place to be. Hier eet je verfijnde tapas aan de bar, zij aan zij met Spaanstalige buur.

Upscale en knus: El Born

Deze chique en levendige wijk heeft alles: van mooie boetieks en hippe tapasbars, tot het Picasso Museum en een park om in te luieren. Aan weerzijden van de Passeig del Born leidt een labyrint van steegjes naar originele modewinkeltjes. Zoals Dr Bloom, met een zelfontworpen collectie die elke maand wordt ververst, of tassenshop Beatriz de Catedral Santa Maria del Mar zitten tal van cafés en bars.

 • La Vinya del Senyor serveert alleen wijn (bestel hier geen koffie, dit vindt de ober belachelijk).
 • In Calle Argenteria vind je een vestiging van de Spaanse conceptstore Natura, een keten met oog voor stijl en duurzaamheid.
 • Bon vent is een conceptstore in Mediterrane sferen, met mooie kussens en tassen.
 • Een nieuwe outfit shop je bij Como Agua de Mayo.
 • Kunstliefhebber? Bezoek dan zeker het Picasso Museum of het fotografie museum.
 • Haal wat lekkers bij delicatessenwinkel Vila Viniteca en kies een bankje in Parc de la Ciutadella.
 • Goede tapas eet je in het sfeervolle Bona Sort. De dag in lokale stijl afsluiten? Ga dan naar Mervat Princesa, een overdekte eetmarkt.

Bron: Santé februari 2019 Tekst: Lotje Deinum

5 tips voor het creëren van een fijne werkplek

tips-werkplek-verbeteren

 

Aangezien we een groot deel van onze dagen werkend doorbrengen is het natuurlijk enorm belangrijk dat we ons prettig voelen aan ons bureau of in ons eigen kantoor. Nu kan dat nogal een uitdaging zijn, zeker als je je kantoor deelt met je collega’s. Maar of je nu je eigen kantoor hebt of niet, er zijn wat leuke life hacks die je kan toepassen om je bureau of kantoor helemaal eigen te maken. Lees je mee?

Lees ook: ‘6 tips om je bureau op te ruimen’

1. Hou je bureau rustig

Word je wat overweldigd door je werkplek? Kijk dan eens goed naar je bureau. Als het helemaal vol staat met allerlei spullen of juist helemaal kaal is, werkt dat niet heel motiverend. Zorg er daarom voor dat je het oppervlak van je bureau schoon en opgeruimd houdt, maar maak het niet kil. Door kleine inspirerende items op je bureau te bewaren, raak je niet snel afgeleid en blijf je beter in je working vibe. Denk bijvoorbeeld aan notitieblokjes met een motiverende quote, een fijne geurkaas en een foto van jou en je partner of je vriendinnen. Daarnaast is het ook fijn om een karaf water binnen handbereik te hebben!

2. Begin een inspiratiebord

Hoe fijn is het om een inspirerend moodboard in je kantoor of bij je bureau te hebben hangen? Je kan een moodboard maken wat bestaat uit foto’s, citaten en patronen die je gemotiveerd houden. Voorkom wel dat het bord te druk en rommelig wordt, want dan kan het je juist afleiden. Doe er bijvoorbeeld een mooie lijst omheen die matcht met je kantoor om het een rustige look te geven en hang hem op een plek die niet direct in je zicht hangt, maar bijvoorbeeld aan de muur naast je. Wanneer je even een dipje hebt in je concentratie, hoef je alleen maar even op te kijken naar je moodboard en je te laten inspireren door je eigen creaties.

3. Kies voor rustgevende kleuren

Het laatste wat je wil als je aan het werk bent is dat je wordt afgeleid. Kies er daarom voor om je kantoor in te richten met kleuren die je rustig maken. Vaak helpt het om voor lichte, neutrale kleuren te kiezen, zoals wit en pastelkleuren. Zo helpt blauw om te ontspannen en kan groen creativiteit stimuleren. Maak je kantoor compleet met witte of houten meubels om de rust te bewaren. Nu krijg je toch gewoon zin om te gaan werken?

4. Vergeet de planten niet

Planten helpen niet alleen om een fijne sfeer te creëren, ze zorgen ook voor extra zuurstof in de lucht. Dat kan natuurlijk goed van pas komen bij het werken! Let bij het uitkiezen van planten erop dat ze passen bij je kantoor: kijk hoeveel licht ze nodig hebben en hoe vaak je ze water moet geven. Ben je bang dat je ze vergeet water te geven? Kies dan voor vetplanten, die hebben minder water nodig. Een mooie nepplant kan ook een mooie uitkomst zijn, zeker als er weinig licht op je werkplek komt.

5. Maak een hoekje voor jezelf

Om er fijn te kunnen werken is het belangrijk dat je kantoor een gevoel van vrolijkheid en goede energie uitstraalt. Een hoekje voor jezelf creëren geeft niet alleen je kantoor een fijne uitstraling, maar geeft je ook de mogelijkheid om pauze te houden zonder aan je bureau te zitten. Creëer bijvoorbeeld een hoek met een mooie, comfortabele loungestoel, fijne dekens, grote kussens en een gezellig kleed op de vloer. Een perfect plekje voor een meditatiemomentje, toch?

Bron: Realsimple.com

Gezocht: stagiaire Santé online

stagiaire

 

Santé is dé inspiratiebron voor een healthy lifestyle. Via het magazine, Santé.nl en onze social media-kanalen helpen we vrouwen om gezond te leven, bewust te eten en vooral ook te genieten. Met volop aandacht voor voeding, sport, yoga en psyche.

Taken

 • Geschikte onderwerpen voor Santé.nl en social media bedenken;
 • Schrijven van artikelen, posts en eventueel video’s maken;
 • Zoeken en eventueel bewerken van beeldmateriaal;
 • Up-to-date houden van de social mediakanalen;
 • Meedenken over de verbetering van de onlineproducten van Santé.nl.
 • Opzetten van winacties;
 • Eventueel bezoeken van persevents;
 • Ondersteunen van de webredacteur bij overige werkzaamheden.

De stagevergoeding is marktconform.

Profiel

Je bent bezig met je hbo-of universitaire opleiding, richting journalistiek en/of communicatie. Je stage duurt minimaal drie maanden. Uiteraard ben je taalvaardig en hebt een vlotte pen. Je draait je hand niet om voor een leuke pakkende social mediateksten. SEO heeft geen geheimen voor jou en je bent nieuwsgierig naar de laatste online ontwikkelingen. Natuurlijk heb je interesse in een healthy lifestyle!

Interesse?

Lijkt het jou leuk om bij ons stage te lopen? Stuur je motivatiebrieven met cv naar Chantal Anthonio: chantal.anthonio@sante.nl

Heb je vragen? Chantal kan deze ook voor je beantwoorden!

Ken je eventueel iemand die perfect binnen het geschetste profiel past? Dan zouden wij het waarderen als je onze vacature onder de aandacht brengt.

Oproep: Heb jij vragen over je seksleven of je relatie?

jolien

 

Zit je ergens mee of heb je één brandende vraag over je seksleven of over je relatie? Jolien kan jou helpen! Stuur een e-mail (eventueel anoniem) naar webredactie@sante.nl en wie weet beantwoordt Jolien jouw vraag hier op de site.

Benieuwd naar de artikelen van Jolien? Lees dan deze artikelen:

Eindeloze zoektocht naar geluk maakt juist ongelukkig

zoektocht naar geluk

 

Uit Brits onderzoek onder voornamelijk vrouwelijke studenten, blijkt dat zij die geluk heel belangrijk vinden, eerder symptomen van een depressie vertoonden, meldt Welingelichtekringen.nl.

Lees ook:Gelukkige mensen vaak in de natuur te vinden

Gevoelens

Volgens hoofdonderzoeker Julia Vogt van de University of Reading word je, als je geluk te hoog waardeert, te bewust van je emoties en kost het je meer moeite om ze op een goede manier te reguleren.

Uit eerder onderzoek in de Verenigde Staten werd uitgevoerd, kwam al naar voren dat er een link is tussen depressieve gevoelens en extreme waardering van geluk.

Waarom?

Maar hoe komt het dat mensen die een eindeloze zoeken naar het ultieme geluk, juist zo ongelukkig zijn?

Er zijn een paar redenen:

 • Zoals eerder gezegd kunnen deze mensen hun emoties moeilijk reguleren en hebben ze er moeite mee om zelf te genieten van wat er om ze heen gebeurt en wat ze meemaken.
 • Mensen die geluk belangrijk vinden, stoppen hun negatieve emoties vaak weg. Volgens Vogt ga je juist aan bepaalde dingen denken als je jezelf hebt opgelegd om er niet aan te denken.